Zdravje
Novi direktor UKC-ja Ljubljana Aleš Šabeder. Foto: BoBo
       Kot direktor UKC-ja lahko rečem le, da 100-odstotno zaupam svojim strokovnjakom in sodelavcem, da bodo storili vse maksimalno.       
 Aleš Šabeder

Nenehno bolnišnično oskrbo na otroški kardiologiji bosta prevzela dva pediatra

Ta trenutek na trgu ni mogoče dobiti pediatra kardiologa
20. junij 2018 ob 20:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V UKC-ju Ljubljana še nimajo dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo. Po odhodu zadnjega kardiologa 7. julija bosta to delo prevzela dva pediatra s pediatrične klinike.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je v izjavi medijem ob robu seje sveta zavoda dejal, da bo za urgentna stanja otrok poskrbljeno. Če bodo sprejeli otroka, ki bo urgentno potreboval kardiološko zdravljenje, ga bodo takoj namestili v oddelek intenzivne terapije, kjer ga bodo zdravniki stabilizirali in počakali na prihod specialista kardiologa iz tujine.

Če kritično bolnega otroka ne bodo mogli oskrbeti ali stabilizirati, ga bodo takoj napotili v najbližji center v tujino, in sicer na Dunaj, na Hrvaško ali v München, je dejal in dodal, da podrobnosti o sodelovanju s temi centri še urejajo.

Potrdil je, da pediatra, ki bosta prevzela bolnišnično oskrbo in nenehno pripravljenost pediatrov kardiologov, nimata znanj kardiologov. Na vprašanje, ali vseeno lahko zagotovijo primerno oskrbo za otroke, pa je odgovoril, da bodo naredili vse, kar je mogoče. "Kot direktor UKC-ja lahko rečem le, da 100-odstotno zaupam svojim strokovnjakom in sodelavcem, da bodo storili vse maksimalno," je dejal.

O tem načrtu je bil po njegovih besedah seznanjen tudi strokovni svet UKC-ja in ga je potrdil.

Pediatrov kardiologov močno primanjkuje
Šabeder je še pojasnil, da so v teh tednih in mesecih, odkar so jim trije otroški kardiologi sporočili odločitev, da zapuščajo UKC, poklicali vse pediatre kardiologe, ki delajo v slovenskih bolnišnicah, vse tovrstne specialiste, ki so odšli v tujino, in vse, ki so jih poznali njihovi kolegi. A v tem trenutku na trgu ni mogoče dobiti pediatra kardiologa, je zatrdil.

Dodal je, da težko opredeli, kako dolgo lahko še zagotavljajo takšno oskrbo glede na to, da se začetek delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni oddaljuje in bo očitno UKC moral še naprej oskrbovati otroke s srčnimi boleznimi. "Prav gotovo pa smo v naslednjih nekaj mesecih sposobni zagotoviti takšno obravnavo," je povedal.

Predsednik sveta UKC-ja Jože Golobič pa je dodal, da podpirajo prizadevanja vodstva, da še naprej urejajo razmere na takšen način. "Kar se mene tiče, lahko pomirim starše. Menim, da je obravnava otrok varna. To menijo tudi profesorji, ki so danes podali poročilo," je izjavil.

VIDEO
UKC: V skrajnih primerih bo otrok napoten v tujino
VIDEO
Bo UKC otroke s srčnimi boleznimi napotoval v tujino?
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 20.06.2018 ob 20:56
Ne mores verjet, pred 3tedni pa je bil ravno za to ustanovljen institut za otroske srcne bolezni kot samostojni javni zavod. Torej sedaj se v javni upravi sluzbe ze podvaja da priviligiranci pri koriti molzejo javni denar naprej, mogoce je tudi zato tako ofenziva proti jansi ki se ga bojijo da bo priviligirance odstranil iz korita kamor jih je nastavila birokratska burzoazija iz smc in sd
Radio
# 20.06.2018 ob 21:28
Vse je v redu. Nimamo niti enega strokovnjaka od cca dvajsetih, ki bi jih rabili, ampak ne skrbeti. Evo ideja za rešitev zdravstva - odpustimo 90% zdravnikov, ker je tudi brez zdravnikov vse v redu.

