Marušič mora do poletja pripaviti osnutek novega zakona o zdravstvu. Foto: MMC RTV SLO
Marušič mora do poletja pripaviti osnutek novega zakona o zdravstvu. Foto: MMC RTV SLO

Zdravstveni minister Dorijan Marušič je skupaj s premierjem predstavil začetek zdravstvene reforme. Marušič je pojasnil, da so teze pripravljene, poslanci državnega zbora pa naj bi jih začeli obravnavati v začetku januarja. Minister bo za pojasnila in vprašanja na voljo do 1. aprila 2011, ko bo moral začeti teze spreminjati v člene zakona, sam zakon pa naj bi bil pripravljen najpozneje do 25. julija. Po Pahorjevi oceni bo vlada svoje delo opravila do božiča.
Po Marušičevem mnenju v zdravstvenem sistemu ni potreben govor o reformi, temveč nadgradnji, zagotovo pa je potrebna reforma sistema zdravstvenega zavarovanja, kjer bo predlagal spremembe prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja.
Vendar vsaj leto in pol, kolikor imajo časa za vpeljavo nove zdravstvene zakonodaje, sprememb zdravstvenega zavarovanja zagotovo ne bo, je zatrdil minister. Na vprašanje, ali lahko pove kaj v povezavi z izborom kandidata za vrh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je odvrnil, da se v proces izbora ne vtika, in dodal, da ima država od 45 delegatov v zavodu le štiri.