Zdravje
Slovence najbolj bremenijo tumorji, srčno žilne bolezni in poškodbe. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Prednostna področja za skrajševanje čakalnih vrst niso prava?

Nezanesljivost podatkov NIJZ-ja
20. september 2018 ob 08:04,
zadnji poseg: 20. september 2018 ob 16:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Prednostna področja za skrajšanje čakalnih dob, v katera bo ZZZS letos usmeril presežna sredstva, niso prava, niso tista obolenja, ki dejansko najbolj bremenijo naše prebivalstvo, ugotavlja v vsebinski analizi podatkov o čakalnih dobah Miha Skvarč z Medicinske fakultete.

Upravičeno izbrane glede na breme bolezni so samo operacije na ožilju in določene operacije hrbtenice. Prav tako opozarja tudi na izkrivljeno statistiko Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tako npr. zapisane najkrajše čakalne dobe ne dosega niti en izvajalec.

Najbolj nas bremenijo neoplazme, srčno-žilne bolezni in poškodbe. Življenja rešujoči so pregledi, kamor bi pametna država usmerila denar in drastično, pod tri tedne skrajšala čakanje na prvi pregled. To so ortopedija, kardiološka internistika, nevrološki pregled in odkrivanje neoplazem, našteva Miha Skvarč, katastrofalno pa je še, da "Slovenci čakajo tudi več kot 30 dni na psihiatra, kar je, glede na samomorilno stopnjo pri nas, absolutno predolgo".

Upravičen vložek, kot ga je določila zdravstvena blagajna, je le v operacije hrbtenice, ugotavlja Skvarč, ne pa tudi operacija stopala, kolena in drugo. "Čakajo pa dolgo na ultrazvok vratnih arterij. Če predolgo čakaš, se ti lahko zgodi, da te zadene možganska kap," opominja.

Opozarja pa tudi na nezanesljivost podatkov NIJZ-ja. Od aprila do avgusta se je, denimo, število čakajočih na operacijo nožnega palca povečalo kar za 1000. "Obenem pa smo naredili v štirih mesecih več kot 4000 ultrazvokov srca, kar se zdi čez poletje zelo velika številka," pravi.

Na seznamu je tudi izvajalec, ki posega, to je operacije anevrizme abdominalne aorte sploh ne dela: "To je, mislim, bolnišnica Novo mesto, ki svojega žilnega kirurga, ki bi bil to sposoben narediti, nima."

Vprašljivo je tudi neomejeno plačilo izvajalcem slikovne diagnostike, saj na podlagi lastne izkušnje slikanja kolena ugotavlja, da v bolnišnici Izola trpi kakovost slik odčitkov slik magneta, ker "enostavno nimajo dovolj radiologov, imajo pa preveč slikanj. Odčitavanje slik postane tekoči trak." Prve preglede moramo vsekakor okrepiti, saj so ključni za pravočasno ukrepanje in tudi najbolj ekonomični, je Heleni Lovinčič, novinarki Radia Slovenija še povedal Skvarč.

ZZZS: Analiza Skvarča pomanjkljiva
Na Skvarčeve pomisleke so se odzvali tudi v ZZZS-ju, kjer menijo, da je njegova analiza pomanjkljiva. "ZZZS vedno več zdravstvenih storitev plačuje količinsko neomejeno, po t.i. dejanski realizaciji skladno s potrebami zavarovanih oseb. To velja od lanskega leta dalje tudi za prve preglede v vseh specialističnih ambulantah," zato ne morejo dodatnega denarja iz razpoložljivih 35 milijonov evrov nameniti za tovrstne preglede, pojasnjujejo v ZZZS-ju.

"Glede ugotovitve, da povečanje obsega programov za dodatnih 35 milijonov evrov ne odraža bremena posameznih bolezni pa pojasnjujemo, da to tudi ni možno oziroma smiselno, saj za obvladovanje vseh bolezni v letu 2018 namenjamo 2 milijardi evrov, največ za najtežje in najpogostejše bolezni, medtem, ko je dodatnih 35 milijonov evrov namenjenih le za nenujne, odložljive zdravstvene storitve, ki so predmet čakalnih dob. Tako na primer za zdravljenje rakavih bolezni ni namenjenih nobenih dodatnih finančnih sredstev, saj gre za prednostni zdravstveni program, ki je že vrsto let plačan količinsko neomejeno. Podobno velja tudi za operacije na srcu, zdravljenje možganske kapi in 35 drugih zdravstvenih storitev in dejavnosti," so še zapisali v ZZZS-ju in dodali, da so s predlogi za takšno razdelitev 35 milijonov evrov, kot jo je predlagal ZZZS, soglašali vsi partnerji v zdravstvu, torej tudi Ministrstvo za zdravje, Zdravniška zbornica Slovenije in Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije.

