Zdravje
Onesnaženost
Število obolelih za sladkorno boleznijo po svetu hitro narašča. Foto: Reuters

Dodaj v

Onesnaženost zraka povezana s 3,2 milijona novimi sladkornimi bolniki letno

Najhujše stanje v državah tretjega sveta
1. julij 2018 ob 12:26
New York - MMC RTV SLO

Raven onesnaženosti zraka, ki je višja od dovoljene, povzroča veliko tveganje za pojav sladkorne bolezni. Leta 2016 je tako slaba kakovost zraka po svetu prispevala k 3,2 milijona novim sladkornim bolnikom.

"Nemogoče je zanikati povezavo med sladkorno boleznijo in previsoko vrednostjo onesnaženosti zraka od dovoljene. Mnogi industrijski lobiji trdijo, da so trenutne omejitve onesnaženosti zraka preostre, a raziskave kažejo prav nasprotno – merila moramo še bolj zaostriti," je po poročanju CNN-a dejal vodja študije Ziyad Al-Aly, ki je asistent na univerzi Washington.

Gre za onesnaženost z mikroskopsko majhnimi delci prahu, umazanije, dima in saj, ki se mešajo z dežnimi kapljicami. Za primerjavo človeški las je širok 70 mikrometrov (mikrometer je milijoninka metra, op. a.), nevarni delci v zraku pa so veliki le 2,5 mikrometra. Vsi delci, manjši od desetih mikrometrov, lahko vstopijo v naša pljuča in krvni obtok, od koder se razširijo v vitalne organe in povzročijo vnetje.

422 milijonov obolelih
"Pred desetimi ali 15 leti smo menili, da onesnaženost zraka povzroča pljučnico, astmo in bronhitis in to je vse. Danes pa vemo, da je onesnažen zrak zelo pomemben vzrok razvoja srčnih bolezni, srčnih kapi, in da je dejavnik pri razvoju kroničnih bolezni pljuč in ledvic ter pljučnega raka,"
je dodal Philip Landrigan z instituta Icahn School of Medicine v New Yorku. Glavni vzroki razvoja sladkorne bolezni so sicer prekomerna telesna teža, pomanjkanje telesne dejavnosti in dednost, a onesnaženost zraka je tista, ki naj bi zmanjšala sposobnost trebušne slinavke, da nadzira proizvajanje inzulina.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bila do leta 2014 kar 422 milijonom odraslih Zemljanov diagnosticirana sladkorna bolezen še leta 1980 je bilo sladkornih bolnikov po svetu 108 milijonov. Največjo rast so opazili v najrevnejših državah, v katerih se borijo z visokimi stopnjami onesnaženosti zraka, kot so Indija, Afganistan, Papua - Nova Gvineja in Gvajana. V razvitih zahodnih državah je tveganje nizko.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Lukos
# 01.07.2018 ob 12:56
Treba krivite vse druge samo ne sebe.......Imam 150 kill, nisem kriv je v genih in ne ker jem hitro hrano!!! Nisem kriv, ker imam sladkorno, ozračje je krivo!!!

Treba bo povedat bobu bob, za vašo situacijo ste večinoma krivi sami, pa ne mi kako je zdrava hrana zelo draga to je tudi mit.
bralecxx
# 01.07.2018 ob 12:46
Če bi bilo tako, bi imeli vsi rudarji, delavci v kamnolomih in še kateri, sladkorno.
BlackHole
# 01.07.2018 ob 12:31
Iz naslova bi človek sklepal, da so za onesnaženost neposredno krivi sladkorni bolniki,
martin112
# 01.07.2018 ob 12:47
Sicer nisem prebral raziskave, ampak onesnaženost zraka je mestni pojav. In vemo, kakšna je prehrana v mestih v primerjavi s podeželjem. Se mi zdi preveč faktorjev, da bi bil možen kakšen objektiven zaključek.
Kobalt
# 01.07.2018 ob 13:25
Glavni vzroki razvoja sladkorne bolezni so sicer prekomerna telesna teža, pomanjkanje telesne dejavnosti in genetika, a onesnaženost zraka je tista, ki naj bi zmanjšala sposobnost trebušne slinavke, da nadzira proizvajanje inzulina.

Tole mislim, da je ključno. Verjetno pa se večina pametnih komentatorjev ni prebila do tega dela članka. Čisto lepo laično razloženo. Verjamem, pa da se našim forumskim strokovnjakom ne da ubadati s podrobnostmi, da bi si pa kdo prebral študijo, na podlagi česa avtorji trdijo, je pa že prevelik umski napor.

