Zdravje
Ker je na slikanje zob treba čakati do 30 dni, se pacienti za samoplačništvo včasih odločijo sami. Foto: EPA

Pacienti koncesionarjev stroške rentgenskega slikanja zob pogosto plačajo sami

Pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja
12. avgust 2018 ob 19:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Zobozdravstvene storitve, ki bi za zavarovance morale biti brezplačne, pogosto niso. Gre za rentgensko slikanje zob – pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

A dogaja se, da to velja za zavarovance, ki imajo zobozdravnika v javnih zavodih, medtem ko pacienti zobozdravnikov s koncesijo te pravice ne morejo vedno uveljavljati. Zdravstveni domovi imajo rentgenske aparate, koncesionarji ne. In če koncesionarji pošljejo svoje paciente na slikanje zob v zdravstveni dom, morajo – kot pravijo – storitev pogosto plačati iz lastnega žepa.

Ker pa je na slikanje zob treba čakati do 30 dni, se pacienti za samoplačništvo včasih odločijo sami.

Vabljeni k ogledu celotnega videoprispevka novinarke TV Slovenija Rajke V. Pupovac.

VIDEO
Neupravičeno zaračunavanje rentgenskega slikanja
B. R.
Prijavi napako
Komentarji
VICTORIA99
# 12.08.2018 ob 19:57
Najprej plačuješ obvezno, nato dodatno, če pa potrebuješ storitev nujno pa plačaš še to kot samoplačnik. Beda od našega zdravstvenega sistema.
totijosipborz
# 12.08.2018 ob 20:00
O zobarjih pa raje ne bi. Samo vesel si lahko, da imaš dobre čekane, sicer si v riti. Kako samo lupijo, pa doplačilo za bele plombe, pa doplačilo za čiščenje kamna. In vse to bi moralo državljanom pripadati iz obveznega zavarovanja, pa jim ne. Če nimaš fedra, si pač škrbast.
akulinakul
# 12.08.2018 ob 19:55
Ta država je nateg
los-t
# 12.08.2018 ob 20:11
Ma jaz sem zdravstveno zavarovan ko Panda, osnovno, dodatno, posebno, še posebej pri zavarovalnici, itd, sej ne vem kaj vse plačujem državi in zdravstvu. Pa mi nič ne pomaga, ko se mi kaj zgodi, grem k svojemu zdravniku samo po info kaj je, od tam naprej vse plačam sam, nisem nor da bi šparal denar in čakal na zdravljenje pri specialistih pol leta ali več. Državnega zobarja pa nisem videl odkar sem dobil prvo plačo, jaz rabim popravit odpadlo plombo jutri, ne čez sedem mesecev. K...pa tako zdravstvo....Je pa tudi res, da imigranta pelejo zobarju al pa zdravniku nevladniki isti dan, s službenim avtom, spremstvom in prevajalcem, reven Slovenec mora pa dopust vzet, na bus in v večmesečno čakalno vrsto.
KovacevaKobila
# 12.08.2018 ob 21:43
javno zdravstveno zavarovanje je nateg.

ukinit in naj vsak plača zavarovanje, kot ga želi.


Ah, da. Slavna 'če nimaš denarja, lahko skovikneš' ureditev ...

za reveže bomo kot družba poskrbeli, na način, kot se bomo o tem kot družba odločili. verjamem da bomo bolj solidarni po tem, ko nas bodo nehali siliti v solidarnost, ki to sploh ni. je le legalna kraja.

'Legalna kraja' je zlizanost države z zasebniki, zaradi česar gore javnega denarja, ki bi morale iti za zdravje ljudi, izginjajo v zasebnih žepih. Narod pa s podrtim zobovjem ... ali še kaj hujšega.

Drugače pa je ravno zdravstvo čudovita manifestacija naše 'skrbi' za ljudi v stiski. Slednjo bi lahko povzeli nekako takole: prioriteta je zdrava zaobljenost zasebnih žepov, zato smo sistem koncipirali tako, da bolniki plačajo isto uslugo trikrat ali štirikrat.

Domiselno, mar ne?
21.12.2012
# 12.08.2018 ob 19:59
pa še to. v zd maribor ob dravi na slikanje ni treba čakati nič. je isti dan!
infostriker
# 12.08.2018 ob 20:37
"Zdravstveni domovi imajo rentgenske aparate"

To žal ne drži za vse zdravstvene domove!

