Zdravje
Zobozdravnik
Novo napotnico bi tako v tistem trenutku morala dobiti bodisi od svoje zobozdravnice, ki dopoldne ni bila na voljo, bodisi od družinske zdravnice, ki pa napotnice ni upala napisati. Foto: Reuters
       Ko sem končno dobila zdravnico, mi je razložila, da so časi, kakršni so, in da oni ne pišejo napotnic, ki se njih ne tičejo, ker dobivajo penale, in v tem primeru ni pripravljena tvegati.       
 Andreja

Dodaj v

Osebna zdravnica se boji napisati napotnico

Zdravnike strah kazni?
19. februar 2018 ob 12:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na začetku februarja se je Andreja znašla v zagati, ko zaradi neveljavne napotnice - za to je izvedela zadnji hip - ni mogla na poseg v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Potem ko je že čakala dve leti, se bo očitno še malo načakala - novi datum ima namreč letnico 2019.

Še pred novim letom so Andrejo poklicali, da bi potrdila februarski termin za operacijo zoba na oddelku za maksilofacialno kirurgijo. Ko se je zglasila na UKC-ju na dan posega, so ji dejali, da napotnica ni veljavna – da bi jo prinesla pozneje, pa ni mogoče. Kot je sogovornica povedala za Radio Slovenija, je ostala brez obrazložitve, zakaj je tako. "Celo rekli so mi, naj pogledam na izvid, da vse tam piše, tudi informacija, da je vse poteklo. Pa sem jim predložila izvid, naj mi pokažejo, česa ne vidim. Ker vsi smo zmotljivi, lahko bi tudi jaz kaj spregledala in priznala zmoto. No, ko sem jim pokazala izvid, mi tudi oni niso znali povedati, da bi kjer koli to pisalo," je povedala.

O vzroku za neveljavnost lahko zgolj ugibamo. Morda je to zaradi pravilnika o čakalnih dobah, ki je začel veljati na začetku leta in s katerim so napotnice z oznako "hitro" in "nujno", izdane pred 7. januarjem, postale neveljavne. Sogovornica sicer zatrjuje, da so se pri sprejemnem okencu trudili, da bi našli rešitev. Novo napotnico bi tako v tistem trenutku morala dobiti bodisi od svoje zobozdravnice, ki dopoldne ni bila na voljo, bodisi od družinske zdravnice: "Ko sem končno dobila zdravnico, mi je razložila, da so časi, kakršni so, in da oni ne pišejo napotnic, ki se njih ne tičejo, ker dobivajo penale, in v tem primeru ni pripravljena tvegati," je pojasnila.

Zdravnike strah kazni?
Strah pred kaznijo pred morebitno neupravičeno izdano napotnico po vsej verjetnosti izhaja iz nedavnega splošnega dogovora o obsegu letošnjih zdravstvenih programov, ki kot enega od ukrepov predvideva tudi denarno kazen za zdravnike, ki bodo bolnika neupravičeno napotili na specialistični pregled. Na to določilo se je odzvala Zdravniška zbornica in zahtevala črtanje tega člena. Ministrica Milojka Kolar Celarc pravi, da gre za napačno razumevanje.

Več napotitev, stagnacija pri družinskih zdravnikih
Število napotitev se je v desetih letih povečalo za 29 odstotkov, obisk pri družinskih zdravnikih pa stagnira. Med vzroki za povečan obseg napotitev so objektivni razlogi, kot je staranje prebivalstva, nova diagnostika in zdravljenja, nekaj pa je tudi neupravičenih. Na te so opozorili predvsem revmatologi, zlasti v urgentnih ambulantah, zato je člen v splošnem dogovoru o zaračunavanju storitev napotnim zdravnikom izrecno namenjen tej stroki. Državna sekretarka Ana Medved miri, da s tem nikogar ne želijo kaznovati.

"Naš namen je, da pridobimo s temi kriteriji, ki za revmatologijo že obstajajo, s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro orodje, pripomoček, s katerim si bodo zdravniki lahko pomagali, če bodo v dvomih, ali je prav, da napotijo bolnika na višji nivo ali ne oziroma pod katero stopnjo nujnosti naj to naredijo," je dejala Medvedova. Letos bi ta ukrep veljal le za revmatološke urgentne napotitve, če bodo izdelana merila, pa tudi za urgentne centre.

