Zdravje
Kirurgija
Andrej Robida je v pismu opozoril na nekatere nepravilnosti v UKC-ju Ljubljana. Foto: Pixabay
Predsednik sveta NIOSB-ja Igor Gregorič je nepreklicno odstopil. Foto: BoBo
Minister Samo Fakin je že napovedal, da bo svojo odločitev o usodi otroške srčne kirurgije sporočil okoli 15. decembra. Foto: BoBo
VIDEO
Bo inštitut za otroške sr...
VIDEO
Minister o otroški kirurg...

Dodaj v

Robida z opozorili glede programa otroške kirurgije na UKC-ju, kjer očitke zavračajo

Pred tednom dni je odstopil predsednik sveta NIOSB-ja Igor Gregorič
5. december 2018 ob 16:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji član sveta inštituta za otroško kirurgijo in strokovnjak za varnost bolnikov Andrej Robida je v pismu opozoril na nekatere nepravilnosti, ki so jih pri obravnavi otrok opazili v programu srčne kirurgije UKC-ja Ljubljana. UKC na drugi strani zagotavlja, da je za otroke pri njih dobro poskrbljeno.

Andrej Robida, ki je pred dnevi izstopil iz sveta NIOSB, je v pismu opisal zgodbo otroka s težko srčno napako. Po rojstvu so ga prepeljali v Ljubljano, kjer so staršem rekli, da je otrok prelahek in da mora pred operacijo še pridobiti težo. A bi ga morali operirati v nekaj urah ali vsaj naslednji dan, saj je imel normalno porodno težo. "Pravijo, da niso imeli otroškega srčnega kirurga. So ga čakali iz tujine, a ga ni bilo, čeprav so imeli zapisano, da lahko pride v 24 urah," je razvidno iz pisma.

Navedbe kliničnega centra, da pri roki niso imeli kirurga, niso držale, saj je bil kirurg, prihod katerega je organiziral Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), v Ljubljani, a so otroka pred njim skrili. Otrok je nato zbolel še na črevesu. Otroški kardiolog iz tujine mu je naredil luknjo s katetrom v zgornjem delu srca, čeprav ne bi bilo treba. Otrokovo zdravje se je nato poslabšalo, v opisu otrokove bolezni, ki ga je zahteval regulator, pa o črevesu ni pisalo nič.

Po zavlačevanju je otroka nato operiral kirurg, ki ga je zagotovil NIOSB. Črevo se je pozdravilo, a opravili so le začasno operacijo, ker je bil otrok preveč bolan za popolno popravo in bo na operacijsko mizo moral še enkrat. Robida je prepričan, da bi operacija v prvem ali drugem dnevu srčno napako lahko popolnoma popravila. Iz pisma je razvidno tudi, da je otrok prejemal zdravila, ki jih ne bi potreboval, če bi ga pravočasno operirali.

Domačega strokovnjaka ni bilo
Robida opozarja, da na voljo niso imeli nobenega domačega strokovnjaka, pogodbeniki pa so bili nedostopni, razen čeških kirurgov pa v kliničnem centru niso želeli nikogar. Sicer pa za otroke lepo skrbijo medicinske sestre in tudi mlajši zdravniki.

UKC Ljubljana je po navedbah Robide skrb za bolnike postavil šele za ugled ustanove, skrb za zdravniško stroko in zaposlene. Prav tako niso upoštevali sklepov vlade, saj da "tam nimajo pojma, kaj je to njihova kakovost in varnost zdravstvene obravnave in da so oni strokovnjaki in njihov strokovni svet ve vse o medicinski stroki". Robida ob tem še opozarja, da v strokovnem svetu kliničnega centra ni nobenega otroškega kardiologa, niti otroškega srčnega kirurga.

Robida: Otroku so škodovali
Robida je dogajanje izpostavil tudi na odboru za zdravstvo v sredini novembra, kjer so predstavniki UKC Ljubljana zatrdili, da je program otroške srčne kirurgije varen. A kot kaže opisani primer otroka, tega niso obravnavali varno, pač pa so mu škodovali, in to ne zaradi človeške napake: "Temu znanost o varnosti pacientov pravi lahkomiselno obnašanje, pravna znanost pa za to uporablja mnogo bolj obremenjujoč izraz."

Pred tednom dni je odstopil tudi predsednik sveta NIOSB-ja Igor Gregorič, odstopno izjavo pa ima pripravljeno tudi v. d. direktorja inštituta Brane Dobnikar. Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v zavrnitvi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. Minister za zdravje Samo Fakin je po Dobnikarjevi oceni v zadnjih izjavah dal nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita.

