Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 21 glasov Ocenite to novico!
false
Vhod v stavbo ZZS-ja. Foto: BoBo

Dodaj v

Prikaz nasprotnih dejstev: Kako sem šel čez mejo po nove zalivke in denarnico olajšal precej manj kot v Sloveniji

Odziv zdravniške zbornice
8. avgust 2017 ob 13:57,
zadnji poseg: 8. avgust 2017 ob 14:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po zakonu o medijih objavljamo prikaz nasprotnih dejstev na reportažo, ki smo jo objavili v ponedeljek, 7. 8. 2017. Prispevek ni lektoriran in je objavljen v obliki, v kakršni smo ga prejeli.

"Spoštovani,

na spletnem portalu MMC (RTV Slovenija) je bil dne 7. 8. 2017 objavljen prispevek avtorja Andreja Čeboklija z naslovom »Kako sem šel čez mejo po nove zalivke in denarnico olajšal precej manj kot v Sloveniji«.

Kot predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije in kot zobozdravnik v javni zdravstveni mreži podajam naslednjo zahtevo za objavo popravka in prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s prispevkom:

»Novinar v članku izkaže popolno nepoznavanje zobozdravstva in zdravstva ter s svojim načinom pisanja neprimerno vrednoti zdravstvene in zobozdravstvene storitve.

Storitev izdelave zalivke, ki jo omenja v prvem odstavku, se ne more zaračunavati po kosih, saj to ni žemlja ali oblačilo, ki ga kupiš v trgovini. Gre za zdravstveno storitev, ki ima svoje strokovne indikacije o tem, kdaj in na kakšen način je treba zalivko zamenjati, narediti oziroma le obnoviti. Opozarjamo na avtorjev zavajajoč način pisanja, iz katerega bi pacienti lahko sklepali, da lahko vsak sam oceni kdaj je zalivko treba zamenjati in koliko kosov, podobno kot gume pri avtomobilu, ko se obrabijo. Zato tudi izvajanje zdravstvenih storitev ne more biti objavljeno na internetu po vzoru portalov, kjer označiš storitev in izdelke primerjaš med seboj po različnih parametrih in cenah. Zanimivo bi bilo, če bi vzpostavili tak portal za žilne opornice, umetne kolke ipd.

Zdravniška zbornica opozarja, da je takšen način predstavljanja zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev neprimeren in neetičen. Pacient si izbere svojega zdravnika ali zobozdravnika po principu lastne presoje in zaupanja. Odnos pacient-zobozdravnik temelji na zaupanju in medsebojnem spoštovanju, ki ga gradita skozi različna življenjska obdobja in je pogoj za uspešno zdravljenje. Ta odnos je lahko na različnih preizkušnjah, zato imajo pacienti pravico do drugega mnenja, da lahko pogledajo na svoj problem tudi iz druge perspektive.

Z naštevanjem različnih cen za enake storitve novinar pokaže nepoznavanje zdravstvenega sistema v Sloveniji. V isti koš daje samoplačniške cene, doplačila in storitve, ki jih krije ZZZS. Pri nas namreč govorimo o doplačilih za nadstandardne storitve, kamor sodi tudi bela zalivka ( javni zavodi in koncesionarji) ter o samoplačniških cenah. Cene doplačil in samoplačniških storitev niso regulirane in jih določa trg. Doplačila za zalivke se gibljejo do 70 evrov (največja zalivka), samoplačniške cene pa lahko presegajo 100 evrov. Razlika nastane pri doplačilih pri koncesionarju ali javnem zavodu, saj doplačilo predstavlja razliko med samoplačniško ceno (ki jo določi jo izvajalec sam) ter ceno, ki jo pokrije ZZZS za osnovni material in tehniko (amalgamska zalivka).

Zame so nesprejemljive navedbe o naveličanosti in zagrenjenosti v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu. Dejstvo je, da vsi kolegi delajo presežke glede na programe, ki jih plačuje in načrtuje ZZZS. Novinar naj pojasni, na podlagi katerih ugotovitev oziroma virov sklepa o naveličanosti in zagrenjenosti zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu. Za razmere v javnem sistemu niso odgovorni zdravniki (kot javni uslužbenci), ampak tisti, ki sprejemajo zakone. Nepremišljeno spreminjanje zakonov bo gotovo pripeljalo do nepopravljivih posledic v javnem zdravstvenem sistemu.

Čeprav je samoplačniški trg zdravstvenih storitev v Sloveniji podvržen številnim regulativam, ostaja konkurenčen sosednji državam. Konkurenčnosti ne ocenjujemo samo skozi ceno, temveč tudi po kakovosti in strokovni usposobljenosti izvajalca. Tuji izvajalec, ki se neumorno promovira v različnih slovenskih medijih in sklepa dodatne posle z našimi zavarovalnicami, očitno ni dovolj prepričljiv za prebivalce lastne države do te mere, da bi zapolnili njegov delovni čas. Ali je to, da je poceni in s pretiranim nasmeškom res kakšna referenca?