Revmatologi so pripravljeni na napotnico napisati, da je neupravičena, vendar gre le za ekstremne primere, saj so kdaj napotnice z oznako "nujno" zlorabljali za stare ali minimalne poškodbe, je še pojasnila Medvedova.

Pripravljajo čistopis splošnega dogovora, ki bo objavljen na spletu. Ta med drugim določa tudi novo storitev, to je e-posvet, pri katerih se bodo zdravniki na primarnih ali višjih ravneh lahko posvetovali prek zaprte informacijske mreže o pacientovih možnostih: ali napotiti pacienta, mu narediti diagnostiko ali pa ga poslati na zdravljenje.

Tina Lamovšek, Helena Lovinčič, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
frlekin
# 19.02.2018 ob 12:30
Slolvenija.

Kdo določa kaj je upravičena napotitev in kaj ne? Kako se bojo izločale določene bolezni ipd, če se bo dohtar bal poslat nekoga na nek pregled, ker bo dobil kazen? Mater kera banana republika. Ona ministrica si pa tak ne zasluži drugega ko... no bom raje tiho.
Zaza
# 19.02.2018 ob 12:35
To ni noben kapitalizem v nobeni kapitalistični državi ne vlačiš okoli neke napotnice razen v Sloveniji sedaj se bodo pa še zdravniki bali ali o bodo sploh napisali . Neumnosti, ki so zrastle v prazni glavi ministrice KOLAR CELARC.
drift
# 19.02.2018 ob 12:37
Pa to je že čisti absurd. Tale naša država je pa res gnila do temeljev.
zala10
# 19.02.2018 ob 12:53
To kar si je privoščila Milojka (ob podpori Cerarja, da ne bo nesporazumov), je navaden kriminal, ki bi ga bilo treba kazensko preganjati.
Coli
# 19.02.2018 ob 12:46
Javnosektaška klasika...ko plačuješ je kapitalizem, ko želiš koristiti je socializem! Tole slovensko državno skropucalo je potrebno podreti do temeljev in zgraditi na novo - brez sindikatov v njenem jedru. Grčijo se podira že 10 let...pa še kar ni zmanjkalo odpadnega materiala. Tudi v Sloveniji bo tako, takoj ob prvi recesiji - pripravite se...
gregori
# 19.02.2018 ob 12:50
Naj zdravnica napiše na papir in naj se popiše(zakaj ne da napotnice k specialistu) , da bomo kasneje imeli dokaz ,da je bila zdravniška zmota(nič več govoriti ,kje ste bili pa dosedaj)
TO BODO TOŽBE
Wolfy
# 19.02.2018 ob 13:21
Dobro da nimamo se drzavnih pekarn... bi se na kruh cakali 2 leti...
melanholik
# 19.02.2018 ob 12:57
dixyowsky

# 19.02.2018 ob 12:53
Prijavi neprimerno vsebino melanholik
strinja, da so nepotrebne napotitve dejansko velik problem in dejansko eden od faktorjev slabše dostopnosti do zdravstvenih storitev za tiste, ki jih res potrebujejo

a si ti doktor da veš kako gre. Človek je neizmerno bolj zapleten kot naprimer nek aparat.
težko je ugotoviti za kaj gre brez temeljitih preiskav i doktor tudi ni Bog.

Oprosti, točno to je moraliziranje, kakršnega so si v odgovoru na ta predlog privoščili tudi ti. Mladi zdravniki. Potem je najboljše, da napotimo kar vse na sekundarno raven, če slučajno se bo kaj našlo. Ne, splošni zdravnik mora vedet, zakaj napotuje, ne pa napotovat kar za vsak slučaj.
In če bi prebral moj cel zgornji post, bi lahko videl, da sem zadnji, ki bi podpiral pavšalne in populistične ukrepe, kakršen je predlagani. Ampak to še zdaleč ne pomeni, da si zatiskam oči pred dejstvom, da je velik del napotitev dejansko nepotrebnih in bi bilo njihovo število dejansko smiselno zmanjšat, čeprav je ta ukrep popolnoma neprimeren ...
melanholik
# 19.02.2018 ob 12:48
Glede kazni za napotne zdravnike pa tole: mislim, da se vsak, ki dela na sekundarni ravni v zdravstvu, strinja, da so nepotrebne napotitve dejansko velik problem in dejansko eden od faktorjev slabše dostopnosti do zdravstvenih storitev za tiste, ki jih res potrebujejo. Seveda pa je predlog ukrepa popolnoma pavšalen in bi morda res odpravil ta problem, zato pa ustvaril nekaj hujših. Rešitev mora biti v statistiki - beleži se število napotitev posameznih zdravnikom in po možnosti specialistom da možnost, da za posamezno napotnico zabeležijo svoje mnenje, da je bila neupravičena. Potem pa se vodi statistiko in pri tistih napotnih zdravnikih, ki v tem pogledu izstopijo, se lahko opravi revizija, lahko se jih pošlje na kako dodatno zavarovanje, če je razlog večjega števila napotitev prezasedenost ambulante, pa se lahko urgira skozi predodeljevanje pacientov in po možnosti odprtje kake dodatne ambulante. In ja, bi se nekako strinjal, da bi bila kot zadnji ukrep za takšne zdravnike možna tudi finančna kazen, ampak res na koncu, ko bi se nepotrebne napotitve ponavljale tudi po vseh navedenih predhodnih ukrepih.
#13
# 19.02.2018 ob 13:08
Vlada premierja Etičnega našla rešitev za čakalne vrste.

