Zdravje

Poudarki

  • Apel slovenski vladi: "Zvišajte cene alkohola!"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 37 glasov Ocenite to novico!
alkohol
Po porabi alkohola na prebivalca je Slovenija v vrhu EU-ja. Foto: BoBo
Ljubljanski svetniški klub NSi-ja je vložil pobudo za prepoved popivanja na javnih površinah, kot so to storili v Kranju, saj po mnenju svetnikov popivanje na javnih površinah povzroča številne kršitve nočnega reda in miru.
kozarec vina
Zvišanje cen alkohola bo brez dvoma posledično zmanjšalo škodo, ki ga povzroči tvegana in škodljiva raba alkohola, so prepričani pri Mladinskem združenju Brez izgovora. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenija v vrhu pri porabi alkohola. Podražitve in prepoved pitja na javnih površinah?

Pri mladih se dekleta po porabi alkohola izenačujejo s fanti.
23. september 2012 ob 12:33,
zadnji poseg: 25. september 2012 ob 10:36
Koper - MMC RTV SLO

Po registrirani porabi čistega alkohola na prebivalca je Slovenija na petem mestu v EU-ju. Po deležu ciroze jeter pa kar na tretjem mestu.

Na regijski konferenci o problematiki alkohola v koprski regiji so v prvi vrsti izpostavljali podatke o porabi alkohola, ki Slovenijo uvrščajo v vrh EU-ja. Ob visoki porabi alkohola Slovenci pijemo tvegano in škodljivo, saj se kar 42 odstotkov odraslih opije vsaj enkrat letno, medtem ko lahko pri 10 do 15 odstotkov odraslih govorimo o odvisnosti od alkohola, je pojasnila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje.

Najpogosteje so čezmerni pivci ljudje iz spodnjega delavskega sloja, najpogosteje moški, stari med 40 in 45 let, ki živijo v vaškem okolju. Največ čezmernih pivcev pa prihaja iz vzhodnoslovenske regije. Alkohol je sicer pri nas drugi najpomembnejši dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt.

Raziskave pa kažejo tudi na visoko porabo alkohola med mladimi, saj kar četrtina petnajstletnikov navaja, da vsaj enkrat tedensko pije alkohol, medtem ko jih 41 odstotkov priznava, da so že bili opiti.

Ob tem je Maja Zorko iz Inštituta za varovanje zdravja opozorila, da obstaja pri osebah, ki alkohol začnejo piti prej, večja verjetnost za razvoj odvisnosti, zato bi po njenem mnenju morali mejo, ko začnejo mladostniki tedensko piti, čim bolj zviševati.

Opozorila pa je tudi na to, da se petnajstletna dekleta po deležu tistih, ki so že bili opiti, približujejo fantom. Razloge za to vidi Zorkova predvsem v industriji zabave, ki naj bi se čedalje bolj usmerjala na dekleta in izenačevanju socialnih vlog med spoloma.

Na področju problematike alkohola v Sloveniji sicer deluje 307 organizacij, pri čemer je izkupiček preventivnih programov manjši, kot bi lahko bil, je opozorila Tadeja Hočevar iz Inštituta za varovanje zdravja. Vzroke za to vidi v težavah pri financiranju in slabi medsebojni povezanosti organizacij.

Uvedba minimalne cene na enoto alkohola?
Pri evropskem nevladnem združenju Eurocare (European Alcohol Policy Alliance) pa se zavzemajo za uvedbo minimalne cene na enoto alkohola, za kakršno se je pred kratkim odločila škotska vlada, podobne načrte imajo še druge regionalne oblasti v Veliki Britaniji, tovrsten ukrep pa so predlagali tudi slovenski vladi - prepričani so namreč, da je cena eden izmed najučinkovitejših mehanizmov za obvladovanje porabe alkohola.

Ena izmed držav, ki so uvedle eno izmed oblik minimalne (najnižje) cene v zadnjih 20 letih, je tudi Kanada - njihove izkušnje in ocene kažejo, da 10-odstotno povečanje najnižje cene alkoholnih pijač zmanjša njihovo porabo glede na druge pijače za 16 odstotkov.