Sicer pa - kako ni otroških kardiologov na trgu, če pa zakon, ki ga je sprejela vlada pravi, da zdravstvo ni tržna dejavnost? Naj najdejo kardiologe zunaj trga, kot to pravi zakon.
grumpycat
# 21.06.2018 ob 01:17
Vse to je plod zelo zavozene zdravstvene politike, ki je sparala zadnjih 25 let predvsem pri zaposlovanju in placilu zdravnikov. Tudi za zdravstvo bi bilo fino, ce bi bilo vsaj malo konkurence. Ampak ne. 30 let je bil vpis na MF omejen na 160 studentov. Ob vsej znani demografiji in vse obseznejsi medicini. In sedaj skripa prakticno povsod. Pediatrija je samo zacetek konca. Enake tezave imajo marsikje. Tako z odnosi kot s pomanjkanjem kadra. Da o Zujfu, ki je dokoncno zapecatil usodo slovenskega zdravstva ne izgubljam besed. Seveda, ker je zdravstvo del javnega sektorja so med zujfom veljala enaka pravila kot npr za solnike, ki napisejo 300 prosenj preden dobijo prosto mesto. Pri zdravnikih pa direktorji prosjacijo kdo pride delati, razpisi so mesece odprti pa se nihce ne prijavi. Leta 2018 bi vsakega vzeli v sluzbo, samo da ima papir, da je nekje koncal MF. Zato so tudi v ukc lj (terciarna ustanova!!!) na mesto kardiologov vzeli obicajna pediatra. Sramota. Prej pa leta in leta bog ne daj, da bi bil en izsolan zdravnik viska. In bog ne daj, da bi komu dvignili placo, ga nagradili za dobro delo. Ne, to pa ne. Vsi smo javni sektor, za nas velja uravnilovka in prav nobene proznosti ne sme biti. In nikoli si ne bomo priznali, da verjetno si pa zdravnik specialist zasluzi nekaj 100 eur visjo placo od ucitelja. In ne bomo si priznali, da so v nasi mladosti steli razredi 30+ucencev, danes pa pride na enega ucitelja 18 ucencev. Zdravnik je pa pred 20imi leti imel 15 bolnikov v ambulanti, danes jih ima pa zaradi pomanjkanja 25. Bomo raje pljuvali po bandi pohlepni. Pa zanjemo kar smo sejali.
Zbudite se. Zdravnikov se nikoli ni bilo tako malo na razpolago. In odhajamo. Vsako leto nekaj 10. In manj ko nas bo, vec nas bo slo, ker so razmere po vecini nevzdrzne. To je kepa, ki se je zacela kotaliti po hribu navzdol in po mojem je nic ne more vec ustaviti. V naslednjih 5 letih nas caka popoln kolaps zdravstva.
amigo
# 20.06.2018 ob 21:45
Ali ima kdo od novinarjev vsaj minimalne sposobnosti in bo napisal, zakaj odhajajo trije zdravniki z UKC. Niti strehe ne moreš popraviti, če prej ne ugotoviš kje pušča. Butale!
Radio
# 20.06.2018 ob 21:50
@amigo:

