Kot soustanoviteljica javnega zavoda Slovenija transplant je prim. dr. Danica Avsec vzpostavila nacionalno mrežo za pridobivanje organov in tkiv za zdravljenje. Foto: MMC RTV SLO
Kot soustanoviteljica javnega zavoda Slovenija transplant je prim. dr. Danica Avsec vzpostavila nacionalno mrežo za pridobivanje organov in tkiv za zdravljenje. Foto: MMC RTV SLO

Pri tem gre res za tiste tri ure, ko je treba srce od odvzema vsaditi v prejemnika. Imamo celo do 90 odstotkov nujnih primerov. To pomeni, da je približno 90 odstotkov src, ki jih presadimo, pripeljanih od nekod, pogosto od daleč.

Danica Avsec
Srce
Pogovori o tem, da bi ta program razvili za širše območje, da bi postali regijski center, že potekajo. Škoda bi bilo, če ga ne bi bilo. Dobili smo namige in podporo tudi s širšega evropskega območja. Redno hodim na sestanke pooblaščenih institucij v Bruslju in ob teh rezultatih niso nemi, padle so pobude, da bi se razširili. Foto: MMC RTV SLO

Kot soustanoviteljica javnega zavoda Slovenija transplant je prim. dr. Danica Avsec vzpostavila nacionalno mrežo za pridobivanje organov in tkiv za zdravljenje. Že 13. leto deluje kot direktorica Zavoda RS za presaditev organov in tkiv Slovenija transplant. Opravlja tudi naloge evropske koordinatorke, pri Svetu Evrope in Evropski komisiji pa kot strokovna sodelavka pri pripravi evropskih programov in direktiv na področju transplantacijske dejavnosti.

Želja po delu v transplantacijski medicini se je pojavila ob delu v intenzivni terapiji na začetku njene poklicne poti. Pogled ljudi na vprašanje darovanja organov je bil pred 20 leti zelo drugačen, miselnost se je, kot poudarja, v tem času krepko spremenila: "Če primerjam prve pogovore, ozaveščanje, se je diskurz takoj razširil tudi na sodelovanje z mediji. Brez tega ne moreš informacij širiti med ljudi. Takrat so se vprašanja nanašala večinoma na možgansko smrti in ali je to res smrt. Ali se res organi odvzamejo mrtvim ali tudi živim. Danes takšnih vprašanj praktično ni več. In že po tem vidim, kako se je zvišala raven informiranosti. Seveda so druga vprašanja, a se danes o tej temi veliko lažje pogovarjamo tako v zdravstvenih krogih kot tudi prek medijev z javnostjo."

Regijski center za presaditve srca v Sloveniji?
Relativno nizko število presaditev ledvic priča o tem, da slovenski program ni popoln, vseeno pa je, kot poudarja dr. Avščeva, model organizacije in strokovnih dosežkov na področju transplantacij v Sloveniji vzoren. Pri številu presaditev srca Slovenija namreč sodi v sam evropski in svetovni vrh.

"V letu 2014 smo spet presegli številko iz 2013 in bili smo za 25 % boljši od naslednje države za nami. V prihodnje bomo še boljši. Tudi v kombiniranih transplantacijah smo v koraku s časom, ko se lahko presadi več organov naenkrat."

"To vprašanje internacionalnega sodelovanja je za nas izjemno zanimivo in velik izziv. A treba ga je voditi profesionalno, neprofitno, etično in v skladu z drugimi osnovnimi principi. In še nekaj je pomembno - nadzor. V nadzor sodita dve nalogi, ki sta ključni v naši dejavnosti. Prva je sledljivost. To pomeni, da natančno veš, kje je bil organ pridobljen, kje in kako je bil uporabljen, kaj se je z njim dogajalo. Druga pa je transparentnost. Pri tem je zavod Slovenija transplant pomembno vključen. Pogovori o tem, da bi ta program razvili za širše območje, da bi postali regijski center, že potekajo. Škoda bi bilo, če ga ne bi bilo. Dobili smo namige in podporo tudi s širšega evropskega območja. Redno hodim na sestanke pooblaščenih institucij v Bruslju in ob teh rezultatih niso nemi, padle so pobude, da bi se razširili."

Pogosto bijejo bitko s časom
Slovenija je od leta 2000 včlanjena v mrežo Euro Transplant. Največjo bitko s časom bijejo ravno pri prevozu src, saj jih pogosto pridobijo od tujih darovalcev: "Pri tem gre res za tiste tri ure, ko je treba srce od odvzema vsaditi v prejemnika. Imamo celo do 90 odstotkov nujnih primerov. To pomeni, da je približno 90 % src, ki jih presadimo, pripeljanih od nekod, pogosto od daleč. Pri tem sta potrebna izjemna usklajenost in natančno načrtovanje vseh korakov. Od tega, kdaj se bo srce odvzelo, do tega, da je prejemnik pripravljen in da so prvi začetki operacije že narejeni, medtem ko srce že prihaja. To je zelo dramatična situacija. Po eni strani je veliko stvari v tem procesu že določenih vnaprej s protokoli, seveda pa so nekatere stvari tudi stvar trenutne iznajdljivosti, komunikacije med nami, posvetovanj. Ta bitka upoštevanja vseh meril je zelo intenzivna."