"Po vzoru ukrepov škotske vlade smo tudi v Sloveniji pristojnima ministrstvoma za zdravje in finance predlagali določitev najnižje cene na enoto alkohola, saj želimo s tem ukrepom čim bolj zmanjšati finančno dostopnost alkoholnih pijač (zlasti mladim) ter približati cene alkoholnih pijač v trgovinah in bencinskih črpalkah tistim v gostinskih lokalih. Ukrep mora pomeniti bistveno zvišanje cen alkoholnih pijač v vseh prodajalnah. Predlagamo uvedbo cene na enoto alkohola, ki bi v povprečju pomenila zvišanje cen vina in piva v trgovinah za najmanj 50 odstotkov, žganja pa za najmanj 25 odstotkov ter zvišanje cen vina in piva na bencinskih črpalkah za najmanj 25 odstotkov," je ideja sodelujočih pri projektu Preventivna platforma.

"Uvedba minimalnih cen alkoholnih pijač bo najbolj vplivala na boljše zdravje mladih, ki ob koncu tedna v raznih prodajalnah nakupijo veliko manj kakovosten alkohol po smešno nizkih cenah. Te manj kakovostne alkoholne pijače vsebujejo še več rakotvornih snovi od etanola, ki že v osnovi dokazano povzroča raka. In te alkoholne pijače mladi zaradi cenovne dostopnosti kupujejo v zelo velikih količinah. Zvišanje cen alkohola bo brez dvoma posledično zmanjšalo škodo, ki ga povzroči tvegana in škodljiva raba alkohola," pa so prepričani pri Mladinskem združenju Brez izgovora.

L. L., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
lojal
# 23.09.2012 ob 12:42
Po izgledu Vizjaka bo kar držalo.
gta
# 23.09.2012 ob 12:50
Samo pogledaš kakšno vlado imamo...pa te takoj prime za zvrnit šilce žganega. Tako, da pozabiš...
espero
# 23.09.2012 ob 12:43
Z depresijami zaradi ekonomske krize se bo poraba alkohola še povečevala. Pilo se bo ceneno vino in žganje , ki pusti še hujše posledice kot kvalitetno ki stane. In preprosti ljudje bodo spet potegnili ta kratko , bogati in krivci za to krizo bodo pa moralizirali .
PetrovskiN
# 23.09.2012 ob 12:40
Kolkr vem smo bli včasih prvi v obeh kategorijah, tko da se stanje očitno izboljšuje :)
Nikec3
# 23.09.2012 ob 12:37
To je zato ker smo v povprečju revna država. V bogatih državah pač namesto alkohola uživajo heroin.
Freestailo
# 23.09.2012 ob 12:42
Vzameš Slovencu alkohol pa bomo imeli revolucijo.
gorc27
# 23.09.2012 ob 13:07
Mogoče bi pa moral Nsi redlagat naj postavijo kakšen koš.
JackBauer
# 23.09.2012 ob 12:43
O predlogu NSi, da "po mnenju svetnikov popivanje na javnih površinah povzroča številne kršitve nočnega reda in miru", pa:

Tudi uporaba avtomobilov na javnih površinah povzroča številne kršitve prometnih predpisov, še več, celo nesreče, poškodbe in smrti.
tibhar
# 23.09.2012 ob 13:11
@Tadejstein

To bi se zelo učinkovito odpravilo, če bi uvedli sistem, ki ti povrne npr. deset centov ali pa več za vsako plastenko ali steklenico, ki bi jo prinesel nazaj v trgovino ali pač na določeno mesto, kjer bi to prevzeli.
mucek113
# 23.09.2012 ob 13:28
Bolan predlog. Popolnoma zgrešen, nepoznavanje dogajanja na terenu.

Pije se sicer še bolj kot to navajajo raziskave, dosti bolj. Nihče ampak prav nihče ne pove resnice v teh anketah, kvečjemu debele laži akako malo se spije.