Helena Lovinčič, Radio Slovenija, La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Radoveden
# 20.09.2018 ob 08:42
In tu nastopi politika, ki denar vseeno trmasto usmeri tja kamor se ji zdi, ne glede na ugotovitve analiz.
the law1
# 20.09.2018 ob 09:10
Ta članek je lep opis stanja v naši državi in ne samo v zdravstvu. imamo neke agencije oz. tukaj celo inštitute, ki so sami sebi namen in sploh ne morejo postreči z ustreznimi podatki za katere so zadolženi.

Pa saj pri nas sploh ne poznamo koliko dejansko fizičnih oseb imamo zaposlenih v javnem sektorju. Res neverjetno.
IndyBob
# 20.09.2018 ob 09:13
Uuuu, kaksno presenecenje. Centralno-planski birokrati na Ministrstvu za Zdrave niso uspeli ugotoviti, kje so potrebe ljudi najvecje in je potrebno nameniti vec denarja.

Ce bi seveda sam placeval za zdravstvene storitve oz. bi namesto mene morala to storiti moja izbrana zdravstvena zavarovalnica s katero imas sklenjeno pogodbo, kaj mora kriti za doloceno premijo, bi bilo komaj kaj cakalnih dob.
RJSlo
# 20.09.2018 ob 08:24
No ja. Vse zapisano v članku je v redu, Toda, a kdo verjame, da nekoga na vrhu skrbi za naše zdravje? Lepo vas prosim. Gre se samo za denar, ki ga cuzajo iz tega sektorja. Če bi hoteli karkoli spremeniti, bi najprej uredili zakonodajo, zdravstveno in sodno.
galoper
# 20.09.2018 ob 09:30
Najprej financirati, potem sledi dogovor kaj financirati?
Tudi Butalci so najprej kovali in šele iz izdelka ugotavljali kaj so naredili. Narod ni železo ali poizkusni zajček.
AlBundy
# 20.09.2018 ob 09:20
Že z ukinitvijo NIJZ-a, ki je popolnoma nepotrebna in neučinkovita birokratska tvorba, namenjena samemu sebi, bi prihranili kar nekaj davkoplačevalskega denarja ...
TineB
# 20.09.2018 ob 10:07
@law1

Saj ni problem toliko problem v osnovi (verjetno je, ampak je še bolj naslednje), da je ZZZS monopolist, kot v tem, da TO NI PRAVA ZAVAROVALNICA.

Dejansko bi sem moral imenovati Urad za financiranje zdravstvenih storitev. Ker to je. In tako tudi deluje.

Če bi bil ZZZS prava zavarovalnica, bi z njim imeli zavarovanci sklenjene pogodbe, katerih obveznosti ZZZS bi jih lahko potem tudi uveljavljali v obligacijskih sporih na sodiščih - v pravdnih ali mediacijskih postopkih. Pa še tega ne moremo!

Če bi VSAJ to naredili: preoblikovali ZZZS v vzajemno ZAVAROVALNICO, bi bil odnos strank v tem zavarovanju drugačen: drugače bi se obnašali zavarovanci, drugače ZZZS in drugače ponudniki storitev (zdr. zavodi in ambulante). Že to bi v osnovi nekaj dinamike vneslo v sistem.

Lahko je monopol, lahko je državno (ali občinsko), ampak upravljanje vsakega posameznega dela sistema mora biti neodvisno in na osnovnih poslovnih temeljih. Ne pa da zdaj ZZZS podplačuje izvajalce storitev, ti se pa zanašajo na državo (ali občine) da jim bodo potem dale interventna sredstva pa poplačilo dolgov. Sistem mora samostojno in vzdržno delovat. Na način, da do takšnih anomalij sploh ne bi prišlo! Kar bi pomenilo tudi reorganizacijo marsikatere bolnišnice itd.
the law1
# 20.09.2018 ob 10:25
@TineB

Ja, tudi to je problem, da ta ZZZS ni prava zavarovalnica. Tudi jaz bi rad videl pogodbo s to "zavarovalnico" in točno navedeno kaj mi za to nudi.

Trg na področju tega zavarovalništva je nujen. Ne sme biti monopola. Kot že rečeno samo skopiramo švicarski model glede zavarovalnic.