"Ker pa je na slikanje zob treba čakati do 30 dni, se pacienti za samoplačništvo včasih odločijo sami."

Normalno, kdo bo pa čakal 30 dni če imaš močan zobobol? ..kaj je z vami?
TIGR
# 12.08.2018 ob 21:26
...v bistvu se splača tudi za krajši čas v čuzo... Tudi tam imaš osebnega zobozdravnika, ki ti brez prehudega čakanja popravi zobe. Slovenija je raj za vse, razen za poštenega delavca...ta dela, vzdržuje in plačuje vso to norost.
Geres*
# 12.08.2018 ob 22:12
Kaj pa ce bi se lotili resnih problemov v nasem zobozdravstvu? Ce bi pri zobarju namrec samo to sami placali, bi bilo naravnost fantasticno.

Tako pa ko kaj resnega potrebujes, praviloma vse placas sam. Ali pa cakas pol leta na pregled in vsaj eno leto in pol na protezo, ki je tako zanic, da niti ust ne smes odpret, da ti ne skoci ven.
drops29
# 12.08.2018 ob 21:33
Poznam primer, ko je šla oseba slikat zobe v zdravstveni dom, tja jo je napotila (z napotnico!) zobozdravnica, ki ima koncesijo. Osebi so vse zobe slikali in ji šele po opravljenem slikanju povedali, da mora storitev plačati, ker njena zobozdravnica ne plačuje neke dajatve in ji slikanje prek napotnice ne pripada. Ker je oseba nujno potrebovala slike in to v roku dneva ali dveh, ji ni preostalo drugega kot da plača. To je navadno izsiljevanje in nič drugega. Pa niti najmanj me ne bi čudilo, če bi bili tile "majstri" lepo dogovorjeni med sabo.
d(-_-)b
# 12.08.2018 ob 20:32
Koncesije so nateg! Naj mi nekdo sporoči privat ordinacijo, kjer sprejemajo nove paciente.
Tisti, ki imajo veze in poznanstva, hodijo v moderne privat ordinacije in ne plačajo nič, ostala raja pa mora plačati polno ceno ali čakati na obravnavo v zastarelih javnih ordinacijah ...
endrug
# 12.08.2018 ob 21:26
Dobro, še razumem, da sam plačujem za popravilo zob. Ampak, zakaj MORAM biti zavarovan za nekaj, kar ne uporabljam?
mmeeddoo
# 13.08.2018 ob 07:19
Glede na to, da je zobni kamen daleč največji krivec za slabe zobe in da človek sam ne more kaj veliko narediti proti njemu, zakaj njegovo čiščenje ni brezplačno, če že ne obvezno?

Da ni brezplačno, si lahko sam razlagam da je tako zgolj zato, ker nekomu ni v interesu, da bi imeli ljudje zdrave zobe.
Binder Dandet
# 13.08.2018 ob 06:55
@ahriman306:
Ko te zob neznansko boli, se ti gres ponudbo in povprasevanje. Ocitno, na sreco, se nisi izkusil resnejse zdravstvene stiske.
x1ijn
# 13.08.2018 ob 05:56
Kateri koncesionarji pa nimajo RTGja? Za osnovne stvari bi ga morali imeti vsi. Ostalo je pa že kirurgija.

Jaz pri koncesionarju za RTG ne rabim niti it s stola, plačal ga nisem še nikoli, kaj šele da bi moral v drugo ustanovo.
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 21:51
30 dni za slikanje? V Mariboru v ZD čakalna doba cca 15 minut. Ker pač imaš "smolo" in sta še dva pred tabo za slikanje :D. Poslala me je pa tja zobozdravnica s koncesijo. 0 problemov, 0 čakanja, 0€ stroškov.
Mogoče že v drugi vasi veljajo druga pravila. Pač Slovenistan
viljam_s
# 12.08.2018 ob 21:33
Lepote Slovenskega zdravstvenega sistema, ki uničujejo privatno pobudo. To pa na koncu udari po žepu paciente in podaljšuje vrste.
Seveda lahko državni zobozdravniki zastojn slikajo zobe, če pa tem istim zdravnikom država kupi rentgenski aparat. Vsi pa vemo da denar za ZDje pride iz davkov. To pa pomeni absolutno in nevzdržno nelojalno konkurenco državnih zobozdravnikov proti privatnikom ker prvi že kar avtomatično dobijo denar za storitve ki jih še sploh opravili niso.
Pravzaprav ZDji koncesionarskih zobozdravnikom sploh ne bi smeli zaračunavati rentgena ker je rentgen kupila država bi morali imeti vsi enako provico do njega neglede na to kdo si. ZDji bi morali zaračunati prav tako svojim zobozdravnikom za uporabo rentgena.
Kako se izogniti takemu stanju. Preprosto diagnostično dejavnost bi bilo potrebno ločiti od ostale dejavnosti in jo privatizirati tako, da bi jo opravljala izključno privatna podjetja. Tako vsaj je po celi normalni Evropi.
vsenior
# 13.08.2018 ob 11:26
@Tu in tam

