Zdravje

Poudarki

  • Sindikati so zaskrbljeni zaradi načina delovanja inštituta za otroške srčne bolezni, saj ga zaradi zaobhajanja sistema plač v javnem sektorju vidijo kot korak k razkroju javnega zdravstva.
Medicinske sestre so preobremenjene. Foto: BoBo
Sindikat rešitve ne vidi v novoustanovljenem inštitutu. Foto: BoBo

Dodaj v

Sindikati: "Našim zaposlenim se gleda na vsako naduro, inštitut pa bo sklepal visoke podjemne pogodbe s kirurgi."

Sindikati zaskrbljeni nad načinom reševanja težav
3. avgust 2018 ob 11:30,
zadnji poseg: 3. avgust 2018 ob 13:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikati, ki delujejo v ljubljanskem kliničnem centru, so zaskrbljeni nad delovanjem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), saj menijo, da bi se težave lahko rešile v okviru ljubljanskega UKC-ja, ustanavljanje inštituta pa dojemajo kot korak k razkroju javnega zdravstva.

"Našim zaposlenim se gleda na vsako naduro, tu pa se bodo sklepale visoke podjemne pogodbe s kirurgi iz tujine," opozarja predsednik sindikata kliničnega centra Vladimir Lazić in dodaja, da se je program otroške srčne kirurgije izvajal uspešno s sodelovanjem nekaterih strokovnjakov iz tujine. "Zdaj pa se to čez noč rešuje z neko ad hoc rešitvijo. Zakaj zdaj plačevati neke svetovalne pogodbe za 20 tisoč evrov na teden z zdravniki iz ZDA, če smo imeli že prej tuje strokovnjake?" se sprašuje.

Več sindikatov, ki v UKC-ju Ljubljana združujejo več kot 5000 od skupno 8000 zaposlenih, je sicer zaskrbljenih zaradi načrtovanega reševanja otroške srčne kirurgije. Zato upajo, da bo politika znova premislila zadevo in čim prej našla boljše rešitve. Inštitut naj bi po njihovih besedah nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju.

Kdo bo plačal? Kdo bo odgovarjal?
Sindikate skrbi predvsem to, da nihče ni ustrezno odgovoril na njihova vprašanja in pomisleke. "Nismo dobili nobenega odgovora na vprašanja o financiranju teh posegov. Tako zdaj ministrstvo na eni strani pričakuje, da bo ljubljanski klinični center varčeval in pazil na vsak evro, na drugi strani pa se bodo plačevale drage podjemne pogodbe." Dodatna težava pa je tudi v tem, da drage podjemne pogodbe slabo vplivajo tudi na zaposlene v kliničnem centru. "Seveda ne bo nekdo zadovoljen, če nekdo, ki je z nekom obiskoval isto fakulteto in dela isto delo, dobi znatno manj, ker je del sistema plač v javnem sektorju."

Dodatno pa je Lazić zaskrbljen tudi zaradi odgovornosti. "Nihče nam ni odgovoril, kako bo z odgovornostjo, če gre pri teh operacijah kar koli narobe." Predvsem sindikate skrbi scenarij, v katerem bi odgovornost moral prevzeti klinični center, saj se bodo operacije v okviru NIOSB-a opravljale v UKC-ju, ki bo tudi zagotovilo vse podporne kadre in potrebno opremo, medtem ko bi zdravnik preprosto "odletel nazaj v Španijo ali ZDA".

Preobremenjene tudi medicinske sestre
Delovanje inštituta pa ne bo rešilo kadrovskih težav kliničnega centra, opozarja Milojka Kurtjak, medicinska sestra na oddelku za intenzivno terapijo otrok in podpredsednica sindikata ljubljanskega kliničnega centra. Opozorila je, da so iz sindikata v preteklosti že pošiljali dopise o nevzdržnih razmerah na oddelku, na katerega bodo tudi premeščeni otroci z inštituta za srčne bolezni po operaciji.

"Pri nas delamo že zdaj pod normativi," opozarja Kurtjakova in dodaja, da so zdaj, med dopusti, razmere za delo na oddelku še zaostrene. "Smo izgorele in preobremenjene, ampak ministrstvo se vede, kot da nas ni. Vse breme so preložili na vodstvo kliničnega centra, ampak naše težave lahko reši le ministrstvo." Saša Kotar iz Sindikata zdravstvene nege opozarja, da je že od septembra 2013 podpisan sporazum za postavitev standardov in normativov, ki pa še niso uveljavljeni, čeprav bi morala v UKC-ju Ljubljana biti spremenjena sistemizacija že julija.

