Ministrica za zdravje je po pogajanjih dejala, da je vladna stran pripravila predloge, ki jih bo Fides preučil. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje je po pogajanjih dejala, da je vladna stran pripravila predloge, ki jih bo Fides preučil. Foto: BoBo

Ministrica za zdravje je po pogajanjih dejala, da je vladna stran predstavila nekaj novih predlogov predvsem v delu, ki se nanaša na nagrajevanje prek variabilnega dela plače. Po vladnem predlogu ta del ne bi bil več odvisen samo od števila pacientov, ampak tudi od kakovosti. Po navedbah ministrice bo Fides omenjeni predlog preučil, nanj podal pripombe, nato pa naj bi nadaljevali pogajanja.

Glede zahteve sindikata za dvig zgornjega 57. plačnega razreda za zdravnike je ministrica dejala, da je vlada predlagala, da bi zgornjo mejo napredovanj za vse primerljive poklice dvignili s posebnim zakonom, ki bi ga parlament obravnaval najpozneje do konca leta. A ta rok za Fides ni bil sprejemljiv, zato bo vlada že v petek podala nov rok. Bolj optimistična pa je bila ministrica na področju standardov in normativov, kjer naj bi bili "zelo blizu uskladitvi".

Fides: Predlog popolnoma neoprijemljiv
Nasprotno pa je predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin dejal, da so se dogovorili "zelo malo ali nič". Kuštrin je dejal, da so usklajeni glede plačila stavke in obeh pravilnikov, medtem ko zvišanje plačnega razreda in variabilni del plače po besedah Kuštrina še "visita v zraku". Kuštrin je potrdil, da bodo še preučili vladni predlog glede variabilnega dela plače, medtem ko je predlog o zvišanju najvišjega plačnega razreda po mnenju Kuštrina popolnoma neoprijemljiv.

V petek bo glavni stavkovni odbor sindikata odločal o tem, kako s stavko naprej. Danes je Kuštrin na vprašanje, ali bodo stavko zaostrili, odgovoril, da glede tega za zdaj ne more reči ničesar. "Bo pa razmislek o tem zelo tehten," je dejal. Zaradi stavke se sicer ponekod že pojavljajo težave. Ministrica Kolar Celarčeva je danes povedala, da je stavka legitimno dejanje, ni pa po njenem mnenju potrebna, zato je ne podpira. "Določenih težav slovenskega zdravstva, ki so se nalagale 15 ali 20 let, ni mogoče rešiti čez noč," je dejala.