Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Ciper
Ptujska bolnišnica se že leta otepa z izgubo. Foto: EPA

Dodaj v

Ptujska bolnišnica razpravo o izgubi preselila za zaprta vrata

Pričakovanja so bila preveč optimistična
20. marec 2017 ob 18:42
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

Člani sveta ptujske bolnišnice so se odločili, da razpravo o skoraj 1,2 milijona evrov izgube v lanskem letu zaprejo za javnost. Razlog: zaupnost podatkov.

Ptujska bolnišnica je po pozitivnem letu 2015 podobne rezultate pričakovala tudi lani, a je namesto 77.000 evrov presežka pridelala skoraj 1,2 milijona evrov izgube ter tako nadaljevala ustvarjanje kumulativne izgube iz preteklega obdobja. Direktor Andrej Levanič je na prejšnji seji sveta zavoda pojasnil, da je glavni razlog za izgubo okoli 900.000 evrov neplačanega realiziranega programa. Pričakovanja so po njegovih besedah temeljila na tem, da so pričakovali, "da bodo v zadnjih dveh mesecih popravili še določen del realizacije na mestih, kjer ta ni bila ustrezna".

Člani sveta zavoda so podrobnejšo obravnavo teh številk preložili na današnjo sejo, so pa že takrat izrazili presenečenje nad visoko izgubo in menili, da so bili zavedeni. Levanič je v izjavi za medije pred ponedeljkovo sejo poudaril, da ni šlo za nikakršno zavajanje. "Težko bi govoril o kakršnem koli zavajanju, sploh ne namernem, kvečjemu o zavedenosti vseh nas in preoptimističnem gledanju na obljubljene, potrebne sistemske rešitve, ki so nujne za stabilizacijo zdravstva, predvsem tudi poslovanja Splošne bolnišnice Ptuj," je dejal.

Poleg potrditve letnega poročila ima svet zavoda na dnevnem redu tudi odločanje o soglasju za najem tri milijone evrov premostitvenega posojila, s katerim bi na predlog pristojnega ministrstva vsaj za silo zakrpali luknjo. To je po besedah Levaniča zgolj kratkotrajna rešitev, dolgotrajne pa so bile predstavljene v novembrskem sanacijskem načrtu, a po besedah direktorja "še ni prišlo do izbire ene od možnosti, ki bi peljala na pozitivno pot".

Zaradi likvidnostnih težav lahko nastanejo težave tudi pri izplačevanju plač okoli 480 zaposlenim v bolnišnici, za bolnike pa to po besedah direktorja ne pomeni "nič dobrega".

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
sunshine
# 20.03.2017 ob 22:57
Zavarovalnica ne plača za skoraj milijon evrov narejenih storitev in potem se problematizira bolnišnico, češ da ima izgubo?
Naslov bi tega članka bi moral biti: ZZZS ptujski bolnišnici dolžan skoraj milijon evrov!
fgmb
# 20.03.2017 ob 22:45
Izvršba na sredstva nujna za opravljanje javne službe ni mogoča. Pravtako je jasno naloga države in nadomestno ukrepanje.
Whitetrasher
# 20.03.2017 ob 22:21
Zaradi likvidnostnih težav lahko nastanejo težave tudi pri izplačevanju plač okoli 480 zaposlenim v bolnišnici, za bolnike pa to po besedah direktorja ne pomeni "nič dobrega".

Če prav razumem ima on bolnike za neke vrste talce???Kaj,če ne bo za plače jih bodo pustili umreti???
Ko pek ne dobi plače peče kruh naprej,....isto vsak,ki je zaposlen v katerem slovenskem podjetju,ki zaide v finančne težave.
Ta gospoda bi šla kar domov.
fgmb
# 20.03.2017 ob 22:08
Pri vseh teh izgubah bolnišnic so pojavita dve logični vprašanji:
- Kako je mogoče, da bolnišnica za opravljeno delo ne dobi plačane storitve? Vsak pacient ob odhodu iz bolnišnice dobi račun iz katerega je razvidno, da je storitev plačana.
- Ali bolnišnice storitve, za katere je predvidena ambulantna obravnava, tudi tako izvedejo (npr. brez nepotrebnih dodatnih nočitev in čakanj na poseg)
-Ali so cene storitev nastavljene tako, da je z njimi mogoče pokriti stroške? npr. specialistični pregled 6 EUR
- Ali lahko ima zdravnik koncesionar dvojne cene storitev.(beri: ali so cene ki jih izvaja t.i. samoplačniško lahko višje od tistih ki jih ima sklenjeno z zavarovalnico/ ali lahko opredeljenega pacienta napoti sam sebi v samoplačništvo po višji ceni?
-
Guliarth
# 20.03.2017 ob 21:27
Vse čisto, nobedn krif. Gremo dalje, vzameš 100, daš 10.
Bivši uporabnik
# 21.03.2017 ob 15:33
Če smo za bančno luknjo zbrali milijardo EUR, lahko za bolnišnice naberemo par milijonov. Pa imamo navadni ljudje od bolnišnic veliko več koristi.
ElTorro
# 21.03.2017 ob 07:14
Kar se tiče števila potrebnih specialističnih pregledov mesečno pa malo pretiravaš pri stroških.

