Urgentni center se razteza na 790 kvadratnih metrih. Foto: MMC RTV SLO
Urgentni center se razteza na 790 kvadratnih metrih. Foto: MMC RTV SLO

Do takrat pa bomo inovativni, vendar v teh prostorih bodo delali tisti zdravniki, ki imajo za posamezno delo licenco.

Janez Lavre, direktor bolnišnice, o času, ko kadrovske potrebe še niso popolnjene
Odprli nov urgentni center v Slovenj Gradcu

Urgentni center predstavlja velik korak pri boljši organizaciji službe nujne medicinske pomoči v regiji, delovanje centra bo pripomoglo k hitrejši, bolj kakovostni in varnejši obravnavi pacientov, izboljšala se bo tudi dostopnost do zdravstvenih storitev, je v nagovoru zbranim v Slovenj Gradcu poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in dodala, da bodo zdaj pacienti na enem mestu lahko prejeli vso strokovno medicinsko pomoč in vso potrebno diagnostiko.

Naložba je po njenem mnenju dokaz, da smo v Sloveniji sposobni tudi naložbe v zdravstvu dobro načrtovati ter jih izvesti v časovnih in finančnih okvirih.

V nekdanjem otroško-urološkem bloku
Urgentni center v slovenjgraški bolnišnici je urejen na 790 kvadratnih metrih površin v obnovljenem nekdanjem otroško-urološkem bloku. Delo bo začel 4. januarja 2016, po prejetju manjkajoče opreme v operacijskem delu in za reanimacijo pa bo delo v njem v celoti steklo s februarjem. Takrat naj bi se v delo vključil tudi splošni zdravnik Zdravstvenega doma Slovenj Gradec.

Nepopolna oprema, ni dovolj osebja
Poleg manjkajoče opreme bo v prihodnje na delovanje centra vplivalo tudi pomanjkanje zdravnikov urgentne medicine v regiji. Trenutno so že razpisane prve tri specializacije na tem področju, direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre pa pričakuje, da bodo kmalu še tri, a opozarja, da specializacija traja šest let.

"Do takrat pa bomo inovativni, vendar v teh prostorih bodo delali tisti zdravniki, ki imajo za posamezno delo licenco," je poudaril Lavre, ki je povedal še, da je bil urgentni center v koroški bolnišnici ocenjen na 5,6 milijona evrov, a da so pri javnem razpisu prihranili 290.000 evrov.

Je pa še vedno nedorečena prihodnja organizacija nujne medicinske pomoči v regiji, pri čemer Koroška s trenutnim delovanjem Zdravstveno-reševalnega centra Koroške velja za posebnost v Sloveniji. Glede tega je ministrica danes dejala, da bodo z delovanjem dispečerskih centrov po državi v prihodnje preverili, kakšne so dejansko potrebe po vsej Sloveniji, nato pa bodo ponovno naredili mrežo satelitskih urgentnih centrov.

Nove naložbe v načrtu
Naložbe v koroški bolnišnici, kjer letno hospitalizirajo okoli 15.000 bolnikov in v ambulantah pregledajo okoli 170.000 ljudi, pa se z današnjim odprtjem urgentnega centra še ne končujejo. V državnem proračunu je za prihodnji dve leti predvidenih 9,5 milijona evrov za opremo novega centralnega operacijskega bloka, otroškega in ginekološkega oddelka, lekarno s centralno sterilizacijo in dialize, je v nagovoru spomnil Lavre, ki se je ob tem zahvalil ministrici in vsem dosedanjim ministrom, ki so "razumeli potrebe Koroške".



Do takrat pa bomo inovativni, vendar v teh prostorih bodo delali tisti zdravniki, ki imajo za posamezno delo licenco.

Janez Lavre, direktor bolnišnice, o času, ko kadrovske potrebe še niso popolnjene
Odprli nov urgentni center v Slovenj Gradcu