Vzrok je znan - premalo socializma.
theone
# 20.06.2018 ob 21:00
Si predstavljate sarca ko mu zacnejo govorit o otroski kardiologiji. Verjetno buli kot tele v nova vrata saj prvic slisi te izraze, kaj sele da bi se spopadel s temi problemi...
je pa zabavno in strasljivo da narod ponovno izvoli majstre iz smc in sd ki so kljub vec denarju v proracunu v 4letih uspeli do konca izropat in sesut javno zdravstvo...nic cudnega ce se pa zidan in cerar zdravita privat
Rokishey
# 21.06.2018 ob 01:36
Pri vsej zadevi mi je hecno, kako so zdravniki zleht in pokvarjeni, ker si upajo v tujino po trikrat visjo placo. Na podrocju Maribora, Koroške in Prekmurja pa vecina sposobnega kadra, ki zna vsaj nekaj nemscine veselo "gastarbajta". Ampak pokvarjeni in solnine bi morali vracat pa samo dohtarji. Zakaj recimo ne tudi inzenirji takih in drugacnih strok? Mogoce pa niso pokvarjeni samo dohtarji ampak kar vsi. Ali pa je pokvarjen nas ljubi, od birokracije paralizirani, neucinkoviti sistem, ki se ze skoraj 30 let ni prilagodil drugemu kot novim nacinom za privatiziranje drzavnega denarja. Zal pa se zadeve ne spreminjajo, saj ni potrebnih hudih mozganskih kapacitet, da skapiras in implementiras reklo divide et impera - dovolj preprosto celo za nase politikantske kekce
jurist
# 20.06.2018 ob 22:02
Po domače povedano: Bog ne daj, da imate v prihodnje otroka s kakšno srčno okvaro...
tu in tam
# 21.06.2018 ob 10:08
@kapljač
>>Odhajajoče kardiologe razrešit slovenskega
>>državljanstva. Razen da se strinjata ostati,
>>dokler se zamenjava zanju ne najde.
Ja, pa še s šibo po golih podplatih.

>>Pa sej ne moreš zapustiti nekega pomembnega
>>delovnega mesta, če zanj ni takojšnje zamenjave.
Ja, temu so namenjene individualne pogodbe, pa ustrezna številka v € zraven.
Če tega ni, velja splošni ZDR, in tam zapisani roki.
Tako je, sprijazni se, če šparaš, ni nujno, da na dolgi rok prišparaš.

>>Zdravnik po izšolanju dvajset let nima kam,
>>oziroma se mu odvzame licenca.
Zakaj samo 20 let? Dajmo do penzije ali še bolje do smrti.
Pa pest riža na dan, obleko pa Karitas prispeva.

Juhej, končno se je začel razpad!
In, ljudje, upajte, da bo ta razpad čimhitrejši, da se bo lahko čim prej spet začelo na novo postavljat sistem.
jayz
# 20.06.2018 ob 21:41
Strokvnjaki so na voljo, pridejo nič bat a potrebno se je zavedat, da veljajo na trgu dela osnovna pravila ekonomije... ponudbe in povpraševanja. Vs€ s€ da, tako družbo gradimo ko pridne mravljice.
SamoRes
# 20.06.2018 ob 21:06
lordstandish
# 20.06.2018 ob 20:56
mogoce je tudi zato tako ofenziva proti jansi ki se ga bojijo da bo priviligirance odstranil iz korita

Seveda, on je vendar brezmadežen in desnim ne dišijo korita.
Če bi Janša ukrepal ko je bil na oblasti bi danes že imeli izšolane kirurge, kot veš se v štirih letih tega ne da, torej ne predlagaj vse odgovornosti na to vlado.
Kar se Janše tiče pa si preberi kaj je dejal kirurg Erik Brecelj in ti bo vse jasno:

"Jaz sem bil pri Janezu Janši na vladi in ga prepričeval, naj ukrepa proti SCT-ju. Vprašal sem ga, zakaj pustijo nekemu Zidarju, ki se je družil z eminentnimi udbovci, take reči. Pa ga je ščitila Janševa SDS in je Janševa vlada podpisala prevzem Onkološkega inštituta. Vabim Odbor 2014, da pride na Onkološki inštitut, vabim njegove teologe: naj povedo, kaj poštenega, moralnega, etičnega vidijo v Janši, ki je dovolil, da je SCT pustil za seboj bolnico, ki jo je treba zdaj v celoti renovirati, da bodo onkološki bolniki, ki so v skrajni stiski, zdaj trpeli na ta račun.:
Radio
# 21.06.2018 ob 10:55
@amigo:

manj kot če se nadaljuje s sedanjim stanjem zgolj z dolovanjem denarja.
Insider No. 1
# 21.06.2018 ob 07:12
Kapljac

Davki so tudi zastonj, baje.
Geres*
# 21.06.2018 ob 06:51
Ce bi bla danes stara 20 let in bi imela tako grozljive izkusnje z zdravstvenim sistemom, ki sem jih ob bolezni starsev "pridelala" v zadnjih 5 letih, se takoj poberem ven iz te drzave.

