Na zavodu opozarjajo na nezakonito trgovino s človeškimi organi, ki predstavlja mamljiv posel po vsem svetu. Foto: EPA
Na zavodu opozarjajo na nezakonito trgovino s človeškimi organi, ki predstavlja mamljiv posel po vsem svetu. Foto: EPA

Trenutno v Sloveniji na presaditev organa čaka 173 bolnikov; največ, 101, jih čaka na presaditev ledvice, 47 na presaditev srca, 24 na presaditev jeter, pet na presaditev trebušne slinavke v kombinaciji z ledvico in eden na presaditev trebušne slinavke.

A kljub večinski podpori presaditveni dejavnosti je registriranih darovalcev le manjši odstotek ljudi. Namen današnjega evropskega dneva darovanja organov in tkiv je zato ozaveščati o pomenu predvsem posmrtnega darovanja organov in tkiv za namen zdravljenja, spodbujati odločitve za opredelitve, utrditi podporo in zaupanje javnosti v zdravljenje s presaditvijo ter v strokovnost, nekomercialnost in etičnost nacionalnega sistema darovanja.

Obenem pa so v zavodu za presaditve organov in tkiv to priložnost izkoristili in znova opozorili na težavo svetovne razsežnosti - nedovoljeno trgovanje s človeškimi organi. Čeprav zakonodaje v večini držav kriminalizirajo tovrstno trgovanje, še vedno ni ustreznih mednarodnih pravnih instrumentov za usklajevanje čezmejnega sodelovanja.

Svet Evrope je lani sprejel konvencijo proti trgovanju s človeškimi organi, ki določa, da se oblike nedovoljenega odvzema organov obravnavajo kot kazniva dejanja. Slovenije ni bilo med prvimi podpisnicami, zato se na zavodu zavzemajo za čimprejšnjo ratifikacijo konvencije in uskladitev vseh potrebnih nacionalnih zakonodajnih določb.