Zdravje
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
false
Mesto pika je zato najbolje hladiti, dobro je tudi, da se ne praskamo, saj lahko tako okužimo rano. Foto: Pixabay

Dodaj v

Piki žuželk večinoma niso nevarni, so pa lahko precej nadležni

Najbolj nevarne so alergije na pike, zlasti na ose in čebele
10. avgust 2017 ob 09:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Piki žuželk so poletna nadloga, saj je žuželk v tem letnem času največ. Piki večinoma niso nevarni, težave omilijo hlajenje mesta pika in kreme proti vnetju. Izjema so alergijske reakcije na pike, ki lahko ogrozijo življenje.

Reakcija kože v obliki otekline, rdečine in srbečice je na mestu pika žuželke normalna, pravi zdravnica Nena Kopčavar Guček. Mesto pika je zato najbolje hladiti, dobro je tudi, da se ne praskamo, saj lahko tako okužimo rano. "Tudi nohti niso vedno popolnoma čisti. Včasih je pik nedolžen, pa potem rano okužimo s praskanjem. Tako mesto je zelo pametno hladiti s kakšnim obkladkom. Če je pik na nogi, je ud priporočljivo dvigniti," je povedala.

Okužbo lahko prinesejo tudi žuželke. "Na primer mušice zelo rade obiskujejo kakšno nagnito sadje in zelenjavo, in ko nas pičijo, to nesnago vnesejo v našo kožo. Čeprav vemo, da nismo alergični, kakšen pik postane skrb vzbujajoč, saj oteče, v sredini se pojavi gnoj. Če pride do takega procesa, da se okoli okuženega pika začnejo vleči rdeči trakovi, gre za vnetje, ki se lahko razširi," pojasnjuje Kopčavar Gučkova, ki v tem primeru svetuje obisk zdravnika, saj je potrebna antibiotična terapija.

Reakcija je mogoča tudi, če imamo bolj občutljivo kožo oz. če nas žuželka piči na občutljivejša in nežnejša mesta, kot so pazduhe, mednožje, pregib komolca in kolena.

Najnevarnejše so alergije
Najnevarne so alergije na pike, zlasti na ose in čebele. Alergijo na pike žuželk ima sicer okoli pet odstotkov ljudi. "Če alergen ni površinski, ampak se s pikom injicira v naš sistem, moramo biti pripravljeni na anafilaktično reakcijo, ki je izjemno huda in dramatična. Niti ni treba, da je na mestu pika že kakršna koli strahotna oteklina, pa lahko osebi postane slabo, lahko se tudi zruši, iomedli, njen pulz oslabi in plitvo diha. Takrat je treba brez milosti, hitro in neomajno ukrepati, v tem primeru je lahko ogroženo življenje," pravi Kopčavar Gučkova.

Hitrejša kot je alergijska reakcija, nevarnejša je, dodaja reševalec in inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije Janez Kramar. Osebe, ki imajo prepoznano alergijo bodisi na osji bodisi na čebelji pik, morajo takoj vzeti zdravila iz alergijskega seta in uporabiti avtoinjektor adrenalina. Takoj je tudi treba poklicati nujno medicinsko pomoč. Če takšna oseba omedli in ne diha več, jo je treba začeti oživljati, dokler na kraj ne pridejo reševalci, je pojasnil Kramar.

Do hude alergijske reakcije pa lahko pride tudi postopoma, ne nujno v trenutku pika. Znaki hujše reakcije so srbenje celega telesa, težave z dihanjem, otekanje in rdečina. V tem primeru je treba poiskati zdravniško pomoč. Prva alergijska reakcija nikoli ni tako burna, pojasnjuje Kopčavar Gučkova. Zato je priporočljivo vsem, ki so kdaj imeli reakcijo na pik, tudi če je bila blažja, da se testirajo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
kingestone
# 10.08.2017 ob 14:07
problematični so tigrasti komarji. pik srbi in boli še dolgo...
Kazalo