Delovne razmere in plače ne prepričajo novih kandidatov
Preobremenjenost občuti tudi Blanka Pust, medicinska sestra s kliničnega oddelka za bolezni srca in ožilja. "Sem ena izmed sester, ki sem bila letos poklicana z dopusta zaradi pomanjkanja medicinskih sester," pove in dodaja, da sestre na oddelku izrabijo le toliko dopusta, kolikor je minimalno zakonsko predpisano. Delovne razmere pa ne prepričajo novih ljudi, tako da morajo na kliničnem centru večkrat ponoviti razpise za ista delovna mesta. "Veliko k temu pripomorejo tudi razne študijske izmenjave, saj študentje vidijo, kako in za kakšno plačilo delajo v tujini, pa se potem raje odpravijo tja," še dodaja.

Robert Kokovnik, predstavnik zaposlenih v radiologiji, prav tako poudarja, da se za urejanje razmer v UKC-ju vlada ni potrudila nič, razen da je ustanovila inštitut, s katerim se bo zaobšel sistem plač v javnem sektorju. "Stvari so zelo nejasne, ve se le, da se bodo uporabljali material in kadri iz kliničnega centra," opozarja in dodaja, da lahko inštitut z zaobhajanjem sistema plač v javnem sektorju in sistema financiranja javnega zdravstva pomeni en korak k razkroju javnega zdravstva.

La. Da., Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Maboaz
# 03.08.2018 ob 13:14
povečati proračunska sredstva za zdravstvo, omejiti ali celo ukiniti koncesije, ergo...zmanjševati se začnejo čakalne vrste (ker dvoživka pač ne more delati več na javnih aparaturah v zasebne namene). Delo medicinskih sester ovrednotiti dostojno, zdravniki pa že sedaj niso ravno reveži.
džeko
# 03.08.2018 ob 13:15
Pravilno, zakaj bi naši zdravniki delali za manj v NAŠI državi??? Torej....gremo vsi stavkat za take plače kot v tujini, če je za nekatere naj bo za vse !!!
vranek
# 03.08.2018 ob 13:52
Prvic, s temi strokovnjaki so sklenjene individualne pogodbe. Opravljajo delo, ki ga le nekaj desetin na svetu. Izredna znanja, nuja, izredne okoliscine, vse to opravicuje tako placilo. Namesto, da bi bili zadovoljni, da se bo tako premostil cas, do normalne ureditve razmer s stalnim kadrom, vsi ti pristavljajo svoj piskrcek, da bi vanj kaj kapnilo. Pa niso del igre. Zdi se mi pritlehno.
Otroci, njih dobrobit, vse to ni pomembno, ker znova in spet, vsi spet izkoriscajo situacijo za izsiljevanje.
Nasvet tem ,sindikatom". Vasi clani naj namesto teh tujcev opravijo, ce znajo, to delo. Ce so usposobljeni.pa niso. Torej bi bilo lepo, da ste tiho ali pa dajte odpoved in sklenite individualne pogodbe, ce ste zanimivi.pa niste. Niti v tujini.
Sindikati se niso oglasali zadnjih 14 let, ko je problem eskaliral. Ne Fides, ne drugi. Sploh Fides zdaj krivi politiko, ceprav gre za cisto stroko in nadute egote. Ravnanje vas vseh je sramotno. Tudi vam gre le za denar, briga vas zdravstvo. Postajate pravi politikanti!
Capitalism
# 03.08.2018 ob 13:26
Povprecnezi se spet pritozujejo o placilu tujih strokovnjakov, ki jih sami niso sposobni zamenjati. Ta zakoreninjeni javno-sektoraski socializem se kar noce crknit.

Velik problem medicine v Sloveniji in po svetu je, da vanjo rine prevec ljudi, ki nima nobenega namena prilagoditi se potrebam stroke. Vidijo prestiz, ugled, zasluzek, poslanstvo... ne razumejo pa, da je za doseg teh ciljev potrebno zrtvovati veliko, predvsem pa svoj prosti cas.