Skupaj nam bo uspelo, naslednji etični Serpentinšek čaka na tvoj glas.
Orionstar
# 19.02.2018 ob 13:00
• Razbit monopol ZZZS, ker nikjer ne piše višina glavnice, katero je posameznik vplačal v xy letih
• Pripeljat zavarovalniško konkurenco, ki ne bo določala nenormalno velikih glavarin po zdravniku, ki imajo po 70 pacientov/dan ali pa smo 3x/letno pri zobozdravniku
• Zavarovalnice naj plačujejo po kvaliteti in (neomejeni) količini dela pogodbenega izvajalca, kateri ima sedaj pod ZZZS določeno max. št. točk programa
• Konkurenca bo izobčila pijavke prisesane na ZZZS in končala vplačevanje v en bazen, kjer se izgubljajo miljoni davkoplačevalskega denarja
• Pacienti bomo imeli svobodno izbiro zavarovalnic, premij in izvajalcev
• Številke bodo vidne!!!
melanholik
# 19.02.2018 ob 12:40
Resnici na ljubo je tu največja težava že sam koncept elektronskih napotnic. Dokler so se pisale še papirnate, je v takšnih primerih ni bil popolnoma noben problem prinesti naknadno. Zdaj pa tega sistem ne omogoča. Seveda - za kaj je to dobro, mi bo moral še kdo povedat.
vsenior
# 19.02.2018 ob 13:34
Vso kolateralno škodo bodo pokasirali pacienti!
Vse to je voda na mlin doatno dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. Hkrati je to pobuda zdravnikom, da registrirajo svoje nove ambulante in sanatorije. Tudi zdravstvo gre v privat. Če hočejo pacienti preživeti se morajo odličiti za privat zdravstvo. Toko je že pri zobozdravnikih, sedaj pa bo tako tudi povsod drugje pri specialističnih obravnavah.
Homer.
# 19.02.2018 ob 13:23
To je tako, kadar "financarka" in "zavarovalničarka" piše zdravstvene zakone, te pa potem sprejemajo laiki po strankarski liniji......
wowoo
# 19.02.2018 ob 14:11
Milojka K.C. je (s Cerarjovo pomočjo) zdravstvo dobesedno naredila državljanom neprijazno, neučinkovito, nedostopno ... Čas je, da se nesposobneži iz SMC ja za vedno umaknejo ! Toliko škode kot je naredila Cerarjeva ekipa, do sedaj ni uspelo še nikomur... no razen Pahorju, če smo čist pošteni!
Guliarth
# 19.02.2018 ob 13:38
A nismo plač dvigovali, da se to ne bi dogajalo?
www
# 19.02.2018 ob 13:18
To je ena plat. Kaj pa ko bodo letele tožbe, ko bo osebni zdravnik kaj spregledal zaradi strahu pred penali ?
kurt
# 19.02.2018 ob 13:05
Ne no,kam to pelje???
sramota za državo.
Jožeine
# 19.02.2018 ob 13:44
BUTALE: kako naj sedaj splošni zdravnik ve oz. sumi, da je kaj narobe oz. kako naj to zavoha ali predpostavlja, če lahko svojo diagnozo postavi samo morda na krvni sliki in izjavah pacienta. Splošni zdravnik ne more bit multi-specialist, saj bi moral za to bit super-človek in prav tako imeti na razpolago kaj več kot samo osnovni laboratorij pa nima ne X-žarkov, ne CT, ne magnetne resonanca, nekateri niti ultra zvoka nimajo... Potem, ko bo pa kaj narobe ali kaj nopaženo - že tako jim v zdravstvu stvari uhajajo, kot od prijatelja ženi, da ima boleče dojke od dojenja, je bil pa že rak v metastazah in jo je odslovil... Skratka meja kaj je izkoriščanje in kaj ne je tanka - osebnega zdravnika vidim predvsem v tem, da te pravilno napoti ob sumu, da je kaj narobe. Bo že potem specialist povedal kaj je in kaj ni, včasih je potrebnih celo več specialistov skupaj, da odkrijejo kako bolezen - še posebej redke med njimi. SKRATKA BULATE
melanholik
# 19.02.2018 ob 13:08
dixyowsky

