Zdravje
Ključna za preprečevanje epidemije ošpic je precepljenost. Foto: Reuters

Otrok se je v Srbiji okužil z ošpicami

Prvi primer okužbe z ošpicami
3. januar 2018 ob 20:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje je prejel obvestilo o pojavu ošpic pri otroku, ki se je pred prazniki vrnil s potovanja iz Srbije. Gre za predšolskega otroka, ki je bil cepljen z enim odmerkom cepiva.

Otrokovo stanje je stabilno in ni hudo. Prvi odmerek cepiva prejmejo otroci od enega leta starosti do dopolnjenih 18 mesecev starosti, drugi odmerek pa ob vstopu v osnovno šolo. Po prvem odmerku cepiva proti ošpicam je zaščita okoli 95-odstotna.

Glavne značilnosti ošpic so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj, je o tem, kako prepoznamo ošpice, povedala epidemologinja Eva Grilc iz NIJZ-ja.

Ob tem je pomembno, da se ošpice pravočasno prepoznajo. Vsem, ki se po praznikih vračajo iz tujine, še posebej z območij, kjer so trenutno izbruhi ošpic, NIJZ svetuje, da ob pojavu značilnih bolezenskih znakov o tem takoj obvestijo osebnega zdravnika in ostanejo doma. Pomembno je, da ne hodijo v čakalnice in ne širijo bolezni.

VIDEO
Prvi primer ošpic
Barbara Vidmajer, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
johndeer
# 03.01.2018 ob 20:54
@ pri meni so bili pa cepljeni vsi štirje, pa tudi z izjemo sistematskih pregledov in terminskih pregledov pri zobozdravniku, enega ugriza psa in zloma noge, zaenkrat še nismo potrebovali zdravniške pomoči. Pa lej ga zlomka, tudi avtist ni nobeden, pa ADHD tudi nima nihče...
zniranc
# 03.01.2018 ob 20:51
Nikoli manjkala v vrtcu? Potem pa svizec zavije cokolado...
zniranc
# 03.01.2018 ob 20:54
Lahko je z tujim k..... po koprivah. Taksnih in podobnih bolezni vec ni bilo, ravno zaradi cepljenja. Me zanima, ce bi danes za vsakim vogalom naletel na pest taksnih bolezni in se vedno ne bi cepili otrok. Malo morgen... koliko otrok je umrlo, ko cepiv ni bilo, ste se kdaj to vprasali?
nihilumbra
# 03.01.2018 ob 20:52
@pazi_mina: koprivin čaj, obkladki iz zelja in sto zdravih marij bo pa že zadostovalo, ane?
Glas_razuma
# 03.01.2018 ob 20:59
Vedno znova je fascinantno, kako lahko forumski vsevedneži poleg številnih tematik pod vsemi možnimi zavihki o vsebini RTV člankov, od zgodovine prek bančništva pa do zunanje politike in športa, vedo več tudi o cepljenju od ljudi, ki so leta svojih življenj ter profesionalne kariere posvetili študiju in kliničnim ter laboratorijskim raziskavam.
neutrino
# 03.01.2018 ob 20:44
"Po prvem odmerku cepiva proti ošpicam je zaščita okoli 95-odstotna."
Žal cepiva proti nepismenosti, še posebej funkcionalni, tudi niso 100% učinkovita.
Glas_razuma
# 03.01.2018 ob 20:56
@pazi_mina - komu pa verjameš, če si zlomiš roko? Kam pelješ svoje otroke, če imajo vročino in boleče grlo? K istim ljudem, ki "zastrupljajo populacijo"? Takrat pa zdravnikom verjameš ali kako?
georgewasbest
# 03.01.2018 ob 21:08
@Robiland, zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje določene bolezni, stanejo nekaj tisočkrat več. V nekaterih primerh nekaj deset tisočkrat več. In pri teh zdravilih so marže neprimerno višje kot pri generičnih cepivih, ki jih zna narediti vsaka druga farmacevtska družba in je konkurenca pri cenah izrazita. Zakaj za vraga je potem farmaciji v interesu, da so ljudje cepljeni? Če pa od enega samega obolelega zasluži toliko kot od 100.000 cepljenih?
Glas_razuma
# 03.01.2018 ob 21:05
@Robiland

Po kakšni logiki se izdelovalcu zdravil bolj splača z dvema odmerkoma cepiva v celotni populaciji izkoreniniti bolezen kot pa ne cepiti ter nato zdraviti akutna stanja vsaj 2 tedna ali pa dolgoročne posledice celo življenje?
Bivši uporabnik
# 03.01.2018 ob 21:12
@pazi_mina

Tvoja formalna izobrazba?
Če nimaš akademske izobrazbe iz medicine in še to s področja imunologije ... si vse prej kot referenca oziroma nekdo ki ga lahko človek jemlje resno. Če je ima tvoja hčer pač takšne genetske predispozicije in srečo, da ni nikdar zbolela, še to ne pomeni da lahko začneš na veliko posploševati na osnovi svojega primera.