Srca naj bi vozil tudi falcon
Vse od leta 2001, ko je vlada odobrila nakup letala falcon, je bil njegov namen negotov. V zadnjih letih ga uporablja Slovenska vojska. Pogovori o tem, da bi falcon lahko pomagal pri prevozu src, že potekajo, pojasnjuje prim. dr. Danica Avsec: "Pogovori so učinkoviti, prijazni, suportivni. Letalo je v tehničnem smislu čudovito, predvsem pa je hitrejše. V večini primerov propelersko letalo ni primerno za prevoz, ker potrebuje preveč časa in se ni sposobno spopadati z različnimi vremenskimi nevšečnostmi. To je lahko tudi takšna ovira, da letalo ne more vedno poleteti in ne moremo po srce. K sreči pa se to ne zgodi velikokrat. To čudovito letalo bo morda odrešeno vseh negativnih napadov in energij s tem, da bo lahko poletelo s takimi nameni in prinašalo življenje in srečo."

Zlorabe se dogajajo
Zlorabe v sistemu pridobivanja in presaditve organov obstajajo in se dogajajo, je realna in iskrena dr. Avščeva: "To je zagotovo tema, ki je rak rana, negativna točka te dejavnosti. Vsaka država mora sama poskrbeti za prevencijo tega pojava. Še do nedavnega se ni natančno vedelo, kje se kaj dogaja. Sumilo, šušljalo se je, podatki so curljali. A do tiste stopnje, da bi se lahko nekoga obtožilo ali umaknilo iz delovnih krogov, ni prišlo. Tu Svetovna zdravstvena organizacija z zbiranjem podatkov zelo pomaga, prav tako Svetovno transplantacijsko združenje. Na žalost moram reči, da se zlorabe dogajajo tudi zelo blizu nas. Kosovo je bilo prepoznano. Albanija je tudi dežela, ki razmer nima morda najbolje urejenih že s samega vrha. Imajo odlične strokovnjake in interes, a vendar mora iti to v neki okvir. Da ne govorim tudi o Turčiji. Ima izjemen strokovni potencial, zelo dobro delajo, ampak vendarle obstajajo možnosti uhajanja dejavnosti v profitne sfere."

Tudi Evropa na zlorabe ni imuna: "Lahko rečem, da tega v Sloveniji ni. Slovenija je tako majhna, da je veliko lažje doseči transparentnost. Mi poznamo drug drugega, poznamo paciente. Na žalost se je pred kratkim tudi v Nemčiji zgodila huda, grda afera zlorab poštenosti na čakalnem seznamu. Poštenosti, za katero stojimo in jo zagotavljamo. V Euro Transplantu je Nemčija s svojimi 80 milijoni ljudmi glavna partnerica. Ampak se je zgodilo. A institucije, ki so odgovorne za raziskovanje in kaznovanje primera, so se zelo resno odzvale in prišle zadevi do dna."

Ravno odziv pa je pri tem izredno pomemben, še opozarja prim. dr. Danica Avsec. "Ravno v državah, v katerih nelegalna dejavnost na tem področju cveti in na to ni odziva, so vrata za zlorabe odprta."

Daj življenju priložnost – povej naprej!
Od 15. do 19. decembra 2014 je v sodelovanju zavoda Slovenija transplant, Rdečega križa Slovenije in 1. Programa Radia Slovenija potekala vseslovenska akcija, katere namen je bil osveščanje in poziv ljudem za opredelitev za darovanje organov po smrti: "To je bila čudovita akcija, za katero smo hvaležni vašemu radiu, njegovemu vodstvu in temu, da je pobuda prišla z vaše strani. Rezultati so bili čudoviti! Ne samo, da smo v enem tednu uspeli zbrati kar 25 % vseh izjav celega leta, osveščanje je doseglo svoj namen - da se odnos do darovanja spremeni in da se spremeni zaupanje vanj. V mojem 14-letnem sodelovanju z mediji je bila to ena najlepših akcij," še pravi prim. dr. Danica Avsec.

Peter Močnik, 1. Program Radia Slovenija

Prim. dr. Danica Avsec je bila gostja sredine oddaje Intervju na 1. Programu Radia Slovenija.

Pri tem gre res za tiste tri ure, ko je treba srce od odvzema vsaditi v prejemnika. Imamo celo do 90 odstotkov nujnih primerov. To pomeni, da je približno 90 odstotkov src, ki jih presadimo, pripeljanih od nekod, pogosto od daleč.

Danica Avsec
Prim. dr. Danica Avsec
Prim. dr. Danica Avsec