# 19.02.2018 ob 12:59
Prijavi neprimerno vsebino melanholik napačnih napotitev je po statistikah od 5 do 7%. to je res normalna cifra.

Tule bi pa rad kak vir. Saj tudi na ZZZS priznavajo, da celovitih raziskav niti ni, vtis zlasti pri nujnih napotnicah pa vendarle je, da jih je kar precej več.
gorenc007
# 19.02.2018 ob 14:25
če se slučajno zgodi, (upam, da se ne bo) da bo kdo od mojih odšel v višave zaradi tega, ker doktor ni upal napisat napotnice, najprej poiščem tistega, ki se je to spomnil, da se bo mojemu bližnjemu lahko opravičil.............banana republika, še v butalah so bli bolj človeški..............
21.12.2012
# 19.02.2018 ob 13:41
Najbolj jaka je, da se hočeš naročiti z e-napotnico v UKC MB pa ti po telefonu rečejo, da treba priti tja fizično.
Torej, tudi z drugega konca preljube Slovenije moraš e-napotnico na koncu dostaviti ... v čem je torej fora e-poslovanja???
johann
# 19.02.2018 ob 13:54
Nekaj podobnega sem tudi jaz doživel. In na koncu si še prisiljen plačevati ogromno denarja za sra*nje, ki se mu reče obvezno zdravstveno zavarovanje.
Će si zavarovan in jim plačuješ (kar se seveda lepo vidi), sploh ne bi rabil napotnice.
el CARTEL
# 19.02.2018 ob 13:33
dobro je cerarjeva vlada zrihtala krajšanje čakalnih dob - namesto da bi namenili več denarja, so se odličili kaznovati zdravnike, ki pošiljajo ljudi specialistom. pa še kasirali bodo.

kako zaupati takemu zdravstvu, kjer veš, da se te izogiba poslati na preglede (razen za stvari, ki so že vsem očitne).

predvidevam seveda, da zdravniki že prej niso pošiljali specialistom kar tako, ker niso imeli bolj pametnega dela.
Follow Me
# 19.02.2018 ob 13:30
Pismo, v prejšjem režimu je bilo to poštimano zdaj v demokraciji niti zavarovanja se ne splača več imet, 28000 nima zavarovanja.
melanholik
# 20.02.2018 ob 08:46
@no72
Sem sedaj prebral in mislim, da je bilo zapisano zelo razumno, gotovo napisano s strani nekoga, ki ima veliko izkušenj in dobro pozna zdravstveni sistem na sekundarni ravni.
Bi pa vendarle mislim, da bi bilo fajn, da bi bilo malo bolj jasno izpostavljeno, za kaj bi pri teh kaznih (vsaj po mojem mnenju) moralo it.
1. Nihče ne bi smel biti kaznovan za eno ali nekaj po mnenju specialista neupravičeno izdanih napotnic. O takšnih napotitvah bi se morala vodit statistika, nato pa se bi ukrepalo pri tistih zdravnikih, kjer bi se takšna praksa ponavljala.
2. Tudi pri zdravnikih, kjer bi statistika kazala na večje število neupravičenih napotnic, bi bilo treba najprej uporabit druge ukrepe - revizijo, analiza skupine opredeljenih pacientov, po potrebi dodatna izobraževanja.
3. Če pa bi vsi ti ukrepi odpovedali, pa iskreno povedano ne vidim zadržkov do denarnih kazni.
tu in tam
# 19.02.2018 ob 15:17
@Prizadet
>>To je ta izboljšava, ki je bila omenjena na štrajkih?
Ne, to besedilo je ministrstvo mimo vseh dogovorov (med ZZZS, ZZS, sindikati) samo dodalo v dogovor SD 2017.

