Zdravje

Poudarki

  • Po predlogu otroci, ki niso cepljeni iz nemedicinskih razlogov, ne bodo mogli biti vpisani v javne vrtce oziroma zasebne vrtce, ki se financirajo iz javnih sredstev.
Cepljenje
V SMC-ju so se za predlog odločili zaradi padanja precepljenosti otrok. Foto: Reuters

Dodaj v

Poslanci SMC-ja v parlamentarni postopek vložili predlog za večjo precepljenost

Po mnenju poslanske skupine SMC-ja ministrstvo za zdravje na tem področju ni naredilo veliko
5. februar 2018 ob 16:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poslanci SMC-ja so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o nalezljivih boleznih, katere temeljni namen je zvišanje deleža precepljenosti. V prvi vrsti bi tako starše, ki svojih otrok ne cepijo iz nemedicinskih razlogov, inšpektoratu prijavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Predlog novele predvideva več ukrepov, s katerimi želijo zajeziti in znova dvigniti raven precepljenosti na 95 odstotkov, kolikor je potrebno za kolektivno imunost družbe. Med drugim predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam.

Predlagajo tudi, da starši otrok ne bi mogli več podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje. Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje svojega otroka, bi se morali udeležiti obveznega individualnega izobraževanja. Poleg tega predlagajo, da otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oziroma javno financirane zasebne vrtce.

Po besedah poslanke SMC-ja Vlaste Počkaj so pri pripravi zakona povprašali za mnenje stroke in cepiteljev. Obvestilo, da bodo vložili predlog zakona, so poslali tudi ministrstvu za zdravje, od koder so po njenih besedah dobili neuradne informacije, da zakon podpirajo. Počkajeva je ob tem dejala, da od ministrstva za zdravje na tem področju ni bilo dosti narejeno, čeprav stopnja precepljenosti pada.

Podpora pediatrov
Poslanci SMC-ja skoraj v celoti podpirajo zakon, je dejala Počkajeva in dodala, da nekateri ne podpirajo predloga glede omejitve vpisovanja v vrtce, zato niso prispevali svojih podpisov. Novelo podpira tudi večina poslancev DeSUS-a, ki so prispevali podpise podpore, in poslanka iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Mirjam Bon Klanjšček. Kot je dejala Počkajeva, tudi v SD-ju podpirajo cepljenje. Po njenih navedbah so se o podpori dogovarjali tudi s poslanci NSi-ja, predlog zakona bodo predstavili tudi Levici in SDS-u.

Podporo predlogu sta podala tudi kamniški pediater Denis Baš in pediater Marko Pokorn, ki poudarjata, da bi moral biti cilj družbe ohranitev precepljenosti na 95 odstotkov. Maja Sočan iz NIJZ-ja pa je dodala, da je ob nenehnem upadu precepljenosti "čas za akcijo". Po njenih besedah je treba razumeti predlagane spremembe kot poskus izboljšanja sistema.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Nadja92
# 05.02.2018 ob 16:41
Pejte Normo Korošec na Twitter pogledat za vpogled v cvet antivaxerske inteligence. Za otroke gre my ass.
Seneca
# 05.02.2018 ob 17:02
@rokeu Če so cepljeni so zavarovani ... zakaj so torej pol neceplejeni problem ... a za tiste ki se ne smejo cepit ..