Ker se vsebina prispevka neposredno nanaša na način izvajanja in obračunavanja zobozdravstvenih storitev v javni zdravstveni mreži v Sloveniji in tudi na domnevno naveličan in zagrenjen odnos slovenskih zobozdravnikov, vsebina prispevka neposredno posega v mojo osebno pravico do časti in dobrega imena, saj zobozdravniško službo opravljam v javni zdravstveni mreži. Zato na podlagi 26. člena Zakona o medijih vlagam zahtevek za objavo gornjega besedila.

S spoštovanjem in lep pozdrav,

Krunoslav Pavlović, dr. dent. med.

Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije"

C. R.
Prijavi napako
Komentarji
wax
# 08.08.2017 ob 14:13
Lahko pišete izjave take in drugačne, ostajajo dejstva da so čakalne dobe in pa predvsem cene tam čez neprimerno nižje..
vrtojb5
# 08.08.2017 ob 14:06
Hehe, za svoj teren se je potrebno boriti in orav je tako. Dejstvo pa je, da ste zobarji v sloveniji preprosto dragi. Cene, da si zobe zrihtas v nekem doglednem času, so predrage. Naj omenim samo to, da je veliko tezav povzročenih s slabim delom dolocenih zobarjev v preteklosti pri dolocenem cloveku, kar pomeni, da ni samo pacientova krivda.
smeško 562
# 08.08.2017 ob 14:25
Spoštovani Krunoslav, če je storitev zalivke ali česarkoli na podobni ravni kot v Sloveniji, ali na zadovoljivo visoki ravni, obenem pa mi v žepu ostane še 300 evrov, mi je popolnoma vseeno kako vi vse skupaj imenujete. Dejstvo je, da ste v primerjavi z južnimi kolegi močno precenjeni, strinjam se, da ne more biti cena storitev pri nas ali pri njih na isto visoki ravni, je pa definitivno cena pri nas za cirka 30% napihnjena.
Bivši uporabnik
# 08.08.2017 ob 14:31
Ko stopiš mački na rep, zamijavka...
pikam_dopust
# 08.08.2017 ob 14:35
LOL!
Če mačku stopiš na rep, pa res mijavka!!!!

Po eni strani novinarja poučuje, kako njegov članek kaže "popolno nepoznavanje zdravstva" in kako se neke storitve ne da "zaračunavati po kosu" (pri čemer je novinar zgolj zgledno opisal svojo osebno situacijo z vidika pacienta, ki je praktično identična situaciji vsakega pacienta), hkrati pa pravi, da "si pacient izbere zdravnika po principu lastne presoje".

Ja, itak.
Mečeš kocko in je.
To je nivo te "presoje in zaupanja".
Ker kontrole kvalitete itak ni, da bi človek vedel, ali je v žaklju kupil mačka ali svinjsko kračo.
Cene tudi niso pregledne (velika večina t.i. "koncesionarjev" in "zasebnikov" NIMA javno objavljenih cen, pač pa ti to skoči "kot zajec iz torte", ko si že na stolu).
Nadzora nad izdelavo ni (saj sem to že enkrat omenil, ne? Ker to je BISTVO tega, zakaj ta trg, na katerega se gospod sklicuje, ne dela).

BTW Če so tako dobri, pa naj se oglašujejo na HR.
Da vidimo, koliko HR bo prišlo k nam - ker baje so tam same zanič usluge, naše cene pa zgolj odražajo našo vrhunsko kvaliteto.

Prispevek posega v njegovo "osebno čast in dobro ime"?
Hahahahahahahahaha!!!!!
Kaj pa čast in dobro ime mojega zobovja?
Saj res.... Nič ne morete.... Imam pač slabe gene, a ne?
miss_theory
# 08.08.2017 ob 14:30
Hahaha, Čebokli je dregnil v osir. Upam, da na RTV SLO napravijo kako Tarčo na temo zob in zobozdravstvenega stanja v Sloveniji. Populacija nad 50 let ima v ustih v povprečju katastrofo. Dokler lepo nitkaš in ščetkaš ter samoplačniško hodiš k ustnemu higieniku (beri - imaš zdrave zobe in dlesni), je sistem super, ker 1x na leto že prideš na vrsto za pregled pri zobarju. Če je treba plombo, jo dobiš še v istem terminu. Ko pa imaš v ustih 'granato', je pa kriza, ker se zobarjem v javni shemi tega ne da delati. Predvsem zato, ker je zdravljenje ponavadi zahtevno.
Moje_mnenje
# 08.08.2017 ob 14:45
A, ja. Res je g. Čeboklji stopil na rep gospodom zobarjem. Čestitam.
Če samo omenim izkušnjo od včeraj. Potreboval sem plombico, ki je seveda izpadla čez vikend. Klic v ponedeljek in možen termin na socialno enkrat v daljni prihodnosti. Po moji izjavi,da želim sam plačati, ker se mi mudi sledi termin istega dne kmalu popoldan. Seveda po ceni, ki je krepko višja od HR. Ampak, kaj, če je HR zame predaleč za eno plombico.
Torej g. Pavlović., ne nas basat prosim.
Radoveden
# 08.08.2017 ob 15:12
Gospod Krunoslav, ravno zagrenjenost je zdaj butnila iz vas. Pa tako slab PR. Morali bi počakati en teden, da se pomirite, da malo premislite, se zamislite in se postavite v našo kožo, ne zgolj, da ste pisali izključno iz vašega vidika z napeto žilo na vratu. Potem bi ven prišel mogoče drugače izdelek, tako pa...