Ampak prepoved ni rešitev, samo še već se bo pilo pred vhodi. Upam da ne zajadramo v prepovedi, ker potem bomo postali še bolj kriminalna in nazadnjašak družba.

Kdaj se je najbolj pilo v Ameriki? Kdaj je bilo največ švercerskega kriminal, kdaj je bilo največ odvisnikov od alkohola?

uganili ste med prohibicijo, popolno prepovedjo pitja alkohola.

Upam da se naša država nagne v drugo smer, kjer bo še popolna legalizacija droge in prostitucije, to je rešitev za 90% kriminala in tragičnih zgodb posameznikov. Če se kdo ne strinajm naj mi razloži kaj je dobrega v tem da so te stvari prepovedane.

Pa ne me razumet kot, da potpiram uporabo zgoraj naštetih stvari, nasprotno. Samo zakaj je bolje da je to prepovedano kot pa legalno ne razumem.
generacija56
# 23.09.2012 ob 13:14
Naša himna je zdravljica!
Kaj bi še radi?
Ko je naš človek na dnu, ima vinograd, kamor se umakne.
Smo eden največjih pridelovalcev vina, po številu prebivalcev na svetu.
Če pa bi govorili o posledicah, pa bi bilo najprej potrebno umakniti pijančke in tiste prizadete iz parlamenta in vlade, pa se o tem ne bomo več pogovarjali.
Ne bo potrebno.
gorc27
# 23.09.2012 ob 13:12
Potem pa večji smetnjak, ki se ga ne da dvigniti.
roxdegabba
# 23.09.2012 ob 13:39
Zopet si izmišljujejo nek ukrep, ki bo prizadel ljudi, ki zmerno in priložnostno uživajo alkohol, alkoholikov pa ne bo niti najmanj zmotil. Tako kot gnili kebrov zakon, ki je prizadel priložnostne pivce in nabasal žepe gostincev, velike uživalce pa je pustil pri miru.

Enako velja za debilno prepoved pitja piva na športnih prireditvah, ki je prizadela samo klube, ni pa zmanjšala porabe alkohola in incidentov med športnimi prireditvami. To se najbolj vidi v športih, kjer slovenski klubi tekmujejo s klubi iz okoliških držav, kjer gledalci na tekmah lahko mirno pijejo pivo. Na ta račun je na tekmah več gledalcev, poleg tega pa klubi služijo s prodajo koncesij za prodajo piva na tekmah. Upam si reči, da bi na ta račun klub Acroni Jesenice, ki je letos propadel, v zadnjih petih letih zaslužil toliko, kot znaša klubski dolg. Prepoved točenja piva na tekmah je torej med drugim botrovala prooadu tega kluba. Tudi drugi klubi se zelo težko merijo s klubi iz okolice ravno zaradi izpada dohodka zaradi točenja alkohola. Marsikdo ne gre na tekmo, ampak se raje usede v lokal, naroči pivo in si tekmo ogleda po tv. Od takega gledalca bi klub zaslužil kakih 10 ali 15 evrov po tekmi, tako pa ne dobi nič.

Takole čisto laično preko prsta ocenjujem, da prepoved točenja alkohola klube stane okoli pol milijona letno. Pri hokeju to pomeni 5 vrhunskih igralcev za ebel ligo. Olimpija bi, če te gnile prepovedi ne bi bilo, krojila vrh lige, tako pa se bori za predzadnje mesto.

Če se grejo neko borbo proti alkoholu, naj povečajo kazni za prekrške v pijanosti, ne pa da se alkoholiziranost šteje za olajševalno okoliščino.
gorc27
# 23.09.2012 ob 12:56
Po mnenju Nsi bi z prepovenjo popivanja na javnih mestih gostinci lahko zaslužili več.
Drugače pa svoje frustracije raje sproščat v Afganistan, ubijat talibane, to je zelo krščansko.
roxdegabba
# 23.09.2012 ob 15:20
Mindmaster, prepoved uživanja alkohola na javnih površinah je prepoved, ne regulacija. Regulacija bi bila, če bi na primer bilo dovoljeno na javnih površinah popiti dve pijači dnevno.