Nisem farmacevt, a toliko vem, da cepiva delujejo na osnovi oslabljenih virusov, ki sprožijo nastajanje protiteles. Otrokom s prirojeno slabo imunostjo zato tudi teh oslabljenih virusov ne smejo dati.
bleeeee
# 05.02.2018 ob 18:03
Pravilno. Pa brez skrbi. Gotovo se bodo slej ko prej pojavile zasebne šole, kamor bodo lahko brez problema hodili tudi otroci, ki niso cepljeni. Sem prepričan, da bo šlo za pravi mali raj z ničto stopnjo avtizma.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 16:44
@pazi_mina: bivsi nemski kancler Helmut Schmidt... verizni kadilec celo zivljenje, kadil do smrti, umrl star 96 let. Znanka v Sloveniji, nikdar kadila, sportnica, zdravo jedla... umrla za rakom na pljucih pri 30-ih. Po tvoji logiki bi zdaj moral vsi zacet verizno kadit.
burnoutslo
# 05.02.2018 ob 16:41
Haha, minko me je prehitel. Skratka da veste za naprej, njegov otrok nikoli cepljen in ni avtist!
firbec111
# 05.02.2018 ob 18:01
sej ne vem zakaj se tuki kregamo, vsi ki nočete cepit svoje otroke se boste po novi zakonodaji lahko pogovorili s strokovnjakom na obveznem izobraževanju. Če ga prepričate oziroma, če vam ne bo mogel odgovoriti na vaša vprašanja jih očitno ne bo treba cepit. SUPER ZAKON za vse
Seneca
# 05.02.2018 ob 16:48
Še to: zdravila za otroško paralizo še ne poznamo. Še vedno je prisotna v Afganistanu in Pakistanu, od koder v Evropo prihaja veliko migrantov.
bralecx
# 05.02.2018 ob 16:41
@pazi_mina Saj te nihce ne sili, da jo cepis. Samo v tem primeru naj ne hodi v javne sole in javne zdravstvene ustanove, pa je.
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:04
lej...jaz niti enkrat nisem dobila deklaracije vsebine in seznam stranskih učinkov...pa sem sama in moji otroci bili skupaj na preko 50 cepljenj....NITI ENKRAT zanimivo kajne? Zdravnikov pa polna usta pojasnitvenih dolžnosti...japajade...komu lažete?

zelo preprosto, preden ga cepite zahtevajte deklaracijo, drugače ne boste cepili otroka. zdravnik mora zabeležiti zakaj ste zavrnili cepljenje in v tem primeru se mora on zagovarjati pred komisijo zakaj vam ni želel pokazati deklaracijo
Seneca
# 05.02.2018 ob 16:44
Upor proti cepljenju končal, ko bodo migranti prinesli v Evropo otroško paralizo. Tam ne bo heca kot pri ošpicah. Otroška paraliza je namreč zelo nalezljiva bolezen, ki se s stikom med ljudmi zlahka prenaša. Na endemičnih območjih lahko divji poliovirusi okužijo pravzaprav celotno prebivalstvo. V območjih zmernega podnebja se pojavlja sezonsko; prenašanje doseže vrh poleti in jeseni. Virus zaide v osrednje živčevje, kar povzroči mišično oslabelost in akutno ohlapno ohromelost. Nastopijo lahko različne oblike ohromelosti, odvisno od prizadetih živcev. Najpogostejša je okužba hrbtenjače. Ta se kaže kot asimetrična ohromelost, ki prizadene zlasti noge. Pri bulbarnem poliomielitisu (okvari motoričnih jeder možganskih živcev v podaljšani hrbtenjači) se pojavi ohromelost mišic, ki jih oživčujejo ti živci.
xskip
# 05.02.2018 ob 17:03
Odlično zabil Anti-Vaxxerja
https://www.boredpanda.com/immunologist-destroys-anti-vaxxer-explains-vaccines/

Norma je že vsa penasta.
Včeraj je napisala:
"Ne bojo vsi opustili cepljenja. Eni so pač verniki v cepiva. In to je ok. Js pa verujem v Boga in ne verjamem v učinkovitost cepiv. #freewax"
makoshark
# 05.02.2018 ob 22:36
@lubislovenci

... črne koze, otroška paraliza ... le zakaj jih ne bi ponovno spustili v naše okolje, da ne bo preveč sterilno vse skupaj ...
copcop
# 05.02.2018 ob 22:27
pazi_mina
Našo devetletnico nikoli cepili.. karton prazen...nikoli nič
Ostali cepljeni sošolci...skoz pri doktorjih, skoz neke reakcije, alergije, sesuti imunski sistemi...