Krivi so vsi drugi, le slovenski pacient je tisti, ki nič ne razume, ki nima nobenih izkušenj in ki ne sme deliti svojega videnja stanja v slovenskem zdravstvu, ker je preprosto napačno, zato ker na zadevo ne gleda iz vašega mehurčka v katerem ste.

A ste si prebrali komentarje pod "reportažo"? Ste videli kako so vsi uporabniki vaših storitev naravnost navdušeni in ploskajo in žarijo od sreče in zadovoljstva?

Se pravi vse je ok in vsi ostali smo preproste pameti, ki ne znamo štet do pet in zato je to kar ste povedali dejstvo, ki ga moramo vsi sprejeti.

Tuji izvajalec, ki se neumorno promovira v različnih slovenskih medijih in sklepa dodatne posle z našimi zavarovalnicami, očitno ni dovolj prepričljiv za prebivalce lastne države do te mere, da bi zapolnili njegov delovni čas. Ali je to, da je poceni in s pretiranim nasmeškom res kakšna referenca?

Bog pomagaj kaka logika. Za vas tisti, ki se promovira je zanič, ker se mora promovirati, da bi pridobil stranke? To je vse kar boste slabega povedali o konkurentu? Nasmeški in cena nista pomembna? Če nekdo opravi enako storitev kot vi, enako kvalitetno in je zraven še prijazen in cenejši, gospod Krunoslav, potem lahko rečem samo "Nasvidenje!".

Niste tako samoumevni kot se sami sebi zdite.
ocalarka
# 08.08.2017 ob 16:02
Tole pisanje je čista zloraba inštituta popravka oz. prikaza nasprotnega dejstva! Na dolgo in široko nam gospod predsednik razlaga, da nimamo pravice biti nezadovoljni, da moramo slepo verjetni slovenskemu javnemu zobozdravstvu in pred vstopom v ordinacijo odpreti denarnico. Ker oni že vedo, kakšne zalivke potrebujemo. In da novinar pa že ne more vedeti, kaj je dobro in kaj slabo, kaj kakovostno in kaj ne, kaj poceni in kaj drago. Nobenih novih dejstev, le eno samo jamranje prizadete časti. Ah, ja.
fritaja
# 08.08.2017 ob 15:55
Moram priznati, da tega nisem prebral do konca.
Vem pa, da ko sem pred 10 leti potreboval večji servis zobovja, me je na Hrvaškem prišlo pol ceneje. Z delom sem bil zadovoljen, zato grem občasno k istemu zobarju na pregled in kakšno menjavo plombe. Enkrat sem se malo pozanimal, kako je z javnim zdravstvom tukaj, pa sem bil podučen, da je čakalna doba na pregled 6 mes do 3 leta. Nisem šel preverjati, ali to drži. Seveda pa ves ta čas plačujem prispevke ... :(
Radoveden
# 08.08.2017 ob 15:37
Kar je pri vsem skupaj smešno in žalostno hkrati je, da se g. Krunoslav iz vsega skupaj ne bo nič naučil in ne bo znal kot "Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije" kakorkoli pametno reagirati naprej, ko bo treba karkoli spremeniti, da bi slovenski pacient v javnem zdravstvu bil primoran reči: "zadovoljen sem". Kategorično bo spregledal vse kar ni tako kot on to vidi in normalno, da se ne bo postavil v kožo človeka na stolu. Tak odnos do tega je razviden iz njegovega dopisa. Kakšna škoda, da je tak človek predsednik odbora za zobozdravstvo. Potem je jasno, da se ne bo spremenilo nič in seveda, krivi bodo vsi drugi.
hypatos
# 08.08.2017 ob 14:58
Gospod zobozdravnik... bolj bi bilo, da bi več delali, namesto da berete novice na internetu, kajti čakalne vrste so dooooooooooooooooolge.

Ali pa so te dolge čakalne vrste ustvarjene umetno, da bi si vi dvigovali ceno?

