Preventivnih pregledov Zora se udeležuje okoli 70 odstotkov žensk, najslabše se odzivajo starejše. Foto: BoBo
Preventivnih pregledov Zora se udeležuje okoli 70 odstotkov žensk, najslabše se odzivajo starejše. Foto: BoBo
zdravnik zdravstvo bolnica zdravnica
Proti okužbi HPV se cepi dobra polovica šestošolk. Foto: BoBo

Ob prihajajočem evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu tako na onkološkem inštitutu pozivajo, naj se ženske udeležujejo presejalnih pregledov, saj je zniževanje obolevnosti v zadnjih letih zlasti posledica zaščitnega programa Zora ter možnosti cepljenja proti okužbi z virusom HPV.

V Sloveniji je namreč od leta 2003 organiziran splošni prebivalstveni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora). O uspešnosti programa priča dejstvo, da se je vse od začetka pa do danes število novoodkritih rakov prepolovilo. Leta 2003 so tako odkrili 211 primerov, leta 2014 pa je za to vrsto raka zbolelo le še 105 žensk, kar je najmanj v zadnjih 60 letih.

Preventiva v Sloveniji med najboljšimi
V okviru zaščitnega programa Zora izbrani ginekologi vsake tri leta vabijo ženske, stare med 20 in 65 let, na zaščitne preglede. Na pregledu jim vzamejo bris materničnega vratu in ga pošljejo na citološki pregled. Če ugotovijo spremembe celic, žensko povabijo na dodatni pregled ali diagnostiko, po potrebi tudi zdravljenje.

Presejalnih ginekoloških zaščitnih pregledov se v Sloveniji udeležuje več kot 70 odstotkov žensk, največjo težavo z odzivnostjo pa zaznavajo pri ženskah, starejših od 50 let. Za rakom materničnega vratu praviloma zbolevajo mlajše ženske, a v Sloveniji zaradi učinkovitega programa Zora v zadnjih letih najpogosteje zbolevajo starejše ženske po 50 letu, ki se niso redno udeleževale zaščitnih ginekoloških pregledov.

Ženske, ki se ne odzivajo vabilom ginekologov, zamudijo zgodnje odkrivanje, ko je bolezen še na začetku, in praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni veliko slabša.

V primerjavi z drugimi evropskimi državami se Slovenija uvršča med države z nizko pojavnostjo raka na materničnem vratu. Glede na podatkovno zbirko Globocan se s podatki iz leta 2014 Slovenija umešča za Finsko in pred Veliko Britanijo, Švedsko in Nizozemsko, ki imajo že več desetletij dobro organizirane presejalne programe.

Rak se razvije 10 do 15 let po okužbi
Raka na materničnem vratu povzročajo virusi HPV, s katerimi se okuži večina spolno dejavnih žensk in moških, vendar pri 90 odstotkih žensk okužba izzveni sama od sebe brez posledic. Pri manjšem deležu žensk pa okužba vztraja in lahko postopoma vodi do raka na materničnem vratu. Od okužbe do razvoja raka lahko mine precej let, najpogosteje od 10 do 15.

Ker se bolezen razvije razmeroma počasi, to omogoča številne načine preprečevanja in zgodnjega odkrivanja z ugotavljanjem predrakavih sprememb na materničnem vratu z ginekološkimi presejalnimi testi. Za preventivo je ključen tudi zdrav življenjski slog, predvsem z varno spolnostjo, ter cepljenje proti okužbi HPV.

Cepi se le polovica šestošolk
Pomembno vlogo pri preprečevanju raka na materničnem vratu igra tudi cepljenje proti okužbam z virusi HPV. Slovenskim deklicam je na voljo brezplačno cepljenje od leta 2009, a cepljenje je prostovoljno, zato je cepljena le dobra polovica šestošolk.

Cepivo ne pozdravi že obstoječe okužbe, dekleta pa se najpogosteje okužijo v prvem letu po začetku spolnih odnosov, zato je cepljenje najbolj učinkovito pred prvim spolnim odnosom. Na onkološkem inštitutu zato pozivajo starše, naj cepijo svoje otroke proti HPV-ju in s tem zmanjšajo tveganje, da bodo njihovi otroci zboleli za predrakavimi spremembami, povezanimi z okužbami s HPV-jem.