Se strinjam z Juhujem. Vzeti licenco takemu zobozdravniku. TAKOJ, za vedno. VZGOJNO
Kolikokrat si si sam pačal slikanje zob?
Jaz nikoli, ker hodim v javno zdravstvo, žena pa hodi h koncesionarju, pa vedno plača. Seveda se vozi koncesionar na ta račun z avtom višjega razreda. V rangu BMW, Mercedes, VOLVO....
MALO TU, MALO TAM, pravzaprav kradejo tu in tam.....
Juhu
# 13.08.2018 ob 10:58
Če te pošlje nekam kjer moraš plačati, moralo pa bi biti zastonj, ali ni to goljufija, nateg, kaznivo dejanje.
Pristojne službe pa ne ukrepajo.
uuuuu
# 12.08.2018 ob 21:29
V Ljubljani plačaš, jasno, tu se največ krade, čim greš malo ven, brezplačno. Nje, delu čast in oblast, nje.
rudes
# 12.08.2018 ob 20:31
Tudi v ZD Ravne na Koroškem za slikanje zob (pa mislim, da tudi ves roentgen) ne čakas nič. Kako je sicer s koncesionarji in javnimi ne vem, kot samoplačnik pri zasebnem zobozdravniku, dobiš samo en pildič (tist, 9x9, za kaj pribeležit), kartice ne rabiš, ker itak plačaš sam, tudi, če si zavarovan kot Panda.
izvirnost
# 14.08.2018 ob 17:51
Naše zdravstvo je ena sama žalost. Posamezniku (odraslemu) naj bi pripadal zgolj en zobozdravstveni pregled v enem letu?! Torej, ljudje, ki imajo nenehne težave z zobmi lahko bankrotirajo ali pa hodijo na urgentne preglede do onemoglosti. Pa tukaj ni težava samo na temu področju.
Za MR glave čakaš tam okoli 3 mesece. Če se odločiš za zasebnika s koncesijo plačaš za storitev okoli 250€. Zakaj se torej odločimo? Odločimo se za naše zdravje in plačamo. Kar pa je za moje pojme skregano z logiko. Večno vprašanje...zakaj plačujemo obvezno, dodatno zdravstveno zavarovanje?!
Sandalovina
# 13.08.2018 ob 19:04
A mislite, da se to dogaja samo pri rentgenskem slikanju zob? Koncesionarji goljufajo tudi pri materialu. Eno uporabijo, ZZZS zaračunajo dražje materiale. Sami poštenjaki! Načinov jim ne zmanjka, kontrola pa nikakršna. Z koncesionarji smo dobili popolno katastrofo v zobozdravstvu. To se bo v kratkem pokazalo na zobovju ljudi, ki nimalo denarja. Enako bo v kompletnem zdravstvu, če se ne bomo pravočasno zbudili in zahtevali ločitev javnega od zasebnega. Popolno ločitev!
vsenior
# 13.08.2018 ob 17:52
@tu in tam

Ja zagotovo ti nis plačal, (soprogu in sorodnikom se ne zaračunava), kaj pa ostali? Si upaš javno sporočiti naslov ordinacije kocesionarja, ki vse diagnostike rentgena vključuje v svoj buđet dobljen od ZZZS-ja?

Če ima ves ta luksus, zakaj potem vseskozi koncesionarji jamrajo, da prejmejo premalo denarja? Bla bla, da dobi te evrčke od privat plačnikov!