Hm?
el CARTEL
# 08.08.2017 ob 15:12
Z naštevanjem različnih cen za enake storitve novinar pokaže nepoznavanje zdravstvenega sistema v Sloveniji. V isti koš daje samoplačniške cene, doplačila in storitve, ki jih krije ZZZS.

no, doktorju je najbrž jasno,
da so vse storitve dražje v sloveniji kot na hrvaškem.

zakaj pa so storitve slovenskih privatnih zobarjev tako NENORMALNO drage, pa se nihče ne vpraša.
slovenski privatniki imajo cene primerljive z avstrijskimi. ali je naš standard primerljiv z avstrijskim

kar se pa slovenskega "javnega" zobozdravstva tiče, pa to skoraj ne obstaja, saj je vse razen pozdrava že "nadstandard" in se plačuje.
K_ris
# 08.08.2017 ob 14:24
@wax

V manj razvitih državah so cene storitev običajno nižje. Verjetno je to tudi razlog, zakaj Slovenci po nove zalivke ne hodijo v Avstrijo.
x1ijn
# 08.08.2017 ob 15:16
Saj osnovni problem zobozdravstva je to, da pacient ne more kontrolirati kvalitete zdravnikovega dela. Jst bolj kot hodim k zobozdravniku, vec problemov imam, zato raje ne hodim.
tupamaross
# 08.08.2017 ob 15:13
Gospod Čebokli je zelo dober novinar.Vendar, drži dejstvo,
da, ko mački stopiš na rep, ta zamijavka.

Tako, kot piše spoštovani gospod Pavlovič, bi pač moralo
biti pa na žalost ni.
Mikey
# 08.08.2017 ob 15:16
Oh, ko bi le bilo neetično drago zaračunavanje zobozdravstevih storitev........
el CARTEL
# 08.08.2017 ob 15:16
Doplačila za zalivke se gibljejo do 70 evrov (največja zalivka), samoplačniške cene pa lahko presegajo 100 evrov.

oboje je predrago,
le da so privatniki še dražji.
na kratko.

očitno slovenski zobarji precenjujejo vrednost svojega dela. drugače si ne razlagam, da je enak material in enaka storitev na hrvaškem toliko cenejša.

Razlika nastane pri doplačilih pri koncesionarju ali javnem zavodu, saj doplačilo predstavlja razliko med samoplačniško ceno (ki jo določi jo izvajalec sam) ter ceno, ki jo pokrije ZZZS za osnovni material in tehniko (amalgamska zalivka).

se pravi koncesinarji so krivi, ker sami določijo ceno.
ZZZS jim že pokrije material.

torej privatizirano (in tudi napol privatizirano zdravstvo) je prekleto drago.
pikam_dopust
# 08.08.2017 ob 14:42
P. S. Poleg vsega pa zdravnik sploh ne ve, da smo na tem portalu vsi experti za vse. Od A - Ž. :))

Z vidika pacienta že.
Ker smo PRAV vsi hkrati tudi pacienti.
Tega članka pa sploh ne bi bilo, če bi samo "sem in tja" kdo imel slabo izkušnjo.
Ergo, your point is....?
samyyy44
# 08.08.2017 ob 19:38
Meni je bil prvi članek napisan iz vidika povprečnega državljana zelo korektno. S težavami, ki jih je opisal, se danes ukvarja vsak, pa se ne bi rabili, če bi bilo pri nas vse urejeno. Namesto da bi g. Pavlovič podal odgovore na težava pisca, se ta postavi na stran slabega sistema.
samyyy44
# 08.08.2017 ob 19:32
Kako lahko trdi, da je slovensko zoboudtavstvo konkurenčno sosednjim državam, če na Hravški dobiš vse enkrat ceneje. Pa še nikogar nisem slišal, da ne bi bil zadovoljen s hrvaškimi storitvam. Nad slovensko zobozdravstvo pa se ves čas zgrinjajo očitki. Sploh pa ne vem, kako si upa napisati ceno doplačila zalivke, če je na Hrvaškem pol cenejša.
Lluka
# 08.08.2017 ob 19:14
g KRUNOSLAV PAVLOVIČ.............. navajate da to ni storitev kot je npr ZAMENJAVA GUM na avtomobilu.
Se strinjam z vami, ampka s to razliko da je vaša zalivka vredna veliko več kot pa 1 navadna guma za povpreveč srednji razred avtomobila.
Torej , ali mi lahko še pojasnite ZAKAJ je ena 1 zalivke DRAŽJA , kot pa guma na avtomobilu? Ja.. zalivka je lahko tudi dražja(zlata). torej ne mi omenjat MARCEDESA, ampak nek povprečen srednji razred avtomobila oz gume le-tega avtomobila.
tupamaross
# 08.08.2017 ob 15:17
Kaj pa posegi in čast v dobro ime novinarja? Ali ste se,
spoštovani gospod Pavlovič, tudi to vprašal?
pikam_dopust
# 08.08.2017 ob 14:40
BTW

AUT je uro vožnje iz LJ (ITA tudi).
Ni panike tam hoditi v službo in se dnevno voziti domov (kot so dokazale že sobarice in hišniki).
Če je pri nas taka zanič klima, da so gospodje tako zelo "zagrenjeni in naveličani".
Pa da vidimo, koliko časa boste tam zdržali s svojimi vrhunskimi storitvami.