Kar pa se tiče učinka, sem pa že povedal, kaj si mislim. Glede na to, da tako goreče zagovarjaš ta ukrep, ki škodi vsem, razen gostincem, sklepam, da si lastnik kakšneg lokala in si maneš roke ob misli, da bodo tisti, ki jih sedaj vidiš na klopci v parku, od uveljavitve zakona naprej sedeli v tvojem lokalu.
iwe
# 23.09.2012 ob 12:43
Pijemo ga radi, stari in ta mladi, žganje pivo gin in vin, wiski vse je in!! :)
Mindmaster
# 23.09.2012 ob 13:31
Dvigniti trošarine za alkohol, pa ubiješ dve muhi na en mah.

Na pobudo NSi pa bi bilo najbolje kontrirati s pobudo za prepoved delovanja butastih strank.
pingvini slo
# 23.09.2012 ob 13:09
@gorc27
poglej si sliko natančno. koš je. prevrjen. kakšen konča tudi v Ljubljanici.
roxdegabba
# 23.09.2012 ob 14:56
Kako je kebrov zakon vplival name:

V času, ko je bil ta zakon uveden, sem delal na nekem projektu in neredko sem šel domov šele ponoči. Ob takih priložnostih sem se ustavil na bencinski črpalki, kjer sem kupil pločevinko piva, ki sem jo potem med pešačenjem do doma popil.

Kebrov zakon je dosegel samo to, da sem bil prisiljen enako količino piva kupiti pri gostincu po štirikratni ceni, ob tem pa sem imel še probleme, ker vsi gostinci niso imeli plastičnih kozarčkov, poleg tega pa se pijača v odprtem kozarcu med hojo rada polije, v pločevinki pa veliko težje.

V času kebrovega zakona sem opazil pred deveto uro tudi dolge vrste mladih, ki so v trgovinah kupovali velike količine alkohola, da ja ne bi zmanjkalo. Se pravi, moja osebna izkušnja je taka, da je zakon otežil življenje priložnostnim pivcem, neproblematičnim, tiste, ki so popili veliko pa je prisilil v kupovanje na zalogo in tako marsikoga porinil v še hujši alkoholizem.

Predvidevam, da bo učinek tega zakona enak. Ljudje, ki bi sicer priložnostno popili kako pijačo zunaj na klopi v parku ali ob bregu kakšne reke, bodo zopet porinjeni v oderuške kremplje gostincev, tisti, ki pa to redno počnejo, pa si bodo že našli kraje, kjer bodo nemoteno pili naprej.

Ob tem me zelo zanima, kako močan je gostinski lobi v NSi. Ne bi me presenetilo, če bi ta ukrep prišel ravno od gostincev. Oni bi najraje videli, da bi prodajo in pitje alkohola prepovedali povsod, razen v njihovih lokalih. To bi jim res napolnilo njiove oderuške žepe. Ta predlog NSi je korak v tej smeri.
gorc27
# 23.09.2012 ob 13:39
"Na pobudo NSi pa bi bilo najbolje kontrirati s pobudo za prepoved delovanja butastih strank."