UKC Ljubljana: Za otroke je dobro poskrbljeno
Program zdravljenja otrok z boleznimi srca po navedbah Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pri njih poteka uspešno. "Za otroke, ki se zdravijo pri nas, je dobro poskrbljeno. Odstopi in neutemeljene navedbe ne vplivajo na delo v kliničnem centru," so sporočili iz UKC-ja.

SMC obžaluje manko podpori za NIOSB
V SMC-ju, iz kvote katerega je bila nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, pa so spomnili, da je bil NIOSB ustanovljen po tem, "ko se ne stroka ne vodstva kliničnega centra in pediatrične klinike dolga leta niso mogli dogovoriti, kako bi presegli dolgotrajne težave na pediatrični kardiologiji". V ospredju načrta o nacionalnem inštitutu je bila skrb za zdravje težko bolnih otrok. Po njihovi oceni namreč ni nobenega razloga, da bi otroke morali voziti na operacije v tujino ali da bi zaradi neurejenih razmer izgubljali življenja.

Hvaležni so Gregoriču, ki je sprejel vabilo in bil pripravljen svoje znanje in ugled zastaviti za vzpostavitev strokovnega jedra za zdravljenje otroških srčnih bolezni v Sloveniji. Tak projekt pa po navedbah SMC-ja potrebuje pogum in odločno podporo ustanovitelja, to je države, pa tudi podporo ustanov, s katerimi bi tesno sodeloval, to je prvenstveno ljubljanski klinični center.

"Žal nam je, da očitno nima več ne enega ne drugega in da na drugi strani tudi ni jasnega načrta o tem, kako povrniti otroško kardiologijo v stanje, ki si ga bolni otroci zaslužijo in bo odražalo vrhunsko znanje, ki ga slovenska medicina premore," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Od ministra pričakujejo, da bo javnosti pojasnil, kako vidi prihodnost otroške srčne kirurgije. Fakin je že napovedal, da bo svojo odločitev o usodi otroške srčne kirurgije sporočil okoli 15. decembra. A je bil, tako kot že v nekaterih prejšnjih, tudi v današnji izjavi ob robu odprtja presejalno-diagnostičnega centra za program Dora v Mariboru precej jasen. "Ustanovitev inštituta je bila morda tista spodbuda, ki so jo zaposleni v kliničnem centru potrebovali, da premislijo in naredijo nov projekt in nov program. Z nekim novim inštitutom bi bilo v tem trenutku preprosto preveč zapletov in preveč bi nas stalo," je dejal v izjavi za medije.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Simba
# 05.12.2018 ob 17:03
mimogrede, a policija še vedno čaka (koliko je zdej, 3 leta?) na ugotovitve zdravniške zbornice glede poročila o delu na pediatrični?
Coli
# 05.12.2018 ob 17:33
Izjemno velika verjetnost je že, da bo v bližnji prihodnosti nek starš zaradi smrti otroka pravico vzel v svoje roke - izid pa bo podoben dogodku v Izoli zaradi dolgih čakalnih vrst. Slovenska država ne izvaja več niti osnovnih namenov obstoja...in prav vsaki zatiranci do sedaj so se enkrat zdrznili in pričeli pometati vsepovprek. Se morda levica tega zaveda, ali so od 50-letne oblasti že pijani do nezavesti!?!
1970b
# 05.12.2018 ob 17:57
Slovenija je premajhna, da bi bil takšen center vzdržen.

Smiselno bi bilo vzpostaviti regionalni center, ali pa otroke voditi v tujino, srednja pot (samo Slovenija) ni realna opcija.

Kakorkoli obračamo ima tudi ekonomija svojo vlogo.
topol
# 05.12.2018 ob 18:45
Tak način težav z ustanovitvijo nove bolnišnice ni pravi. Če bo naslednji problem na revmatologiji, bomo pa ustanovili inštitut za revmatologijo in postavili direktorja, tajnico in svet zavoda. Bolnišnica je resna stvar. Najprej potrebuješ prostor, nato zaposliš ljudi, ki se še kje izobražujejo, nato se nabavi oprema in začne počasi delati. Sčasoma se dejavnost poveča. Tako so odprli onkološki oddelek v Mariboru (v sklopu bolnišnice). Dolgo je trajalo, a zdaj deluje. Od danes na jutri pa ne gre. Edino pametno je, da klinični center nadaljuje s tem programom tako kot je potrebno.
Gospod Robida pa pač ne bo več imel plačanih sejnin za sedenje v svetu.
tu in tam
# 05.12.2018 ob 18:22
>> 20 mladih naj zaposlijo, pa bo mir.
Kje pa nsj jih vzamejo?
A misliš, da bo kdo hotel delat specializacijo 6 let, pa sploh nebi vedel, a inštitut ali oddelek sploh bo še takrat?
Da ne omenjam izvrstnih odnosov v UKCju.