Feminizacija je del omenjenega problema. A zal so tudi moski v medicini cedalje manj pripravljeni iti v zahtevne specializacije. Tista dva, ki sta si upala zaceti v otroski kardiokirurgiji, nista dobila ustrezne priloznosti in izobrazbe, zato pa privilegij biti gresni kozel zdravnikom sovraznih medijev in nascuvane javnosti. Blagor tistemu, ki bo nasel nacin kako izbrati - usposobiti - zavezati studente medicine tako, da bodo pripravljeni prevzeti odgovornost in izbrati specializacije, ki so najbolj potrebne druzbi. V svetu se ponekod najdejo ze zelo obupani poskusi:

https://www.stuff.co.nz/world/asia/105979525/tokyo-medical-school-lowered-grades-to-fail-women

Ne mislit, da to podpiram, ampak problem je treba razumeti, ce hocete dolgorocne resitve.
Emsho
# 03.08.2018 ob 15:04
Furs je zadnje leto lovil in kaznoval zaposlene v zdravstvu, ki so v deficitarnih okoljih delali preko podjemnih pogodb ali s.p. jev (en zdravnik v večih ambulantah po različnih krajih, glede na potrebe), saj je bilo po njihovem tolmačenju v takšnem razmerju polno elementov delovnega razmerja. Njihova interpretacija je, da ce nekdo dela v prostorih naročnika, v delovnem času naročnika, tudi če uporablja svojo opremo... so to vse elementi delovnega razmerja in so se pogodbeniki morali zaposliti, zavodi so plačali kazni (novinarji poglejte primer Fontane v mariboru) in prispevke za ves cas trajanja pogodbenega razmerja. Tu sedaj bodo pogodbeniki delali v ukclj in celo uporabljali njihov material in druge resurse, pa to naenkrat ni problem?

Sploh se ne zavedajo kakšno pandorino skrinjico so odprli, saj sedaj naenkrat zakonodaja velja za naše in vaše. Ko državi paše, je tako, ko ne, pa drugače. V ustavi piše, da smo pred zakonom vsi enaki. ?
Krtomir
# 03.08.2018 ob 14:17
Sploh so pa te zdravniki malenkost smešni.. po eni strani jih je premalo in ne zmorejo, po drugi strani nočejo konkurence in odžagajo vsakega, ki pripelje tujce...
Amber
# 03.08.2018 ob 13:07
Verjetno bodo omenjali stavko zaradi podhranjenosti kadra in prevelikimi placnimi nesorazmerji v primerjavi s tujimi kardiologi.
akulinakul
# 03.08.2018 ob 14:48
V tej državi rabimo eno konkretno čistko!
mikitr
# 03.08.2018 ob 14:33
Kot s.p. delam veliko po ustanovah ,pisarnah kjer delajo gospodjein gospe ,plačani kot javni uslužbenci.Zelo sem razočaran,oz.vesel bi bil .če bi lahko tako ležerno delal in zaslužil ,kar dobro plačo.Vprašujem ,se ali ti ljudje sploh vedo ,kaj se pravi delat(ne govorim za vse poprek,a preveč je takih).
tu in tam
# 03.08.2018 ob 14:10
@Maboaz

A ti si eden tistih, ki misli, da je zdravstvo zastonj?
Verjetno nisi sploh v detajle prebral svoje plačilne liste?
Če jo sploh imaš?

>>Jaz osebno nimam nič proti zasebikom,
>>dokler ni prisesan tudi na državne jasli.
Na državne jasli so prisesani kvečjemu na UKCju pa ostalih bolnicah, pa ZDjih, ki jim država/občina vsako leto pokrije minuse.
Nisem še slišal za zasebno zdravstveno ustanovo (pa čeprav s koncesijo), da bi ji država/občina pokrivala kake izgube.

Prav tako še nisem slišal za zasebno zdravstveno ustanovo , ki bi plačevala za opremo/matereial več, kot je cena na trgu.
Sem pa že slišal za nebroj primerov, kjer se v "javnih" (zdravstvenih) ustanovah plačuje po včkratnikih tržnih cen.
Orionstar
# 03.08.2018 ob 13:42
povečati proračunska sredstva za zdravstvo, omejiti ali celo ukiniti koncesije, ergo...zmanjševati se začnejo čakalne vrste (ker dvoživka pač ne more delati več na javnih aparaturah v zasebne namene).

