Zdravje
Mefedron
Mefedron (na sliki) je kot zakonita snov leta 2009 na slovenskem tržišču nadomestil ecstasy, ki je bil takrat v pomanjkanju. Ko so go prepovedali, naj bi praktično izginil s tržišča. Foto: MMC RTV SLO
Po raziskavi Eurobarometer (2011), v katero so bili vključeni Evropejci v starosti 15-24 let, je 5 odstotkov izmed njih kadar koli v življenju že poskusilo psihoaktivne snovi, medtem ko je ta odstotek v Sloveniji 1,8.

Dodaj v

Nove sintetične droge - lažen občutek varnosti

Prave raziskave glede novih sintetičnih mamil v Sloveniji še ni
20. junij 2013 ob 11:41,
zadnji poseg: 20. junij 2013 ob 11:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Med uporabniki mamil se širijo tako imenovane nove sintetične droge, ki zasedajo prostor, ki ga z manjšo uporabo za sabo puščajo znana prepovedana mamila. A če niso prepovedana, še ne pomeni, da so varna.

Na to so na novinarski konferenci opozorili v Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) in nevladni organizaciji Združenje DrogArt. Kot je na konferenci dejal Eoghan Quigley iz Evropskega centra za spremljanje drog in odvisnosti od njih (EMCDDA), je uporaba heroina kot osrednje droge zadnjih 30 let v upadu, podobno se dogaja s kokainom, predvsem v Veliki Britaniji, Španiji, Italiji, Nemčiji, na Irskem, v porastu pa so nove substance.

IVZ poudarja, da so te droge "uporabnikom lahko dostopne in so relativno poceni, ker pa gre pogosto za neraziskane snovi, lahko za uporabnika predstavljajo veliko tveganje". Gre za t. i. "lažno varnost", saj so mnoge od teh substanc popolnoma zakonite, vendar imajo podobne učinke kot prepovedane droge. Kot je dejala Andreja Drev z IVZ-ja, nove droge posnemajo učinke prepovedanih drog in imajo pogosto zdravju škodljive učinke. Mina Paš iz Združenja DrogArt je tako izpostavila primer mefedrona, ki je leta 2009 na trgu nadomestil ecstasy, ki je bil takrat v pomanjkanju. Ponudnikov je vedno več, ko se ena snov prepove, pa se jih pojavi deset novih. Tako so leta 2011 zaznali 49 novih snovi, lani pa že 73, je dejala Drev.

Iz Kitajske v Evropo
Nove droge so večinoma sintetizirane na Kitajskem in v Indiji, nato pa se v velikih količinah uvažajo v Evropo, kjer se naredi končni izdelek v obliki praškov, tekočin, kapsul, tabletk ali zelišč. Te snovi se lahko kupi na različne načine. Na voljo so v specializiranih trgovinah (smart shopi, head shopi), spletnih trgovinah in seveda pri uličnih preprodajalcih. Ponudniki se pogosto zaščitijo. Tako na embalažah izdelkov pogosto piše, da niso primerni za uživanje pri ljudeh. Ker nove droge nadomeščajo stare, imajo pogosto tudi imena, ki namigujejo, katero drogo nadomeščajo. Tako droga Snowblow posnema učinke kokaina.

EMCDDA je januarja 2012 odkrila 693 spletnih trgovin, ker prodajajo nove sintetične droge. V Sloveniji jih je najmanj 9. Uporabniki teh drog pa v Sloveniji v primerjavi z Evropo raje kupujejo pri osebnem preprodajalcu namesto v spletni trgovini kljub zakonitosti teh snovi.

Kot skrb vzbujajoč pa je Drev izpostavila še en marketinški trik, ki ga uporabljajo ponudniki novih sintetičnih drog. Obstajata najmanj dva primera, ko njihova imena posnemajo imena priljubljenih popskupin oziroma so enaka (primera iz Južne Koreje in Japonske). Ko njihovi oboževalci v iskalnik vtipkajo njihovo ime, se jim tako med zadetki izpišejo tudi povezave do ponudnika droge s tem imenom, kar oboževalce lahko zavede in jih napelje k uporabi neznane snovi.

Tudi Paš opozarja na občutek lažne varnosti in poudarja, da prihaja pri novih sintetičnih drogah hitro do velike tolerance, kar pomeni, da se uporabnik hitro navadi na učinke in potrebuje za zadovoljitev vedno večje količine, kar vodi v prehod na opiate.

Od motenj spanja do možganske kapi
Na podlagi pričevanj uporabnikov so v DrogArtu ugotovili, da so med novimi sintetičnimi drogami najbolj priljubljene stimulativne droge. Škodljivi učinki so motnje spanja, motnje razpoloženja, psihična odvisnost, anksioznost, psihotične reakcije, uporabniki lahko zelo shujšajo, pri akutni uporabi pa so možni zdravstveni zapleti, epileptični napadi, možganske kapi, zvišan krvni tlak in podobno, je opozorila Paš.

