V poslanski skupini SDS zaradi podaljševanja čakalnih dob predlagajo, da DZ opravi razpravo na to temo in sprejme priporočilo vladi in ministrstvu za zdravje, naj naredita vse potrebno za čimprejšnje skrajšanje teh čakalnih dob. Foto: MMC RTV SLO
V poslanski skupini SDS zaradi podaljševanja čakalnih dob predlagajo, da DZ opravi razpravo na to temo in sprejme priporočilo vladi in ministrstvu za zdravje, naj naredita vse potrebno za čimprejšnje skrajšanje teh čakalnih dob. Foto: MMC RTV SLO

Ne ta vlada še manj ministrica ni kriva za probleme v zdravstvu. Kriva pa je, da v dveh letih ni bil premaknjen niti kamenček.

Alenka Bratušek, Zavezništvo socialno-liberalni


Razprava pa je večkrat skrenila s teme in bi vsebinsko bolj ustrezala razpravi ob interpelaciji proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki jo je sicer že vložil SDS. Kolar Celarčeva je pojasnila, da so čakalne dobe realnost tako v Sloveniji kot drugje po svetu. "Problem se vleče že vrsto let, tudi zaradi neukrepanja preteklih vlad in ministrov," je dejala in dodala, da zgolj dodatna sredstva tega ne bodo rešila, pač pa so potrebni kratkoročni in dolgoročni ukrepi.

Tako so med drugim letos namenili dodatnih 7,9 milijona evrov za posege, kjer so dolge čakalne vrste, osem milijonov pa je na voljo za prve specialistične preglede in osnovno diagnostiko. Poleg tega bo z oktobrom poskusno začelo delovati eNaročanje, s katerim bo boljši in realnejši pregled nad čakalnimi vrstami. Dolgoročni ukrepi pa so sprememba zakonodaje, ki bo vložena proti koncu leta, sprememba financiranja in boljše sodelovanje ter povezovanje med različnimi nivoju zdravstvenega varstva.

"Vsak osmi državljan čaka"
Poslanka SDS-a Nada Brinovšek je med drugim opozorila, da vsak osmi državljan čaka v zdravstvu. Dolge čakalne vrste pa niso samo nevarne za zdravstveno stanje bolnikov, pač pa tudi povzročajo odhod najboljših zdravnikov in tudi bolnikov v tujino. Namesto da bi ministrstvo učinkovito ukrepalo, pa se ukvarja s pilotnimi projekti in analizami, je dodala.

Jernej Vrtovec (NSi) pa je poudaril, da sicer ministrica resda ni edina odgovorna za dolge čakalne vrste, je pa odgovorna za to, kar se dogaja v zdravstvu v preteklih dveh letih. Tako je predstavil podatke, po katerih so se čakalne dobe v zadnjih dveh letih bistveno bolj podaljševale kot prej.

Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je ocenila, da se stvari na področju zdravstva ne bodo nikamor premaknile, dokler bo koalicija slepo zaupala in podpirala takšen način delovanj ministrice in ministrstva za zdravje. "Ne ta vlada še manj ministrica ni kriva za probleme v zdravstvu. Kriva pa je, da v dveh letih ni bil premaknjen niti kamenček," je dejala in dodala, da se stanje, tudi čakalne dobe samo še poslabšujejo.

Oster je bil tudi poslanec SDS-a Marjan Pojbič, ki je ministrico pozval k odstopu, saj da ni naredila ničesar.

Ministrici v bran sta stopila poslanca SMC-ja Erika Dekleva in Jani Möderndorfer. Dekleva meni, da se vsi zdravstveni ministri soočajo z enakimi problemi, le akterji se menjajo. "Ali je kdo do sedaj prevzel odgovornost za svojo krivdo, da je tako, kot je v zdravstvu," je vprašala.

Njen poslanski kolega pa je dejal, da bo šele eNaročanje dalo jasno sliko o tem, kakšne so sploh realne čakalne dobe v Sloveniji, na podlagi česar bodo lahko tudi natančno izračunali, koliko dodatnega denarja bo potrebnega za sanacijo, koliko kadra itd.

Gantar: Ceno plačujejo zdravstveni delavci
Poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar je pritrdil Kolar Celarčevi, da so čakalne dobe problem držav z razvitim zdravstvom. Ob tem pa je opozoril, da so čakalne dobe tudi problem osiromašenega zdravstva, saj v Sloveniji obdobja gospodarske rasti nismo izkoristili in okrepili zdravstvo, kot v drugih državah, v času krize pa so se sredstva le še dodatno krčila. Ob tem pa politiki najbolj zameri to, da se "ljudem prodaja zdravstvo kot odličen sistem, ceno za to, ker ni odličen, pa plačujejo zdravstveni delavci".

Priporočil, ki so jih pripravili v SDS-u, pa na odboru niso večinsko podprli.

Prav tako člani odbora niso podprli predlaganih sklepov, ki so jih pripravili v SDS-u, glede vzpostavljanja pediatričnih urgentnih centrov. Pediatrična urgentna služba ob vzpostavljanju sistema delovanja novih urgentnih centrov ni bila vključena. Po opozorilih Brinovškove je težava tudi v pomanjkanju pediatrov, odprta vprašanja so tudi glede financiranja te dejavnosti znotraj urgentnih centrov.

Državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu Tanja Tušar je pojasnila, da delovna skupina pripravlja priporočila za uvajanje pediatrične urgentne službe po državi, ki bodo predvidoma kmalu oblikovana.
Posnetek seje v treh delih:



Ne ta vlada še manj ministrica ni kriva za probleme v zdravstvu. Kriva pa je, da v dveh letih ni bil premaknjen niti kamenček.

Alenka Bratušek, Zavezništvo socialno-liberalni