Gostilniške pravljice za naivne!
----------------------------------------------------------------------------------------
• Koncesionar izvaja JAVNI program v lastnem prostoru.
• UKC izvaja JAVNI program v državnem zavodu.
●Kje se razkraja javno, če oba izvajata JAVNO??●
----------------------------------------------------------------------------------------
• Dvoživki oddaja prostore DRŽAVNI zavod!
• Dvoživka plačuje najemnino/amortizacijo državnemu zavodu, storitve zaračunava zasebno (s tem se zmanjšuje javna čakalna vrsta), ker DRŽAVNI zavod nima odvečnega programa ZZZS (plansko gospodarstvo), ki bi kril večjemu št. pacientov, kot je socialistično izračunano in se splača oddajat, ker ambulanta popoldan stoji!
●Zakaj imajo državni zavodi minus, če delajo preko normativa ZZZS??●
topol
# 03.08.2018 ob 16:23
V kc, na oi in na mf je precej strokovnjakov, ki so mednarodno uveljavljeni, h katerim se prihajajo tujci učit. Večinoma to res niso Američani ali Švicarji, so pa iz Bosne, Srbije, Indije, Pakistana, Turčije, Slovaške, itd. Kljub temu pa so strokovnjaki, a ne operirajo otroških src, pač pa delajo kaj manj slavnega. Ti ljudje so seveda v plačnih razredih. Skrbijo za ugled ustanove, potem pa pridejo eni, ki jih plačajo neprimerljivo več kot njih. Tega niso veseli udi na razvitem zahodu. Bolnica vseeno ni nogometni klub. Operiranje srca ni bolj pomembno kot operiranje črevesa, ali zdravljenje diabetesa. Prav je, da se vrhunskost tudi plača, vendar ne več kot enkrat več. To ni želja po uravnilovki, temveč preprečevanje ekscesov. Še tak strokovnjak ne more operirati otroškega srca, če vestno ne dela celotna ekipa do čistilke, ki je vse počistila in pomila za njimi. Še posebej pa so pomembni kirurgu enaki: torej asistent, anesteziolog in intenzivisti, tem pa se priklučujejo še sestre, v operacijski dvorani in na bolniškem oddelku. prevelika razlika v plačilu nikakor ni spodbudna za dobro delovanje teama. Ve se, kdo je glavni in je prav, da je najbolje plačan, toda ne ekscesno v primerjavi z drugimi, ki skrbijo za otroka, ko je kirurg že v topli postelji. Ves njegov trud je lahko hitro zaman.
kurt
# 03.08.2018 ob 14:32
dosti pove že to da sem kolega peljal z napotnico z oznako št. 1 -NUJNO na nervološko urgentno ambulanto in smo čakali na pregled k specialistki 6h.
Glede na to da smo bili napoteni na urgentno ambulanto bi morali priti takoj na vrsto...
Razlog seveda premalo ljudi!
Žalost za zdravstvo.
pepieinschlag
# 03.08.2018 ob 17:05
Vse te silne milijarde, ki jih v SLO mečemo za razne lobiste, za preplačan krš in za mlatenke zraka, vse to se ne dogaja v At in posledično je dovolj €€€ za medicinsko osebje!

Natančno tako. Venomer poslušamo, kako se za zdravstvo namenja premalo denarja.
Nihče pa se pretirano ne sekira za milijone, ki »zdravstvu« polzijo iz rok zaradi preplačani umetnih kolkov, žilnih opornic, postelj, napeljave vodovoda itd, itd.
Če vodi besedo pri nakupih »vratar«, potem res ne more biti drugače.

In edini, ki se je do sedaj izpostavil in (tudi) te stvari javno obsojal je Gospod Erik Brecelj.
Dvomljivec
# 03.08.2018 ob 15:24
Ne bomo dobili, ali obdrzali ne domacih ne tujih dobrih kirurgov z nekimi parolami 'vsi smo enaki'
Moje mnenje je, da bi morale biti bolje placane tudi medicinske sestre, saj nam tudi te odhajajo v tujino. Enostavno v javnem zdravstvu prevec denarja ponikne, ker so direkturji nastavljeni po politicni liniji in so javna narocile bistvo njihovega obstoja. V privatnih bolnicah ni javnih narocil, enostavno kupijo najcenejse, v nasprotnem lastnik direktorja odškodninsko toži in ta direktor nima vec kaj izkati v kakršnemkoli poslu.
tu in tam
# 03.08.2018 ob 14:32
@Krtomir
>>Točno to potrebujemo, več globalne
>>konkurence, pa se bo stanje precej popravilo.
>>Naše zdravnike bo pa malo bolelo, ko bodo
>>ugotovili, da za isti denar, ki ga hočejo oni
>>kakšen Indijec ali Čeh 3x bolje opravi svoje delo.
Hmm, Čeh je bil za isti denar kot naši zdravniki, prisoten 2 dni na teden.
Ja, res cenejša konkurenca.
Je pa Čeh res cenejši od Američana. Približno 3x.
Emsho
# 03.08.2018 ob 17:55
Jaz bi bil cist zadovoljen s sistemom, kjer veljajo enaka pravila za vse. Trenutno pa imamo 2 sistema. V enem so javni zavodi, ki se jim gleda skozi prste pri kakovosti, inspekcijskih nadzorih, država jim krije posledice slabih poslovnih odločitev, plus dobijo nekatere istovrstne storitve od zavarovalnice placane bolje kot zasebni izvajalci v javnem sistemu. Pa pacientih so razlike se vecje...tisti ki lahko doplacajo, tisti ki imajo veze, tisti ki so v ambulanti z dodatno zaposleno diplomirano med. sestro in tisti ki niso. Potem je tu se tale kolobocija s podizvajalci na najemnih pogodbah, ki delajo proti drzavi lastnim pravilom in zakonom, ki ponekod zahtevajo zaposlenega nosilca programa (tu bo na pogodbi, pa so mimo zakona izdali dovoljenje za delo), pa podizvajalci v prostorih ukclj, ceprav furs ponekod to kaznuje, tudi ce gre za ciste zasebnike, ki z javnim zdravstvom nimajo nic.

