Zdravilo, za katerega bi ga lahko lekarna zaračunala 5,75 evra, je zavarovalnico stalo 860 evrov. Foto: BoBo
Zdravilo, za katerega bi ga lahko lekarna zaračunala 5,75 evra, je zavarovalnico stalo 860 evrov. Foto: BoBo
Revizija na ZZZS

Zavod tudi nima ustreznega nadzora pri izdaji zdravil na recept, zato naj bi lekarne dobivale preveč denarja.

Za 680 tisoč evrov receptov obravnavanih dvakrat
Nepravilnosti pri zdravilih na recept naj bi znašale kar milijon 770 tisoč evrov. Recepte je predpisovalo tudi 49 pokojnih zdravnikov. Zdravilo, za katerega bi lahko lekarna zaračunala 5,75 evra, je zavarovalnico stalo 860 evrov.

Za 680 tisoč evrov receptov je bilo obravnavanih dvakrat, kar pomeni, da so lahko bili lekarnam tudi dvakrat plačani. Nezakonito dobljen denar bodo lekarne morale vrniti. "Z ustreznimi notranjimi kontrolami in izboljšanjem informacijskega sistema bi lahko zmanjšali anomalije," pravi predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, ki na vprašanje, ali je v zgoraj opisanem primeru nastalo oškodovanje, odgovarja: "Glede določenih ugotovitev je dejstvo, da jih bomo, ravno zato, da se potrdi ali ovrže sum, poslali tudi pristojnim preiskovalnim organom."

Samo Fakin, direktor ZZZS-ja, zanika kakršne koli zlorabe v njegovem zavodu, saj bi, kot pravi, v nasprotnem primeru bilo mnenje Računskega sodišča o poslovanju ZZZS-ja negativno.

V Lekarni Ljubljana je bilo za 20 tisoč evrov zdravil, ki bi lahko bila dvakrat plačana. Za vsa zdravila v lekarnah zavarovalnica plača okoli 500 milijonov evrov, nepravilnosti pa so odkrili pri dobrega pol odstotka receptov.

Fakin odločno zavrača omejevanje konkurence
"Mi bomo te fakture dejansko preverili in izstavili zahtevek za dobropis," je še pojasnil Fakin. Na zavodu obljubljajo tudi boljši nadzor. O tem, kako so recepte lahko pisali že pokojni zdravniki, pa Fakin pravi: "Evidence o zdravnikih, ki predpisujejo zdravila, vodi Inštitut za varovanje zdravja in te evidence niso neposredno povezane z vsako lekarno posebej, zato najverjetneje prihaja do teh napak."

Samo Fakin odločno zavrača tudi omejevanje konkurence pri nakupu informacijske tehnologije v vrednosti 3,9 milijona evrov. A Računskega sodišča ni prepričal, je za TV Dnevnik poročala Breda Štivan Bonča.

Revizija na ZZZS