Ja res. To je, kot da bi nekdo podal pobudo za prepoved verouka, saj je obiskovanje verouka povzročilo številne primere pedofilije, ta pa je pri nas z zakonom prepovedana.
zogg
# 23.09.2012 ob 14:05
Pol župniki tudi več ne smejo pit vina med mašo
kohar38
# 23.09.2012 ob 13:44
Mladina še pit več ne bo mogla. Kafiči so predragi.....kam nas vodi ta represija.
generacija56
# 23.09.2012 ob 13:24
In še dodatek:
V Sloveniji delamo samo z mišicami in hrbtom, zelo malo je ljudi, ki imajo in so sposobni uporabljati pamet. Smo cenena fizična delovna sila, ki jo iznajdljive barabe prodajajo zahodnim podjetjem.
Ko se človek po napornem dnevu vsede in ve, da drug dan ne bo trpelo drugo, kot telo, se napije.
Človek, ki ve, da bo drug dan potreboval pamet, ne pije.
In tako naši parlamentarci: ker so zdresirani da le pritiskajo tipke, zeleno ali rdečo, se mirno lahko vsak dan po šihtu napijejo.
daco1
# 23.09.2012 ob 12:55
Pijmo bratci vince,naj voda tam stoji,
vodica je mrzla in srcu zdrava ni.Živeli slovenci.
JackBauer
# 23.09.2012 ob 12:41
Lepo, da je Slovenija vsaj v nečem pri vrhu.
AlFe
# 23.09.2012 ob 14:48
Na petem mestu smo? Je**m jim majku, kako so lahko še boljši od nas! Takoj grem popravljati vrstni red!!!
Coen
# 23.09.2012 ob 13:45
@ Mindmaster
Dvigniti trošarine za alkohol, pa ubiješ dve muhi na en mah.

Povsod je enkrat meja. Če bodo trošarine na alkohol enkrat presegle to mejo, bodo ljudje začeli kupovati na črnem trgu, posledično bodo bogateli karteli, država pa bo spet zganjala jok in stok, kako ne pobere dovolj davkov.

Če je povpraševanje, s prepovedjo ne boste dosegli nič. Spomnite se namreč prohibicije v ZDA med 1920 in 1933 - prepoved izdelave in prodaje alkohola in vzpon mafije kot posledica.

Pač časi so težki, v državi je več kot 100.000 brezposelnih, za božjo volo! Tudi plače in pomoči se nižajo, a vi bi pa radi zvišali trošarine na dobrine. Očitno se vam res kolca po revoluciji.
mucek113
# 23.09.2012 ob 13:34
Mindmaster@

Za prepoved butastih strank sem pa takoj! In vem zakaj. Zato, ker ne bi več škodili in poneumljali naroda in iz njega delali čredo nesamostojnih ovac.

Razlogov je še milijon zakaj. Zakaj se pa takega kot so cigaret, alkohol, droge prostitucija prepoveduje pa res ne najdem niti enega.
Tadejstein
# 23.09.2012 ob 13:02
predlog NSi sploh ni tako napačen.

mucek113
# 23.09.2012 ob 15:58
tadejstein@

meni se pa smilijo tisti, ki nimajo v življenju drugega kot drugim moralizirat kaj je prav in kaj narobe.

Razen kvazi moralnih zadržkov da ne rečem čistunskosti, ki vam jih je Cerkvena dogma uspela vgraditi v male možgane nisem slišal enega konkretnega in razumnega razloga zakaj nekaj omejevati. Sem vedel da imam prav:)

kdor hoče piti bo pil, kdor hoče kaditi bo kadil kdor se hoče drogirat se bo in kdor hoče plačevvati za seks pač bo.

In zdaj naredimo to legalno, kontroliramo, poberemo davke, vpletene zašitimo ali prepustiom ta trg kriminalcem, trgovini z belim blagom, švercerjem, pustimo da se prenašajo bolezni zaradi nehigieničnosti, zaradi nenadzorovanih prostitutk itd. idt. itd.?

Ne si zatiskat oči. Preprečit se ne da, lahko se pa kontrolira, zaščiti in pobira davke. Kvazi moralneži si pa samo zatiskajo oči.
Whisperer
# 23.09.2012 ob 14:35
Vsekakor je bolje ,da zadnje cekine porabijo za alkohol ,kot za orožje.
Coen
# 23.09.2012 ob 13:47
@ roxdegabba,
Če se grejo neko borbo proti alkoholu, naj povečajo kazni za prekrške v pijanosti, ne pa da se alkoholiziranost šteje za olajševalno okoliščino.

Eden redkih pametnih komentarjev. Se strinjam!
R2D2
# 23.09.2012 ob 13:29
Ja zakaj pa nebi uvedel prrohibicijo ali pa extremno dignil davek na alkohol ... ?