Nekdo je omenil sds, nsi... meni je kot zdravniku in kot pacientu vseeno od koga pride sistem, samo naj pravila veljajo za vse. Tole vse skupaj je pa ze takšna pravna in organizacijska farsa, da mi je nepojemljivo kako je lahko sploh prislo do sem. A so nam res ugrabili drzavo?
Balaš Junior
# 03.08.2018 ob 15:48
Jaz se samo se smejim... zemljaric vam ze pidra nove obrazke, da bomo v enakosti in bratstvu dokoncno zmagali :-)
mikitr
# 03.08.2018 ob 14:38
Koncesjonar,je zasebnik,a lahko za javni denar.In če bi bilo koncesjonarjev veliko,bi bile cene ambulant ,kjer se dela za denar bolnikov manjše,borba za koncesjonarke bolnike pa skozi krajše čakalne dobe,kvalitetno storitev in prijaznost pa vse več.Smisel povsem javnega zdravstva je,da nekateri pri koritu,najemajo ,kupujejo za tuj denar in bogato skoraj brez dela polnijo denarnice.Privatnik bi pazil kaj kupi in za koliko.
zml
# 03.08.2018 ob 14:22
Ne poznam situacije od znotraj, ampak zdi se, kot da se končno najde nekaj sposobnih ljudi na kupu (tisti dr. Gregorič iz tujine npr), zdaj pa zato, ker si v Sloveniji ne moremo priznati, da nismo vsi enaki (bi se pa morali pogajati o smiselnih enakopravnih izhodiščih), rajši zminiramo napredne ideje, kot pa da bi se potrudili, da bi tudi podporni kader bil dodatno nagrajen za najbolj zahtevna dela. A se res na nobeni stopnji svojega razvoja nihče v tej državi ni naučil normalnega dostojnega komuniciranja in izražanja svojih misli?
tu in tam
# 03.08.2018 ob 14:12
@dejneseri
>>ker koncesionarji so pa pozrtvovalni do mere,
>>ko prostovoljno in probono opravljajo storitve?

Ne, koncesionarji naredijo točno toliko, kot jim pogodba z ZZZSjem narekuje.
In točno za takšen znesek, kot je napisan v pogodbi z ZZZSjem.
Saj hočeš čiste račune, a ne?
džeko
# 03.08.2018 ob 13:16
Spet se bodo določene osebe napajale pri koritu.....
grumpycat
# 04.08.2018 ob 18:53
Marko Noc - kolumna Sobotne priloge, 4.8.2018. Toplo priporocam.
galoper
# 03.08.2018 ob 20:12
Ko bi se sindikati tako intenzivno borili za ureditev delovnih pogojev kot se za denar, bi bilo manj problemov na področju zdravstva.
ElTorro
# 03.08.2018 ob 18:50
Vse posege, ki jih dobijo koncesionarji, potem naredijo isti zdravniki pri koncesionarju.

Daj ne bluzi. Moja osebna zdravnica je koncesionar, ne dela nikjer drugje kot v svoji ambulanti.
Pediatrinja mojih otrok ravno tako. Kot tudi moja zobozdravnica.