BTW: Koliko je bila stara tvoja hčer ko je šla v vrtec?
jzn
# 03.01.2018 ob 21:08
pazi mina! če noben otrok ne bi bil cepljen,proti nobeni bolezni v preteklosti.....mislim,da ne bi bilo tako enostavno.
georgewasbest
# 03.01.2018 ob 21:12
eh..ne mi primerjat danes in nekoč, včasih sploh niso vedeli kaj je higiena, čistoča itd...danes je že sama stopnja razvoja krivec za izkoreninjene nekaterih bolezni in ne cepiva kot taka

Zakaj potem v letu 2018 prihaja do izbruha ošpic, ki smo jih praktično izkoreninili pred 20 leti? Ker smo naenkrat pozabili na higieno in se iztrebljamo sredi ulic? Ali zaradi padca precepljenosti?
Ramus
# 03.01.2018 ob 21:00
"Ključna za preprečevanje epidemij ošpic je precepljenost. "

Če ne verjamete pa ne cepiti pa boste videli,.... ampak potem bodite načelni in tudi prevzemite odgovornost in morebitne stroške zdravljenja.
Ramus
# 03.01.2018 ob 20:56
"Pomembno je, da ne hodijo v čakalnico in ne širijo bolezni."

90% obiskov v ambulantah je neupravičenih,... pojdite tja in enkrat posnemite to kalvarijo s katero se srečujejo dnevno zdravstveni delavci, posnemite enkrat kako dobesedno butasti in ignorantski so ljudje glede tega,... piše na steni z veliko in rdečo, če kašljate si nadenite masko. Pojdite posneti koliko ljudi v čakalnicah nosi maske,.... bo zanimivo.
tedi77
# 03.01.2018 ob 21:53
Najbolje, da gremo nazaj v srednji vek, da nam ta unicujoca farmacija ne bo mogla nic. Ce slucajno kaj hujsega fases, pa pac puscanje krvi. Lobotomija je itak ze bila opravljena.
drugo mnenje
# 03.01.2018 ob 21:45
V Avstriji cepljenje ni obvezno, pa nič ne vem, da imeli kake epidemije gor. Najbrž tudi niso 50 let za nami, kar se tiče strokovnega znanja.

v avstriji je vseeno precepljenost prebivalstva višja kot v sloveniji. morda nekomu ni treba kaj zapovedat ali prepovedat, da to počne oz. ne počne iz objektivno moralnih ali družbeno odgovornih razlogov
Aeda
# 03.01.2018 ob 21:14
>>Moja hči ni bila nikoli cepljena in ima edina v šoli prazen zdravniški karton, nikoli bolana, v vrtcu manjkala nikoli, v šoli manjkala nikoli, edino kar ji v kartonu piše je "ni cepljena".
Z veseljem odstopimo naše doze<<
@pazi_mina, želim vam zdravja in srečno novo leto ter upam, da se ne boste kdaj z obžalovanjem spomnili na hvalisanje, ki ste ga zapisali. Ni še vseh nevarnosti konec za vašo hčerkico.
vojislav-novak
# 03.01.2018 ob 21:10
@ramus: pričakovati, da bodo ljudje ravnali racionalno, ali pa da bodo še celo uvidevni, je utopično. Po mojem mnenju je polovica obiskov pri zdravnikih nepotrebna, nekateri pa zdravnike naravnost zlorabljajo.

Ravno danes je bila žena pri zdravniku. V čakalnici je bila ob 6:30, pol ure pred začetkom dela. Pa ni bila prva, pred njo sta bili že dve upokojenci, od katerih je ena prišla po laboratorijski izvid, druga pa se je prišla samo malo pogovorit. Obe skupaj sta vzeli pol ure zdravnikovega delovnika, pol ure popolnoma nepotrebno. In seveda je to pol ure, ko je žena manjkala v službi in je zaradi tega manj naredila.