Umivalnik, kobajagi7, bralecxx, Lukos: kdo od vas ima dovolj medicinskega znanja, da ovrže "izmišljotine" raziskovalcev. Da vam olajšam delo, tule se nahaja poročilo raziskave: KLIK
jneja
# 01.07.2018 ob 13:26
Tale deluje precej bosa.
grenadir
# 01.07.2018 ob 13:23
Keto dieta , eno leto.. Starost 59 let... V prvih 14 dneh sladkor na tešče iz 7,2 na 5.8.... Nato konstantno med 5.0 in 5.7................ Vse drugo prepuščam modrecem...
Kobalt
# 01.07.2018 ob 13:38

Lukos je napisal(-a)

A veš, da so zdravnike pred leti govorili, da je kajenje zdravo?
Če ozračje oz onesnaženost ozračja povzrača sladkorno bolezen, bi skoraj morala biti cela Kitajska na inzulinu.

Sicer te nisem vprašal tega, a ker si že omenil:
-pred koliko leti so to zdravniki trdili?
-jih lahko poimensko našteješ?

Ker si tako smelo obtožil zdravnike laganja (sicer ne razumem zakaj, ker avtorji raziskave niso zdravniki v belih haljah, kot si jih ti predstavljaš, pač pa gre za raziskovalce s področja medicine, kar ni isto!), bi bilo za verodostojnost tvojih trditev dobrodošlo, če lahko postrežeš s podatki števila zdravnikov. Lahko samo iz države, od koder so po tvojih podatkih zdravniki-lažnivci. Pa tudi število vse zdravnikov na svetu, število specialistov za pljučno-dihalne sisteme, pa še kak parameter bi se našel, tako malo, da se prepričamo o "zdravstveni zaroti".

Kaj pa je tvoja skrivnost, ko zboliš, kako se pozdraviš? Pomahaš s palčko in tegobe izginejo? :))
Zdejkapopi
# 01.07.2018 ob 12:56
Objavite še dejstvo, da v okolici Celja ljudje umirajo skoraj samo še od raka. Le zakaj??
Zdejkapopi
# 01.07.2018 ob 13:46
@Lukos

Večina Kitajcev res ni na inzulinu. Jih je pa 1/4 neplodnih, če to kaj spremeni dejstvo. Verjetno zaradi tvoje "terapije" z onesnaženim zrakom.
KovacevaKobila
# 01.07.2018 ob 13:36
to je en "kislo kumarični" članek, brez najmanjšega dokaza

Čakam na podobno zajedljive komentarje, ko gospodarstveniki in kupljeni politiki vrtijo lajno - brez najmanjšega dokaza -, da razbremenjevanje gospodarstva zvišuje plače ... in da gospodarska rast zmanjšuje stopnjo revščine.

Neoliberalne klobase papcamo povsem nekritično ... in zraven še strupe v zraku, vodi in hrani, ki jih politika ‘Profit First’ prinaša s seboj.

