Med preiskavami so kriminalisti pridržali 13 ljudi, med katerimi so bili štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme. Foto: MMC RTV SLO
Med preiskavami so kriminalisti pridržali 13 ljudi, med katerimi so bili štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme. Foto: MMC RTV SLO
Bolnišnica Celje
V celjski bolnišnici so Miodragu Vlaoviću odzveli pooblastila predstojnika travmatološkega oddelka. Foto: BoBo
Valdoltra
Iz Valdoltre so kriminalisti odnesli obsežno dokumentacijo. Tam naj bi bila korupcije osumljena kirurg ortoped Robert Cirman in vodja lekarne Nataša Faganeli. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
UKC Maribor
V UKC Maribor so mnenja, da za ukrepanje proti osumljenim zaposlenim še ni pravne podlage. Foto: MMC RTV SLO
UKC
Neuradno naj bi osumljeni radiolog v UKC Ljubljana, Zoran Milošević, priznal krivdo. Foto: BoBo
Onkološki inštitut
Na Onkološkem institutu so vodji lekarne Moniki Sonc odvzeli pooblastila, povezana z nabavo zdravil in ostalega farmacevtskega materiala. Foto: BoBo
Gantar o svojem odstopu tik pred preiskavami
Osumljeni zdravnik že ob položaj
Vse pridržane v kriminalistični preiskavi so izpustili

Kot so sporočili s policije, so se hišne preiskave v okviru obsežne kriminalistične preiskave korupcije v zdravstvu končale v četrtek okoli 23.30. Vse osebe, ki so jih pridržali v okviru preiskave, so že na prostosti.

Kriminalistična preiskava se nadaljuje, in sicer s pregledom zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih podatkov. Tiskovna predstavnica policije Vesna Drole ugibanj o tem, ali se bodo kriminalisti lotili tudi spornih vlaganj v zdravstvu, ni niti potrdila niti zanikala.

Celje: Postopki proti osumljenemu
Vodstvo celjske bolnišnice je zdravniku Miodragu Vlaoviću, ki je osumljen nedovoljenega sprejemanja daril, odvzelo pooblastila predstojnika travmatološkega oddelka. Prav tako ga je vodstvo razrešilo sodelovanja v vseh komisijah, ki so kakor koli povezane z javnim naročanjem.

Celjska bolnišnica bo poleg tega izvedla revizijo vseh postopkov izbire medicinskega materiala in zdravstvenih pripomočkov, pri katerih je osumljeni sodeloval. Isto bodo storili za postopke, pri katerih sodelujejo podjetja, ki so predmet kriminalistične preiskave.

Vlaović bo sicer nadaljeval delo kot zdravnik specialist na travmatološkem oddelku. Po neuradnih informacijah naj bi prejemal podkupnine od podjetja Remedium.

Remedium: Konkurenca trosi laži
Darko Žafran, lastnik in direktor podjetja Remedium, je zanikal vpletenost v podkupovanje. Poudaril je, da ga kriminalisti sploh niso obiskali zaradi podjetja Remedium samega ter podjetja niso preiskovali, temveč so njega osebno.

Po njegovih trditvah dokumentacija podjetja nedvoumno izkazuje odsotnost kakršne koli povezave s finančnimi transakcijami vodstvom bolnišnic ali zdravnikom.

Razlog za preiskavo vidi v podjetju Emporio Medical, kjer je bil nekoč zaposlen, in ki je tudi osumljeno nedovoljenih poslov. Meni, da želijo v konkurenčnem podjetju krivdo za svoje napake prevaliti na vse nekdanje zaposlene.

Zatrdil je, da je bil pri Emporio Medical zaposlen le kot komercialist in je predstavljal izdelke na terenu. Vso izvršilno moč so imeli v vodstvu podjetja in računovodstvu, kjer so skrbeli za finančne zadeve. Sam bo proti vsem, ki "trosijo laži", ukrepal po pravni poti.