Nove droge pa nosijo tudi druge nevarnosti. Ker so mnoge od njih tudi halucinogene, jih je Paš imenovala "instant psihedeliki". Uporabniki, ki sicer niso vajeni gob, LSD-ja in podobno, doživijo psihedelično izkušnjo z uporabo novih sintetičnih drog, s čimer imajo veliko težav. Obstaja pa tudi nevarnost predoziranja. Mnoge od teh drog so namreč v obliki tekočine, vnašajo pa se s pomočjo kapalke v nos. Ker se pogosto uporabljajo na t. i. afterpartyjih, in to po celonočnem uživanju poživil, lahko zaradi tresoče se roke v nos hitro kapneta dve ali več kapljic namesto ene.

Kriza blagodejno vpliva na porast uporabe novih mamil
Nove droge so cenovno dostopne, precej bolj dostopne tudi od alkohola, je dejala Paš. Zaradi splošne gospodarske krize pa se mladi pogosteje odločajo za zabave doma, saj nimajo denarja za pijače v klubih in lokalih. Zato se uporaba teh drog vedno bolj premika na domove, kjer pa uporaba ni nadzorovana. Zabave trajajo zato tudi dlje, po več dni skupaj, tak ritem pa dolgoročno ni vzdržen, je opozorila.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
thetilko
# 20.06.2013 ob 12:02
Legalizirajte marihuano, pa ne bo potrebe po tem sranju.
REDCRAB
# 20.06.2013 ob 12:21
Ta članek mi deluje kot reklama za te sintetizirane droge. Do danes še nisem slišal za "head shop" in za "smart shop".
Da je folk zadrogiran, je, žal, tudi v interesu elit. Zadrogirani ljudje dajo mir.

Tega bo zmerom več, ker je to tudi v interesu farmacije. Koliko samo ena Krka prispeva davkov za naš proračun? Zato je močna farmacija v interesu vlad.

Ampak važno, da je neka rastlina, ki vsebuje kanabinoide prepovedana. Če pa je kanabinoid sintetiziran, je pa vse v najlepšem redu. Bravo homo sapiens!!!
bell26
# 20.06.2013 ob 11:57
Po raziskavi Eurobarometer (2011) je 5 odstotkov Evropejcev v starosti 15-24 let kadarkoli v življenju že poskusilo psihoaktivne substance, medtem ko je ta odstotek v Sloveniji 1,8.

Seveda, če verjamete, da je samo 1,8% Slovencev v življenju pilo alkohol.
ms-dante
# 20.06.2013 ob 12:30
ma ni droge čez dober joint - seveda zgolj občasno, sicer izgubi smisel
sintetiko naj pa kar imajo

se mi zdi pa res neumno, da je sintetika dovoljena, travca pa ne
dimebag
# 20.06.2013 ob 12:35
legalize weed!!!
Jezni Smrk
# 20.06.2013 ob 12:28
Sovražim sintetične droge.
KLIPAN
# 20.06.2013 ob 12:45
Bio je zakon.
gregorsu
# 20.06.2013 ob 12:12
še dodatno dvignimo DDV, dajmo NLBjevim bankirjem še kako milijardo... in bo krize konec in s tem tudi povpraševanja po drogah. Za vsak primer, pa dajmo še vohunit, prisluškovat in zbirat podatke o vsakem posamezniku, pa bomo kmalu živeli v raju in noben ne bo niti pomislil na drogo... kemično drogo je že zamenjala politična, eni molijo k janši drugi k zamrznenemu kučanovemu pingvinu... odvisnost pa kažejo na shodih in protestih, kjer branijo lopove, namesto da bi jih obsojali.

pa še carine dvignimo za uvoz iz kitajske in krepko podražimo zdravila, da preprečimo njihovo zlorabo. Samo dvig ddv ja na zdravila je premalo.
alcatraz
# 20.06.2013 ob 13:42
Mislim ej, a je treba goltat to kemijo?
Bolš skurt dobro domačico.
Zdrava je pa še fajn filing je.
AlFe
# 20.06.2013 ob 13:05
thetilko # 20.06.2013 ob 12:02 : "Legalizirajte marihuano, pa ne bo potrebe po tem sranju."

Tudi ALKO je legaliziran pa je še vseeno potreba po njem.
Nighthawk.si
# 20.06.2013 ob 13:49
Nevarne droge, ki niso prepovedane? Alkohol, cigareti? :DD
Problem teh novih drog tak kot ostalih prepovedanih je to, da niso obdavčene ;)
rokin
# 20.06.2013 ob 12:37
dont do drugs if u dont know ur chemistry!
Bl@ckmore
# 20.06.2013 ob 12:26
@thetilko

