Paracetamol se uporablja zlasti za lajšanje blažjih bolečin in zniževanje vročine pri prehladih, gripi, nima pa protivnetnega učinka. Foto: EPA
Paracetamol se uporablja zlasti za lajšanje blažjih bolečin in zniževanje vročine pri prehladih, gripi, nima pa protivnetnega učinka. Foto: EPA

Zdravila s paracetamolom spadajo med najbolj priljubljene protibolečinske tablete, ki so na prodaj v prosti prodaji. A ameriški znanstveniki so zdaj odkrili, da tovrstna zdravila zmanjšujejo tudi občutek užitka, ne le bolečine, poroča Guardian.

Da paracetamol učinkuje na več stvari, ne le na zmanjšanje fizične bolečine, so znanstveniki potrdili že v prejšnjih študijah. Ena med njimi je pokazala, da so ljudje, ki so zaužili zdravilo, občutili tudi manjšo stopnjo čustvene bolečine.

Najnovejša raziskava, katere izsledke so ameriški strokovnjaki objavili v medicinski reviji Psychological Science, pa kaže, da ima paracetamol širok spekter učinkov, ki segajo onkraj zmanjšanja bolečine, in sicer naj bi zmanjšal oziroma omilil stopnjo splošnega emocionalnega odziva. "Ne le, da gre za protibolečinsko učinkovino, paracetomol lahko dejansko označimo kot učinkovino, ki znižuje stopnjo dojemanja vseh čustev in občutkov," je dejal socialni psiholog z univerze Ohio ter vodja raziskave Geoffrey Durso.

Poskus s študenti
Durso je izvedel poskus z 82 študenti: polovici je dal 1000-miligramsko tableto paracetamola, polovici pa identično tableto s placebom. Uro pozneje,- toliko je treba, da začne učinkovina delovati-, jih je prosil, naj pogledajo 40 skrbno izbranih fotografij. Študenti so vsako fotografijo ocenili z ocenami med minus 5 do plus pet glede na stopnjo čustvenega odziva, ki jih je izzvala posamezna fotografija. Fotografije so si potem ogledali še večkrat, pri čemer so drugič ocenjevali stopnjo svoje emocionalne reakcije na vsako od njih.

Rezultati so pokazali, da so se tisti, ki so zaužili paracetamol, manj intenzivno odzvali na fotografije: fotografije s srečnimi motivi so videli kot manj pozitivne, fotografije z vznemirjajočo vsebino pa so jih vznemirile manj kot kolege, ki niso zaužili paracetamola.

"Osebe, ki so vzele paracetamol, niso občutile ekstremnih dražljajev tako močno kot tisti, ki so vzeli placebo," je dejal Baldwin Way, eden od avtorjev študije. Ob tem so strokovnjaki sicer dodali, da razlike med njimi niso velike.

Podoben test so ponovili s 85 udeleženci, ki so poročali, koliko modre barve so videli na posamezni fotografiji. Znova se je izkazalo, da je bil odziv udeležencev, ki so vzeli paracetamol, šibkejši kot pri tistih, ki so zaužili placebo. Pri njih dojemanje modre barve ni bilo spremenjeno.

Durso je ob tem napovedal, da bodo v prihodnje opravili še nadaljnje študije, da bi odkrili, ali je učinek drugih protibolečinskih tablet enak.