Predvsem zaradi zdravstva in v drugi vrsti zaradi absurdnih davkov in prispevkov na place, ki so nekoliko (pa ni treba dost) nad povprecjem.

Zelo malo pride v javnost, stanje v zdravstvu pa je v resnici katastrofalno. Ljudje umirajo zaradi dolgih cakalnih dob, zastarelih terapij (ker so seveda najcenejse), pa tudi zaradi popolne brezbriznosti precejsnega dela zdravnikov, ki so ze apaticni od vsega skupaj. Vsak poskrbi samo se za ta svoje, predanih je malo.

Toliko leporecenja o javnem sistemu. Skoraj nobena bogata drzava, ne Nemcija, ne Anglija, ne Svica, ne trdi, da lahko za vse poskrbi javni sistem. Zato se je razvil dodatni privatni steber, ki ljudem ob razumljivih mesecnih zneskih omogoca top oskrbo. Pri nas zaradi sprenevedanja, da je za vse poskrbljeno v javnem sistemu, se tega nimamo. Ce npr privat zavarovanje v Angliji ali Nemciji krije najnovejso terapijo brez doplacila, pri nas te terapije sploh ni. Zneski za obravnavo za resne zadeve gredo v tujini v 10.000 eurov. Eno je placevati 50 ali 100 eur na mesec in imeti v primeru bolezni top oskrbo. Drugo je potegniti iz zepa 100.000 eur. Glavno da je pri nas vse (kao) zastonj in (kao) dosegljivo.

Bogi tisti, ki (vsaj zadnjih 10 let) potrebuje nase zdravstvo za kaj bolj kompleksnega kot gripa.
bori
# 21.06.2018 ob 00:37
V UKC-ju Ljubljana še nimajo dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo. Po odhodu zadnjega kardiologa 7. julija bosta to delo prevzela dva pediatra s pediatrične klinike.

Mogoče bi to lahko dva poslanca prevzela.. so vedno na maratonskih sejah.. z dodatkom .dr jih tudi ne manjka.. pa še tako daleč ni do KC.. in vsi bi potem bili brez skrbi.. mogoče bi kar dr.Janša..
železen
# 21.06.2018 ob 13:04
Tujih pediatrov kardiologov se ne dobi, ker nihče ne bo delal za plačo, ki bi jo dobil slovenski zdravnik, uvrščen v dotični plačni razred, in ker je potrebno aktivno znanje slovenskega jezika; ko je operiral Izraelec (ki je imel mimogrede izraelsko licenco torakalnega in ne pediatričnega ali kardiološkega kirurga), je dobil plačilo izven plačilnih razredov, ki veljajo za javni sektor (čeprav je delal v javnem zavodu, za program javnega zdravstva), ob tem pa ni znal niti besede slovensko- torej, da se, če se hoče.
Kakšne kvalifikacije imata bodoča pediatra za področje pediatrične kardiologije? Obvladata UZ srca? Sta se izobraževala v v zahodnem terciarnem centru za te bolezni? Ali sta zgolj prijazna in naivna? Kaj lahko sploh počneta, če v državi ni človeka, ki bi postavil pravilno diagnozo bolnemu otroku? Pri katerem se mudi...

Jasno je, da UKC ne more rešiti problema- parlament in vlada sta sprejela zakon, ki onemogoča hiter prihod kakovostnih angleško govorečih tujcev, za ustrezno plačilo- s prvo smrtjo otroka, ki bi se ga v normalnih razmerah lahko pozdravilo, bo hudič vzel šalo.
galoper
# 21.06.2018 ob 08:24
Meni se je ustvaril vtis, da so zdravstveni posegi postali tržno blago.
džeko
# 21.06.2018 ob 07:14
Saj ni sam srčna kirurgija ...tako razsut je ves UKC Ljubljana, da ne govorim o ostalih bolnicah kjer je še slabše...se bo treba hodit počasi ven zdravit.
sramotko
# 21.06.2018 ob 00:18
UKC je imel nekaj kardiologov. Jih je izobrazil. Vlagal sredstva v njih...
Sedaj so (mislim da 4) vsi hkrati dali odpoved -hmmm. Zakaj?

