V šempetrski bolnišnici so ob tem dejali, da je policijska preiskava pokazala podobne rezultate kot interni strokovni nadzor, ki so ga izvedli takoj po tragičnem dogodku. Foto: Mojca Dumančič
V šempetrski bolnišnici so ob tem dejali, da je policijska preiskava pokazala podobne rezultate kot interni strokovni nadzor, ki so ga izvedli takoj po tragičnem dogodku. Foto: Mojca Dumančič
Bolnišnica v Šempetru
Preiskava v šempetrski bolnišnici je trajala od 15. marca. Foto: BoBo
Urgenca, kisik, smejalni plin, napeljava
Zaradi zamenjanih cevi za dovod kisika in dušikovega oksidula je v šempetrski bolnišnici marca umrl pacient. Foto: Eugenija Carl
Preiskava zaradi smrti v šempetrski bolnišnici končana

Vodja sektorja kriminalistične policije na novogoriški policijski upravi Marino Pangos je pojasnil, da so podali osem ovadb zoper sedem ljudi, saj je bilo eno kaznivo dejanje narejeno v sostorilstvu dveh ljudi. Med drugim so policisti podali tri ovadbe za povzročitev splošne nevarnosti in dve zaradi ponarejanja listin. Vsi ovadeni so moški in državljani Slovenije, stari pa so od 37 do 69 let.

Prvi ovadeni je listino o izvedbi testiranj na sklopkah instalacij medicinskih plinov ponaredil, drugi pa je ponarejeno listino uporabil in predložil kot pravo. Preiskava je prav tako pokazala, da pooblaščenec, ki bi moral opraviti priključitev fleksibilnih cevi medicinskega pripomočka na instalacijo medicinskih plinov, tega ni storil, priključitev pa je opravila nepooblaščena dvojica.

Med ovadenimi ni zaposlenih v bolnišnici
Utemeljen sum povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti policisti očitajo štirim ljudem, ki so opustili dolžna ravnanja pri sami izvedbi instalacij medicinskih plinov in izvedbi montaže medicinskih pripomočkov, je povedal Pangos in dodal, da sta pri tem dva neposredno vodila ta dela, dva pa bila zadolžena za nadzor nad izvedbo teh del. Dodal je, da med ovadenimi ni zaposlenih v šempetrski bolnišnici ali na ministrstvu za zdravje.

Pangos je še izpostavil, da kriminalistična preiskava še ni povsem končana. Policija namreč še vedno zbira obvestila o osebah, ki so soodgovorne za smrt pacienta. Policija je neodvisno medicinsko ustanovo zaprosila tudi za strokovna mnenja, na podlagi katerih bodo lahko ugotovili, ali je bil še kak primer smrti zaradi napačne napeljave. Na spornem reanimacijskem stolpiču so v urgentnem centru sicer zdravili manj kot sedem pacientov.

"Preiskava je potrdila ugotovitve strokovnega nadzora"
V šempetrski bolnišnici so ob tem dejali, da je policijska preiskava pokazala podobne rezultate kot interni strokovni nadzor, ki so ga izvedli takoj po tragičnem dogodku. "V bolnišnici obžalujemo, da je prišlo do tragične smrti, a smo vendarle pomirjeni, da so naši zaposleni storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi življenje rešili. Upamo, da bodo nadaljnje preiskave odkrile, kdo je odgovoren, da se kaj podobnega ne bi zgodilo nikjer in nikoli več," so zapisali v sporočilu za javnost.

V bolnišnici so ob tem dodali, da bodo še naprej sodelovali z organi pregona pri razjasnitvi smrti pacienta na urgenci. Ponovno so izrazili globoko sožalje svojcem tragično umrlega pacienta, pacientom pa zagotovili, da so v oskrbi šempetrske bolnišnice povsem varni.

Namesto kisika smejalni plin
Spomnimo - bolnik je spomladi letos umrl zaradi zamenjanih cevi za dovod kisika in tako imenovanega smejalnega plina. To je bilo za ponesrečenca namreč usodno.

Bil je 10. marec. V novi urgentni center bolnišnice Šempeter so pripeljali 52-letnega moškega, ki se je poškodoval na delovnem mestu. Poškodbe niso bile hude, bil pa je podhlajen. Zato naj bi dobil kisik. Toda namesto s kisikom so nesrečnega moškega oskrbeli z dušikovim oksidulom, tako imenovanim smejalnim plinom. Izkazalo se je, da so bili plini napačno napeljani. Zamenjava je bila za poškodovanca na šempetrski urgenci usodna.

Zaslišali več kot 40 uslužbencev
Zaposleni so posumili, da bi lahko šlo za tehnično napako. Prijavili so tragični dogodek, začela se je kriminalistična preiskava. V bolnišnici so tudi sami oblikovali strokovno ekipo, ki je ugotovila, da z vidika medicinske stroke napak v tem primeru ni bilo. Hkrati so začeli preverjati še sedem drugih smrti bolnikov, ki so bili v isti sobi za oživljanje. V dveh primerih je bila smrt bolnika potrjena že ob prihodu v urgentni center, v preostalih petih pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane bolnike. Možnost napak zdravstvenega osebja so izključili.

Kriminalisti so zaslišali več kot 40 uslužbencev bolnišnice, policistom je vodstvo šempetrske bolnišnice po prijavi nepravilnosti predalo vso dokumentacijo. Preiskava je potekala tudi v okviru kaznivih dejanj, ki bi bila lahko storjena med pripravami in dogovarjanji za gradnjo šempetrske urgence, med sklepanjem pogodb, med samo izvedbo del, predvsem pa med izvedbo strojnih napeljav. Prav tako so kriminalisti preverjali izvajanje nadzora nad deli, izdajo ustreznih dovoljenj in prevzem objekta.

Preiskava zaradi smrti v šempetrski bolnišnici končana