Dejstvo je tudi eno, ko se bi takšen sistem vzpostavil bi prišlo več denarja v sistem in sicer zaradi raznih nadstandardnih zavarovanja, ki bi jih marsikdo doplačeval. Od teh nadstandarnih zavarovanja pa bi seveda vsak profitiral saj bi lahko bolnišnica, če bi hotela stranke s tem nadstandardi moral kupovati najboljšo opremo in zagotavljati najboljši kader, ki pa bi ga na koncu koristili vsi

Pri nas kdor ne skine s k**ca ta monopol ZZZS nima kaj govoriti o zdravstveni reformi. Pa saj ta Celarčeva je skoraj 4 leta porabila za to ali bo najnižje dopolnilno zavarovanje 25,40 ali 25,45 EUR in to glupost so si celo upali imenovati reforma.
DiscoViking
# 20.09.2018 ob 09:52
Ne vem zakaj ste zdaj vsi presenečeni, tako stanje imamo že najmanj 10 let. In čedalje slabše bo, ne bolje. Na oblasti je spet nekompetetna in stara garnitura. Nam ne pomaga nobena gospodarska rast in podobne floskule, sistem gnije in razpada sam od sebe. Nastradali pa bomo mi, navadni smrtniki, medtem ko se bodo prikoritiniki veselo režali iz bolnišnične sobe v Švici ali Nemčiji.
copcop
# 20.09.2018 ob 08:54
zakaj ljudje v čakalnicah čakajo ilegalci pa takoj pridejo na vrsto?

Zato čakajo, ker je zdravstvo v razsulu. Tudi, če izženeš vse ilegalce, slovensko javno zdravstvo ne bo boljše in vrste nič krajše. Zakaj? Ker problem niso ilegalci, ampak nesposobni slovenski odločevalci v zdravstvu.
the law1
# 20.09.2018 ob 12:05
@osrdek

Če rečeš dajmo nekaj skopirat pa bo problem rešen, enostavno ne rezumeš kako stvari funkcionirajo. Vsaka siutaicja je drugačna, vsaka država ima svoje specifike in zadeve, ki vplivajo na nek sistem, v tem primeru zdravstveni.

Ja, naša najbolj izrazita specifika je da imamo preveč socialističnih indoktrinirancev

Zadeve so kompleksne in zahtevajo kompleksne rešitve. Lahko vzameš nek sistem iz druge države kot vzgled. V vsakem primeru pa moraš zadevo preučiti in najti dobro rešitev.

Za tistega, ki je zaslepljen oz. vidi samo v eno smer so zadeve še najbolj kompleksne.

Če že nabijaš o neki indoktrinaciji, najprej pometi pred svojim pragom. Drugega od tebe na tem forumu ni slišat kot poveličevanje privatizacije za vsako ceno, individualizacije družbe ter zahteve po nižjih davkih.

Jaz nisem za privatizacijo za vsako ceno. Ravno takšni kot ti zaradi indoktrinacije onemogočate pravo debato, da bi sploh videl kakšne storitve naj sploh nudi država in na kakšen način naj se financirajo. Ravno zaradi takšnih kot si ti ne znamo oz. bolje rečeno si ne upamo točno definirati kaj sploh osnovno zdravstveno zavarovanje sploh krije in to ustvarja anomalije. Zakaj npr. Švicarji s tem nimajo problema?

Ravno zaradi takšnih kot si ti se bo sistem sesul, ker vaša kura je še več tega, kar sistem uničuje. In, če zaradi indoktrinacije tega ne vidiš boš vsaj videl, ko se bo dokončno sesul toda tedaj bo že prepozno.

In kot zgleda najbolj osnovnih pojmov zaradi indoktrinacije ne razumeš. Niti ločiti med državnim in javnim ne znaš. Mi v Sloveniji imamo državno zdravstvo. V Švici pa imajo javno zdravstvo in razlika je očitna.
x1ijn
# 20.09.2018 ob 09:23
Medicina je empirična znanost, ZZZS pa komunistični dinozaver. Škoda denarja za fakulteto, če učijo stvari, ki se v praksi ne dajo uveljaviti. Cinizem zdravi.
Digitalija
# 20.09.2018 ob 09:16
Super članek. V povzetku torej: dajte številke dnevno objavljat in naj bodo pregledne in javnosti (davkoplačevalcem in pacientom) dostopne, pa se bodo hitro začele kazati anomalije, takšne in drugačne in se bo na to lahko tudi reagiralo.
Dokler pa se delajo drage analize z vsako novo vlado, podatki ne zbirajo avtomatsko in neprestano, ampak na roke, imamo že v izhodišču podaktke neažurne, nezanesljive in na razpolago samo v nekih "strokovnih" analizah na papirju. V sodobnem svetu, kjer (digitalna) tehnologija omogoča sprotno spremljanje stanja, dogodkov in analizo ter ukrepanje, smo mi še nekako v Gutenbergovih časih.
rajko234
# 20.09.2018 ob 10:41
Če malo neokusno povem, vsi smo v "čakalni vrsti pred pogrebnim zavodom".
Zdi se mi, da si vsi pristojni prizadevajo skrajšati predvsem to vrsto.
the law1
# 20.09.2018 ob 09:58
@BTZ

Kaj ti še ni jasno?

