Otrokov oče pravi, da odškodninski zahtevek ni zastaral, kot trdi zavarovalnica. Foto: BoBo
Otrokov oče pravi, da odškodninski zahtevek ni zastaral, kot trdi zavarovalnica. Foto: BoBo

Gre za prvega od 11 odškodninskih zahtevkov, ki so jih ali jih še bodo vložili starši otrok, ki so bili v programu otroške srčne kirurgije.

Starši so se odločili, da zahtevek za odškodnino vložijo, ker je poročilo razkrilo, da je bil vzrok otrokove smrti, ki ga je leta 2012 operiral kirurg Robert Blumauer, nesporazum. Prezgodaj rojenemu otroku je Blumauer vstavil prevelik štirimilimetrski obvod, in čeprav so kardiologi to večkrat zahtevali, ponovne operacije ni opravil.

Sicer gre za enega od štirih otrok, katerih smrti bi po ugotovitvah mednarodne komisije lahko preprečili.

Starša se bosta na odločitev pritožila
Po poročanju Radia Slovenija sta starša šele po daljših poizvedovanjih ugotovila, da gre pri tretjem primeru iz poročila za njunega sina. Nato sta se odločila za odškodninski zahtevek, ki je po mnenju zavarovalnice zastaral, kar pa je otrokov oče Slavko Kostanjevec zanikal. Kot je pojasnil, začne zastaralni rok po zakonu teči šele od trenutka, ko izvemo za napako.

"Po taki logiki bi človek torej moral za vsako stvar zdravnike tožiti že takoj, ko se zgodi. Midva sva namreč res bila v dobri veri, da je bilo za Simona narejeno največ, kar je bilo lahko," je za radio pojasnil Kostanjevec. Na odločitev se bosta zato z ženo pritožila.

Poročilo o programu otroške srčne kirurgije, ki ga je izdelala mednarodna komisija pod okriljem zdravniške zbornice, največjo odgovornost za stanje v programu otroške srčne kirurgije, v katerem naj bi leta 2012 zaradi neoptimalnega zdravljenja umrli štirje otroci, bremeni zlasti izraelskega kirurga Davida Mishalyja, njegovega slovenskega učenca Blumauerja in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.