Ker osumljenec živi na Hrvaškem, so ga zaslišali v Zadru. Foto: BoBo
Ker osumljenec živi na Hrvaškem, so ga zaslišali v Zadru. Foto: BoBo
Lažno prodajanje ledvice

Murskosoboški kriminalisti so prejšnji teden na spletnem portalu sobotainfo.com zasledili oglas, v katerem je moški prodajal svojo ledvico za 50.000 evrov. Kriminalisti z oddelka za organizirano kriminaliteto so nemudoma začeli zbirati obvestila zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljene presaditve dela človeškega telesa.

Stekla je dobrodelna akcija
Osumljeni je objavil oglas, v katerem je navajal okoliščine o svoji socialni stiski, kot so: rubež hiše, dolgovi do banke, brezposelnost, lakota in trije osnovnošolski otroci. Zgodba je odmevala v javnosti, zaradi česar je na portalu sobotainfo.com in Radio 1 stekla dobrodelna akcija zbiranja pomoči za družino te osebe. Po poročanju Večera naj bi zbrali več kot 17.000 evrov, nato si je osumljeni nenadoma premislil, zavrnil zbrani denar in se nehal oglašati na telefon.
Osumljenec živi v okolici Zadra
Ker je bila v oglasu kot kontaktna telefonska številka prodajalca oziroma posrednika navedena številka hrvaškega mobilnega operaterja, so se povezali s hrvaškimi kriminalisti iz Medžimurja, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.
Hrvaški kriminalisti so ugotovili, da je domnevni prodajalec ledvice uporabljal predplačniško telefonsko številko, zato ga niso mogli izslediti. Nato pa so v sodelovanju z zadrskimi kriminalisti odkrili in tudi identificirali 65-letnika, ki je objavil sporen oglas. Gre za Slovenca, ki začasno stanuje na Hrvaškem v okolici Zadra. Kot poroča Večer, naj bi na enem izmed otokov oddajal luksuzne apartmaje.
Policisti so v preiskavi ugotovili, da je 65-letnik želel pridobiti protipravno premoženjsko korist in v ta namen navajal in prikazoval lažne okoliščine in dejstva o svoji stiski. Kriminalisti so osumljenega v ponedeljek zaslišali v Zadru. Po zaslišanju so ga izpustili na prostost, zoper njega pa bodo murskosoboški kriminalisti podali kazensko ovadbo, so še v sporočilu za javnost pojasnili na murskosoboški policijski upravi.

Za goljufijo, za katero ga sumijo, je zagrožena kazen do treh let zapora.

Lažno prodajanje ledvice