Se zadnjič pogovarjam s kolegom, žena v zdravstvu, on se že nekaj časa tudi ukvarja s to tematiko. Privatizacija, pohlep zdravnikov (900 od 1000 najbogatejših javnih uslužbencev je dohtarjev) in pohlep zavarovalnic so uničili zdravstvo. Tko da nehajte že nabijat te neumnosti, kako je vse privat najbolje. Privatizacija javne storitve je uničenje te storitve.


Ja, Švicarsko zdravstvo je res v razsulu.

Naše zdravstvo uničuje javnosektoraška mentaliteta v stilu "ne može nam niko ništa", ker se ne upošteva meritorakcije in dejanskih potreb ampak je vse nastavljeno centralno-plansko iz monopolne zdravstvene zavarovalnice.

Ukinit monopol ZZZS je osnovni pogoj, da se začne stanje v našem zdravstvu normalizirat. Tukaj ni preveč za filozofirat. Samo skopirat od Švicarjev. Vse zavarovalnice, ki bodo hotele ponujat neka dodatna zdravstvena zavarovanja bodo morala v osnovno sprejeti kogarkoli neglede na zdravstveno stanje. Jasno opredelit, kaj to osnovno zdravstveno zavarovanje zajema in definirat zgornjo mejo. V Švici je to 8% od prihodka in je manj kot sedaj pri nas
VBMS
# 20.09.2018 ob 13:44
Dajte ves denar za zdravstvo zavarovalnicam, pa verjemite, da bodo hitro naredile red. ZZZS je greznica, kjer nikoli ne bo jasno, kje smo.
the law1
# 20.09.2018 ob 11:16
@osrdek

Tipično nakladanje in populizem. Enostavne rešitve za kompleksne probleme.
V stilu desničarskih populistov.


Hahaha. Kot zgleda gre pri tebi za tiste tipične fraze, ki se jih naučite v šoli socialistične indoktrinacije.

Švicarski zdravstveni sistem obstaja več časa kot naš in je preverjena rešitev toda tiste vaše indoktrinirane celice tega ne bodo nikoli štekale. Zaradi tega nam hodi sistem v maloro, ker ravno vi nasedte pravim populizmom v stilu "privatizacija slabo" in podobnimi.
Vongobongo
# 20.09.2018 ob 10:16
Skos se sprasujem , ce si bo generacija babyboom unicila zdravstvo pred pokojem al jim bo uspelo resit sistem ;)
Skippy
# 20.09.2018 ob 09:57
Ampak saj pri nas nimaš privatizacije, kaj sanjaš? Koncesije niso nobeno privatno zdravstvo. Privatizacija kakšnih zavarovalnic, če pa imaš eno državno, ki odloča o vsem?

In kaj tebi ni jasno - življenjska doba se je izredno povišala, prav tako obremenjenost in stres, logično, da je več dela.
kralj matjaž
# 20.09.2018 ob 09:00
copcop
Ampak dejstvo, da ilegalec lahko pride takoj na vrsto, pomeni, da bi lahko vsi prišči takoj na vrsto. Ne gre se zato, da je potrebno ilegalce izgnat, ampak da je potrebno Slovencem, dat isto oskrbo, kot ilegalcem.
the law1
# 20.09.2018 ob 13:42
@osrdek

Drugi pa (med katerimi si tudi ti), pa bi se rada šla še naprej domobrance in partizane ter komuniste in kapitaliste. Odrasti že enkrat.

Točne te igrice mene ne zanimajo. To je vaša domena, ko ob vsaki omembi kakršnekoli pristnosti privatnega sektorja v ponujanju javnih storitev reagirate kot blazneži.
KajtiMar
# 20.09.2018 ob 12:15
kdo že je glavni dobavitelj za UKC? aja o tem pa se ne sme
copcop
# 20.09.2018 ob 11:58
kralj matjaž
Ampak dejstvo, da ilegalec lahko pride takoj na vrsto, pomeni, da bi lahko vsi prišči takoj na vrsto. Ne gre se zato, da je potrebno ilegalce izgnat, ampak da je potrebno Slovencem, dat isto oskrbo, kot ilegalcem.

To ni dejstvo. Slovenci imamo slabo zdravstveno oskrbo zaradi Slovencev, migranti nimajo s tem nič. V čakalnih vrstah je po podatkih zdravstva predolgo čakalo 31.000 bolnikov, vseh migrantov v Sloveniji je po podatkih policije 1.500. Tudi če vse zbrcamo ven, bo v vrstah za zdravstveno storitev še vedno čakalo čez 30.000 Slovencev. To je dejstvo.
TineB
# 20.09.2018 ob 09:45
To je pa to, ko zdravstvo vodijo politiki na pamet, ne pa stroka na podlagi strokovnih kriterijev.
Skippy
# 20.09.2018 ob 15:51
Naj gredo vsi lepo fino recimo v Nemčijo kjer bodo za isto plačali po 500 EU ali v ZDA , kjer imajo pravilo , da tisti , ki pokliče urgencu tudi sam plača stroške zdravljenja . To je tudi razlog zakaj nihče ne pristopi k človeku , ki leži na cesti ...