Aplikacija Supervizor kaže, da je Remedium v letih 2012 in 2013 z javnimi zavodi ustvaril skupaj 566.751 evrov, od tega največ, kar 429.400 evrov, z Ortopedsko bolnišnico Valdoltra. Splošna bolnišnica Celje je podjetju izplačala 43.256 evrov, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa slabih 600 evrov. Ustanovitelj podjetja je Darko Žafran, kot prokuristka pa od junija 2012 Andreja Koritnik Žafran, kažejo javne evidence.

Denar zdravnikom?
Osumljeni radiolog v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Zoran Milošević naj bi po poročanju TV Slovenija neuradno povedal, da so mu na račun v Nemčiji vsake tri mesece nakazovali 70.000 evrov. Njegov odvetnik Milan Kristič to zanika.

Za MMC je povedal, da zaslišanje še ni bilo opravljeno, zato tudi o njegovi krivdi ni bilo govora. Milošević je bil - kot drugi osumljeni - pridržan za čas opravljanja hišnih preiskav, nato je odredba o pridržanju prenehala.

Drug osumljeni zdravnik v kliničnem centru, predstojnik klinike za ortopedijo Vane Antolič, pa naj bi po poročanju televizije imel na Društvu za razvoj ortopedije večje količine denarja. V UKC-ju Ljubljana preiskav še ne komentirajo, pač pa nameravajo svoje odločitve sporočiti v ponedeljek na novinarski konferenci.

Maribor: Pravnih podlag za ukrepanje nimamo
Iz UKC-ja Maribor pa so sporočili, da v tem trenutku še nimajo pravnih podlag za ukrepanje proti osumljenemu zdravniku, ki je zaposlen v UKC-ju Maribor, saj gre zdaj samo za sume in ni še niti obtožnice, kaj šele pravnomočne obsodbe. Finančnih ocen o morebitnem oškodovanju mariborskega kliničnega centra pa še nimajo.

Novo mesto: Osumljenega izločili iz komisije
Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj je pojasnila, da bodo zdravnika, ki je osumljen nedovoljenega jemanja daril, umaknili iz komisije, ki so povezane z javnim naročanjem. Sicer pa je opozorila, da nabava zdravil in medicinskih pripomočkov v bolnišnici poteka prek javnih naročil, tako da o kakšnih nepravilnostih po njenem mnenju ni mogoče govoriti. Tudi osumljeni zdravnik, šlo naj bi za ortopeda Gregorja Kavčiča, po njenih besedah ni imel bistvenega vpliva na razpisno dokumentacijo in izbor, saj je bil le eden izmed osmih članov komisije.

"Ukrepali smo sami"
Medtem so z ljubljanskega Onkološkega inštituta sporočili, da so že pred začetkom zadnjih preiskav sami posumili na več nepravilnosti in ukrepali. Z več zadev so po lastnih trditvah zbrali obsežno dokumentacijo in jo predali v obravnavo specializiranemu državnemu tožilstvu. Med drugim so predali tristransko pogodbo z izvajalcem sanacije vodovodnega omrežja na inštitutu ter o tem obvestili svet zavoda ter pristojno ministrstvo.

Vodstvo zavoda zatrjuje, da v celoti podpira preiskave (ki potekajo tudi na Onkološkem inštitutu) in zagotavlja polno sodelovanje. Ves čas se zavzemajo za zmanjševanje korupcijskih tveganj.
Vodstvo je med drugim odvzelo pooblastila Moniki Sonc, vodji lekarne na inštitutu. Sončeva je povezana z organiziranjem nabave zdravil in preostalega farmacevtskega materiala. Sončeva je osumljena prejemanja podkupnin.
V Valdoltri odvzem pooblastil
V. d. direktorja Ortopedske bolnišnice Valdoltra Radoslav Marčan je razkril, da je zjutraj odredil takojšen preklic pooblastil vodenja obema zaposlenima, ki sta osumljena prejemanja podkupnin. Prav tako ne bosta odločala več o izbiri zdravstvenega materiala in medicinske opreme. Marčan je naročil tudi interni pregled razpisne dokumentacije, pogodb, korespondence in nabav z omenjenimi podjetji. "Odločitev o ukrepih bom sprejel po ugotovitvah notranjega nadzora in preiskovalne komisije," je dodal. V Valdoltri naj bi bila korupcije osumljena kirurg ortoped Robert Cirman in vodja lekarne Nataša Faganeli.
Mark Medical, Oriana, Advanta
Poleg Remediuma so se v medijih omenjala še tri podjetja, ki naj bi podkupovala zdravnike, in sicer Mark Medical, Oriana in Advanta.