Bon Appétit!
Rtvrtv
# 01.07.2018 ob 12:39
Zemlja vraca udarec.
In ni v stilu holivuda.
HOR
# 01.07.2018 ob 15:53
Precej študij dejansko potrjuje povezavo med onesnaženim zrakom in sladkorno boleznijo pa tudi z srčnožilnimi oboljenji, itd,...
Velik problem v nerazvitih državah pa so preprosta individualna gorišča na trda goriva ( les, ostanki rastlin, premog, živalska govna), ki ustvarjajo izrazito onesnažen zrak znotraj domov, kar še posebej prizadene otroke...
Problem onesnaženega notranjega zraka pa se ob novi energetsko varčni zatesnjenosti stanovanj in pogosto slabi prezračenosti pojavlja tudi na zahodu, čeprav ne zaradi kurjave pač pa raznih kemikalij, ki jih v stanovanjih emitirajo umetni materijali...
Kadilci pa so tu še dodatna avtonomna samoonesnaževalna kategorija...
CO2 emisije na katere plaćujemo dajatve pa nimajo negativnega vpliva na zdravje, več CO2 pa pozitivno vpliva na večino rastlin, Zemlja pa je zaradi več CO2 zadnjih par desetletij precej bolj zelena...!
klik...
jneja
# 01.07.2018 ob 13:38
Če morda ne veste, sladkorno odkrivajo že pri dojenčkih in ne poznajo vzroka. Otrok s sladkorno je iz leta v leto več.
Zdejkapopi
# 01.07.2018 ob 12:57
Komentatorje samo še čakam, da me prepričajo, da je vdihovanje onesnazenega zraka zdravo.
esspero
# 03.07.2018 ob 08:50
Po mojem to ne drži.!
tsinamuh0
# 02.07.2018 ob 12:51
Komentator kobalt (če nisi le za delanje zmede, kot jih pogosto takole določene industrije pošljejo v ''ogenj'' pri takih razpravah): a po tvojem mnenju lahko supermenska trebušna slinavka premaga na tone sladkorja, samo zrak mora bit prost določenih PM delcev?
Ma dej no gmeh!
Pri tem seveda ne zanikam, da tudi onesnažen zrak vpliva na SŽ zdravje in tudi na sladkorno, to je znano in je treba spremljati in izboljševati, noro je pa trditi, da je prav to njun glavni dejavnik (razen v ekstremnih primerih). Pri nas zrak nima nobenega vpliva, razumeš?
Sicer pa je protidokaz tudi to, da je precej stadijev sladkorne bolezni REVERZIBILNIH, kar so ti lepo razložili tudi drugi. Predlagam, da daš glavo ven iz C.C. r*ti in začneš dojemat, kaj ti ti ''znanstveniki'' prodajajo. Pa še enkrat preberi moj prvi komentar, prosim.
tsinamuh0
# 02.07.2018 ob 12:31
Nekateri ste napačno razumeli ''logiko'' te novice.
Ne, ni cilj tega, da se vse preloži z vas (ki ste izključno edini odgovorni za vse lastne bolezni TM), ampak, da se pač meša meglo, da je kriv onesnažen zrak, glede katerega pa itak vemo, da se ne bo kaj prida zgodilo.
Ja, novica je totalno pretirana in neumna in špekulira o nekih fantastičnih številkah. Njen namen pa ni, da se odvrne pozornost od vaše lastne odgovornosti, ampak recimo tistega, ki je dejansko daleč najbolj odgovoren za sladkorno (pa še debelost itd).
Na prvem mestu je to industrija sladkih pijač, ki šopa sladkor v pijače s tovornjaki, da je 100 g/L postal standard. To je enostavno nesmiselno nevaren izdelek, ki vam ne škodi samo, če ste ravno medtem tekli maraton in vse sproti pokurili. Pa še takrat bi orali pijačo redčiti. Svoje dodajo še drugi izdelki npr. jogurti, mlečni deserti, kečapi, in ostalo, kjer je sladkor glavni ''pospeševalec'' prodaje. Poglejte malo strukturo trgovin, oznake na živilih in razumeli boste, da NI izbire.
A ti znanstveniki z ''Icahn'' Inštituta pač ne bodo godili v zelje cocacoli in pepsiju in co... raje je vse drugo krivo, pri razkrinkanju tobačne industrije se to imenuje distraction research, raziskovanje za odvračanje pozornosti. (To so tobačniki počeli mnoga desetletja, preberite Zlati holokavst. In te metode zdaj kopirajo še drugi.)
Rešitev je povsem na dlani: znižati je treba dovoljeno količino sladkorja v pijačah pod 40 ali 50 g/L. In NIHČE ne bo na slabšem, NIHE ne bo izgubil SVOBODE. Vsak si lahko dosipava sladkor, ali karkoli želi. Zelo malo jih bo to v resnici počelo.
Podobno se bo zgodilo v ZDA s cigaretami, kjer bodo z znižanjem nikotina (ne tista gnusna prevara pred leti z lažnimi vrednostmi) enostavno naredili ljudi RES SVOBODNE, da kadijo ali ne. In seveda tega ni niti en medij v Slo objavil, še danes se ne upajo.
To, da omenjenega niste še nikoli prebrali v nobeni novici o medicini in zdravstvu pri nas, vam najbolje pokaže, kakšni so v resnici naši vrli zdravniki in novinarji.
MMCCenzura
# 01.07.2018 ob 16:39
Itak. Najbolje je razloge iskati v zunanjih dejavnikih ... sam pa popijem še eno Coca-Cola. Nazdravje ...
KovacevaKobila
# 01.07.2018 ob 15:29
Spet nova stvar, zaradi katere bodo vsi umrli in jo bodo vztrajno ponavljali pod vsako novico. :)

Za razliko od pravih groženj, kot so denimo migranti, mar ne? :)
BlackHole
# 01.07.2018 ob 13:19
Komentatorje samo še čakam, da me prepričajo, da je vdihovanje onesnazenega zraka zdravo.
Evo ga. Je relativno zdravo, zagotovo bolj, kot pa vdihovanje plinov, kjer zraka ni.
Bivši uporabnik
# 01.07.2018 ob 12:43
to je en "kislo kumarični" članek, brez najmanjšega dokaza
Lukos
# 01.07.2018 ob 13:28
@Kobalt

A veš, da so zdravnike pred leti govorili, da je kajenje zdravo?
Če ozračje oz onesnaženost ozračja povzrača sladkorno bolezen, bi skoraj morala biti cela Kitajska na inzulinu.
Skippy
# 01.07.2018 ob 15:04
Spet nova stvar, zaradi katere bodo vsi umrli in jo bodo vztrajno ponavljali pod vsako novico. :)
generacija56
# 01.07.2018 ob 14:28
Je zapisal en prepisovalec in ostal živ....................
Ni pa kriva industrijsko pridelana hrana, a ne?
Sladkorna ima točno opisan vzrok, tukaj pa je kriv zrak?
Hahahahaha....
Umivalnik
# 01.07.2018 ob 12:36
Če namažemo marmelado na viki kremo se poveča količina monsunskega dežja v spomladanskih mesecih.
Kazalo