Bla, bla, bla. Vedno eni in isti izmišljeni argumenti, samo da lahko se še dalje nemoteno krade v propadlem sistemu.
Radio
# 20.09.2018 ob 14:33
@osrdek:

kaj pa si ti napisal pametnega o rešitvah? Napisal si le za kompleksne probleme so pptrebne kompleksne rešitve. Jep, to delamo že 30 let. In morebitni prebos švicarskega (ali kakšnega drugega delujočega sistema) k nam ni preprosta, ampak zelo kompleksna rešitev.

Mene kot bolnika briga ali je storitev državna ali zasebne. Jaz samo hočem kakovostno storitev, ko ji rabim. Če to lahko naredi državno zdravstvo - super. Če pa zagovorniki državnega zdravstva mislite operirati z argumentom, da zagovorniki tujih solidarnih modelov ne razumemo kompleksnosti slovenskega zdravstva, ter da moramo počakati samo še par let, pa bomo tokrat čisto zares videli, da imamo najboljše državno zdravstvo, potem pa ste navadni zločinci, ki ste za talce vzeli vse bolnike v državi.
the law1
# 20.09.2018 ob 14:03
@osrdek

Zato pa v vsaki stvari vidiš socialistično/komunistično/javnosektor
sko zaroto. Ko človek bere tvoje komentarje dobi občutek da si obstal v času in še vedno živiš v Jugoslaviji. Kot če bi poslušal blazneže iz vrst SDS.

Pogovarjamo se lahko na osnovi argumentov in dejstev. Na tvoje nesmisle, blodnje in socialistične zarote pa res ne mislim več odgovarjat.


No itak, rep med noge. Mi je jasno, da ne moreš nič argumentirat saj niti osnove ti niso jasne.
the law1
# 20.09.2018 ob 13:08
@zeus-zengg

lahko bi že nehal opletati s temi švicarji , nemci ali avstrijci , saj tudi tam ni vse odlično , vendar nam nekateri stalno nabijato to tematiko . Večina raznih zgaranih ,,švicarjev,, ko pride nazaj v slovenijo ne more verjeti kakšen standard je tukaj , kar nam priznavajo mnogi tujci - vendar jih ne slišimo , ker bi na vsak način bili radi žrtve socialističnega sistema , ki pa sploh ni bil slab ...

Pa kdo trdi, da je tam vse odlično. Švica je samo primer kako se da stvari uredit v zdravstvu in tudi primer da bodo vaše celice končno štekale razliko med javnim in državnim.

poleg tega je Švica dober primer saj je deklariran kot drugi najboljši zdravstveni sistem v evropi takoj za nizozemsko. Kot omemba še, da je tu nizozemski zdravstveni sistem javen in temelji na privat zavarovalnicah in privat bolnicah

Poleg tega pa si preberi še to spodaj

Slovenka iz Züricha: zakaj švicarsko zdravstvo deluje, slovensko pa ne

Samo izsek

Čakalnih dob ni: magnetna resonanca kolena že naslednji dan
O zdravstvu, ki v Sloveniji poka po šivih, pravi, da med sistemoma ni primerjave. "V Švici zasebno zdravstvo spodbuja konkurenco, javne bolnišnice zato niso nič slabše, temveč le boljše. To je to, kar v Sloveniji manjka, ker ni zasebnikov, javno zdravstvo nima konkurence in zato stvari ne delujejo," po petih letih dela v švicarskem zdravstvu razmišlja Petra.
miškolinka
# 20.09.2018 ob 10:28
"zakaj ljudje v čakalnicah čakajo ilegalci pa takoj pridejo na vrsto?"

saj komentarja ni več, ampak...boh vam pomagaj, če uspete tudi v to temo zvleči ilegalce!!!!
mertseger
# 20.09.2018 ob 10:19
Samo dve stvari sta neskončni; zdravniški ego in vesolje, čeprav za drugo nisem prepričan.
Skippy
# 20.09.2018 ob 09:38
@BTZ
to je ustvarilo in prineslo javno zdravstvo. Verjetno ne misliš, da bo javna inštitucija delala hitro in učinkovito, ko pa je vseeno koliko narediš? Ravno zagovorniki javnega delate najbolj proti raji ....
BTZ
# 20.09.2018 ob 09:44
@Skippy

A nisi prebral kaj sem napisal? Iste oz manjše bolnišnične kapacitete JAVNEGA ZDRAVSTVA so pred 30 leti lahko vse podelale, danes več kapacitet ne zmore podelat istega prebilastva.

Kaj ti še ni jasno?