Mislim, da bi v zdravstvu morali uvesti posebne termine samo za zaposlene. Od sedmih do devetih v dopoldanskem ter od petih do sedmih v popoldanskem turnusu bi morali upokojence zavračati. Ti imajo ves dan čas, naj pridejo med delovnim časom.
Nikec3
# 03.01.2018 ob 21:21
Zaradi neumnih staršev žal vedno nastradajo otroci.
zniranc
# 03.01.2018 ob 20:49
Zanimivo je predvsem to, da se okuzijo otroci v tujini in ne v Sloveniji.
Fauna
# 03.01.2018 ob 22:28
Od pazi_mina hci ni nikoli bolna in nikoli cepljena ,
...hja davice,mumosa,ošpic,oslovskega kašlja npr ni imela zato, ker jo cepljeni sošolci ščitijo pred tem.
georgewasbest
# 03.01.2018 ob 21:48
V Avstriji cepljenje ni obvezno, pa nič ne vem, da imeli kake epidemije gor. Najbrž tudi niso 50 let za nami, kar se tiče strokovnega znanja.

Ja, to pa zato, ker je mentaliteta naroda 50 let pred nami. Precepljenost Avstrijcev je kljub temu da je cepljenje neobvezno, višja kot pri nas.

(Vir: https://data.unicef.org/wp-content/uploads/country_profiles/Austria
/immunization_country_profiles/immunizat
ion_aut.pdf
)
Ramus
# 03.01.2018 ob 20:52
"Otrokovo stanje je sicer stabilno in ni hudo"

Zelo verjetno bo tudi potek bolezni blažji glede na to, da je bil otrok cepljen,....
georgewasbest
# 03.01.2018 ob 22:16
@ - georgewasbest - a veš da je bilo 2015 v Sloveniji 3083 primerov škrlatinke (Vir NJIZ), ki je prav tako otroška nalezljiva bolezen proti kateri se cepi in nihče ni govoril o "izbruhu" "epidemiji" ali čem podobnem. In teh dobrih 3000 primerov v dvo miljonski Sloveniji je malo višji procent kot 600++ primerov v 7 miljonski Srbiji. Ampak ne, potrebno je nabijat in delat paniko - kot vidim uspešno. Ko tole berem, vidim, da so na obeh straneh "mamice s sončki" eni so cepljeni,drugi ne, obe grupi pa imata nekaj skupnega....žal

Tu si pa malo mimo vsekal. Ne mešati jabolk in hrušk. Škrlatinka je nalezljiva otroška bolezen bakterijske etiologije, za katero ne obstaja cepivo. Škrlatinko zelo dobro pozdravimo z antibiotiki v 10 dneh in navadno mine brez zapletov. Za ošpice specifičnega zdravljenja ni, zapleti pa so lahko hudi (pljučnica, vnetje centralnega živčevja) in pri dojenčkih ter imunsko oslabljenih tudi smrtni.

Epidemija lahko za eno bolezen pomeni čisto drugačno statistiko kot za drugo bolezen.

Noben ne želi delat panike tam, kjer ni potrebno. Dejstvo pa je, da z neodgovorni starši z zavračanjem osnovnih konceptov znanosti ogrožajo tako svoje otroke kot tudi tiste okrog njih. In to se mi zdi nesprejemljivo.
Gautama
# 03.01.2018 ob 21:34
Rad bi videl junaka, ki se ne bi cepil proti steklini, ko bi ga ugriznila penasta zival ...
Nikec3
# 03.01.2018 ob 21:25
Nekateri ljudje se celo življenje šolajo in izobražujejo, da bi lahko preprečevali bolezni in pomagali pri razvoju cepiv, potem se pa najde nekaj mamic, s preveč časa na porodniški, ki na forumu preberejo, da cepljenje povzroča avtizem,...

Ne me je***.
zozozo
# 03.01.2018 ob 21:21
Zanimivo je predvsem to, da se okuzijo otroci v tujini in ne v Sloveniji.

