Zaposleni v UKC-ju Maribor trdijo, da je pomanjkanje anesteziologov posledica večletne smernice direktorja Gregorja Pivca, da mora zavod poslovati pozitivno, četudi na račun varčevanja s kadri. Foto: BoBo
Zaposleni v UKC-ju Maribor trdijo, da je pomanjkanje anesteziologov posledica večletne smernice direktorja Gregorja Pivca, da mora zavod poslovati pozitivno, četudi na račun varčevanja s kadri. Foto: BoBo
Problem anesteziologov bodo reševali z uvozom

Sestanka na Zdravniški zbornici Slovenije se je udeležilo vodstvo mariborskega UKC-ja, strokovnega foruma anesteziologov, pa tudi predstavništvo ministrstva za zdravje.

Ugotovili so, da je stanje resno, a da je težavo mogoče rešiti, je po sestanku povedal predsednik zbornice Andrej Možina. Kot je poročala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren, je temu pritrdila tudi Sandra Tušar, predstavnica ministrstva za zdravje.

Razgrnila je prve načrtovane ukrepe. Ministrstvo bo najprej pozvalo vodstva bolnišnic, da anesteziologom, ki bi želeli pomagati v UKC-ju Maribor, to tudi omogočijo. Direktor UKC-ja Gregor Pivec je napovedal, da bo poziv zaokrožil že v petek.

Drugi ukrep: ministrstvo bo letos izdalo razpis za interventni uvoz specialistov anesteziologov. Izide ukrepov bodo preverili čez en mesec, je še poročala Prešernova.

Razlog tudi varčevanje?
Zaradi pomanjkanja teh zdravnikov in nenadnih odhodov na začetku tega meseca so namreč začele odpadati operacije. V UKC-ju Maribor imajo le še 20 anesteziologov, potrebovali pa bi jih 48, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovrinčič. Zato si pomagajo z zdravniki iz drugih bolnišnic, v delo pa vključujejo tudi specializante, zaradi česar menijo, da razmere niso varne za bolnike.

Zgodba o kriznem položaju mariborske anesteziologije je večplastna. Tamkajšnji zaposleni trdijo, da je to posledica večletne usmerjenosti direktorja Pivca, da mora zavod poslovati pozitivno, četudi na račun varčevanja s kadri. V Pivčevem poročilu, ki ga je zahtevala ministrica za zdravstvo, lahko razberemo že leta trajajočo podhranjenost s tem kadrom v severovzhodni Sloveniji. Na Ptuju je število anesteziologov trikrat nižje od povprečja, v Mariboru pa za polovico nižje kot v Ljubljani.

Zdravniška zbornica je v enajstih letih odobrila slabih 40 odstotkov javljenih potreb, tega kadra tudi na trgu ni. Večina anesteziologov dela v izmenah, saj ne dajo soglasja za dežurno službo, kar tudi otežuje organizacijo dela. Večina odklanja tudi 20-odstotni dodatek za povečan obseg dela, saj naj bi bila to le kaplja v morje.

Dejstvo pa je, da praktično edini v Mariboru dežurstva plačajo glede na količnik dežurnega mesta, in ne na količnik zdravnika. Vodstvo bolnišnice želi, da se specializanti vključujejo v redno delo in dežurstva, pri čemer ima težave pridobiti podatke o njihovi usposobljenosti. Imajo 25 specializantov in premalo specialistov mentorjev, zato je zdravniška zbornica že zagrozila, da jim bo odvzela učna mesta.

Pomoč od drugod
Trenutno si v Mariboru pomagajo s pogodbenimi zaposlitvami, upokojenimi zdravniki, pet pa jih prihaja iz Celja in Murske Sobote. Razpisali so dve novi zaposlitvi, za pomoč so zaprosili tudi ljubljanski klinični center, kjer pa so že povedali, da bi tudi sami potrebovali vsaj še 20 specialistov.

Problem anesteziologov bodo reševali z uvozom