Se zadnjič pogovarjam s kolegom, žena v zdravstvu, on se že nekaj časa tudi ukvarja s to tematiko. Privatizacija, pohlep zdravnikov (900 od 1000 najbogatejših javnih uslužbencev je dohtarjev) in pohlep zavarovalnic so uničili zdravstvo. Tko da nehajte že nabijat te neumnosti, kako je vse privat najbolje. Privatizacija javne storitve je uničenje te storitve.
the law1
# 20.09.2018 ob 13:40
@osrdek

Samo potrdil si moje argumente.
Ideološko zaslepljen človek obklada druge da so ideološko zasplepljeni. Ko ni argumentov, se pač greš to.
Večina nas bi rada uredila stvari, da bodo dobro funkcionirala. Za vse državljane, ne samo zadovoljila lastne interese.


Ti in tebi podobni meni o argumentih, ko pa sami ne znate navesti več kot tiste 4 vaše floskule. Vi argumentov nočete niti videt.

Kot zgleda ti niti glavnega argumenta ne vidiš in sicer, da se sistem, ki dela po teh načelih kot jih ti zagovarjaš sesuva. Če ti to ni dovolj dober argument, da je potrebno dobiti drugačne rešitve potem pa res ne vem.

No, ko pa toliko o argumentih potem mi vsaj argumentiraj v čem vidiš prednost centralno-planskega monopolističnega dinozavra, ki se glasi na ime ZZZS.

Če pa že nočeš poslušati mene poslušaj vsaj eno, ki ti pove iz prve roke

Čakalnih dob ni: magnetna resonanca kolena že naslednji dan
O zdravstvu, ki v Sloveniji poka po šivih, pravi, da med sistemoma ni primerjave. "V Švici zasebno zdravstvo spodbuja konkurenco, javne bolnišnice zato niso nič slabše, temveč le boljše. To je to, kar v Sloveniji manjka, ker ni zasebnikov, javno zdravstvo nima konkurence in zato stvari ne delujejo," po petih letih dela v švicarskem zdravstvu razmišlja Petra.


Kaj tudi njena dejstva o čakalnih dobah in njeno mnenje oz. argument iz prve roke ni dovolj zate.
BTZ
# 20.09.2018 ob 09:34
Kraja zavarovalnic in zdravnikov je razsula zdravstvo. V jugi je lahko klinični center podelal vso Slovenijo pa še paciente od drugod, danes isti center in množica privat bolnic ne more podelati istega števila ljudi. Vrste so umetne. Ja veste gospa, na operacijo bo pa treba čakat leto in pol. A res? Ja, lahko pa pridete k nam v sanatorij, čez 3 dni bo v redu?

To prinaša privatizacija. Hitre storitve za bogato manjšino, raja pa naj čaka, če pa vmes crkne, pa še bolje.
agenda21
# 22.09.2018 ob 16:34
Ko bi imeli ljudje vsaj nekaj osnovnih pojmov o zdravju, bi bile zadeve čisto drugačne,
vrste pa sigurno občutno krajše, prav tako pa tudi stroški.
Eni še vedno mislijo, da je z boleznijo kot z loterijo, da zbolijo ljudje po nesreči.
Krivo je pa vse drugo okrog nas, samo sami nimamo nič pri tem.
bm1950
# 21.09.2018 ob 19:33

the law1
# 20.09.2018 ob 13:08
...poleg tega je Švica dober primer saj je deklariran kot drugi najboljši zdravstveni sistem v evropi takoj za nizozemsko. Kot omemba še, da je tu nizozemski zdravstveni sistem javen in temelji na privat zavarovalnicah in privat bolnicah

Poleg tega pa si preberi še to spodaj

Slovenka iz Züricha: zakaj švicarsko zdravstvo deluje, slovensko pa ne

So tudi v Švici zdravniki dopoldne v javnem zdravstvu, popoldne pa v privatni kliniki?
Eska
# 21.09.2018 ob 16:51
Razlike med stanji v državah so tudi rezultat mentalitete ljudi. Število storitev bi upadlo ob dobri vsebinski kontroli opravljenih storitev, kar računalniška evidenca enostavno omogoča.
rajko234
# 21.09.2018 ob 12:18
Sem kritičen do političnega urejanja problemov v zdravstvu, vendar tako preprosto kot "3 izmene" pa le ni. Tudi aparature upravljajo medicinski delavci, pri nekaterih aparatih je iz varnostnih razlogov krajši delavnik in res ne vem kje lahko vzamemo strokovnjake za tri izmene, včasih še za eno ni dovolj izvajalcev. Pa še to - nekatere službe delajo 24 ur na dan (dežurne službe prve pomoči, bolnišnice, ..) in menim, da včasih tudi mi pacienti preveč obremenjujemo zdravstveni sistem po nepotrebnem. Če se malo pošalim, ni za vsak prehlad nujno potrebna zdravniška pomoč. Nahod recimo traja 1 teden, če ga zdraviš, sicer pa 7 dni.
božo1
# 21.09.2018 ob 06:41
Prednostna področja za skrajševanje čakalnih vrst niso prava?
.....
Upravičen vložek, kot ga je določila zdravstvena blagajna, je le v operacije hrbtenice, ugotavlja Skvarč, ...
.....
ZZZS: Analiza Skvarča pomanjkljiva... in nato sledi utemeljitev!