Razloži prosim.
vsenior
# 13.08.2018 ob 17:46
@tu in tam
Še mal povišat cene v zobozdravstvu, kajti vikend, pa jadrnica pa le nista dovolj za vstop v elito!
Maboaz
# 13.08.2018 ob 10:26
V Celju ni čakalnih dob ra RTG. Poslal me je zobozdravnik, bila na vrsti čez 10 min, čez 15 mni je imel on sliko in zrejala sva naprej.
valcek2010
# 13.08.2018 ob 10:16
izsiljevanje ZZZS
Peroskala
# 13.08.2018 ob 08:58
Mislim da je placilo slikanja zob najmansi problem v zobozdravstvu....... naj mi raje en razlozi da ce recimo ostanes braz vseh zob in da bi rad imel dobro narejeno vse skupaj je skoraj edina varijanta da ti ustavijo 4 implentante da vse skupaj lepo drzi kot en nov avto? Od kje jim take cene da te kosta 10 in vec tisoc evrov za 5isto malo materijala ki ti ga ustavijo...... res mi ni jasno
Ramus
# 12.08.2018 ob 20:00
Koncesionar te Decembra sploh noče naročiti na pregled, ker je že do začetka Novembra porabil ves denar, ki mu ga je za opravljene storitve odmerila zdravstvena zavarovalnica in bi tako Novembra in Decembra delal zastonj,....

Kdo je sedaj tukaj nor,....
Peroskala
# 13.08.2018 ob 19:39
tu in tam...... to je tak argument k da bi ti en zaracunu desetkratno ceno menjave gume recimo ker ima pac orodje in znanje za menjavo..... lahko pa sam uzames pajser pa probas zamenjat gumo
zml
# 13.08.2018 ob 02:09
Povsod so dobri in slabi, goljufivi in pošteni....zobozdravniki. Škoda edino, da prevečkrat vse ostaja za 4 stenami (dobro in slabo)
johann
# 13.08.2018 ob 00:38
pa še to. v zd maribor ob dravi na slikanje ni treba čakati nič. je isti dan!

Ko sem jaz bil tam (že zelo dolgo), je bila čakalna doba več kot 20 dni.Zahvalil sem se jim in odšel k privatniku.

Koncesije so nateg! Naj mi nekdo sporoči privat ordinacijo, kjer sprejemajo nove paciente.
Tisti, ki imajo veze in poznanstva, hodijo v moderne privat ordinacije in ne plačajo nič, ostala raja pa mora plačati polno ceno ali čakati na obravnavo v zastarelih javnih ordinacijah ...


Ne vem, od kod si, ampak mene so takoj sprejeli. Lahko pa vam iz svojih izkušenj povem, da sta javni in privatni zobozdravstveni sektor kot noč pa dan.
Skippy
# 12.08.2018 ob 23:57
Ta država je nateg

To vsi vemo, ampak za vsak slučaj so še enkrat izvolili ta iste. :)
zml
# 12.08.2018 ob 22:42
Ni problem v koncesionarjih (no ja, tudi), predvsem pa v ljudeh, ki ne zahtevajo, kar jim pripada in se obnašajo kot ovce.
Sonce.sije1
# 15.08.2018 ob 00:43
Javno zobozdravstvo je na dnu. Ze vrsto let placujem sam te storitve.
cuks
# 13.08.2018 ob 11:40
Jaz plačujem zobarje odkar sem se zaposlil. Žal če nočem čakati mesece za zastarele storitve, druge izbire ni. Sej na koncu primerjam z ženo, ki še hodi na koncesijo in sploh ni takšne razlike v ceni, ker če ona hoče kaj bolj kvalitetnega tako ali tako doplača. Meni pa kdaj še kaj zastonj nardi, ker sem pač dobra stranka. Recimo čiščenje zobnega kamna.
S tem da ona je imela sedaj en večji problem z zobom in je trajalo pol leta za uboge 3 - 4 obiske. Pa kaj si ti nor, da bom pol leta hodil za en poseg. Meni to privatnik naredi v treh dneh, če je več obiskov potrebnih.
d_a_r_k_o
# 12.08.2018 ob 21:29
Preostane lasten rentgenski pameten telefon.
tu in tam
# 14.08.2018 ob 18:05
@izvirnost
Pritoži se na ZZZS.
Njim vsak mesec plačuješ zavarovanje.
tu in tam
# 13.08.2018 ob 20:27
@Peroskala
Vulkanizerji so za vsakim vogalom. In naredijo dobro (sploh če mu pod prste gledaš) za normalno ceno.
Zobozdravniki niso za vsakim vogalom. Dobri pa sploh ne. Zato imajo ceno.
tu in tam
# 13.08.2018 ob 18:21
@vsenior
Ne, ni žena.
Jamra pa edino o tem, da ne more dobiti kadra.
Da se nočejo vozit 50km v službo. Zato ima nekaj zobozdravnikov iz hrvašle.

