Novo napotnico bi tako v tistem trenutku morala dobiti bodisi od svoje zobozdravnice, ki dopoldne ni bila na voljo, bodisi od družinske zdravnice, ki pa napotnice ni upala napisati. Foto: Reuters
Novo napotnico bi tako v tistem trenutku morala dobiti bodisi od svoje zobozdravnice, ki dopoldne ni bila na voljo, bodisi od družinske zdravnice, ki pa napotnice ni upala napisati. Foto: Reuters

Ko sem končno dobila zdravnico, mi je razložila, da so časi, kakršni so, in da oni ne pišejo napotnic, ki se njih ne tičejo, ker dobivajo penale, in v tem primeru ni pripravljena tvegati.

Andreja

Še pred novim letom so Andrejo poklicali, da bi potrdila februarski termin za operacijo zoba na oddelku za maksilofacialno kirurgijo. Ko se je zglasila na UKC-ju na dan posega, so ji dejali, da napotnica ni veljavna – da bi jo prinesla pozneje, pa ni mogoče. Kot je sogovornica povedala za Radio Slovenija, je ostala brez obrazložitve, zakaj je tako. "Celo rekli so mi, naj pogledam na izvid, da vse tam piše, tudi informacija, da je vse poteklo. Pa sem jim predložila izvid, naj mi pokažejo, česa ne vidim. Ker vsi smo zmotljivi, lahko bi tudi jaz kaj spregledala in priznala zmoto. No, ko sem jim pokazala izvid, mi tudi oni niso znali povedati, da bi kjer koli to pisalo," je povedala.

O vzroku za neveljavnost lahko zgolj ugibamo. Morda je to zaradi pravilnika o čakalnih dobah, ki je začel veljati na začetku leta in s katerim so napotnice z oznako "hitro" in "nujno", izdane pred 7. januarjem, postale neveljavne. Sogovornica sicer zatrjuje, da so se pri sprejemnem okencu trudili, da bi našli rešitev. Novo napotnico bi tako v tistem trenutku morala dobiti bodisi od svoje zobozdravnice, ki dopoldne ni bila na voljo, bodisi od družinske zdravnice: "Ko sem končno dobila zdravnico, mi je razložila, da so časi, kakršni so, in da oni ne pišejo napotnic, ki se njih ne tičejo, ker dobivajo penale, in v tem primeru ni pripravljena tvegati," je pojasnila.

Zdravnike strah kazni?
Strah pred kaznijo pred morebitno neupravičeno izdano napotnico po vsej verjetnosti izhaja iz nedavnega splošnega dogovora o obsegu letošnjih zdravstvenih programov, ki kot enega od ukrepov predvideva tudi denarno kazen za zdravnike, ki bodo bolnika neupravičeno napotili na specialistični pregled. Na to določilo se je odzvala Zdravniška zbornica in zahtevala črtanje tega člena. Ministrica Milojka Kolar Celarc pravi, da gre za napačno razumevanje.

Več napotitev, stagnacija pri družinskih zdravnikih
Število napotitev se je v desetih letih povečalo za 29 odstotkov, obisk pri družinskih zdravnikih pa stagnira. Med vzroki za povečan obseg napotitev so objektivni razlogi, kot je staranje prebivalstva, nova diagnostika in zdravljenja, nekaj pa je tudi neupravičenih. Na te so opozorili predvsem revmatologi, zlasti v urgentnih ambulantah, zato je člen v splošnem dogovoru o zaračunavanju storitev napotnim zdravnikom izrecno namenjen tej stroki. Državna sekretarka Ana Medved miri, da s tem nikogar ne želijo kaznovati.

"Naš namen je, da pridobimo s temi kriteriji, ki za revmatologijo že obstajajo, s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro orodje, pripomoček, s katerim si bodo zdravniki lahko pomagali, če bodo v dvomih, ali je prav, da napotijo bolnika na višji nivo ali ne oziroma pod katero stopnjo nujnosti naj to naredijo," je dejala Medvedova. Letos bi ta ukrep veljal le za revmatološke urgentne napotitve, če bodo izdelana merila, pa tudi za urgentne centre.

Revmatologi so pripravljeni na napotnico napisati, da je neupravičena, vendar gre le za ekstremne primere, saj so kdaj napotnice z oznako "nujno" zlorabljali za stare ali minimalne poškodbe, je še pojasnila Medvedova.

Pripravljajo čistopis splošnega dogovora, ki bo objavljen na spletu. Ta med drugim določa tudi novo storitev, to je e-posvet, pri katerih se bodo zdravniki na primarnih ali višjih ravneh lahko posvetovali prek zaprte informacijske mreže o pacientovih možnostih: ali napotiti pacienta, mu narediti diagnostiko ali pa ga poslati na zdravljenje.

Ko sem končno dobila zdravnico, mi je razložila, da so časi, kakršni so, in da oni ne pišejo napotnic, ki se njih ne tičejo, ker dobivajo penale, in v tem primeru ni pripravljena tvegati.

Andreja