Bi imel še en vir polnenja proračuna poleg bencina ... ?

A priše v Svetem Pismu 10+100"n kaj o tem ..., ?
Vseeno saj piše da bencin ne bo čez 1,3€ za liter pa še veliko pravljc ...

Pol je pa čudn da pijemo ko žolne
anity
# 23.09.2012 ob 13:12
Ob taksnih politikih, ljudem enostavno ne preostane druga, kot da v necem utopijo svojo zalost.
Coen
# 23.09.2012 ob 15:17
@ Mindmaster,

Citiram:
Ljubljanski svetniški klub NSi je vložil pobudo za prepoved popivanja na javnih površinah, kot so to storili v Kranju, saj po mnenju svetnikov popivanje na javnih površinah povzroča številne kršitve nočnega reda in miru.

Ne vem, od kje tebi regulacija, če pa lepo piše črno na belem, da se zavzemajo za prepoved.
Micesar
# 23.09.2012 ob 15:15
Kdo bo za pijačo dal, ko vmrla bo država?
Hej fant to bo dan kot ga še ni bilo!
goko
# 23.09.2012 ob 15:04
Slovenci vemo da alkohol škoduje, zato ga vsi pridno vsakodnevno uničujemo:)
thr0l
# 23.09.2012 ob 12:57
aaaa, kakšnega mačka mam, umiram. komaj sem prebral članek
gushtr
# 23.09.2012 ob 19:03
Naj grejo vsi v 3 pm. Še to veselje nam hočejo vzet.
Coen
# 23.09.2012 ob 15:15
@ roxdegabba,
Predvidevam, da bo učinek tega zakona enak. Ljudje, ki bi sicer priložnostno popili kako pijačo zunaj na klopi v parku ali ob bregu kakšne reke, bodo zopet porinjeni v oderuške kremplje gostincev, tisti, ki pa to redno počnejo, pa si bodo že našli kraje, kjer bodo nemoteno pili naprej.

Točno tako. Še enkrat, če je povpraševanje, se s prepovedjo ne bo doseglo nič. Kar se pa alkoholiziranosti v Sloveniji tiče, pa na to vpliva ogromno dejavnikov, med katerima najbolj izstopata slab socialni in finančni položaj zaradi gospodarske krize in črni pogled na prihodnost.
Whisperer
# 23.09.2012 ob 14:33
Kaj pa še ostane ljudem ? Kdor je izgubil vse ,nima več kaj izgubiti !
Coen
# 23.09.2012 ob 14:08
@ mucek113

http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/na-sodiscu-je-alkohol-olajsevalna-okoliscina

http://www.dnevnik.si/novice/kronika/104
2294769

@ Mindmaster

Seveda, ker imamo toliko podobnosti s skandinavskimi državami, sploh kar se tiče plač, standarda in pregona kriminala, ne? Nižji sloj pri nas živi v nečloveških razmerah - za delo človek ne dobi plačila, tudi, če se pritoži na sodišče (Vegrad, SCT). A tudi to slučajno velja za skandinavske države?
gorc27
# 23.09.2012 ob 13:26
... pa rtv, pepoved pitja? ...
mandala12
# 23.09.2012 ob 13:07
Bogdan polajnar, vodja Projekta človek, pravi temu fajhtna kultura. In prav ima.
BudSpencer
# 25.09.2012 ob 11:30
Poglejte raje kaj se je zgodilo na Češkem, ko je folk kupoval cenejši "home-made" alkohol ...
TekO
# 23.09.2012 ob 20:27
Pa sej niso resni. Totalno zgrešen predlog.
To vedno večje nadziranje države in vmešavanje v svobodo ne pelje nikamor. Še malo pa bom scal lahko samo še doma.
In še obrazložitev zakaj je zgrešen ukrep:
1. Ker se ga bodo (bomo) pa doma napili. - kršenje javnega reda in miru s tem ne rešiš. (pa btw, se mi ne zdi da bi bil to tak problem kar naenkrat, naj se raje ukvarjajo npr. s problematiko streljanja, ki smo ga deležni zadnje dni, kje tu "ne štima", saj so tu nedolžni ljudje dejansko umirali)
2. Glede puščanja smeti, so veliko bolj elegantne rešitve. Recimo vračilo denarja za vrnjene plastenke/pločevinke, (če ne bi tisti pijan folk nesel, kar verjetno res ne bi, bi se pa našli kakšni reveži, ki bi s tem zaslužili kakšen €, ki bi jim prav prišel).