No tale tvoj stavek pač ne drži vode. Pa nisem proti legalizaciji.
Janx
# 20.06.2013 ob 15:19
Smešno je to, da je tudi thc kemija, sam folku pač ni jasno. Tako, da kemija je vse in gremo sprobavat novi shit :).
intebipasmater
# 20.06.2013 ob 13:35
Legalizirati je nujno treba marijuano! Psihoterapevtom in raziskovalcem je nujno treba omogočiti možnost za delo z psihadeličnimi snovmi, v znanstvene in zdravstvene namene.. Tole s psihadelijo je eden bolj pomembnih korakov, ki človeštvo čaka v prihodnje. Pa ne da sedaj ratajo LSD in DMT legalni in dostopni vsem. Daleč od tega, to NISO rekreativne snovi!
Mogoče še ni pravi čas.. Vse ostale droge, naj ostanejo popolnoma prepovedane, s tem da se vseh uporabnikov ne tretira več kot kriminalcev, ampak se jih začne obravnavati kot bolnike. Za take svinarije kot je vsa ta sintetika, pa nimam besed.. javno zbrcati na Prešernovem trgu ljudi ki to uvažajo in prodajajo mladini.
VevericaStrela
# 30.06.2013 ob 13:14
Kmalu bodo celo ugotovili, da bi bilo najbolje regulirati že znane droge, kot so marihuana(ne tretiram jo enako kot sintetiko), kokain, lsd, mdma..., saj so vsaj raziskane in bi tako uporabniki bili informirani o posledicah. Ah ne... raje preganjajmo vsakega odvisnika, mu nabijajmo kazni in ga potisnimo čez rob, da se bo zatekel k cenejšim, manj čistim približkom predhodno uporabljenih sintetičnih drog.

Ta kriza je dejansko prav super. Zmotna logika zastarelih sistemov kar vre na plano z vseh strani. To je ena izmed njih.
zemljemerec
# 25.06.2013 ob 07:38
Smo bili priča dogodku v Portorožu, ko je druščina 30 letnikov proslavljala rostni dan prijatelja, pa mu malo za hec vrgli v pijačo neko tabletko iz inteneta...da vidijo kako se bo prijatelj ki nikoli ne pije in ne kadi je zvest punci in uspešen v službi, obnaša ko je "zadet" malo za hec in popestritev poletne noči...in glej ga zlomka, fantu se je totalno odpikal,bil je v transu strahov, prividov, bežal je kot norc, hotel je narediti samomor, lovili smo ga vsi takrat prisotni vključno z policisti...ne vem kako se je zgodba končala v Izolski bolnišnici a zagotovo bo potreboval daljši pogovor pri psihjatru...toliko o prijateljstvu in tabletkah.Upam le, da ni umrl.
kozorog1973
# 23.06.2013 ob 09:13
sej v naši državi je morda res bolje bit zadet, ker vnasprotnem primeru se ti lahko še zmeša ko razmišljaš kaka krivica se dogaja ljudem.
ASUSfan
# 22.06.2013 ob 22:07
Ker je blanket ban prakticno nemogoc, se prepove droge one-by-one, ko se pojavijo na trziscu. Je pa v tem problem, ker je to podobno, kot boj s hidro.

Pa tudi legalizacija kanabisa ne bi resila te problematike. Ker povprecen zadrogiran raver s kanabisom nima kaj poceti.
moonylink
# 22.06.2013 ob 20:05
5% odstotkov? hja hahaha:-) Mogoče pri trdih drogah, travco je pa vsaj pri nas že vsak tretji kdaj poskusil
aristarchus
# 20.06.2013 ob 15:54
Ironija je, da je npr MDMA, ki je prepovedan (to je aktivna sestavina ekstazija) bolj varen od raznih mefedronov in podobnih legalnih zvarkov. Pravzaprav se je MDMA že uporabljal v psihoterapiji, ker zelo odpre človeka za pogovor - uporabno za nekatere ljudi, ki imajo hude težave s potlačitvijo čustev npr. Samo v razmislek, prepovedujemo substance, s katerimi ima človeštvo dolga leta izkušenj in s tem na trgu delamo prostor za nove, nepreverjene derivate, ki so po kemični strukturi in delovanju zelo podobni metamfetaminom - npr. mefedron. Pa ne da je MDMA varen za uporabo, daleč od tega, sploh pri občutljivih ljudeh ima lahko zelo nevarne učinke.
fafaron
# 20.06.2013 ob 21:04
Če si na horsu si na konju.
[horse (end) = konj]
cairns
# 20.06.2013 ob 14:09
Kriza blagodejno vpliva na porast uporabe novih mamil

Luzerji in karakterni slabiči imajo vedno izgovor za konzumacijo drog. Legalnih ali ilegalnih.
tsinamuh0
# 20.06.2013 ob 12:59
Nimivseeno, pa kaj je s tabo človek, zakaj nekaj kopipejstaš, česar ne razumeš? Raziskav je ogromno, kaj je tukaj novega? Daj razmisli le o dveh enostavnih pojmih: kajenje in rak, ali pa smoking and cancer. Ne bluzi.
Blazz
# 20.06.2013 ob 12:53
nimivseeno1
nauči se pastati link... ali pa ne sodeluj v komentarjih...
ginza
# 20.06.2013 ob 13:04
Legalno ali nelegalno. Samo budale se drogirajo. Tem pa itak ni pomoči.
Kazalo