Zdravje

Poudarki

  • Primanjkovalo naj bi več tisoč sester
Medicinske sestre
Medicinske sestre odhajajo. V UKC Ljubljana je še posebej problematično na intenzivni negi. Foto: BoBo
Medicinska sestra mora biti poklic, ki omogoča dostojno preživetje, je pozvala Ažmanova. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
V zdravstveni negi stanje...

Dodaj v

Sestre in babice zahtevajo sprejetje dokumenta poklicnih dejavnosti in kompetenc

Želijo nastopiti skupaj z drugimi
12. september 2018 ob 12:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nekatera združenja sindikatov delavcev v zdravstveni negi, torej medicinskih sester ter babic, zahtevajo sprejem poklicnih dejavnosti in kompetenc.

"Poklicne pristojnosti so nujne in treba jih je potrditi takoj," je na tiskovni konferenci dejala Monika Ažman, predstavnica Zbornice zdravstvene in babiške nege, pa tudi Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. "Težko razumem, da je po štirih letih usklajevanj, trdega dela in ne nazadnje politične volje, da dokončno pridemo do 38. člena zakona o zdravstveni dejavnosti in rešimo status srednjih medicinskih sester, postopek obtičal na mrtvi točki."

"Dokument, ki je ključen, nekako ne prejme soglasja ministrstva za zdravje," je dejala. Zakaj pa je pomemben? Je temelj za razmejitev dela znotraj zdravstvenega tima, prva in edina osnova za to, da lahko podelijo pristojnosti posameznemu izvajalcu zdravstvene nege in je gradnik za vse nadaljnje kadrovske dejavnosti, so pojasnili na konferenci.

Na podlagi dokumenta bodo lahko določili standarde in normative ter ugotovili, kje je katerega kadra premalo.

Trenutno naj bi jih primanjkovalo več tisoč že na primarni ravni, toda točnih številk niso hoteli opredeliti, saj je za izračun potrebno sprejetje novih standardov in normativov. Obstoječi so zastareli, so presodili.

Srednje opravljajo delo diplomiranih
Posebej so izpostavili problem srednjih medicinskih sester, ki že dolgo (od leta 2004) delajo na delovnih mestih diplomiranih medicinskih sester, pa za to "niso prejele niti evra". Gre za medicinske sestre, ki zadnjih petnajst let opravljajo delo na "visoko zahtevnih deloviščih", npr. na intenzivni negi ali hemodializi, in imajo visoka specialistična znanja. Te naj dobijo poklicno kvalifikacijo in ustrezno nagrado, so pozvali.

Odhajajo v tujino ali na bolniški dopust
Pri medicinskih sestrah je to še posebej problem, ker jih je že nasploh premalo. Zato so izgorele in odhajajo, so poudarili predstavniki zaposlenih. Še največji problem je ob meji, saj npr. v Avstriji prejmemo tudi dvakrat višje plače.

Tukaj pa jih je vedno manj in pogosto se zgodi, da ena opravlja delo treh. Ljubljanski klinični center je pred "kadrovskim kolapsom", saj zaradi pomanjkanja sester že zapirajo oddelke, je poudaril Miha Benet iz sindikata Florence. Sester bo torej enostavno treba zaposliti več, da se zmanjša izgorelost, in jih bolje plačati. Prenehati se mora tudi praksa, da se ne nadomeščajo porodniški dopusti (to je še posebej problem, ker je več kot 90 odstotkov medicinskih sester žensk) in da se ne nadomeščajo dolgotrajni bolniški dopusti.

Zmanjšanje izgorelosti je ne nazadnje tudi v interesu zaposlovalca in države, saj pretirana dolgotrajna obremenjenost pripelje do pogostejših bolniških dopustov.

Zadeva je pereča tudi v domovih za ostarele, saj se z vse večjim staranjem prebivalstva "spreminjajo v negovalne bolnišnice", zahtevnost oskrbe pa se zvišuje. Dodatne zaposlitve ustrezno usposobljenih kadrov bodo nujne, da bodo lahko domovi ustrezno oskrbovali varovance.

Niso za izstop iz enotnega plačnega sistema
V združenju so izrazili upanje, da bodo lahko pred vlado nastopili skupaj z zdravniškimi organizacijami. "Ne nazadnje v zdravstvu v korist pacienta deluje celoten tim," je poudarila. Toda takšno partnerstvo pri pogajanjih mora biti enakopravno, je poudarila.

Izrazila je zahtevo po sprejetju posebnega zakona o medicinskih sestrah in babicah, kot ga imajo drugi regulirani poklici.