Lahko pa kubanske zdravnike uvozimo. Menda so jih brazilci 8000 napodili iz države.
no72
# 05.12.2018 ob 18:04
Zakaj Fakin zavlačuje do 15.12.pol bodo pa itak prazniki, pa bo imel spet mir do 7.1.?

Bo čez 10 dni kaj bolj pameten kot je bilo zdravstveno ministrstvo v zadnjih 5 letih?
Pa ne za tole kriviti zdravnike ( vsaj ne velike večine). Problem niso zdravniki, ampak sistemska korupcija in mafija, ki vlada tej državi, ne samo v zdravstvu.
vsenior
# 05.12.2018 ob 17:18
V prvem planu so le zaslužki dohtarjev. Naših in tujih. Gre se jim tudi za "dobro" ime bolnišnice. Za paciente pa jim ni mar.
Verjetno je le vprašanje časa kdaj se bo zgodil podoben primer malega pacientka. ČE SE ŽE NI?
Pa prav vsak teden so bolniki oskrbovani slabše, vrste daljše, denarja pa gre več v zdravstvo. Kaj čakajo zdravniki, da bodo začeli čarodeji zdravit bolnike? oni pa le dobivali plače?

Situacija ni slaba ampak je NORA! Zagotovo bo prišlo do incidentov, takrat pa glavo v pesek!
jerkos
# 05.12.2018 ob 17:12
Inštitut v letu in pol ni naredil praktično popolnoma nič razen pričakovano nepričakovanih visokih honorarjev. Če že prejšnja ministrica in vsi še prejšnji ministri niso storili nič za otročke, ki bojo ne nazadnje za njih delali, je pričakovano logično, da od Fakina, vsaj upam zgolj v priimku, pričakovati resno rešitev problema, ki se vleče že v nedogled. Vmes pa poročil o tragičnih usodah otročkov naj ne bo....
Simba
# 05.12.2018 ob 21:22
Ceriš: "Mene zanima, zakaj ne deluje otroška kirurgija znotraj UKC, zaradi česar je treba ustanavljati inštitut."

Evo, ti bom jest povedu zakaj: zato ker lahko prebereš kakšen modus operandi imajo: vse prikrivat, lagat, tajit in samega sebe po rami trepljat. Evo, zato.

VSAK ki ima vsaj 5g soli v glavi ve da, če hočeš začeti urejati zdravstvo, da boš moral ločene inštitute narediti. Zakaj? Ker v strukturah ki sedaj obstajajo je vso tako prepredeno s korupcijo da nikoli ne boš vedel od katere osebe si dobil nož v hrbet. Zato je najbolj enostavno naredit ločen inštitut, pripeljat tuje strokovnjake / mentorje ki bodo naučili domače ki sploh imajo željo in perspektivo postat dobri kirurgi, anesteziologi in ostalo pomožno osebje.
Po nekaj letih šolanja, nadziranja pa se jim zelo zelo lepo zahvališ in z njimi podpišeš pogodbe za redno (1x?) letno nenajavljeno inšpekcijsko preverjanje.

Če pozorno preberete tisto famozno poročilo o pediatrični vam bo vse jasno in boste dojeli da UKC je že zdavnaj preko točke povratka.
Hrk hrk
# 05.12.2018 ob 21:19
In ravno pri otroški srčni kirurgiji se najbolj zapleta v našem zdravstvu.
Kaj je v ozadju?
Denar in privatizacija slovenskega zdravstva.
smita
# 05.12.2018 ob 19:40
Svinjarija, kaj se pocne s tem institutom...pa zakaj ravno tu, pri nasih najranlivejsih...
"Party’s over, tell the rest of the crew."
Ceriš
# 05.12.2018 ob 19:39
Mene zanima, zakaj ne deluje otroška
kirurgija znotraj UKC, zaradi česar je treba
ustanavljati inštitut. Razni inštituti, ki se večinoma
vsi pasejo pri državnih jaslih, rastejo kot gobe
po dežju, v njih pa vedrijo in oblačijo kadri
s podjetnimi pogodbami, redno pa so zaposleni
v državnih zavodih. Ko se bo kadrom iz UKC
onemogočilo delo zunaj redne zaposlitve,
bo izginila tudi tendenca za formiranjem
inštitutov in sabotiranjem dela in odnosov
znotraj zavodov.
božo1
# 07.12.2018 ob 06:24
SMC: "Žal nam je, da očitno nima več ne enega ne drugega in da na drugi strani tudi ni jasnega načrta o tem, kako povrniti otroško kardiologijo v stanje,....

