Če skupščina pred koncem leta ne sprejme rebalansa letošnjega finančnega načrta, tudi ne morejo sprejeti finančnega načrta za prihodnje leto. Foto: BoBo
Če skupščina pred koncem leta ne sprejme rebalansa letošnjega finančnega načrta, tudi ne morejo sprejeti finančnega načrta za prihodnje leto. Foto: BoBo

Ker mora za sprejem sklepa skupščine za glasovati tako večina predstavnikov delodajalcev kot zavarovancev, je s tem predlog padel.

Ob taki odločitvi skupščine je vršilec dolžnosti generalnega direktorja ZZZS-ja Samo Fakin umaknil tudi naslednjo točko na dnevnem redu današnje seje - predlog finančnega načrta zavoda za leto 2016. Ustavili bodo tudi pogajanja z izvajalci za prihodnje leto, je napovedal.

"Menim, da je današnje sporočilo skupščine jasno - nekaj priložnosti vidimo v splošnem dogovoru 2016 in bi lahko del denarja transformirali v skrajševanje čakalnih dob," je dejal Fakin in izrazil upanje, da bo ministrstvo za zdravje prisluhnilo. "Do zdaj posluha ni bilo, je bil bolj diktat," je menil.

Poudaril je, da bi bilo kljub vsemu "manj slabo", če bi rebalans vendarle sprejeli. "Je pa enkrat res treba reči dovolj. Čas je, da tisti, ki vplačujejo v zdravstveno blagajno, tudi odločajo o porabi denarja in da se ZZZS ne obravnava več kot javni sektor," je še dejal.

Zdaj je na potezi vlada
Predstavnik zavarovancev v skupščini Bojan Žvikart je po glasovanju opozoril, da z odločitvijo o glasovanju proti predlogu ne bodo na boljšem ne zavarovanci ne zdravstveni zavodi. Spomnil je, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc že na prejšnji seji, na kateri so prav tako razpravljali o rebalansu, zagotovila, da so ukrepi o dvigu cen izvajalcem zdravstvenih storitev le začasni.

Podobno kot drugi člani skupščine, predstavniki zavarovancev, je poudaril, da so tokrat zadnjič glasovali tako, da so morali izbirati "manjše zlo med dvema slabima opcijama". Pozval je vlado, naj skuša biti dejavnejša in ne prihaja več na skupščino s takimi alternativami, ampak z bolj usklajenimi predlogi.

Predsednik skupščine Jože Smole je dejal, da je zdaj na potezi vlada. Sam sicer meni, da je, čeprav smo že v drugi polovici novembra, še čas, da bi se rebalans sprejel. Znova pa je poudaril, da ne zavarovanci in ne delodajalci niso odgovorni za to, da trenutno v zdravstvu čaka 210.000 ljudi.

Možnost še obstaja
Če skupščina pred koncem leta ne sprejme rebalansa letošnjega finančnega načrta, tudi ne morejo sprejeti finančnega načrta za prihodnje leto. To pomeni, da bo ZZZS leto 2016 začel s financiranjem po dvanajstinah, za ta čas pa bodo spet nižje tudi cene zdravstvenih storitev, saj se sklep vlade o dvigu cen izvajalcev za 2,12 odstotka izteče konec leta.

Sekretar zavoda ZZZS-ja Rudi Veselič je sicer po seji pojasnil, da čeprav majhna, možnost sprejema rebalansa in zatem proračuna v tem letu še obstaja. A strokovne službe zavoda se morajo znova uskladiti z ministrstvom in pripraviti nov predlog rebalansa, tega mora pred skupščino potrditi tudi upravni odbor zavoda. Neki skrajni rok, v katerem bi lahko sklicali redno sejo skupščine, je po Veseličevih besedah 21. december.