In seveda vam je čisti zasebni trg tudi odprt že pri nas.
Da se ne boste mučili z računanjem tistega doplačila in izpolnjevanjem nebodigatreba obrazcev za ZZZS, ki zdaj tako zelo obremenjuje reveže koncesionarje.
RJSlo
# 08.08.2017 ob 14:38
No ja. Kaj vse je ta natrosil? Kaj preostane odgovornim v javni hiši' Novinarja najprej pretepsti, potem kamenjati, potem odpustiti? Vsaj toliko gnojnice je zlil po njem Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije".

Odnos pacient-zobozdravnik temelji na zaupanju in medsebojnem spoštovanju, ki ga gradita skozi različna življenjska obdobja in je pogoj za uspešno zdravljenje.
--------------------------------------------------------------
No ja. Jaz sem si dal izdreti vse zobe, zdravnica mi je naredila osnovno protezo, ki jo ne nosim. In to je to. Kar se tiče pa odnosa zobozdarvnik - pacient pa se do trenutka, ko mi je zdravnica izdrla zadnji zob ni spremenilo nič. Edino zobozdravniki so postali bolj domišljavi.

Ta odnos je lahko na različnih preizkušnjah, zato imajo pacienti pravico do drugega mnenja, da lahko pogledajo na svoj problem tudi iz druge perspektive.
---------------------------------------------------------------
No ja. Odnos se gleda skozi debelino denarnice, VIP, itd. Enako je povsod v zdravstvu.

Za razmere v javnem sistemu niso odgovorni zdravniki (kot javni uslužbenci), ampak tisti, ki sprejemajo zakone.
-----------------------------------------------------------------
No ja. Če zdravniki ne bi imeli vpliva na vsebino zakonov, ki se tičejo zdravstva bi bil že na ulicah. Ker jim zakoni odgovarjajo so v ordinacijah ali ambulantah.

Ali je to, da je poceni in s pretiranim nasmeškom res kakšna referenca?
-----------------------------------------------------------------
No ja. Če pa ceno spremlja še kakovostna storitev potem je lahko gospod samo tiho. Nabavna cena materialov?

Cene doplačil in samoplačniških storitev niso regulirane in jih določa trg.
------------------------------------------------
No ja. In novinar se tega zaveda, gre h konkurenci, opiše svojo izkušnjo in je že halo?

No ja. In zdaj novinar naj podobno izvede še pri optiki. Tam lahko vpraša kakšne so nabavne cele okvirjev in stekel in kakšne prodajne? 100 % marža? Ja kdo v zdravstvu pa dela za takšno nizko maržo?
graf314
# 09.08.2017 ob 14:14
Cene so kakršne so oz kakršne dopušča trg. Problem je nekaj drugega.

Imam 4 luknje. Zobozdravnik mi popravi eno in me naroči spet čez 4 mesece. In mi spet popravi samo eno. In potem spet... in preden mi popravi vse, imam že nove luknje. Začaran krog. Seveda, če bi se naročil k njemu popoldan, ko izvaja v istem prostoru ZD svojo privat prakso, pa bi mi popravil vse naenkrat.

Sporne niso cene, ampak ta nonšalanca oz odkrito zanikanje, da je zobozdravstvo zdravljenje. Če imaš zdravstveni problem, potem je treba čimprej to odpraviti oz preprečiti povzročitev še večje škode. Tega pa v praksi ni. Vsak zobozdravnik bo potrdil, da bi bilo dobro luknjo popraviti čimprej, istočasno pa jo ignorirajo mesece ali leta, dokler res ne postane velik problem.

Tak pristop ni zdravljenje po najboljših močeh v korist pacientov, ni v skladu s Hipokratovo prisego, ampak gre zelo očitno izključno v smer koristi za polboga-zobozdravnika. Če imaš štiri probleme, potem je treba štiri probleme odpraviti čimprej in ne odlašati, kot da gre za raus na pločevini ali lepotni poseg. Gre za zdravljenje porkamadona.
cairns
# 09.08.2017 ob 09:58
Ko mački stopiš na rep zacvili.

Veliko mojih znancev je odšlo na Hrvaško po zobozdravstvene usluge. Prihranili so med 30 in 50% denarja. Najbolj pomembno pa je to, da so bili takoj sprejeti.
pikam_dopust
# 08.08.2017 ob 20:36
Pa ne me obkladat z zavarovalnico!
Zavarovalnica je "znotraj votla okoli je pa nič ni".
Fizično ne obstaja.
Ne moreš je "vtakniti v arest".
Ker zavarovalnica so ljudje, ki sprejemajo odločitve.
In če je Fides dosegel povišanje plač (zdravniška zbornica mu je pa držala prapor), lahko doseže tudi kaj drugega, npr povečanje dostopnosti zdravnikov za paciente, povečanje vpisa specializacij itd. Če le to hoče. In tu je bistvo problema.....
Dejan_f
# 08.08.2017 ob 16:28
... očitno ni dovolj prepričljiv za prebivalce lastne države do te mere, da bi zapolnili njegov delovni čas ...