Glede na dejstvo, da ste vi cepljeni, ste torej skoz pri doktorjih, skoz neke reakcije, alergije in imate sesuti imunski sistemi. Avtist ste tudi?
makoshark
# 05.02.2018 ob 22:31
lovenorthpole
firbec111 nahj še za lahkonoč zapišem ... če ni jamstva ali dokumenta kot trdiš ... ni cepljenja ... simpl :)

Kaj šola ti da jamstvo, da bo otrok po končani šoli psihično zdrav, da ne bo depresiven in prekurjen ali celo bognedaj indoktriniran z znanostjo? Pa je šola tudi obvezna.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 19:58
Z vsakim dnem smo bližje Orwellovi Živalski farmi ali totalitarni državi, kjer samooklicane avtoritete in globalistični lobiji določajo usodo posameznika. In to v demokraciji.Vse je možno, če se mediokritetni javnosti predstavi pod plaščem varnosti, poleg tega pa dada še malo ustrahovanja.
De Nirov film Vaxxed spravi v dvom in nelagodje še najbolj zadrtega vernika cepljenja.


Kaj pa kaj Stallone pravi o tej temi, ma tudi kak filmcek?
Nikec3
# 05.02.2018 ob 16:31
Pravilno! Svoboda odločanja je lahko prisotna tam, kjer s svojimi dejanji ne ogrožaš celotne širše populacije. Necepljenje pa sodi ravno v to kategorijo.
gozdar1
# 06.02.2018 ob 02:40
Narava očitno vedno najde pot, čeprav jo goljufamo že lep čas, kar se očitno pozna v slabšanju genetskega bazena. Ni pa očitno nihče računal na kratek zgodovinski spomin, ki ga ima človeštvo, samo slabih 100 let relativno lagodnega življenja in večina, ki prisega na naravo sploh ne ve več kaj to sploh pomeni. Očitno se zgodovina res ponavlja in padcu rima je sledilo obdobje nazadivanja,..
zzob
# 05.02.2018 ob 20:30
Ti dam kredit za trud. A je zaman. Oni lahko vse verodostojne podatke poiščejo na internetu.

Podobno kot pri tistih, ki verujejo v ploščato Zemljo.
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:27
bubbles

je pri pediatrinji, tako da žal
Knez Miru
# 05.02.2018 ob 20:26
Jaz nikoli nisem pil mleka. Pa nisem bil že zadnjih 10 let pri zdravniku.
#argumentalamina

Žal naravoslovna znanost ne funkcionira tako. Lahko pa kak fdvjevc napiše doktorat o tvoji hčerki, to pa.
Knez Miru
# 05.02.2018 ob 20:20
Uživam v prebiranju komentarjev.
Js sm za ukinitev obveznega cepljenja, a naj se necepljeni zdravijo kot sami vejo - saj ocitno vedo več od zdravnikov.
Pa naj Darwin dela selekcijo.
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:20
za tist kar bo podpisal bo sigurno odgovarjal ... kazen pa je v pristojnosti sodišča ... glavno da imam jaz v rokah papirje s katerim dokažem da je mojemu otroku škodoval ... samo to na kakem EU sodišču

moja poanta je da za to ne boš prisla do sodišča
firbec111
# 05.02.2018 ob 17:58
pazi_mina

kako je lahko veliko bolan, če še ni bil cepljen ????

iz kje pa si ti razbral, da je bil veliko bolan ?!?

iz tistega dela poročila, ki si ga ti "pozabila" prekopirati oziroma dopisati
Nadja92
# 05.02.2018 ob 17:06
Če bi za vsak komentar, za katerega naj bi bila kao plačana dobila plačano, verjemite mi, da me mmc ne vidi več, bi bla kje v toplih krajih.
pobrisan
# 06.02.2018 ob 10:19
di(v)jak

Ker je najnižja precepljenost v ljubljanskem koncu, predvidevam, da so starši necepljenih otrok bolje izobraženi
---------------