Tako da Busted. Next please...
KLIPAN
# 23.09.2012 ob 19:53
NSI- kako dolgo se bomo lahko poljubljali na javnih mestih- to je ja protikrščansko in lahko dobiš herpes!!
Potem pa še ukinite mini krila, tangice- dekleta se lahko prehladijo, erotične kanale, uvedite evidenco prisotnosti pri nedeljskih mašah ipd.
Tanka je linija med talibani in kristjani.
mucek113
# 23.09.2012 ob 17:07
roxdegabba@

Ok mogoče sem preveč globalno zastavil ampak tudi tako bedno omejevanje je en element tega. Niso samo lobiji, tu igra močno vlogo tudi kvazi morala, predvsem takih subjektov kot je Nsi. Ki ve kaj je dobro za ljudi bolj kot vedo sami zase. Ne ukvarja se z makro problemi, ki bi državljanom izboljšali življenje in prihodnost, ker seveda o tem ne ve nič.
Bi jim pa oni šteli kozarce, koliko je kdo spil. Mislim halo?
In pilo se bo ravno toliko, ker se bo pilo pa drugje će se bo hotelo piti. To je ta neumnost, kot je bil Kebrou zakon. Nekdo si zaželi nekaj spit, doma nima, na petrolu ne bo dobil in kaj si bo rekel aja če se na petrolu ne sme kupit, pa če ne bom. Ja valda, šel bo nekam v bar neki spit in to je to.

Kvečjemu pa se dogaja to da se mularija ne odloči več zvečer ali bo kaj pila ali ne ampak se že popoldne za vsak slučaj opremi z alkoholom in potem v vsakem primeru pije.
Calendula
# 23.09.2012 ob 14:38
Prekomerno uživanje alkohola ali opijanje je res velik problem. Z zakonom bodo tovrstno početje na javnih prostorih, ki niso registrirana za "tovrstno dejavnost" lahko preganjali, zakaj ne rajši preprečevali?

A, kaj bodo storili s slovensko himno, ki v tekstu poveličuje sladko vince:
Prijatlji! odrodile
so trte vince nam sladkó,
ki nam oživlja žile,
srcé razjásni in oko,
ki utopi vse skrbi,
v potrtih prsih up budi!

Kaj bodo ukrenili glede praznovanja Sv.Martina? Bodo ukinili ali prepovedali praznovanje? Ljubi politiki in pisuni iz IVZ, rajši se lotite reševanja problema tam kjer se začne, ne tam kjer se konča.
roxdegabba
# 23.09.2012 ob 14:32
Mindmaster, saj tako je. Naš pravni sistem ni sposoben zagotoviti poštenega plačila za pošteno delo, ščiti goljufe, prevarante in lopove, hkrati je pa sposoben dosoditi odškodnino debilu, ki je rinil v brlog medvedke z mladiči slikat mladiče. Takega pravosodja pač ne moreš jemati resno.

Kar se dolgoročnega zvišanja standarda tiče pa samo poglej učinke kebrovega debilnega zakona. Dosegel je samo to, da si resni pivci alkohola delajo zaloge, priložnostni pa alkohol preplačajo pri gostincih. Če si mislil zvišanje standarda gostincev, ki imajo žepe nabasane z denarjem tistih, ki bi sicer tisto priložnostno pijačo kupili v trgovini, potem imaš prav, vsem ostalim pa se je življenjski standard znižal.
Kazalo