Rožnati oktober je mesec ozaveščanja o raku na dojki. Foto: BoBo
Rožnati oktober je mesec ozaveščanja o raku na dojki. Foto: BoBo

Z letošnjimi humanitarnimi dogodki v okviru rožnatega oktobra, ki bo v središče postavil kakovost življenja po zdravljenju, bodo zbirali sredstva za Onkološki inštitut v Ljubljani za nakup naprave DXA. Z njo merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil. Ti vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino.

Bolnice z rakom dojk zaradi številnih dejavnikov izgubljajo funkcionalno maso in kopičijo maščobno in vodno maso, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala vodja ambulante za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Nada Rotovnik Kozjek.

Ker izguba funkcionalne mase vpliva na uspešen potek zdravljenja in kakovost življenja bolnic z rakom, je strokovno spremljanje sestave telesa lahko dodaten pozitiven dejavnik za bolj optimalno zdravljenje in spremljanje bolnic z rakom dojke, je dodala. "Meritve z napravo DXA so zlati standard," je poudarila.

Po besedah vodje državnega programa za obvladovanje raka Branka Zakotnika rak dojk z novimi dognanji na področju diagnostike in zdravljenja že zelo uspešno obvladujejo. Konec 80. let prejšnjega stoletja je v petih letih po diagnozi umrlo 40 odstotkov bolnic, v obdobju od leta 2010 do 2014 pa se je delež zmanjšal na 13,5 odstotka. Nova odkritja napovedujejo, da se bo v prihodnje še bolj zmanjševal, je poudaril.

V rožnatem oktobru se bodo zvrstili številni dogodki, med njimi reprezentančna nogometna tekma Slovenije in Škotske ter dobrodelna gledališka predstava Življenje je vrednota! v izvedbi Katja Dance Company, konec oktobra pa bo panevropska konferenca evropske zveze Europe Donne, je povedala nova predsednica slovenskega združenja Tanja Španić.

V Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli 1.300 žensk, moških pa približno deset. Letno za rakom dojk umre skoraj 400 žensk in pet moških.