Bolj natančno: ZZZS , sindikati in Zdravniška zbornica Slovenije so se dogovarjali o splošnih pravilih za delo. (SD 2017).
Ker so zdravniški sindikati na cca 100 točk podali pripombe in se niso mogli dogovoriti z ZZZSjem, je ministrstvo prevzelo "arbitražo".
In v tej "arbitraži" je zavrnilo vse pripombe zdravnikov, razen 2.
In pri eni točki so spremenili besedilo iz pripombe, ki se je nanašala na uporabo nekih prevez v "se določijo merila za napotovanje in ugotavljanje ustreznosti napotitev in zaračunavanje le-teh napotnemu zdravniku."
alcatraz
# 19.02.2018 ob 14:46
kot sem rekel:
če boš hotel napotnico za specialista, ti jo bo splošni zdravnik zaračunal.
džeko
# 19.02.2018 ob 14:08
kaj volimo to imamo.....naslednji naj bo Šarec..bo spet juhuhu....
dixyowsky
# 19.02.2018 ob 13:51
Wolfy

naše zdravstvo ni kapitalistično na papirju ampak v praksi je pač kapitalistično.

če greš zvečer za nujne ponoči k zobozdravniku na Metelkovo moraš plačati!

naše zdravstvo vodijo kapitalisti vse več in več.

halo to teb ni kapitalistično. to je diktatura ne samo kapitalizem. no sej kapitalizem je diktatura.
el CARTEL
# 19.02.2018 ob 13:40
dixyowsky @ v bistvu se tole uporablja z obeh strani (popagandni agitatorji proti socializmu in proti kapitalizmu vedno svoje agende vlečejo po forumih).

kako javno zdravstvo (DELUJOČE javno zdravstvo) zgleda, so primer skandinavske države.

kako zgleda zdravstvo prepuščeno trgu pa je primer amerika. zanimivo,da po njihovi teoriji nekaj prepuščeno trgu, ima nižjo ceno - pa kljub temu je le ta previsoka za polovico američanov.
dixyowsky
# 19.02.2018 ob 12:59
melanholik napačnih napotitev je po statistikah od 5 do 7%. to je res normalna cifra.
dixyowsky
# 19.02.2018 ob 12:57
pač tukaj so krive zavarovalnice enostavno samo vi ne vidite 1 meter pred samo.
to je tipično nižanje stroškov.
drugo naj namenijo več zdravstvu in manj direktorjem in birokratom pa bomo imeli naprimer več CT skenerjev in tako naprej in bo seveda posledično manj čakalne dobe.

glejte lahko si zatiskate oči ampak problem je da se preveč krade. Kapitalisti pa to delajo mogoče.
kako lahko za po nekaj deset miljonov kupujemo dražjo opremo. zaradi korupcije to je to.
vsi privatniki in zavarovalnice so pač skorumpirale zdravstvo. tako je pri nas za enkrat.
no72
# 19.02.2018 ob 23:05
Ravno o tej tematiki sem precej napisal v spletnem članku dne 10.2.2018 ( Za neustrezno napotitev k specialistu bo kaznovan zdravnik) na zadnjih dveh straneh.
Preberite in komentirajte, zaželjeno....
Nastasssja
# 19.02.2018 ob 23:00
Me zanima, koliko sta dobila Eticni in Milojka v zep od zavarovalnic, ki so kar po tekocem traku pricele ponujati razne Specialist v 10-ih dneh zavarovanja.
MLM
# 19.02.2018 ob 19:53
Grozno stanje.. Kot lahko razberem, so čakalne dobe gromozanske in toliko birokratije, to je nemogoče. Če zboliš v Sloveniji, imaš velik problem! Tukaj v Nemčiji, če resno zboliš, ali moraš na operacijo, te zasebni zdravnik takoj pošlje naprej najprej k špecialistu, kateri bo naredil celo diagnostiko preglede in on te pošlje naprej v bolnico, kjer se izvrši poseg. Tole vse od osebnega do bolnice traja 2 do 3 tedna, če je nujno pa takoj. Tukaj vsi delajo z roko v roki. Ni nekega zvišanega obnašanja. Zdravstvena zavarovalnica nima pri tem nič, ker zdravniki in špecijalisti odločajo kaj je potrebno in nujno.
tu in tam
# 19.02.2018 ob 15:55
A ja, pa še ena njena, ki se nanaša na "zmanjšanje administrativnih omejitev".
Stare (lanske) napotnice je čisto administrativno preklicala, da so propadle 21.1.2018.
In kdor je še imel to staro napotnico, je moral po novo.