Omejiti je treba, kot praviš, zasebno delo zdravnikov, ki so zaposleni v javnih zavodih. Ne pa zdaj vse povprek udrihati po sistemu koncesionarjev.

Itak pa je logično, da ne bi smeli delati tudi privat. Tudi Janez Novak, ki je raziskovalec v Leku, ne more popoldne preko s.p.-ja (ali še huje, dopoldne, med delovnim časom) delati še v Krki. Konkurenčna prepoved je pri nas uzakonjena v ZDR.
najdise
# 03.08.2018 ob 17:28
@west
K okulistu lahko pri vsakem optiku greš v ponedeljek na pregled, če si kratkoviden gre preko zavarovalnice, dalnjovidni plačajo, Oz. po 65letu krije zavarovalnica. Prosim ne bluzi.
darkwader
# 03.08.2018 ob 16:09
Res me zanima koliko daje povprečen Slovenec za zdravstvo, v primerjavi s kom drugim, da se že enkrat vidi ali so (smo) nesposobni ali so preprost premalo plačani.
Balaš Junior
# 03.08.2018 ob 16:01
Eno stvar si nasa socialno cuteca srceca morajo priznati: nekatere stvari imajo globalno ceno in nekje je treba za njih placati.

Denimo nafta. Lahko jo obdavcimo, lahko jo nasprotno, subvencioniramo, ampak nihce nam je ne bo dostavil v slovenijo ker smo mi tok posteni in prijazni. No, lahki smo pa pac brez nje. Avtobusi na elektriko iz sostanja, in bicikl. Pa tankstele cez mejo :-)

Enako je z zdravstvom.

Kdo bo placal, kako se bo storitve delilo, lahko politicno kupckamo znotraj nase province. Ampak placati ga bo treba, poti okoli tega ni.
zml
# 03.08.2018 ob 15:47
Pač treba se je odločiti - upoštevati trenutno plačno lestvico ali imeti vrhunske otroške srčne kirurge. Obojega pač ne moreš imet.
Simba
# 03.08.2018 ob 15:36
to kar je v sloveniji je državno zdravstvo, to kar so pa privatniki z koncesijo pa je javno zdravstvo, tisto kar so pa privatniki brez koncesij pa je privat zdravstvo.
Lešnik
# 03.08.2018 ob 14:44
Bi prosim sestavili spisek imen vseh odgovornih, ki so pripeljali naše zdravstvo do stanja, ki je danes. Ko človek misli, da smo dosegli dno, gremo še vedno globlje. Smo v prostem padu.
Orionstar
# 03.08.2018 ob 13:52
Kaj pomeni prisesan na državne jasli?
• plača
• javni program
• plačevanje najemnine
...

Predtem napisano 13:42h, pa ni moje mnenje, ampak DEJSTVA!
Vsak minus pomeni nepoznavanje situacije oz. REALNOSTI!
Maboaz
# 03.08.2018 ob 13:49
@orionstar

Takole, kar se mene tiče....ko mladi zdravnik zaključi fakulteto, se naj odloči, kje bo Hipokratovo zaprisego izvajal. V javnem ali zasebnem sektorju. Zasebnega sektorja v zdravstvu pri nas nihče ne omejuje ali ogroža, ravno nasprotno, čedalje večja krila mu daje država. Jaz osebno nimam nič proti zasebikom, dokler ni prisesan tudi na državne jasli. Naj stopi sam na trg dela, pa naj dela. Še vedno pa je zame neprecenjena dobrina ta, da (zaenkrat še) lahko grem k zdravniku z zdravstveno izkaznico namesto kreditne!
Radio
# 03.08.2018 ob 19:46
@grumpycat:

Koncesionarji na primarni ravni opravijo 20 do 100 % več storitev kot jim jih plača zzzs. Poleg tega ne dobijo prostorov “zastonj” od občine. Tako, da svetujem malce previdnosti pri pisanju.
dejneseri
# 03.08.2018 ob 18:32
Tu in ram, sploh ne gre za to da koncesionarji ne bi delali, ampak pavsal o udrihat po javnih dohtarjih da ne delajo in da se jim gre za nek prestiz je abotno.