Ko vse to preberemo, se lahko upravičeno vprašamo, kdo vse in kako obravnava občutljivo področje, ki (lahko)dobiva v javnosti zelo izkrivljeno sliko, ki podžiga splošno negodovanje z mnoštvom priložnostnih obravnav, ki znižujejo ugled ali zaupanje v organizacijo zdravstva. Človek bi smel upravičeno podvomiti v vedenje nekoga iz Medicinske fakultete, ki najbrž ne more imeti primernih orodij niti časa za potrebne analize o katerih javno govori.
zeus-zengg
# 20.09.2018 ob 12:48
the law 1
Zakaj npr. Švicarji s tem nimajo problema?
---------------------
lahko bi že nehal opletati s temi švicarji , nemci ali avstrijci , saj tudi tam ni vse odlično , vendar nam nekateri stalno nabijato to tematiko . Večina raznih zgaranih ,,švicarjev,, ko pride nazaj v slovenijo ne more verjeti kakšen standard je tukaj , kar nam priznavajo mnogi tujci - vendar jih ne slišimo , ker bi na vsak način bili radi žrtve socialističnega sistema , ki pa sploh ni bil slab ...
Radoveden
# 20.09.2018 ob 12:37
"Ja veste gospa, na operacijo bo pa treba čakat leto in pol. A res? Ja, lahko pa pridete k nam v sanatorij, čez 3 dni bo v redu?

To prinaša privatizacija. Hitre storitve za bogato manjšino, raja pa naj čaka, če pa vmes crkne, pa še bolje."

Aja? A mar denar od zavarovalnic odteka v privat žepe? Aja, ne? Se pavi denar v javnem zdravstvu JE, še vedno vsi, revni kot bogati vplačujejo, in zdaj bo privat zdravstvo krivo, kjer morajo ljudje ŠE ENKRAT plačat da dobijo tisto kar bi morali že v javnem? TOREJ po tej logiki je privat zdravstvo super, ker se praznijo vrste v javnem, denarja pa ni nič manj. Ja?

Najprej porihtajte samo tole: da na dveh stolih ni možno sedet. Ali delaš v javnem sektorju ali pa privat. Pika. Potem ne bo več v javnem neučinkoitost in varen pristan, v privat pa učinkovitost do maksimuma. Če kdo hoče zaslužit naj se potrudi in bo nagrajen v JS, ali pa naj gre samo v privat. To je to.

Oz. bolj kot privat bodo potem zdravniki šli v koncesijo kjer bodo še vedno delali zase vendar v okviru zmožnosti zavarovalnice. Ljudje bodo plačevali za zavarobanje in bili iz tega kriti tudi v "privat".

Če pa bi kdo hotel še nadstandard v privat oz. koncesijskih ambulantah, bi pa tam to lahko tudi dobil glede na ALI dodatno plačilo ali pa dodatno zavarovanje pri kateri od zavarovalnic ki bi to krila.

Eto. Imeli bi lepo porihtano mrežo javnega, pod katerega pašejo tudi koncesije (saj te razbremenjujeo stroške infrastrukture, opreme, izobraževanja, administracije, kar je vse na plečih koncesionarja) in pa imeli bi lepo ločeno javno in privat ter da nekdo ne more sedet na obeh stolih. Potem bi se vsi lepo vsak na svojm koncu trudili da bi bila učinkovitost top.

Privat torej ni problem. Naj si tisti ki ima več privošči več. Osnove morajo pa bit za vse. In to je javno zdravstvo. Ker če nadstandard ukinemo bo ta denar pač uhajal v tujino. Menda niste mislili da bodo ti ljudje pač kar sprejeli kar pade na mizo, če gredo lahko k drugi mizi?
slo.venec
# 20.09.2018 ob 11:06
Recept za skrajšanje časovnih dob je povsem enostaven. Zdravniki ne smejo delati v državnem in zasebnem zdravstvu. Dolge čakalne vrste so ravno zaradi takšnih zdravnikov, ki imajo dve službi. V bolnici ali zdravstvenem domu ne delajo nič, da bi bile čim daljše čakalne vrste in da gredo ljudje raje v zasebne ambulante.
osrdek
# 20.09.2018 ob 11:48
Če rečeš dajmo nekaj skopirat pa bo problem rešen, enostavno ne rezumeš kako stvari funkcionirajo. Vsaka siutaicja je drugačna, vsaka država ima svoje specifike in zadeve, ki vplivajo na nek sistem, v tem primeru zdravstveni.

