Za Slovenijo velja, da ima zelo visok standard cepljenja. Precepljenost otrok in mladostnikov za posamezno bolezen je več kot 95-odstotna, s čimer se dosega dobra skupinska zaščita, ki je nujna  za ustavitev širjenja povzročitelja bolezni med ljudmi. Foto: EPA
Za Slovenijo velja, da ima zelo visok standard cepljenja. Precepljenost otrok in mladostnikov za posamezno bolezen je več kot 95-odstotna, s čimer se dosega dobra skupinska zaščita, ki je nujna za ustavitev širjenja povzročitelja bolezni med ljudmi. Foto: EPA

Glavni razlog, zakaj se odločajo za cepljenje, je predvsem preventiva, kažejo izsledki raziskave, opravljene med 16. in 26. septembrom lani na reprezentativnem vzorcu 1.006 prebivalcev Slovenije.

Vprašani so v povprečju izrazili zelo visoko strinjanje s trditvami, da bi se cepljenja morali udeležiti vsi otroci (povprečje 4,6), da so cepljenja potrebna, ker našo družbo varujejo pred nekaterimi smrtno nevarnimi boleznimi (povprečje 4,5), ina da je razvoj na področju cepiv nujen (povprečje 4,6). Izrazito negativno pa je bilo stališče vprašanih do trditve, da so cepljenja nevarna za zdravje ljudi (povprečje 2,6).

V ospredju je preventiva
51 odstotkov vprašanih je menilo, da je najpomembnejša lastnost cepiv to, da varujejo pred boleznimi. Varnost kot lastnost cepiv v smislu manjših stranskih učinkov je kot najpomembnejšo izbralo 29 odstotkov vprašanih, preizkušenost cepiv pa 17 odstotkov vprašanih. Pri razlogih za odločitev za cepljenje prevladuje preventiva.

C. R.