Kako pa naj se okužijo v Sloveniji, če pa trenutno v Sloveniji ni (bilo) ošpic? Vedno se epidemija v nova okolja prinese od nekod drugod, to je pač sama narava nalezljivih bolezni.
sam-zee
# 03.01.2018 ob 23:04
@pazi_mina: Super, iskreno sem vesel za vaše zdrave otroke. Hkrati pa ste malo pripomogli k večji verjetnosti izbruhov resnično težkih otroških bolezni v sedanjosti in prihodnosti. Starši z imunsko kompromitiranimi otroci vam gotovo niso hvaležni. Igrate na karto, da so te bolezni iztrebljene, za slednje se lahko zahvalimo le cepljenju. V bistvu - a ni ironično, da se lahko ravno učinkovitemu cepljenju v preteklosti zahvalite za to, da vašega otroka niste cepili? Pa verjamem da se zavedate da mora precepljenost populacije ostajati na visoki ravni da te bolezni ostajajo iztrebljene. Če ne verjamete, lahko preverite podatke o zadnjih izbruhih še do nedavna iztrebljenih boleznih v tujini, med drugim tudi temle v Srbiji. K sreči je v SLO precepljenost še vedno relativno visoka, čeprav v mestih, zlasti največjih, kolikor vem relativno strmo pada. Le zakaj ravno tam, a ne? Pa da ne bo pomote, za vsako stvar se res ni treba cepiti, otroška cepljenja naj pa kar ostanejo.

Vseeno pa na koncu dodam - s stališča planeta bi bilo prav da te bolezni ostajajo, saj pomenijo naravno selekcijo. S tega stališča vam dam prav - je kruto, a na dolgi rok verjetno najboljše. Ga pa ne zagovarjam, raje verjamem da obstaja boljša pot in da bo človeštvo srečala pamet. A to je že druga tema...
peglezn
# 03.01.2018 ob 21:40
@pazi_mina, veliko potujete po svetu al se bolj svoje vasi držite?
georgewasbest
# 03.01.2018 ob 21:38
en okužen otrok je zate "izbruh epidemije"? Spet nabijaš... Tudi če zraven šteješ še tistih 600++ iz Srbije še ni epidemija. Si pač padel spet na eno od farmacevtskih kampanj, ki jih izvajajo vsa leta. Stanje ni nič bolj ali manj alarmantno kot pred 10-imi leti. Ptičja gripa, svinjska gripa, Tamiflu...si cepljen?