A Krunoslav tukaj res implicira, da so Hrvaški zobozdravniki manj sposobni, ker nimajo popolnoma zabitega delovnega časa? Mogoče. Mogoče je pa to posledica dejstva, da imajo skoraj 50% več zobarjev na prebivalca.

Da se pri nas na pregled čaka eno leto še ne pomeni, da so Slovenski zobarji tako dobri. To pomeni, da jih je premalo. Kakšen bebo.
K_ris
# 08.08.2017 ob 16:00
Ne vem, kaj je tu sploh nenavadnega, da so zdravstvene storitve na Hrvaškem cenejše. Tudi Nemci si hodijo na Češko in Poljsko zobe popravljat, pa ne vem, če kdo dela škandal iz tega, da je zobozdravstvo v Nemčiji dražje kot na Poljskem.

Pa saj to, da so v manj razviti državi storitve cenejše, pa res ni nič čudnega. In to velja tako za frizerja kot za zobozdravnika.
RJSlo
# 08.08.2017 ob 14:40
P. S. Poleg vsega pa zdravnik sploh ne ve, da smo na tem portalu vsi experti za vse. Od A - Ž. :))
johann
# 11.08.2017 ob 09:36
Zame so nesprejemljive navedbe o naveličanosti in zagrenjenosti v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu.

Gospod, ne pišite bedarij. Lahko vam iz svoje izkušnje povem, da je stanje katastrofalno.
pikam_dopust
# 08.08.2017 ob 20:33
Ni poanta v tem, kam kdo gre; vsak ima svoje razloge, zakaj ne gre na HR (npr. nekateri ne marajo HR, drugi nimajo avtomobila itd).
Poanta je v tem, da na HR zmorejo enako kvalitetno delo opraviti ceneje.
Pri izbiri je pa povsem enako kot v SLO - dokler ti ne začne šarit v ustih, nimaš pojma, s kakšnim pocarjem imaš opravka (ja, tudi v SLO ni malo pocarjev). Vse skupaj je torej odvisno od gole sreče, saj nadzora nad kvaliteto ni (opisan primer s plombo med komentarji na ta članek).

In ker SLO zobozdravniki niso storili ničesar, da bi dostop olajšali (kvečjemu obratno), naj sedaj ne cvilijo, če so se ljudje odločili, da imajo tega počasi dovolj.

Pogledal sem tisto Excel datoteko (o kateri je govora v članku novinarja), in je res bizarna.
Nekateri imajo 300 pacientov, pa so polni (tako vsaj pravijo).
Drugi jih imajo 2000, pa jih jemljejo (doplačila prinesejo kar lep zaslužek).
Bottom line je pa to, da ti zobje lahko razpadejo, pa ne prideš letos do zdravnika (lepo opisan primer na prejšnji strani). Pri čemer je jasno, da polovici prebivalstva zdravnik ni naredil nič drugega kot "odprite usta, aha aha aha.... super zobe imate, se vidiva drugo leto". Kot bi ti osebni zdravnik rekel "za letos si že pokuril obisk zaradi gripe, mi je zelo žal, če imaš sedaj razrezan prst, letos ne bo več šlo, se vidiva naslednje leto...".

Ne me fopat, da se tu ne da nič narediti!!!!
ap72
# 08.08.2017 ob 20:10
hja, nekaj bo že res, če se hodi na hrvaško, srbijo, bolgarijo po nove zobe in zalivke

k nam pa hodijo italijani...

in najbolj me je pa "osrečila" užaljenost in kako je umazano njegovo dobro ime... zdaj se je spomnil... ko pa novinarji pišejo o npr o delodajalcih kot izkoriščevalskih kapitalistih (čeprav jih je verjetno manj kot 5% takih), ko pišejo o raznoraznih drugih poklicih in mečejo vse v isti koš??... saj z novinarji je isto, vemo da so nestrokovni in tudi po forumih jih oštevamo, pa se vseeno ve, da nekateri pa tudi delajo kot je treba

torej, ime gornjega gospoda ne more biti blateno, saj ga novinar ni nikjer imenoval, ne vem kaj se toliko repenči. lahko bi, strokovnjak kot očitno je, naredil konkretno primerjavo in sam podal primerjavo cen, govori pa izredno pavšalno in povprek!

zobozdravniška služba v sloveniji je poden od podna, v naši družini plačujemo visoke prispevke, zobe pa hodimo zdravit privat! v slovencu, privat, drago!!

ampak tudi frizer je na hrvaškem cenejši, pa grem vseeno tu v salon.
vnk
# 08.08.2017 ob 17:21
Vse kar lahko rečem, zobarski lobij je močnejši od tistih, ki so proti multikulturi in ilegalnim migracijam.
x1ijn
# 08.08.2017 ob 15:59
Lahko se je hvalati z visoko kvaliteto, ce je se nikoli sploh nisi preverjal. Naj zbornica pride s porocilom o kvaliteti dela zobozdravnikov. Potem se lahko pogovarjamo.
vsenior
# 10.08.2017 ob 06:30
Krunoslav Pavlović, dr. dent. med

