Ministrstvo za zdravje rešitev vidi v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. (Fotografija je simbolična) Foto: Pixabay
Ministrstvo za zdravje rešitev vidi v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. (Fotografija je simbolična) Foto: Pixabay

V preteklih letih se je namreč zatikalo prav pri soglasju pristojnih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana za napotitev v Izrael. Ker zdravniki iz UKC-ja takšnega soglasja niso dali, so starši, če so želeli, da njihovega otroka vseeno operira Mišali, morali samoplačniško kriti stroške zdravljenja. Nekaj staršev se je zaradi tega odločilo za tožbo proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da bi izterjali nastale stroške.

Vodstvo UKC-ja navedlo, da so se za vnovično soglasje odločili zato, ker so presodili, da je "za posameznega otroka, ki potrebuje kirurško zdravljenje prirojene srčne napake, najbolj kakovostno in varno zdravljenje, če se nadaljuje kontinuiteta in otroka obravnava in spremlja isti kirurg".

UKC z Mišalijem sodeloval do aprila 2014
UKC je z Mišalijem sodeloval od konca leta 2007 do aprila 2014, ko so z njim prekinili pogodbo. V Ljubljano ga je pripeljal takratni predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak, saj je otroški srčni kirurg Vladimir Sojak septembra 2007 zapustil UKC.

Mišali je v UKC prihajal operirat nekajkrat na mesec, leta 2012 pa so v javnost prišle informacije o visokih izplačilih izraelskemu kirurgu. Pozneje je zaradi načina sodelovanja z Mišalijem dalo ugovor vesti deset zdravnikov, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije.
Cerar: Otroci so na varnem
Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je v odzivu na dogajanje na otroški srčni kirurgiji poudaril, da ima zagotovila, da so otroci, ki se tam zdravijo, varni, sicer pa UKC skupaj z ministrstvom za zdravje intenzivno išče rešitve. Dokler teh ne najdejo, je za Cerarja najpomembneje, "da so lahko starši ta hip popolnoma pomirjeni, otroci pa na varnem".

Varnost otrok je po Cerarjevih besedah zagotovljena s tem, da so predvideni in zagotovljeni zdravniki, ki bodo izvedli vse operacije po določenem vrstnem redu. "Pri tem ne bo nekih zamikov. Zadeve bodo v varnih rokah. Odpovedni roki namreč trajajo nekaj časa," je dejal.

Odhod pediatrov
Medtem pa so zaradi nenehnih razprtij med sodelujočimi iz programa odšli tako rekoč vsi domači kirurgi, ki so se šolali za otroškega srčnega kirurga. Množično so odhajali tudi intenzivisti s kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Nazadnje so pred dnevi svoj odhod oznanili še trije otroški kardiologi, Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Vodstvo UKC-ja sicer išče rešitve in strokovnjake doma in v tujini, tako želijo privabiti otroške kardiologe. Vendar generalni direktor UKC-ja Ljubljana Aleš Šabeder ne izključuje niti ukinitve programa. UKC sicer trenutno sodeluje z otroškimi srčnimi kirurga iz praškega centra Motol, ki bodo prihajali v Slovenijo operirat nekaj dni v mesecu. Pred tem so pol leta z Motolom sodelovali tako, da so njihovi kirurgi bili pet dni v tednu navzoči v Ljubljani.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni
Ministrstvo za zdravje pa rešitev vidi v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. Na ministrstvu so sicer sprva napovedovali, da bo inštitut začel delovati do 1. maja.

V četrtek so na ministrstvu zagotovili, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC-ja Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore.

Odhajajoči kardiologi bodo delo opravljali do ustanovitve inštituta
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je povedala, da bodo trije otroški kardiologi, ki so nedavno dali odpoved v UKC-ju Ljubljana, svoje delo opravljali do ustanovitve novega inštituta, saj njihov odpovedni rok znaša dva meseca. Po njenih besedah so omenjeni zdravniki zagotovili, da bodo v tem času poskrbeli za svoje bolnike. Tako so tudi zdaj vsi trije redno vpeti v delovne dejavnosti, opravljajo preglede in obravnava bolnikov potek nemoteno.

Nekateri od odhajajočih kardiologov v tem času želijo izkoristiti še dopust, kar bi močno okrnilo otroško kardiologijo, glede na to, da po odhodu trojice v službi za kardiologijo pediatrične klinike za zdaj ostaja le še ena specialistka pediatrije, ki se je urila za otroško kardiologinjo, a ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Medvedova je prepričana, da bodo zdravniki dopust izkoristili tako, da otroci ne bodo ostali brez oskrbe.

Če pa bi do kadrovskega izpada vseeno prišlo v teh dveh mesecih, pa "imamo zelo trdne načelne dogovore s tujimi strokovnjaki, ki so nam pripravljeni pomagati v tem krajšem času, do prebrodimo to krizo in otroci pridejo do teh storitev, ki jih potrebujejo."

Del otrok se bo znova zdravil v Izraelu
Del otrok se bo znova zdravil v Izraelu