Prvič: v svojem zapisu nisem uporabil besede epidemija, ampak izbruh. Nauči se brati, ker to zna v življenju koristiti.
Drugič: moj zapis se je nanašal na izbruh ošpic v Srbiji, ki to je. Okrog definicije izbruha, epidemije, pandemije in ostalega se pozanimaj pri NIJZ.
Tretjič: bil sem cepljen po programu, cepim se tudi redno proti gripi, nisem avtist, tudi nimam uničenih možganov, prehlad sem doživel nazadnje pred dobrimi 3 leti, pri zdravniku sem bil nazadnje na rednem sistematskem pregledu pred 5 leti.
jabovko96
# 03.01.2018 ob 21:14
Pomembno je vedeti, da z vecanjem precepljenosti prebivalcev moznost za izbruh bolezni eksponentno pada, ker je prenasalcev manj. Podobno gre tudi pri gripi, cepivo je morda res le 30 procentno ucinkovito in ce se cepis le ti in nihce drug je to pac 30 procentov manj moznosti za tebe. A ce bi se cepili vsi in bi se delez vseh obolelih zmanjsal za 30 procentov bi se sirjenje gripe veliko bolj ustavilo, saj eden clovek lahko okuzi vec ljudi in bi se zaradi 30 procentov manj prenasalcev gripe pocasneje sirila in bi bila manjsa moznost za okuzbo itd... Vse se da sicer v osnovni obliki ponazorit matematicno z diferencialnimi enacbami in ponavadi je tudi meja, nad katero bolezen eksplodira/pod katero se popolnoma ustavi.
georgewasbest
# 03.01.2018 ob 20:51
@pazi_mina, ali je bil tudi avtist? Glede na to da ga osebno poznaš.
firtoh
# 03.01.2018 ob 22:49
Anticepilcu prodam členek mezinca sv.Štefana. 100% pomaga pri vseh boleznih,vendar samo v kombinaciji z rožnim vencem,ki ga je potrebno zmoliti 50x na dan.Cena je malenkost,gratis dodam 10 pijavk
The Ghost P.
# 03.01.2018 ob 21:44
Kako prekleto ste nestrpni, zdravstvo in zdravniki, ter seveda zagovorniki cepljenja! Doktorica z imenom proti_cepljenju_13 je na starševskem čveku in monu predstavila obsežno raziskovalno delo financirano s strani neodvisnih organizacij ter socialne pomoči o vplivu cepiv na otroke, viri pa zajemajo kar 15 različnih spletnih naslovov, ki se časovno raztezajo preko obdobja nekaj mesecev. Pomagala ji je tudi docentka cepljenje_je_hudičevo_delo, asistentka odprite_že_oči_ljudje in laborantka ter prostovoljna doktorica v SAZU-ju cepiva_so_za_kontroliranje_množic. Pod obsežno raziskovalno delo se je podpisalo kar nekaj eminentnih osebkov, kot so za_cepivi_stojijo_iluminati in moj_sonček_ne_bo_avtist, skupni IQ tega (ovenelega) cveta slovenske in svetovne znanosti pa se giblje nekje tam, kjer je za takšen človeški presežek predvidljivo; v danki Gaussove krivulje.
zniranc
# 03.01.2018 ob 21:28
@pazi mina: torej cepiva kot taka niso kaj dosti pripomogla k izkorenitvi dolocenih bolezni po tvoje? Ti si proti cemu bil cepljen kot mali?
dalbuio81
# 03.01.2018 ob 23:25
Ne razumem tistih, ki se hvalijo, kako ne cepijo otrok.
Raziskava o avtizmu je bila farsa, verjetnost tako hudih reakcij je manjša kot verjetnost izbruha bolezni v primeru necepljenosti.
Moj otrok je in bo cepljen in ne predstavljam si, kaj bi se zgodilo, da se okuži zaradi tega, ker sam eventuelno ni še bil cepljen oz. zaradi eventuelne bolezni ni mogel biti cepljen, okuži ga pa otrok "naprednih" staršev.... Raje niti ne razmišljam o tem
frozen pingvin 2
# 04.01.2018 ob 01:01
Men so zabavne te zgodbice o higieni, čistoči, itd. Ti se lahko desetkrat dnevno cel namočiš v alkohol, pa ti ne bo dosti pomagalo... Ker npr ošpice se širijo tako, da samo en okuženi kihne vate in je to to.
Fauna
# 04.01.2018 ob 06:30
Kdo pozna kakšnega moškega, ki je neploden, ker je kot deček prebolel mumps?, kdo pozna nosečnico, ki mora narediti splav ali roditi otroka s hudimi hibami, ker se je nalezla rdečk v nosečnosti?, kdo pozna mamo, ki je zaradi davice pokopala otroka?, kdo pozna invalida, ki je na vozički samo zato, ker se je nekoč okužil s poliom? otroka hospitaliziranega zaradi tetanusa?...

Upam in si mislim, da nihče, ker cepljenje očitno deluje. Naše generacije niso bile v stiku s temi boleznimi zato pa lahko zdaj pametujemo o cepljenju. Podžgani z eno fake razistavo o avtizmu, ki je bila večkrat demantirana in raznimi neumnostmi, da cepljenje povzroča angino in prehlade in podobnimi oslarijami.

Žal mi je za otroka, očitno je med tistimi parimi procenti, ki vseeno zbolijo po prvi dozi, bo pa verjetno potek bolezni lažji, ker je bil vsaj 1krat cepljen. Imel je tudi smolo, da je bil okrožen z necepljenimi prenašalci, zato pa je tako važno, da je populacija precepljena.
frozen pingvin 2
# 04.01.2018 ob 01:07
#pazimina

Od kar obstaja slovenski jezik še nobena hči ni bila bolana zaradi ošpic. Bolnih pa je bilo kar nekaj.

Že osnove slovenskega jezika ti delajo težave. Zato tudi ne pričakujem, da bi razumel, kaj cepljenje sploh je.
Bivši uporabnik
# 03.01.2018 ob 21:53
V Avstriji je precepljenost 87% (torej večja kot v 'razsvetljeni' Ljubljani ;-) ).
zniranc
# 03.01.2018 ob 21:25
@zozozo: Saj to je bila poanta mojega vprasanja... v Srbiji ni niti priblizno taksna precepljenost kot pri nas, zato pa imajo tam ospice
ga_moram_imet
# 04.01.2018 ob 00:23
pazi_mina
Moja hči ni bila nikoli cepljena in ima edina v šoli prazen zdravniški karton, nikoli bolana, v vrtcu manjkala nikoli, v šoli manjkala nikoli, edino kar ji v kartonu piše je "ni cepljena"

Z veseljem odstopimo naše doze


A je to slučajno barbika?
gorcin
# 03.01.2018 ob 23:09
V Srbiji precepljenost ni niti približno 94%. Je manj kot 88%, kar ni zadosti. Problem so predšolski otroci, kot primer Beograd, kjer ni cepljenih skoraj tretina predšolskih otrok.