Če Krunoslav bere komentarje naj odgovori: Kruno, če bi ti od plače odtegovali za servisiranje avta, pa bi se bolj slabo vozil zaradi počenih amortizerjev--ali bi zahteval da ti ti izvajalci, ki prejemajo tvoj denar takoj popravijo avto? Čakalna doba za srvisiranje je 1-3 let! Bi šel privatno k slovenskim dragim serviserjem ali pa raje na dopustu na hrvaškem dal popravit te amortizerje za pol cene? Seveda ti redno trgajo od plače za servisiranje avta, denar pa gre v javni servis???

Se Krunoslav sploh prepozna v te j zgodbi?
stomic
# 09.08.2017 ob 13:44
Kako lepo se je znašati nad nekom a ne? Pred časom sem dal narediti predračun za ureditev stanovanja.... pri dveh majstrih za knauf sem dobil izmere in popis materiala in seveda cifro predračuna... oba sta mi dala ceno med 13500 in 15000 euri... ni mi dalo miru... stvar bi bila koncana v slabem tednu... sem po popisu materiala dal narediti predračun za nabavo materiala. Ki je zame, kot fizicno osebo, baje ful drazji.... dal sem v ceno najboljsi material in bi me stalo 2500 evrov ostalo je delo... naj omenim da sta oba izvajalca opravila le 3letno srednjo solo... kdo koga farba.... pa oba sta tezila se brez racuna...
VladoP.
# 08.08.2017 ob 23:06
Zdravniška zbornica je ena velika sleparija našega zdravstva, država v državi!!! Prebežališče nesposobnih s ciljem nedotakljivosti!
kovalenkov
# 08.08.2017 ob 21:59
Z osnovnim zdravstvenim zavarovanjem, nisem, po končani fakluteti, v zdravstvenem domu (pod katerega sem tedaj spadal že 20 let) dobil niti zobodzravnika. Prislijen sem bil v privat storitev ali pa bi danes imel cca 3 zobe manj.

In razlika se je pokazala takoj. Namesto plastičnih prevlek za zobe, ki sem jih prejemal v mladosti in zaradi katerih se nisem upal niti nasmejati, saj so bile polne krvi (kao ok, po zobozdravnikovem mnenju), sem dobil lepo keramično prevleko. Za 500€ po kosu seveda.

Danes gledam in ista prevleka na hrvaškem stane cca 300 €. Moje zobozdravnice mi je žal, ampak 400 € (za dva zoba) je pač razlika, ki sem jo po 20 letnem mučenju s plastičnim prevezami in skrivanjem nasmeha, pripravljen požreti tudi za ceno kakovosti.
FunkedUp
# 08.08.2017 ob 16:41
tisti članek je itak bil reklama
bi moglo bit vsem jasno, za probleme pri nas se pa lahko zahvalite zavarovalnicam in politiki
designprologo
# 10.08.2017 ob 18:14
Sami GENIALCI na kupu:

Še 1x:
Delite št. točk. s št. pacientov (glavarina glede na št. točk) = dobite št. točk/pac. na letni ravni!
ZAKAJ TEGA NOVINAR NE ZAPIŠE?!

Dobite številko pod 50€/osebo/leto...kar je ena srednje velika amalgamska zalivka! Ostalo pa prst v r*t!
Zobozdravniki imajo ELEKTRONSKO ČAKALNO knjigo od 2016! ...in ste zmeraj naročeni na konec vrste, saj je vsako vrinjanje kaznivo tako za paciente kot za zobozdravnike!

Privat termini pa so v naši vukojebini logično manj zasedeni...pri koncesionarjih izven pogodbenega časa z ZZZS ali pri zasebnikih s popolnoma privat prakso!...(ker folk itak nima denarja in k nam hodijo AVSTRIJCI in ITALIJANI, mi pa na BALKAN)
Si pa poglejte resnici v oči (v svoja usta), ker vas vsaj 30% ima zaradi slabe ustne higiene v ustih katastrofo in socialistične amalgamske zalivke iz 80's...vem iz prve roke!
vsenior
# 10.08.2017 ob 06:19
Krunoslav Pavlović, dr. dent. med@ Brani rigorozno svoj ceh. Zelo sem zaskrbljen zaradi takih predsednikov odborov, ki izražajo hudo zamero za kritiko neznosnih razmer v zdravstvu. Krunoslav je tipičen primer, ki vztraja v teh turobnih časih na strani slabega oskrbovanja pacientov z zdravniško oskrbo v javnem zdravstvu.

Lahko bi pohvalil paciente, ki skrbijo za svoje zdravje zobovja samoplačniško. Ne, on jih šimfa zato, ker skrbijo za zdravje v tujini in ne v Sloveniji.

