McDonald's se je do zdaj izmikal objavi kalorij na jedilnikih. Foto: EPA
McDonald's se je do zdaj izmikal objavi kalorij na jedilnikih. Foto: EPA

Največja veriga s hitro prehrano na svetu bo od prihodnjega tedna v vseh 14.000 svojih restavracijah po državi na jedilnikih oziroma tablah za pultom začela zapisovati število kalorij, ki jih vsebujejo njihove jedi.

To jim nalaga nacionalni zakon, za katerega so si močno prizadevali tako zakonodajni organi kot zdravstveni delavci. Zdaj so ga sprejeli, v njem pa je zapisana zahteva, da na jedilne liste k vsaki jedi zapišejo kaloričnost in podatke o njegovi hranilnosti. Do zdaj sta to gostincem nalagala zvezna država Kalifornija in mesto New York.

McDonald's orje ledino
Novi zdravstveni zakon spoštovanje tega pravila nalaga vsem restavracijam, ki imajo obrate v vsaj 20 krajih, večina izmed njih pa se je do zdaj objavi kalorične vrednosti svojih jedi skušala izogniti, tudi z utemeljitvijo, da bi razkritje kalorij kršilo pravico potrošnika do zasebnosti. Zakon bi lahko začel na splošno veljati konec leta 2013, kar pomeni, da bo McDonald's ta korak naredil precej predčasno.

McDonald's, ki vsak dan postreže kar 25 milijonov obrokov, želi novo pravilo predstaviti kot priložnost, da bodo gostje v njegove restavracije prihajali še pogosteje. Število kalorij in podatki o sestavi jedi so bili do zdaj že na voljo na njihovi spletni strani, zdaj pa se bodo "bleščali" tudi ob fotografiji oziroma napisu nad pultom, tako da bo vsak posameznik ob naročilu lahko preveril njihovo hranljivost.

Bolj zdrava izbira?
McDonald's namerava na jedilnike dodati tudi več sadnih in zelenjavnih obrokov, v priljubljeno izbiro otrok, imenovano happy meal, pa bodo poleg hamburgerja in krompirčka dodali še jabolko, velikost porcije krompirčka pa bodo razpolovili.