Povedano:16.novembra 2018
V povzetku stanja je generalni direktor Aleš Šabeder med drugim povedal, da so letos v Ljubljani in v tujini skupno operirali 76 slovenskih otrok s prirojeno srčno napako in izvedli 80 operacij (pri nekaterih bolnikih je bilo potrebnih več posegov); pri dveh pacientih se je zdravljenje končalo s smrtjo.

Evropsko povprečje odstotka umrljivosti v letu, ko je pacient operiran, je 4,5 odstotka, v Sloveniji je ta delež 2,6-odstoten.


Povedano:16.novembra 2018-Minister Fakin
Program otroške srčne kirurgije: odločitev bo padla sredi decembra
-Program otroške srčne kirurgije, ki deluje v sklopu UKC Ljubljana,..... v tem trenutku deluje. Vodstvo UKC zagotavlja, da se razmere opazno izboljšujejo, najsi gre za kadrovsko pokritje tega izjemno sofisticiranega programa ali za odnose med zaposlenimi, ki da so neprimerljivo boljši kot v preteklosti. Toda minister za zdravje bo odločitev o nadaljnjem delovanju programa, ki je še vedno, vsaj na simbolični ravni, razpeto med dvema nosilcema, ljubljanskim UKC in Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOSB), sprejel šele čez mesec dni.

In kaj je sedaj potrebno nekim politikom nekaj tveziti in vnašati nemir? Kaj ti ljudje sedijo na ušesih, ko se nekaj pove iz ustreznih odgovornih instanc? Ne verjamem, da so v veliko korist tiste sodbe dr. Robide, ki zaudarjajo po nekem osebnem interesu.
Kaj ni dovolj povedanega o razvoju stanja v okviru UKC in danem okviru rešitve na strani pristojnega ministrstva? Ali želi o tem polemizirati politična stranka, ki je predhodno zagovarjala nekaj, kar se je izkazalo za slabo?
Bubbles
# 05.12.2018 ob 23:38
beda...vsi mediji o tem pismu, tega pisma pa ni nikjer mogoče prebrati.........presstituti, ki nabirajo klike brez da bi nam dali sploh možnost se seznaniti z bistvom (pismom, za tiste, ki ne kapirate)......velja za vse medije
Simba
# 05.12.2018 ob 21:34
v osnovi pa mi moral razpustit zdravniško zbornico, zaplenit celotno dokumentacijo kjer je prišlo do smrti pacienta, jo predat tujim specializiranim preiskovalcem za področje zdravniških napak in potem urejat to preko specializiranega tožilstva - seveda, furlan bi bil ta prvi k bi odletel kot vodja.

potem pa lepo za vsak sektor v UKC naredit poročilo (kot je bilo o pediatrični) in pogledat kako hudo sesuti so medsebojni odnosi in kdo je kriv za to. Krivce zmetat ven iz službe (krivdni razlogi) in sodno ter odškodninsko preganjat.

potem pa lepo najet priznane tuje strokovnjake za vsak sektor posebej, ki bi inštruirali in mentorirali naše ljudi (tisti ki bi imeli željo in sposobnosti) da bi reveži sploh videli pravo organizacijo in se jo tudi priučili. S psihotesti bi potem poiskal najbolj kompetentno osebo za vodenje - od oddelkov, do celotne UKC.

a bi to dost stalo? ja, ogromno. še vedno pa doooosti manj kot pa je preplačilo 2. tira.
kaj je druga opcija? totalen kolaps.
tu in tam
# 05.12.2018 ob 19:21
RTV, dajte ponovitev Esmeralde
Da ljudje obnovijo znanje španščine.

Ljudje, začnite se učiti špansko, al pa portugalsko, tisti zdravniki iz Brazilije verjetno tudi portugalsko znajo.
tu in tam
# 05.12.2018 ob 18:36
Kubanci "rentajo" zdravnike za cca 3000$ na mesec.
Trenutno imajo viška 8000 zdravnikov, ki so jih "odpoklicali" iz Brazilije.
Zato bi se verjetno dalo še malo glihat ceno.
iluvatar
# 05.12.2018 ob 18:04
20 mladih naj zaposlijo, pa bo mir.
Kazalo