Ja, FB in YouTube strokovnjaki.....
copcop
# 06.02.2018 ob 10:12
@Trasty

Komentiram izliv osebne frustracije mame Marjete Bizaj, 4.2.2018, ki je za svojega sina postavila diagnozo avtizem, kot posledico cepljenja. Po 5 letih zdravljenja avtizma, za katerega je pri alternativcih zapravila 60.000 €, priznava, citiram: "Da, imajo prav, moj otrok ni imel avtizma", a kljub temu še naprej izliva osebne frustracije na medicino in se zgraža nad državo zaradi zahtev po cepljenju.
nvk
# 05.02.2018 ob 22:55
Tisti nvk, ki bi se šel najraje evgenika , je osebek poln strahov, paničar, ki je izgubil stik z naravo, zdravo pametjo in bo zdaj zdaj doživel božjastni napad.

Zgubil sem stik z naravo mi je rekel nekdo, ki ob desetih zvečer piše komentar na spletu. Pa nekako nisem jaz tisti tule, ki paničari nad represivno državo in farmacevtskimi lobiji. In če bo po vseh komentarjih v tej temi še nisem dobil napada, mislim da bom preživel. Zdrava pamet je že fajn, ne rabiš doktorata, potrebuješ pa nekaj splošne razgledanosti, ki izhaja iz dejstev in ne blodenj v oblakih, žal.
nvk
# 05.02.2018 ob 22:23
nvk življenje otroka in prečkanje ceste ni isto lovenorthpole je lepo pojasnu na cepljenje pripelješ ZDRAVEGA otroka, ti še ni jasno, otroka ki ga ni bilo potrebno cepit ker ni bolan in pol mu cepivo povzroči karkoli pohabljenje ali smrt, OTROCI NISO POSKUSNI ZAJCI da bi se kdo igral in ne odgovarjal-tisto kar pa ti omenjaš se ne more primerjat s to tematiko

Meni je že jasno...
makoshark
# 05.02.2018 ob 22:22
Radoveden
zadrega med pametnjakoviči.

Po moje prej zadrega pri postavljalcu trditve. Miselno popuščaš ;)
nvk
# 05.02.2018 ob 20:59
Če zdravnik ne more jamčit naj jamči ne more jamčit niti država, zato vas ne morejo niti denarno ali s kakšnimkoli izključevanjem iz ustanov izključevat. Čeprav bi bilo pametno otroka ne dat v vrtec.

A če ti država ne more jamčit, da lahko varno prečkaš cesto, ne da te nekdo zbije, potem ne boš več prečkal ceste?
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:57
nahj še za lahkonoč zapišem ... če ni jamstva ali dokumenta kot trdiš ... ni cepljenja ... simpl :)

ok srečno
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:47
zakaj ga ni dala iz rok? zanimivo.....nihče do sedaj teh famoznih papirjev še ni dobil v roke....pa nehajte mi lepit minuse za seznam sestavin v cepivih......to je uraden dokument

no z ženo nisva komplicirala, moje mnenje glede cepiv je da so varna oz. toliko kot druga zdravila, žena je imela par vprašanj in zato je tudi pediatrinja na vse odgovorila.

če imate pediatra, ki vam ne želi podati potrebnih pojasnil, ga pač zamenjajte in ga prijavite zbornici. jaz sem samo napisal, kako se zavarovati pred zakonom, če je to edini problem
Knez Miru
# 05.02.2018 ob 20:23
@TineB
Ti dam kredit za trud. A je zaman. Oni lahko vse verodostojne podatke poiščejo na internetu. Bodo pa že več vedeli od doktorjev.
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:16
koliko otrok imaš in kolikokrat ti je zdravnik dal seznam sestavin in uraden s strani proizvajalca izdan seznam kontraindikacij in stranskih učinkov?

2 fantka, naša pediatrinja
Seneca
# 05.02.2018 ob 17:21
@vitokit Danska raziskava na več kot 500.000 otrocih je pokazala, da ima avtizem več otrok ki so necepljeni:

Klik na Dansko raziskavo
Eleanor
# 06.02.2018 ob 11:53
A tisti znaki, ki so na vhodu trgovine: prepovedano vstopanje s sladoledom, prepovedano vstopanje s psom, prepovedano kurjenje ognja na bencinski črpalki - so po mnenju internet znanstvenikov tudi fašizem? Dajte se malo v roke vzet. Vsaka civilizirana družba ima določene omejitve napisane v zakonih.