STRAH me je it k takemu zdravniku, kot je Krunoslav. Še enkrat več se je skozi kritiko novinarjevega realnega zapisa pokazal pohlep po denarju in hkrati poduk, da čevlje sodi naj kopitar.

Reklo "čevlje sodi naj kopitar" je voda na mlin zdravnikom. To je debilno in retardirano mišljenje izpred 200 let, ki pa je imelo iste korenine, kot se jih oklepajo danes zdravniki. Medicinci naj se zavedajo, da so stranke tiste, ki bodo povedale ali so zadovoljne s storitvijo in kvaliteto in ne IZVAJALCI.
VladoP.
# 08.08.2017 ob 23:10
Krunoslav Pavlović, drk. Drk., vodja odbora za PR zdravniške zbornice in samoobrambno delovanje zbornice!
Zadeti Tovariš
# 08.08.2017 ob 17:02
Jaja zdravniški cehi so močni. Tožbe hitro padajo rtv pa rep med noge. Haha
jureimacure
# 19.08.2017 ob 07:43
Bistvena je kvaliteta storitve, da se ne vračaš na popravila.
KunteKinte
# 14.08.2017 ob 00:18
ma to popravljanje zob ni visoka znanost,... in zobarji so med najbolj precenjenimi zdravniki... na youtube imaš malo morje posnetkov kako to poteka v tujini..pogledaš prmerjaš.. in vidiš na čem si.. ko greš zdravniku zahtevaš da ti na račun napiše kater material je uporabljal pri popravilu in od katerega proizvajalca.. tisti ki kvalitetno delajo uporabljao od zanih proizvajalcev..
Enostavna rešitev tega problema okrog slo zobozdravszav bi se speljala tako da bi zobozdravniške storitve vrgli ven iz javnega zdravstva..tako ima Švica.. potem pa bi bi bila štala pri zobarjih ;)

evo še cenej kot na hrvaškem...
http://drkovacevicdoboj.com/Ordinacija.h
tml
http://www.drkonatar.com/galerija/
http://www.drstanojevic.net/galerija-fotografija/

lj-doboj 5 ur.. gresta dva si delita stroške poti.. greš izven sezone ker je hotel cenejši..malo se skopaš...
http://www.banja-vrucica.com/rezervisite/kardial/ pokličeš v hotel ..vpršaš kakšna je cena..potem rečeš da tako imaš na booking.com-u in ponavadi oni ceno spustijo za rečeš da % :) sestrična je šla dol popravljat zobe.. na ta način :)
petrap
# 13.08.2017 ob 10:31
Da bi lahko ugotovili ali je zalivka oziroma kakšen drug poseg na zobovju v slovenskem zobozdravstvu (pre)draga ali morda tudi prepoceni, bi morali imeti pred seboj kalkulacijo: toliko stane material, toliko prostori in oprema, toliko plače izvajalca, pa davki in prispevi ter morda še kaj. Dokler verodostojne kalkulacije teh stroškov ni, je vse to govorjenje na pamet.

Primerjave s tujino so smiselne le toliko, da se človek lahko odločil, kje si bo dal popraviti zobe, če mu je že ta možnost dana. Cene zobozdravstvenih storitev v posameznih državah so namreč odraz mnogih, tudi objektivnih faktorjev, ki jih določajo.

Trditi, da je kvaliteta zobozdravstvenih storitev na hrvaškem kar počez slabša v primerjavi s Slovenijo niti slučajno ne drži. Kakor tudi ne drži, da je v Avstriji boljša kot v Sloveniji.
Nečak iz Avstralije mi pravi, da se ljudje od tam vozijo z letali na zahtevnejše popravilo zob v Bankok, ker je to tam, vljučno s stroški prevoza, bistveno ceneje kot kjerkoli v Avstraliji. V tamkajšnjih ambulantah menda nemški in francoski zobozdravniki niso nobena redkost.

Sama vgradnja običajne zalivke v poškodovan zob pa zagotovo ni neka visoka znanost oziroma tehnologija,da bi že zaradi tega morala imeti neko posebno visoko ceno. Cene materialov, če sem pravilno poučena, pa so v Evropi kar primerljive. Za izkušenega zobozdravnika je vradnja zalivke povsem j rutinski poseg, podobno kot je zamenjava avtomobilske gume rutinsko opravilo za avtomehanika.
Da o čiščenju zobnega kamna, ki stane kakšnih 50 EUR, niti ne govorim.
NNNP
# 12.08.2017 ob 09:29
V pogojih kot jim jih narekuje ZZZS, bi bilo neverjetno, če ne bi bili naveličani in zagrenjeni. Pacienti jih imajo za glavne krivce za slabo stanje, ZZZS pa jim da 50 eur/pacienta/leto. Pa naj se slikajo.
NNNP
# 12.08.2017 ob 08:57
A alternativci pa ne popravljajo zob? Homeopatija menda zelo pomaga. Ko se navadiš na redko hrano in bolečino, praktično nimaš več stroškov.
Kazalo