In voda na mlin histericnim privatizatorjem.
Morgen
# 03.08.2018 ob 18:31
Zaslužni penzionist g.Kenda že odpira svetovalno podjetje.
Milojka bo še interventno nakazala 100 000 000$ dobaviteljem.
Za medicinske sestre pa ni.
Ves material se preplačuje večkratno za osebje ali aparature pa ni.
Mater malo večja trgovska veriga ima centralni logistični center
in nabavo le pri nas v zdravstu pa to ne gre.
Le zakaj ne?
Dvomljivec
# 03.08.2018 ob 15:53
Simba, to kar si napisal drzi, s tem da jaz bogato vsak mesec placujem javnemu zdravstvu, da si moram potem brez zavarovanja placati se privat, ko rabim. Če bi se lahko za sebe odločil, bi izbrav privat, pa nimam te možnosti.
d_doktor
# 03.08.2018 ob 14:27
Tejo nej vzamejo. Sej je kirurug.
džeko
# 03.08.2018 ob 13:16
Maboaz se podpišem pod tvoj post, zadel si bistvo.
amigo
# 05.08.2018 ob 06:09
Je bolj kot olje na žerjavico, ki žari in ob razvpiti "medijski pozornosti" znižuje potrebno spoštovanje do zdravstva v Sloveniji.

Ne vem kakšno potrebno spoštovanje ti pričakuješ v dejavnosti kjer vlada korupcija in kraja. Tako so kupovali žilne opornice po petkratni ceni, pa ni nihče niti v preiskavi.
božo1
# 05.08.2018 ob 04:47
Sindikati, ki delujejo v ljubljanskem kliničnem centru, so zaskrbljeni nad delovanjem Nacionalnega inštituta ....
Nisem siguren, če je to vprašanje za skrb in delo sindikata. Je bolj kot olje na žerjavico, ki žari in ob razvpiti "medijski pozornosti" znižuje potrebno spoštovanje do zdravstva v Sloveniji.
petrap
# 04.08.2018 ob 09:43
To, da je nek izvajalec zdravstvenih storitev pretirano zainteresiran za določene vrste posegov, največkrat že samo po sebi kaže na prisotnost neke anomalije v sistemu.
Izvajalci bi morali biti primarno, če že ne izključno zaunteresirani za zdravljenje bolnikov, upoštevajoč realne potrebe le-teh in, seveda, tudi za pošteno plačilo opravljenega dela.
Že samo razmišljanje o čimboljših in čimlažjih zaslužkih na račun bolnikov (kaj in kje se nam splača delati), je nesprejemljivo in skregano z medicinsko etiko in deontologijo. Takšno razmišljanje, sploh pa ravnanje ni skladno z zapisanim v Kodeksu medicinske deontologije Slovenije.
Kdor malce bolje pozna situacijo v našem zdravstvu danes, ve, da je veliko zdravstvenih storitev opravljenih brez prave koristi za bolnika (ker je to pač pripravljen plačati ZZZS).
ZZZS pa nima zadostnega pregleda nad resničnimi potrebami po zdravstvenih storitvah prebivalcev Slovenije, da bi lahko na podlagi tega pravično in učinkovito usmerjal razpoložljivi denar.
Nekatere zdravstvene storitve, ki sicer niso iz razlogov obravnave bolnikov prioritetne, so opravljene predvsem zato, ker je zanje očitno na razpolago dovolj kadra. Za tiste, ki so prioritetne, pa kadra, ki bi jih znal opraviti, ni vedno dovolj.
To so pravi, vsebinski problemi našega zdravstva, čakalne vrste pa so predvsem, res pa ne tudi izključno, posledica takšnega stanja.
Delati več v Slovenskem zdravstvu tako, da bi več zaslužili, je zgrešeno razmišljanje. Res pa je, da imajo zaposleni v zdravstvu pravico terjati pošteno plačilo za svoje delo. Za pošteno plačilo pa je potrebno delati dovolj, bolj organizirano in korektno. Potrebno je zagotoviti tudi zadostno število usposobljenega kadra, kar bo posledično tudi normaliziralo ceno njihovega dela.
To so pravi izzivi in takšne bi morale biti usmeritve zdravstvene politike, ne pa bluzenje o javnem in zasebnem, katero od teh je boljše in podobno, kar poslušamo in beremo v medijih ter v programih političnih strank.
samogledam
# 04.08.2018 ob 06:58
ukinit vojsko in denar namenit zdravstvu, ker je evidentno narod bolan.
grumpycat
# 03.08.2018 ob 21:35
@radio