Kam pa so šli? Morda na Ministrstvo papirje prekladat?
Zagreb? Dunaj?...
Triomidva
# 20.06.2018 ob 22:53
verjetno so dobili novinarji navodila, da ne smejo preveč spraševati, ker sicer bodo gospodarji hudi...
tu in tam
# 22.06.2018 ob 07:51
>>Nenehno bolnišnično oskrbo na otroški
>>kardiologiji bosta prevzela dva pediatra
A tem tepcem ni jasno, da za ENO delovno mesto pokrivat 24/7/365 potrebuješ 5 ljudi?
johc
# 21.06.2018 ob 18:39
kaj pa ko bo eden od teh dveh šel na 60 dnevni dopust potem bo drugi delal po 24 ur 7 dni na teden...
res smo ovce, da nas pumpajo s takimi budalavščinami...
pole vsega sranja je tako kot povsod, dobri zdravniki so preobremenjeni imajo po 50-60 pacientov, poznam tudi take, ki jih imajo 0-10; plača pa ista to je problem javnega sektorja!!! pa seveda naročila ipd, v zdravstvu bi morali na ministrstvu in v UKC zaposliti vse direktorje in njihove ožje sodelavce, ki so kar nekaj bolnišnic izpeljali iz rdečih številk, tako pa se po UKC valja ali se je valjajo kar nekaj bivših ministrov v najvišjih plačnih razredih - učinek pa vidimo! pa v privatnem bi morala biti zdrava in deloma omejena konkurenca! kateri zdravnik privatnik bo imel 60 dni dopusta in ostalo (izobraževanja, bolniške...)
tu in tam
# 21.06.2018 ob 11:14
@amigo
Spregledal (čeprav si ga kopiral) si drugi del:
upajte, da bo ta razpad čimhitrejši, da se bo lahko čim prej spet začelo na novo postavljat sistem.
ribez
# 21.06.2018 ob 07:48
Ali res verjamete, da je težava v odhajajočih zdravnikih? Morda ima pri tem kaj tudi strokovno vodstvo, ki že leta kupuje čas in razlaga, da težava ni nova in da so tik pred rešitvijo. Med nemogočimi zahtevami, ki jih je postavil odhajajoči kardiolog ni bila večja plača, ampak stalna prisotnost kirurga.
Odločitve konzilija, ki bo odločil, da lahko odidejo mali bolniki na zdravljenje v tujino, na žalost vsi otroci (ki jim bo diagnozo postavljal pediater, ki ni ustrezno usposobljen) ne bodo dočakali.
Springbok
# 21.06.2018 ob 00:21
Ta Šabeder je absolutni šarlatan. Popolnoma nesposoben. Jaz mu ne bi zaupal niti ene ovce za čuvati. Kdo je imenoval za drektorja človeka, ki ne ve, da tudi na trgu dela veljajo tržne zakonitosti, javni sektor gor ali dol. Plačati je treba, ne pa politizirati in pozirati na tiskovkah.
Springbok
# 21.06.2018 ob 00:15
Dajte jim boljše plače, in zagotovilo, da novinarji ne bodo vsakodnevno na preži pred bolnišnico, ba bo takoj zdravnilov dovolj.
Radio
# 20.06.2018 ob 23:33
@strd:

ne skrbi, ne bodo se vrnili. In drugi bodo sledili. Ker so banda pokvarjena.
theone
# 20.06.2018 ob 22:18
@jurist

Ja na zalost vsaj ne v sloveniji, razen ce si clan priviligirane kaste smc ali sd ki zivi od javnega denarja in je pri koritu. Takrat to enostavno opravis v tujini, po moznosti na stroske zavarovalnice - logicno ki pa so posredno spet v drzavni lasti (triglav, sava...)
amigo
# 21.06.2018 ob 10:30
&tu in tam
Juhej, končno se je začel razpad!
In, ljudje, upajte, da bo ta razpad čimhitrejši, da se bo lahko čim prej spet začelo na novo postavljat sistem.