Mark Medical največji obseg poslovanja
Daleč največji obseg poslovanja s slovenskim zdravstvom med navedenimi je glede na podatke iz aplikacije Supervizor v zadnjih desetih letih imelo podjetje Mark Medical, in sicer skoraj 165 milijonov evrov. Njegova največja odjemalca sta UKC Ljubljana z 69,5 milijona evrov prometa v tem času, ter UKC Maribor z nekaj manj kot 32,4 milijona evrov prometa. A podjetje ni sodelovalo le s praktično vsemi bolnišnicami, pač pa tudi zdravstvenimi domovi, ministrstvoma za zdravje in za obrambo ter lekarnami, pa tudi s fakultetami in domovi za upokojence.

Oriana največ z UKC-jem Ljubljana
Podjetje Oriana z zdravstvenimi zavodi v nekoliko večjem obsegu posluje od leta 2005, od leta 2003 do danes pa so z osmimi slovenskimi bolnišnicami, med njimi tudi z UKC-jema Ljubljana in Maribor, ustvarili 6,7 milijona evrov prihodkov. Več kot polovico, skoraj 3,5 milijona evrov je podjetje ustvarilo ravno s posli z UKC-jem Ljubljana, po obsegu pa sledi Splošna bolnišnica Celje z 1,76 milijona evrov. Poleg omenjenih so s podjetjem poslovale še novogoriška, murskosoboška, slovenjgraška, izolska in novomeška bolnišnica.

Advanta največ z medicinsko fakulteto
Podjetje Advanta je glede na podatke iz Supervizorja sodelovalo s 13 zdravstvenimi zavodi, pa tudi z ljubljansko medicinsko in biotehniško fakulteto, pretežno v letih 2011-2013. V tem času je z njimi ustvarilo 672.175 evrov prihodkov. Medicinska fakulteta je z 81.270 evri prometa po obsegu sicer drugi največji vir javnega denarja za to podjetje. Daleč največji pa je Ortopedska bolnišnica Valdoltra s 462.017 evri prometa.
Preiskave na 58 naslovih
Kriminalisti so v četrtek zgodaj zjutraj začeli preiskave na 58 naslovih na območju Kopra, Ljubljane, Novega mesta, Celja in Maribora. Pridržali so 13 ljudi, med katerimi so bili štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme.

Škoda zaradi podkupnin 1,18 milijona evrov
Dobavitelji naj bi zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno za to, da bi bili izbrani oziroma da bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Po podatkih policije je del strukture cene zdravstvenih pripomočkov že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali od pet do 20 odstotkov. Zdravstvena zavarovalnica naj bi bila tako oškodovana za 1,18 milijona evrov.

Višina podkupnin je po ugotovitvah policije znašala od 10.000 do 101.000 evrov, nagrade pa so dobavitelji nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so kriminalisti našli tudi gotovino in zlate palice. Nacionalni preiskovalni urad je že podal pobudo za zavarovanje protipravne premoženjske koristi na tekočih računih osumljenih, kjer je ta denar hranjen, ter na njihovem premoženju.






Gantar o svojem odstopu tik pred preiskavami
Osumljeni zdravnik že ob položaj
Vse pridržane v kriminalistični preiskavi so izpustili