BTW, v 10 dneh so imeli 2 smrtna primera, zadnji primer je dve letni otrok, necepljen.
tanj
# 04.01.2018 ob 08:25
@zapravico
Panika narejena,da se bodo pri nas obvezno cepili


Ne, ne bodo.To je namreč v nasprotju z njihovim prepričanjem. Zakaj bi se sedaj cepili? To je za nasprotnike cepljenja zgolj idealna priložnost, da svoje otroke izpostavijo virusu ošpic in ti bodo pridobili naravno imunost. To namreč zagovarjajo. Ker najbrž si ne bodo upali izpustiti te priložnosti in tvegati, da njihovi otroci virus prvič srečajo šele v odrasli dobi. To bi bilo izredno nevarno za npr. nosečnico ali za odraslega z oslabljenim imunskim sistemom. Kako bodo sicer svojim potomcem takrat razložili, da so odgovorni za posledice, ki bodo takrat malce drugačne...

Ali se mogoče motim?
etore
# 03.01.2018 ob 23:01
25 let jesti pilule, pote pa pri 40 imet prvega otroka... in se čuditi zakaj otrok ni zdrav... seveda cepiva so kriva...
Bivši uporabnik
# 03.01.2018 ob 21:27
Ja, če je hčer šla z 1,5 leta v vrtec ... in ni nikdar zbolela ... potem zelo odstopa od povprečja in verjetno drži tisto kar sem prej napisal ....
Homer.
# 05.01.2018 ob 09:49
@amigo
Če bi se iz spletnih strani spustil na realna tla, bi vedel, da nič na tem svetu ni 100% (razen da prej ali slej umreš).
Zato ti tudi nihče ne daje 100% garancije za nič na svetu.
Karkoli spravimo v telo, lahko pri nekomu povzroči nezaželene reakcije.
Pa vseeno če je to špinača, jagode ali kaj drugega.

Zato tu na osnovi testiranj in statistike povejo, na koliko cepljenj se lahko pojavi zaplet.
In če mi povejo, da je to 1: 1.000.000 potem prav gotovo ne bom razmišljal, če je alternativno ne cepljenje 1:100 ali slabše.
Če ti logika do tu ne potegne in raje prebiraš internetne guruje, potem pač nimamo kaj debatirati.

Ti pa dam za premislek nekaj iz vsakdanjosti:
Varnostni pasovi in blazine so obvezni in predpisani (tudi obvezna uporaba). Pa vendar se tu pa tam zelo redko zgodi primer, da sta ravno varnostni pas ali blazina kriva za smrt (npr padeš v reko in se ne moreš odvezati). No in ker statistika pravi, da je "škodljivost" zanemarljiva, napram koristim, nobenemu ne pada na pamet, da bi obvezno uporabo odpravil, pač pa boš zaradi neuporabe še kaznovan!
In to kljub temu, da škodiš le sebi.

Ker v primeru ne cepljenja škoduješ še drugim, bi to morali še toliko bolj kazensko preganjati
kislec
# 04.01.2018 ob 08:52
"Moj otrok je in bo cepljen in ne predstavljam si, kaj bi se zgodilo, da se okuži zaradi tega, ker sam eventuelno ni še bil cepljen oz. zaradi eventuelne bolezni ni mogel biti cepljen, okuži ga pa otrok "naprednih" staršev.... Raje niti ne razmišljam o tem"

Jaz pa mislim, da bi v takem primeru šel do "naprednih" staršev okužujočega otroka - upajoč, da ima oba starša (žensk namreč v nobenem primeru ne tepem...)
MisiM
# 04.01.2018 ob 07:54
Naša generacija je že zelo pozabila, kakšne so te bolezni in kaj so njihove posledice. Jasno, da ima cepivo stranske učinke, saj jih ima že en nedolžen lekadol, pa ga vseeno vzamemo, ko nas boli glava. Razumem, da vsak starš želi najbolje za otroka, ampak cepiva, ki bi podarilo večno življenje, ni, umrla bo oseba, ki je bila cepljena in tista, ki ni bila. DOlžina življenja se pa ne da napovedati vnaprej.
windmaster
# 04.01.2018 ob 04:57
Danes je medicina že tako napredovala, da praktično ni več zdravega človeka.....
Kazalo