Kurjenje ognja na bencinski črpalki je kratenje vaših pravic do kurjenja ognja zaradi zaščite življenja vseh tistih, ki so na bencinski črpalki, ker bi jih sicer vrglo v zrak.

Prepovedano obiskovanje javnih šol necepljenih zaradi modnih muh staršev je zaradi zaščite večine otrok v vzgojnih ustanovah.

Vsa podpora! Človeštvo bo z brezglavo demokracijo neumnosti proti znanosti pokopalo samo sebe.
Vongobongo
# 05.02.2018 ob 21:02
Bubbles

Sm cez 30 in vem da sm nasankal ;) Vendar se mi cepljenje zdi potrebno, zalostno da moramo uvesti zakon glede tega ;)
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:51
lovenorthpole

očitni nisem edini, ki vam ne more dopovedati, da ne obstaja dokument, ki bi vam to garantiral.

primer: pridem k vam na večerjo in hočem zagotovilo, da ne bom dobil driske ali pa da mi ne bo slabo, drugače vas tožim. Ker ko sem prišel k vam sem bil čisto uredu. Drisko pa lahko vse eno dobim od kosila, ki sem ga jedel doma, ampak krivi boste pa vi.
ga_moram_imet
# 05.02.2018 ob 20:21
ampak jaz naj bi na ceplenje peljal zdravega otroka, ki ni ga lahko cepivo trajno pohabi ali pa celo umre od tega...

Sej obstaja ta vrjetnost tudi vožnja z avtom in to v veliko večjem procentu, pa ga predvidevam voziš naokoli. Ampak temu luksuzu se pa ne da odpovedat.
firbec111
# 05.02.2018 ob 20:02
popravljam in dodajam
zdravnik bo tud za stranske učinke odgovarjal in podpisal, sicer cepljenja ne bo izvdel ...
sploh ker na cepljenje pripeljem zdravega otroka

ni opravičila niti za stranske učinke se bo znašu pred sodiščem

in kaj točno bo kazen za zdravnika, če se otroku pokaže rdečica okoli rane ali ne vem rečmo prehlad čez vikend, ki ga točno ne moreš pripisati cepljenju
firbec111
# 05.02.2018 ob 19:46
to bi še dodal ... če pravi zdravnik pravi da je cepivo varno, da ne omenjam že kr vsiljivo motečeih reklam okoli tega ... potem ne vidim zakaj mi nebi mogel podpisat in jamčit papirja da bo vse v redu z otrokom ... čist simpl

otroka ki se ga cepi pride na cepljenje zdrav ... sej ni na smrt bolan da bi zdravnik ne mogu jamčit , ane ...

sej ti jamči in ti lahko podpiše, stranski učinki so poleg navodil. SIMPL
firbec111
# 05.02.2018 ob 19:32
lovenorthpole
ga_moram_imet jemo pretežno od kmetov...
gripe pr nas ni blo že 10 let

cepli se nismo nikol

jemo samo v menzah in mcdonaldsu. cepljeni. nikoli nismo imeli gripe

ful dober komentar
GLaDOS
# 05.02.2018 ob 18:30
Mi se pa cepimo....celotna familija in obcasnih prehladov ali vrocine (cca 12h/leto - ne lazem) nekih bolezni nismo imeli...to, da sem v zivljenju pojedel 5 lekadolov pove vse (pa se to zaradi zobobola).

to pisem kot odgovor tistim, ki ne cepijo in so otroci kao bolj zdravi od tistih, ki so bili cepljeni.

poznam pa modela, ki ne cepi otrok pa imata same tezave z vnetji uses in podobnimi problemi.

je lahko pametovat "moj ni cepljen in je zdrav kot riba", ko pa bo prislo do dejanske epidemije pa bo procent obolelih in (upam, da do tega nikoli ne pride) umrlih pri necepljenih konkretno visji od cepljenih....verjemite mi....