Ne govorimo o primarni ravni - tukaj ni cakalnih dob. Cakalne dobe so lahko predmet le sekundarne ali terciarne obravnave. Tu se pa koncesionarji razumljivo obnasajo ekonomsko vzdrzno - ko ni vec programa, ga ne izvajajo vec. Bolnice si tega, da ne sprejemajo, ne morejo/smejo privosciti. Ce so cakalne dobe predolge, je pa pritisk na urgence. In v tem kontekstu so bolnice v podobnem klinču kot zdravniki na primarni ravni.
Pac - ni kul, da se koncesionarje kuje v nebo napram bolnisnicnim specialistom, brez razumevanja, da je nacin dela bistveno drugacen. Koncesionar lahko rece, da ne sprejme napotnice, bolnica tega ne more. In cakalne dobe so posledica programa, ki ga ustanova dobi, zmogljivosti ustanove (te so praviloma vecje od programa) in priliva napotnic. Ce koncesionarji nehajo sprejemati napotnice, se bolniki usmerijo v ustanove, ki jih, posledicno se v teh ustanovah pritisk poveca in cakalne dobe podaljsajo. Januarja pa koncesionar zacne novo leto in se lahko pohvali z 0 dni cakalne dobe.
Emsho
# 03.08.2018 ob 17:56
2 sistema znotraj javnega zdravstva, da ne bo pomote.
RayManzarek
# 03.08.2018 ob 16:47
@darkwader: SLO plačuje enako oz. več kot se to v AT! V AT so plače zdrav. osebja bistveno višje, delovni pogoji bistveno boljši, storilnost, strokovnost, ... vse boljše! Zakaj? Ker ni korupcine oz. je zanemarljiva in strogo preganjana, ker so plače manj obdavčene, ker vodstvene položaje zasedajo strokovnjaki, ki za svoje delo kazensko in odškodninsko odgovarjajo, ker v AT se ne more zgoditi, da bi se operacijske postelje preplačale 4x, da bi v novem objektu bila v k*** vodovodna instalacija, .... Vse te silne milijarde, ki jih v SLO mečemo za razne lobiste, za preplačan krš in za mlatenke zraka, vse to se ne dogaja v At in posledično je dovolj €€€ za medicinsko osebje! V AT si dobro plačan za dobro opravljeno delo in za to, da za svoje delo odgovarjaš!
grumpycat
# 03.08.2018 ob 16:40
@repec
Koncesionarji nimajo najkrajsih cakalnih dob. Oni so tisti, ki ko naredijo program zaprejo stacuno. Recejo, da ne sprejemajo vec. Samo se samoplacnisko.
Drzavne ustanove pa sprejemajo tudi ko je program ze poln. Ker so to praviloma tudi zahtevnejse storitve in ker se terciar izvaja praviloma v drzavnih ustanovah, je naval v te ustanove neprimerno vecji. Ce ni vec programa, ni vec denarja za zaposlovanje, ergo se ne da vec naresti. Vse bolnisnice pa naredijo v povprecju 20% vec programa kot dobijo placanega. Tudi od to minus, ki ga bolnice ustvarijo. Koncesionarji pa kot receno pac zaprejo in ne sprejemajo vec napotnic.
dejneseri
# 03.08.2018 ob 14:07
aja, repec, ker koncesionarji so pa pozrtvovalni do mere, ko prostovoljno in probono opravljajo storitve?
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 13:48
Edini, ki delujejo brez stavk in z najmanjsimi cakalnimi vrstami so koncesionarji (se pravi neke vrste privat pogodbenniki, ki jih placamo iz zavarovanja). Ne vem zakaj ste vsi proti njim.
božo1
# 11.08.2018 ob 04:12
Vladimir Lazić in dodaja, da se je program otroške srčne kirurgije izvajal uspešno s sodelovanjem nekaterih strokovnjakov iz tujine. "Zdaj pa se to čez noč rešuje z neko ad hoc rešitvijo

....in še več o plačilih in tako dalje in tako naprej v članku, ki meče senco in, ko se postavlja sindikat kot "zaščitnik delavca" v vlogo največjega strokovnega razsodnika in, ko vse to dejansko ruši ugled institucije in sistema v škodo izvajalcev kot uporabnikov.

In sindikalist pove kako je bilo nekaj v preteklosti uspešno s tujim strokovnjakom, jaz pa preberem ravno tista poročila izpred cca.6 let s samimi kritikami. Tako o previsoki plači v štirih letih (1,2 mio), o smrti otročka, o osipu domačih kirurgov in tako kot danes vse v najslabši luči.
Pa se moramo danes res ponovno vprašati, kdo uničuje to naše zdravstvo? Po tistem, ko je kirurg pediater "odstopil" z besedami " ne morem, pritisk medijev je prehud"?!
Kazalo