Na novinarsko vprašanje so navzoči izrazili zadržanost do morebitnega izstopa iz enotnega plačnega sistema. So pa za majanje tega sistema okrivili zdravniški sindikat, kar je po njihovih besedah pripeljalo tudi do zadnjih dveh stavk.

Video: Posnetek celotne tiskovne konference

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
johndeer
# 12.09.2018 ob 12:50
Se popolnoma strinjam, prav zato bi morali v JS upoštevati edino pravično pravilo: Plačan si po zahtevnosti delovnega mesta ne po izobrazbi in konec. Tako se je pa sistem popolnoma izrodil, neka višja medicinska sestra, ki opravlja birokratska dela (naroča paciente) je bolje plačana od sestre, ki gara na 'terenu'. Podobno je v vseh sferah JS, eden z višjo šolo ima na istem delovnem mestu nižjo plačo kot dr. Do kraja nepravično.
džeko
# 12.09.2018 ob 13:00
Ko boste stavkale-res stavkale bo sledilo tudi nagrajevanje. Dokler pa ne znate stavkati pač bo kakor bo.
birba
# 12.09.2018 ob 14:17
RTV

Kot prvo dajte pošteno poročat.
To sploh ni bila novinarska konferenca združenj in sindikatov, ki združujejo medicinske sestre.

na novinarsko konferenco NAMENOMA niso bili povabljeni:
- sindikat KC
- sindikat SPUKC
- Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege
- predstavniki srednjih in visokih zdravstvenih šol

To nastopaštvo, ki ga je Zbornica danes sklicala je zgolj igranje populizma in izmikanje krivdi za propad sestrinstva n naši državi. Krvnik sestrinstva pa je zgolj in samo ta zbornica, ki se sedaj želi skrivati za nekaterimi sindikati.
Matej Pirnat
# 12.09.2018 ob 14:17
Ažmanca je nesposobna. Ona kokodaka že več kot 20 let, pa je iz leta v leto samo slabše.

Na vodilnih pozicija v zdravstevni negi so že več desetletji eni in isti ljudje. Kakšno je njihovo delo se vidi na izredno slabem, katastrofalnem nivoju zdravstvene nege v SLO.
trstenjak
# 12.09.2018 ob 13:35
Dokler se bodo sestre strinjale samo z obljubami, bo za njih tako. Sindikat sester pa itak služi samo za nabavo ozimnice.
aaa
# 12.09.2018 ob 13:35

johndeer

Se popolnoma strinjam, prav zato bi morali v JS upoštevati edino pravično pravilo: Plačan si po zahtevnosti delovnega mesta ne po izobrazbi in konec.


Tega filma žal ne bomo videli. Ker potem lahko daš dobro plačanim, visoko izobraženim uradnikom, ki jim je višek napora izpolnjevanje obrazcev za potne liste, vsem po vrsti minimalce.
luna med oblaki
# 12.09.2018 ob 18:20
Zaposleni bi morali biti plačani glede na zahtevnost delovnega mesta: vsaj v gospodarstvu je bilo tako, ni ti pomagalo, če imaš univerzitetno izobrazbo, delaš pa na delovnem mestu, kjer se zahteva srednješolska izobrazba.
Prav tako bi moralo biti tudi v bolnišnicah - visoka šola nič ne pomaga, če ne opravljaš dela, ki je strokovno in ustrezno zahtevno. Izobrazba, ki je sama sebi namen, je brezpredmetna.
Že večkrat pa sem slišala (od zaposlenih v bolnišnici), da dejansko najbolj nastradajo in opravijo najtežja in najbolj "umazana" dela srednje medicinske sestre. To delo je tudi najmanj plačano.
QUENDI
# 12.09.2018 ob 15:13
.....prišparano je polnilo malho za nagrajevanje zdravnikov, po možnosti odsotnih zaradi seminarjev farmacevtskih družb.......
Torrent
# 12.09.2018 ob 13:14
A ni to ta, ki je na TV rekla da prejme plačo nekje 3000€ neto. Dobro s tem predstavlja delj problema. Birokratkom plače dol, sestram gor. Simpl ko pasulj...
galoper
# 12.09.2018 ob 18:02
Strokovne vsebine so predmet obdelave v strokovnih organizacijah. Zdaj se dela tako, da se nahujska sindikaliste, ki se obrnejo z napadom na politiko, če ta kaj pripravi, sledi ugovor, da ni dovolj strokovno pripravljeno in sledi zahteva po višanju plač. Umazana taktika.
Kazalo