Zdaj, ko si je uredila ambulanto in vse ostalo, pa je tudi ZD Ljubljana opazil, da bi se dalo tam kaj zaslužit, pa lobira, da ji vzamejo koncesijo, da bi Zoki prevzel posle.
tu in tam
# 13.08.2018 ob 12:32
@vsenior
Nikoli nisem plačal rentgena. Niti žena, niti otroci.
Pa smo vsi pri zasebniku s koncesijo.
In čudo prečudno, vedno dobim na koncu tudi račun.
Znesek 0, častita ZZZS in Adriatic.

Je pa žena samoplačniško (pri tem istem zobarju) naredila 2x implantat.
Ker ni hotela čakat na ZZZSjevo usmiljenje, in ker ji je zobozdravnica jamčila za kvaliteto oralnega kirurga iz Reke.
In čudo prečudno, tudi za to je dobila račun.

Pa ima zobozdravnica svoj rentgen, laserje v vseh ordinacijah (5), pa vikend, pa jadrnico.
JohnSmith
# 13.08.2018 ob 08:46
Kako to mislijo zelo pogosto? Moj zobozdravnik koncesionar ima rentgen in se še ni zgodilo, da mi slike in potem še svetovanja vezanega na tiste slike ne bi bilo treba plačati.
hehet
# 12.08.2018 ob 22:10
RTV spet odkriva toplo vodo, že vidimo kako bomo živeli pod Levico. Koncesionarje ukinit, zasebnike ukinit, pa naj ljudstvo čaka na rentgen 30 let namesto 30 dni, bo vsem lažje. Pomembno je, da ni plačljive opcije, ker če brezdomec umre v čakalnici, zakaj ne bi tudi produktiven državljan?
tu in tam
# 13.08.2018 ob 19:39
@sandalovina
>>Eno uporabijo, ZZZS zaračunajo dražje materiale.
ZZZS vedno plača najcenejši možni material.
Enako pri zdravilih. Najcenejši v skupini podobnih zdravil.
Občasno se zgodi, da tistega najcenejšega v lekarniah niti ni možno dobiti, pa je treba doplačat.
tu in tam
# 13.08.2018 ob 10:12
Vrta pa lahko kar žena, če se spozna na vrtnarjenje.
Al pa sosed Franci, ki zna zelo dobro vrtat po nosu (sej to je sosdnja luknja).

Te pride pod 10€ vse skupaj.
Guliarth
# 13.08.2018 ob 06:46
Nove vlade ne zanima zdravstvo, je pretežka tema.
ajvard1
# 12.08.2018 ob 20:02
banana na banano.

javno zdravstveno zavarovanje je nateg.

ukinit in naj vsak plača zavarovanje, kot ga želi.

za reveže bomo kot družba poskrbeli, na način, kot se bomo o tem kot družba odločili. verjamem da bomo bolj solidarni po tem, ko nas bodo nehali siliti v solidarnost, ki to sploh ni. je le legalna kraja.
21.12.2012
# 12.08.2018 ob 19:58
pa naj še kdo reče, da koncesionarji niso barabe. obračajo vsak evro. in tukaj bi država lahko lepo naredila red, če bi koncesionarju priznala pri prvem pregledu slikanje zob le v primeru, če bi bilo slikanje opravljeno v breme koncesionarja, če ne pa le ustrezno znižano ceno prvega pregleda.
pa četudi plačajo koncesionarji, si zadeve nastavijo tako, da na koncu dobijo od države več, kot pa plačajo sami. lepo nas na suho!
tu in tam
# 13.08.2018 ob 10:09
@Peroskala
Košta delo, znanje in oprema.

Lahko pa greš v Merkur po šraufke (jih dobiš po 20 v paketku), pa k soseduvem mulcu, ki je modelar, pa ima ta male svedrčke.
Iz garaže prineseš tisti zložljivi ligeštul za plažo, se udobno namestiš, rukneš 3 ta kratke (proti bolečinam), pa akcija.
Ahriman306
# 12.08.2018 ob 19:54
Ponudba in povpraševanje. Če ti nekaj ne nudijo kar v resnici plačaš, se enostavno zahvališ in greš drugam. Bo hitro urejeno, ker je standard (življenja) določenih koncesionarjev previsok, da bi bilo smiselno izgubiti paciente.
Kazalo