Zdravje
(9)
UKC Ljubljana, Operacijska dvorana 3, Kirurška klinika
Svet UKC-ja Ljubljana ne bo odločal o odgovornosti vodstva za stanje na programu otroške kardiologije. Foto: BoBo/Borut Živulović
VIDEO
Svet UKC Ljubljana o odgo...

Dodaj v

Odločanja o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji ne bo

Strokovni svet je podprl direktorico Marijo Pfeifer
3. oktober 2017 ob 21:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Strokovni svet UKC-ja Ljubljana ne bo odločal o odgovornosti vodstva za stanje na programu otroške kardiologije, je pojasnil predsednik sveta Tomaž Glažar. Strokovni svet je podprl direktorico Marijo Pfeifer.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je sicer o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji razpravljal že na preteklih treh sejah, a razprave ni dokončal. "Ves čas se je svet zavoda pri obravnavi tematike srečeval z vprašanjem stroke. Glede na nedvoumno mnenje strokovnega sveta lahko ugotavljamo, da se program otroške kardiologije strokovno odvija prav," je po seji sveta dejal Glažar.

Tako člani sveta UKC-ja o odgovornosti vodstva za program otroške kardiologije "ne bomo glasovali, ker na osnovi strokovnega sveta ni potrebe", je dodal Glažar. Po njegovih besedah niso pravi naslov, da bi odločali o strokovnih vprašanjih.

Strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Marija Pfeifer je sicer na eni izmed preteklih novinarskih konferenc dejala, da so od januarja odkrili 22 primerov napačnih diagnoz pri enem zdravniku na pediatrični kliniki. Na vprašanje, ali je s takšnimi izjavami v javnosti škodila ugledu UKC-ja, pa je Glažar dejal, da se strinjajo s strokovnim svetom, da komuniciranje v tej zgodbi večkrat ni bilo ustrezno, kritike pa da so letele predvsem na Pfeiferjevo. A kot pravi Glažar, vsak dela napake in napake so pogosto tudi osnova za izboljšanje v prihodnje.

Ker pa škode, ki naj bi nastala UKC-ju s takšnimi izjavami v javnosti, niso mogli dokazati, pa "nismo imeli trdne podlage za ukrepe v smeri razrešitve", je pojasnil. Dejal je še, da je bil tudi sam zaskrbljen ob takšnih informacijah, kot so prišle v javnost iz UKC-ja, a "po oceni strokovnega sveta ni šlo za nenavadne dogodke".

Ministrica vodstvo pozvala k odstopu
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zaradi dogajanja na otroški kardiologiji pozvala vodstvo UKC-ja k odstopu, a se vodstvo za to ni odločilo. Glažar je dejal, da so Kopača in Pfeiferjevo tudi na seji sveta pred meseci vprašali, ali bosta odstopila, a so dobili nikalni odgovor.

Svet UKC-ja je danes med drugim obravnaval tudi revizijo poslovanja UKC-ja v preteklem letu, ko so ustvarili 25,4 milijona evrov minusa. Po Glažarjevih besedah je šlo za notranjo revizijo, ki pa jo je izvedel zunanji izvajalec. Po Glažarjevih besedah je sicer revizor pri poslovanju "ugotovil nekatere odmike od teorije, zato tudi pričakujemo ustrezne ukrepe od vodstva".

Ni pa revizija mogla dati bodisi pozitivnega bodisi negativnega mnenja ali pa mnenja s pridržkom o poslovanju UKC-ja v preteklem letu, saj bi za takšno mnenje potrebovali izvedbo zunanje revizije. Za to pa so bili, kot je dejal Glažar, prepozni, saj bi morali začeti postopke za zunanjo revizijo že v preteklem letu.

Zunanja revizija poslovanja
So se pa na seji odločili, da bodo naročili zunanjo revizijo poslovanja za letošnje leto. Na vprašanje, zakaj so se tako odločili in ali to pomeni dvom o pravilnosti poslovanja, je Glažar dejal, da "ne gre za to, da dvomimo, ampak da se v največjem zdravstvenem zavodu v državi tudi opravi zunanja revizija".

Po besedah Kopača je UKC v prvem polletju ustvaril 12,4 milijona evrov minusa, kar ob slabših pogojih poslovanja približno enak rezultat kot ob lanskem polletju. Ob tem je napovedal, da bo UKC ob koncu leta imel okoli 20 milijonov evrov minusa.

Glažar je dodal, da spremljajo izvajanje sanacijskih ukrepov. "Ugotavljam, da se dela na tem, da se stroški bolj jasno opredelijo na bolnika, dela se tudi na obvladovanju procesov, predvsem pa na učinkovitosti zaposlenih," je še pojasnil.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Fritz.si
# 03.10.2017 ob 22:03
Kako je lepo biti neodgovoren za bajno plačo in pri tem celo odločati o človeških življenjih.
džeko
# 03.10.2017 ob 22:02
Tak je vrana -vrani.....saj vemo
Miham
# 03.10.2017 ob 23:00
Slovenija=kraj, kjer ODGOVORNI ne odgovarjajo...
HOR
# 04.10.2017 ob 01:07
V Kafkovem svetu grotesknih belih halj...
Bivši uporabnik
# 03.10.2017 ob 23:46
Vreče brez dna (in etike) v belem
cairns
# 03.10.2017 ob 23:20
Odločanja o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji ne bo

Ja seveda ne. Zdravniki niso nikoli odgovorni. Kdo pa je še videl da bi bili bogovi za kaj odgovorni.
misterij1234
# 03.10.2017 ob 23:18
UKC-otroška kardiologija,in smrti otrok,ni potrebno obravnavati,ker to ni Las Vegas.Tako je odločil strokovni svet nestrokovnjakov.
vsenior
# 03.10.2017 ob 22:58
Taka odločitev je popoln kolaps odgovornosti v UKC. Sicer je problem Kenda in ne ta dama, ki ji sodijo. Gre za življenja mladih (vrh ledene gore) in če tu ne najdejo odgovornosti, je zagotovo ne bodo tudi za ledeno goro napak pod površjem. Minister za pravosodje je dejal, citiram: kamorkoli dregnemo povsod smrdi.
Gre tudi za kolaps odgovornosti na celotnem nivoju zdravstvenega sistema. Ne odgovarjajo za male, niti za velike napake. Na zunaj res držijo skupaj, znotraj UKC-ja se pa hudo zezajo. Priča sem bil, ko nadzorna zdravnica na pregledu pacienta (ki ga je opravljal samostojno specializant) ni želela svetovati specializantu, kar bežala je od njega. Specializant in pacient sta se le spogledovala. KRUTO do specializanta in morebitne življensko napačne diagnostike , ki je nadzorno zdravnico zelo vljudno zaprosil za mnenje in nekaj nasvetov.
Svit-1
# 04.10.2017 ob 06:39
Bravo Glažar! Vse je v redu, nobenih težav, vsi zadovoljni, ...
Halo! Kje vi živite???
Kazalo