Razpada se lahko veseli samo idiot. Koliko ljudi bo umrlo zaradi tega razpada?
Samybox5
# 21.06.2018 ob 07:13
Groza me je samo ko pomislim na vse tiste zdravnike ki resno jemljejo Hipokratovo zaprisego. Sinovi raznih preveč ambicioznih staršev niso dobri zdravniki to bi na žalost morali starši sami dojet. Plačujemo od svojih ubogih plač za podkupljive zdravnike in njihove družinske člane ki ponavadi dobro prisesani na državne grudi črpajo in se redijo na naš račun. Sistem je pregorel in ne moremo več samo varovalko menjat če sistem ne dela. Dragi 81 let stari kirurgi in zdravniki počasi boste morali izpustiti vajeti in se umakniti. Niste več sposobni in kot za vsemi prihajajo novi in mladi ljudje ki jim moramo. Moja izkušnja, ki sem jo preživela z rakavo mamo, je tako slaba, da me je sram. Vsi po vrsti nesposobni in samo na nekih novih farmacevtskih pripravkih, te maltretirajo da jih moraš uživat dokler nisi poplnoma zdelan potem ti pa npr. dr. Ocvirkova, ki je bila lečeča zdravnica, je kar naenkrat imela simpozij nekje in je službeno odsotna. In pride dr. Šuc, in pazite to je resnica, brez najave zamenja dr. Ocvirkovo in reče pacientki, ki umira za rakom, ni vam več pomoči in nimate več kaj sem hodit. No tako dragi dr Šuc imate na vesti vi in vaša kolegica ter divizija vaših farmacevtskih kolegov na vesti rakavo bolnico, ki vam je do konca verjela in verjela v vaš sistem. Jaz ne verjamem več v skorumpirano in goljufivo državno ustanovo, katera se vsak dan valja z novimi trači po vseh slovenskih medijih. Vprašajte se še kdo bo pa za vas in vaše skrbel ko bo najhujše. Mi navadni smrtniki bomo že našli način ker se vedno znajdemo.
copcop
# 21.06.2018 ob 09:00
Upam, da bo program umetne inteligence za diagnozo bolezni kmalu dostopen v slovenskem zdravstvu, ker toliko nesposobnih zdravnikov kot jih imamo v Sloveniji težko najdeš. Posledica negativne selekcije, birokratskega razmišljanja in prijateljskih vez pri napredovanju, zato sposobni obupujejo ali odidejo in paciente obravnavajo nesposobneži. Upajmo, da jim bo vsaj kakšne robot v pomoč, ker pacientom ob takšnih nesposobnežih ni več pomoči.
K_ris
# 20.06.2018 ob 21:18
Po dolgem času imam pri sedanjem direktorju UKC končno dober občutek. Stvari so še vedno kaotične, a mislim, da smo končno dobili nekoga, ki se bo s tem soočil in probleme reševal.
kapljač
# 21.06.2018 ob 06:38
Odhajajoče kardiologe razrešit slovenskega državljanstva. Razen da se strinjata ostati, dokler se zamenjava zanju ne najde. Pa sej ne moreš zapustiti nekega pomembnega delovnega mesta, če zanj ni takojšnje zamenjave. Ni problem torej v zdravstvu, problem je v odhajajočem osebju , ti se ga "glumijo", ker se država ni zavarovala pred tem, da kar tako lahko oddidejo v tujino. . Izšolaš jih zastonj, potem te pa pustijo na cedilu, če se ne zavaruješ. V času Tita, še nogometaši do 28 leta niso smeli igrati za tuje klube. Torej so določen čas usposabljanja vrnili državi nazaj. In tako je prav. Zdravnik po izšolanju dvajset let nima kam, oziroma se mu odvzame licenca. Tudi medicinke , oziroma se naj šolajo v tujini,
Kazalo