dokler govorimo o parih primerih, lahko govorimo o le nakljucju in spletu okoliscin, ko pa useka epidemija pa boste antivaxerji obcutili svoja nepremisljena dejanja...
AM
# 05.02.2018 ob 17:57
Podpiram idejo !
Srečko Kranjski
# 05.02.2018 ob 17:47
Če bo šel trend internetnih mamic in očkov takole naprej, verjemite, še kesali se boste za izjave, kot so: ".. in se tudi nikoli ne bomo cepili", " .. nikoli cepljena, pa še ni bila bolna" ipd. Smo že imeli na Zemlji obdobja, ko se nihče ni cepil. Ja seveda, ampak (tudi) zato so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih, prišle so epidemije in v enem letu je umrlo pol vasi ipd. Lahko se vrnemo tudi tja, zakaj pa bi uporabljali sodobno medicino, če lahko beremo forume in puščamo kri? Ošpice, črne koze, oslovski kašelj - vse to se je do nedavnega zaradi kvalitetnega cepljenja zdelo kot izumrla bolezen v zahodnem svetu. Virusi pa so ostali med nami, tudi po 100 letih (morda nekoliko spremenjeni, prilagojeni, a še vedno morda celo smrtonosni). Vsi prenehajmo cepiti svoje otroke, pa bomo videli, kam pridemo. Jaz trdim, da ne daleč. In še moj odgovor za tiste bolj inteligentne v njihovem slogu in na nivoju, ki iščejo splošno resnico v enem primeru: "Moja hči je cepljena proti vsemu, in veste kaj?! Še nikoli ni bila nič resno bolna, nobene alergije nima in ni avtistka! Očitno teorije zarote ne držijo."
zniranc
# 05.02.2018 ob 20:29
pazi mina: to je tista devetletnica, ki nikoli niti prehlajena ni bila? Ker ni bila cepljena? Daj nehaj nabijat hahahahaha
firbec111
# 05.02.2018 ob 18:44
QUENDI

se pravi, da pred cepivom takih bolezni ni bilo. Čaki zakaj so potem izmislili cepiva???

Mislim, da z hrano, oblekami in okoljem naredimo telesu veliko več škode, kot cepivo.
bralecx
# 05.02.2018 ob 18:40
pazi_mina Ker ne razumes cepljenja. To ne omogoca celovite zascite, ampak zmanjsujes verjetnost okuzbe ali obolenja. En necepljen to dramaticno poslabsa.
tocco
# 05.02.2018 ob 18:17
Zanimivo kar naekrat je vse postalo fašizem ne glede na smer vetra.
firbec111
# 05.02.2018 ob 17:29
BOLEZNI, PROTI KATERIM OBVEZNO CEPIMO
Od meseca januarja do aprila 2017 je bilo prijavljenih 17 obolenj oslovskega kašlja.
Laboratorijsko potrjenih je bilo 12 primerov, nepotrjenih pa 5. Vsi zboleli so bili popolno cepljeni, razen novorojenčka, ki še ni bil cepljen.
V januarju in februarju 2017 smo imeli šest primerov potrjenih ošpic. Indeksni primer ošpic, predhodno cepljen proti ošpicam po rednem programu, se je okužil v Avstriji. Dva sekundarna primera sta bila znotraj družinskih članov in trije sekundarni primeri pa znotraj zasebne zdravstvene ustanove. Oba sekundarna primera v družini (dva sorojenca) sta prav tako bila redno cepljena. Od ostalih treh sekundarnih primerov bolezni, eden ni imel zaščite (protitelesa pod zaščitno mejo), eden je bil prav tako popolno cepljen, pri enem pa je bil cepilni status proti ošpicam neznan.

Toliko o učinkovitosti cepljenja! Vsi oboleli razen enega so bili cepljeni. Bilo je kar 6 primerov ošpic, a noben medij o tem ni poročal.

šest mesečni dojenček, ki še ni bil cepljen, ker je bil veliko bolan.
kako je lahko veliko bolan, če še ni bil cepljen ????
Kazalo