Zadeve so kompleksne in zahtevajo kompleksne rešitve. Lahko vzameš nek sistem iz druge države kot vzgled. V vsakem primeru pa moraš zadevo preučiti in najti dobro rešitev.

Če ti mojemu mnenju rečeš indoktinacija je to tvoje mnenje. Jaz temu rečem zdrava kmečka pamet.
To, da pa ponujaš enostavne rešitve pa zgolj pokažeš svojo nevednost in nezmožnost razumevanja in dojemanja problemov v družbi. Nivo gostilniške debate. Pri nas je v se zanič, drugje se cedita med in mleko.

Če že nabijaš o neki indoktrinaciji, najprej pometi pred svojim pragom. Drugega od tebe na tem forumu ni slišat kot poveličevanje privatizacije za vsako ceno, individualizacije družbe ter zahteve po nižjih davkih.
Kot če bi človek poslušal pravljice za lahko noč. Privatizirali so državo in potem so živeli srečno do konca svojih dni...
To je indoktirnacija.
democenzus
# 20.09.2018 ob 13:57
jaz vidim resitev v skrajsanju cakalnih vrst s tem, da zacnejo rentgeni, mamografije in podobno delat 24 ur dnevno, poleg tega se pogleda kaksno je povprasevanje, tam se dvigne ponudba, se pravi tri izmene delajo, vse simpl
osrdek
# 20.09.2018 ob 13:30
@the law1

Samo potrdil si moje argumente.
Ideološko zaslepljen človek obklada druge da so ideološko zasplepljeni. Ko ni argumentov, se pač greš to.
Večina nas bi rada uredila stvari, da bodo dobro funkcionirala. Za vse državljane, ne samo zadovoljila lastne interese.

Drugi pa (med katerimi si tudi ti), pa bi se rada šla še naprej domobrance in partizane ter komuniste in kapitaliste. Odrasti že enkrat.

Na takem nivoju se ni smiselno pogovarjat.
Verjamem pa, da se boš kot ponavadi zadosti dolgo drl po tem forumu, da se bodo našli ljudje, ki se bodo pripravljeni s tabo iti tvoje "komunistične" igrice.
zeus-zengg
# 20.09.2018 ob 12:27
Prednostna področja za skrajševanje čakalnih vrst niso prava?
-------------------
kaj ni prava - seveda je prava , nihče mi ne bo pridigal , da bi operacija npr. palca na nogi morala biti prioritetna . Kaj ko bi nekateri iz SDS nehali stalno nabijati da je pri nas vse zanič , po drugi strani bi seveda najraje vse pošenkali tujcu za protivrednost trepljaja po ,,smrčku ,, . Katastrofa od nekaterih ljudi , ki jim je ,,amerika ,, zmešala ,,pamet ,, ...
osrdek
# 20.09.2018 ob 13:58
@the law1

Točne te igrice mene ne zanimajo. To je vaša domena, ko ob vsaki omembi kakršnekoli pristnosti privatnega sektorja v ponujanju javnih storitev reagirate kot blazneži.

Zato pa v vsaki stvari vidiš socialistično/komunistično/javnosektor
sko zaroto. Ko človek bere tvoje komentarje dobi občutek da si obstal v času in še vedno živiš v Jugoslaviji. Kot če bi poslušal blazneže iz vrst SDS.

Pogovarjamo se lahko na osnovi argumentov in dejstev. Na tvoje nesmisle, blodnje in socialistične zarote pa res ne mislim več odgovarjat.
zeus-zengg
# 20.09.2018 ob 12:34
Prednostna področja za skrajševanje čakalnih vrst niso prava?
--------------
resno se bomo morali vprašati ali je res potrebno za čisto vsako malenkost od zlomljenega nohta , prehlada in bolečin v hrbtu takoj obiskati zdravnika , če že ne urgenco - posebno ženske so tukaj še posebno udeležene - če kdo ne verjame naj pokuka v čakalnice ambulant . Povrh tega se vsi pritožujejo kako je recimo za dopolnilno zavarovanje 35 EUR preveč . Naj gredo vsi lepo fino recimo v Nemčijo kjer bodo za isto plačali po 500 EU ali v ZDA , kjer imajo pravilo , da tisti , ki pokliče urgencu tudi sam plača stroške zdravljenja . To je tudi razlog zakaj nihče ne pristopi k človeku , ki leži na cesti ...
osrdek
# 20.09.2018 ob 11:11
@the law1

Ukinit monopol ZZZS je osnovni pogoj, da se začne stanje v našem zdravstvu normalizirat. Tukaj ni preveč za filozofirat. Samo skopirat od Švicarjev.


Tipično nakladanje in populizem. Enostavne rešitve za kompleksne probleme.
V stilu desničarskih populistov.
Kazalo