Če je plača specialista okrog 2500 neto, plača sestre pa okrog 750 neto (glede na to, koliko negodovanja nad plačami je pri njih, osnovna plača za redno delo kaj višja ni) je mesečni strošek dela cca 6500 EUR. Dajmo zraven še 1000 EUR za stroške prostorov, in smo na 7500.
Za to potrebujemo torej 1.250 pregledov mesečno.

Sicer še vedno zelo veliko (več kot 8 na uro), a vendar veliko manj od 3600.

Jaz z zanimanjem pričakujem podatke iz leta 2016 (predvsem cene posameznih posegov in pregledov) ko sem bil na veliko različnih pregledih in obravnavah. Iz leta 2015 imam za orientacijo "prvi kurativni pregled" pri osebnem zdravniku po ceni 7,50 EUR, "kratek obisk" pri osebnem zdravniku za 3,12 EUR in obravnavo pri žolčnem napadu, ki je vključevala en IV analgin, EKG in dobre pol ure zdravnikovega časa (vključno z EKGjem, ki ga je opravil na licu mesta), stala pa je 60 EUR.

In če se mi 6 EUR za specialistični pregled zdi nekoliko nizka cena (ne vem pa, če je realna), se mi zgoraj navedene cene zdijo dovolj visoke, da omogočijo normalno poslovanje.
ElTorro
# 21.03.2017 ob 06:53
@fgmb
- ob odhodu iz bolnišnice storitev seveda ne more biti plačana, ker stvari preprosto ne morejo potekati tako hitro, da bi administrator v bolnišnici napisal račun, in bi le-ta bil pol ure (ali pol dneva) kasneje že plačan
- v slovenskem zdravstvu zagotovo storitve niso opravljene z maksimalno učinkovitostjo
- ustreznost cene je seveda težko soditi nam, ki nismo podrobno poučeni o stroških povezanih s tem, ampak meni dejstvo, da vsi koncesionarji lepo živijo, vendarle nekaj pove
- samoplačniške cene so povsod višje od tistih, ki jih plača ZZZS. To, da prideš samoplačniško prej na vrsto kot na koncesijo (torej da si koncesionar nekoga "napoti" k sebi na samoplačniško obravnavo) nima vpliva na rezultate bolnišnice, razen če bi drugače ta samoplačniški poseg opravila bolnišnica. Ob trenutnih čakalnih vrstah namreč ni problem to, da bolnišnice ne bi imele dovolj dela.

Jaz sem prepričan, da če bi bila bolnišnica v zasebni lasti, izgube ne bi bilo. Pa imam sicer s ptujsko bolnišnico veliko boljše izkušnje kot z mariborsko
Wasabi
# 21.03.2017 ob 01:06
O dobičku razpravljajo javno, o izgubi pa za zaprtimi vrati.
fgmb
# 21.03.2017 ob 00:06
Zavod mišljena zavarovalnica
mikic007
# 20.03.2017 ob 23:56
ZZZS je seveda problem, ampak ta novica bi se morala glasiti "nadzorniki o razrešitvi nesposobnega direktorja, ki je nesluteč pridelal 1,2 milijona izgube". Direktor ničesar, sploh pa ne javnega zavoda, ne more izjaviti, da ga je takšna izguba presenetila in hkrati izjaviti, da to ne za zaposlene ne za bolnike ne pomeni nič dobrega, če hkrati v drek ne porine tudi sebe. A zanj ni problematična??? Gotovo je dober pediater, direktor očitno ne.
fgmb
# 21.03.2017 ob 00:04
Vsak pacient bi ob odpustu iz bolnišnice moral dobiti PRAVO informacijo o plačani storitvi. Zdaj dobimo VSI informacijo da je bilo VSE plačano. Imamo res čudo zakonodajo. V interesu uporabnikov in izvajalcev je, da se vzpostavijo pošteni poslovni odnosi ter trudi poštena plačila za opravljeno storitev. Naj direktor Zavoda pojasni, kako lahko specialistični pregled stane 6 EUR. Zdravnik jih za mesečno plačo mora opraviti 3600 (vključeni stroški administracije, sester, amortizacije),,,Tu preprosto zelo smrdi
Kazalo