Ptujska bolnišnica se že leta otepa z izgubo. Foto: EPA
Ptujska bolnišnica se že leta otepa z izgubo. Foto: EPA

Ptujska bolnišnica je po pozitivnem letu 2015 podobne rezultate pričakovala tudi lani, a je namesto 77.000 evrov presežka pridelala skoraj 1,2 milijona evrov izgube ter tako nadaljevala ustvarjanje kumulativne izgube iz preteklega obdobja. Direktor Andrej Levanič je na prejšnji seji sveta zavoda pojasnil, da je glavni razlog za izgubo okoli 900.000 evrov neplačanega realiziranega programa. Pričakovanja so po njegovih besedah temeljila na tem, da so pričakovali, "da bodo v zadnjih dveh mesecih popravili še določen del realizacije na mestih, kjer ta ni bila ustrezna".

Člani sveta zavoda so podrobnejšo obravnavo teh številk preložili na današnjo sejo, so pa že takrat izrazili presenečenje nad visoko izgubo in menili, da so bili zavedeni. Levanič je v izjavi za medije pred ponedeljkovo sejo poudaril, da ni šlo za nikakršno zavajanje. "Težko bi govoril o kakršnem koli zavajanju, sploh ne namernem, kvečjemu o zavedenosti vseh nas in preoptimističnem gledanju na obljubljene, potrebne sistemske rešitve, ki so nujne za stabilizacijo zdravstva, predvsem tudi poslovanja Splošne bolnišnice Ptuj," je dejal.

Poleg potrditve letnega poročila ima svet zavoda na dnevnem redu tudi odločanje o soglasju za najem tri milijone evrov premostitvenega posojila, s katerim bi na predlog pristojnega ministrstva vsaj za silo zakrpali luknjo. To je po besedah Levaniča zgolj kratkotrajna rešitev, dolgotrajne pa so bile predstavljene v novembrskem sanacijskem načrtu, a po besedah direktorja "še ni prišlo do izbire ene od možnosti, ki bi peljala na pozitivno pot".

Zaradi likvidnostnih težav lahko nastanejo težave tudi pri izplačevanju plač okoli 480 zaposlenim v bolnišnici, za bolnike pa to po besedah direktorja ne pomeni "nič dobrega".