Namesto da bi enostavno po 21.1. izdajali samo "nove" napotnice, "stare" pa bi veljale kolikor bi pač še veljale.

In hospa Andreja naj gre k Milojki po napotnico in naj ji milojka zrihta nov termin. Saj ga je Milojka za**la.
tu in tam
# 19.02.2018 ob 15:51
@garmond
>>Zdaj pa imate te izsiljene Kuštrinove
>>normative in standarde.
Nima to veze s standardi in normativi.
Na tak način bi ministrica rada skrajšala vrste.
Saj logika je dobra: če bo manj napotitev, bodo krajše vrste.

Še boljša pa je njena uvedba tiste nove stonje nujnosti: zelo hitro.
V enem intervjuju (skupaj z zgoraj omenjeno Ano Medved) st razlagali, kako bodo zaradi nove stopnje nujnosti ljudje prej na vrsti.
Nista pa znali povedati (ali sploh razumeti problema), kam uvrstiti te nove "zelo hitro" čakajoče.
Če je čakalna vrsta že polna do avgusta, kam vrinit te nove čakajoče? A prenaročit tiste, ki čakajo že pol leta in že imajo datum?
Njen odgovor je bil "saj to je čisto enostavno, samo nov stolpec v knjigi naredite."
gorenc007
# 19.02.2018 ob 14:47
upam, da ima tale Milojka zlo za..banga osebnega zdravnika.....
Prizadet
# 19.02.2018 ob 14:26
To je ta izboljšava, ki je bila omenjena na štrajkih?
jurek
# 19.02.2018 ob 14:17
@vsenior
>>Vso kolateralno škodo bodo pokasirali pacienti!
Pa dajte se že pacienti upret tem neumnostim ministrice.
Ampak ne, raje ji ploskate, ker bo kaznovala grde grde družinske zdravnike.
Wolfy
# 19.02.2018 ob 13:44
@dixyowsky
Od kdaj je javno zdravstvo kapitalisticno?
melanholik
# 19.02.2018 ob 12:48
*popravek - dodatno izobraževanje, ne zavarovanje ...
TinTin
# 19.02.2018 ob 23:04
Sramota! Ta vlada, ti ministri so najvecji kriminalci in koruptni lopovi. Za Slovenskega cloveka jim je malo mar! Bogati naj zivi, revez naj crkne. Tovarisica ministrica za zdravje: ODSTOPITE!!! Z vami pa se vsa vlada z preverznim Tov. Cerarjem! Dovolj vas mamo in vasega sranja na nase glave! Lopovi! Upam, da po volitvah bo dovolj placa v zaporih za vas lopove!
no72
# 19.02.2018 ob 23:00
V spletnem članku " Za neupravičeno napotitev k specialistu bo kaznovan
zdravnik" dne 10.2.2018 ( se najde v spletnem arhivu), sem dokaj obširno raztolmačil ravno tovrstne probleme, ki se tičejo čakalnih dob, na zadnjih dveh straneh.
Žal so ostali brez komentarjev.
Vljudno vabljeni, da jih preberete in pokomentirate, mogoče bo komu kaj bolj jasno.
mali_piscek
# 19.02.2018 ob 19:03
Zdravstveni sistem vse bolj razpada. Opazno dan za dnem.
xerces8
# 19.02.2018 ob 18:40
Sicer pa:
Živel najboljši zdravstveni sistem!
Živel minister Cerar!
Živela ministrica Kolar Celarc!

(in seveda predhodniki, saj MKC v bistvu ni naredila nič)
xerces8
# 19.02.2018 ob 18:37
Zakaj pišete "zavarovalnice" , če pa je ena sama, ZZZS?
A ne veste kako sistem deluje?
garmond
# 19.02.2018 ob 15:35
Zdaj pa imate te izsiljene Kuštrinove normative in standarde. Dohtarji so štrajkali za svoje dobro in za pacientovo še bolj slabo.
bicesniga
# 19.02.2018 ob 14:36
v dotičnem primeru...skleneš dental pri vzajemni 5EUR na mesec...ARS Salutaris, privat klinika v Zagrebu...ti ob sklenjenemu dentalu...takoj uredi problem za cca 30% off, glede na njihove cene. Glede na naše je to 50-60% off.
Kazalo