Zdravje
Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenski otroci med najbolj fizično dejavnimi na svetu

Fizična dejavnost kot način življenja
2. december 2018 ob 10:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski otroci so med vodilnimi na svetu po fizični dejavnosti, je v nedavni raziskavi ugotovila Mednarodna zveza za aktivne in zdrave otroke AHKGA.

Zveza je v raziskavi preučevala svetovne kazalce fizične aktivnosti otrok v razvitih državah in državah v razvoju. Od 49 držav jih je kar 75 odstotkov prejelo negativno oceno.

Slovenija ima tako poleg Zimbabveja in Japonske najbolj fizično dejavne otroke na svetu. A kot so ugotovili na zvezi, imajo vse tri države zelo različne pristope k motiviranju otrok za gibanje. Vsem pa je skupno, da fizično dejavnost poganjajo kulturne norme. "Biti aktiven ni samo izbira, ampak je način življenja," so zapisali v sporočilu za javnost.

V svetovni primerjavi je sodelovalo 517 strokovnjakov. Ocenjevali so 10 najpogostejših dejavnikov, povezanih s fizično dejavnostjo otrok in mladine. Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast. V sporočilu je zveza poudarila pomemben vpliv športa na slovensko kulturo. "Prebivalci Slovenije pogosto gledajo na šport kot na učinkovito orodje za krepitev narodne identitete med državljani in ustvarjanje mednarodne identitete," so zapisali v poročilu.

Skrb vzbujajoče pa so ugotovitve raziskave glede nizke stopnje fizične dejavnosti otrok in veliko časa, ki ga mladostniki preživijo v sedečem položaju, v preostalih državah. Izmed 49 držav, vključenih v raziskavo, jih je kar 75 odstotkov prejelo nizko oziroma nezadostno oceno. V zvezi upajo, da bo to poročilo spodbudilo države po svetu k izboljšanju položaja.

Zveza AHKGA je v raziskavi ugotovila, da vedno večja urbanizacija in pretirano zanašanje na sodobne tehnologije ustvarjata zdravstvene težave, ki jih je treba prepoznati kot svetovno prednostno nalogo.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 02.12.2018 ob 13:44
Meh...ne verjamem.Vsak dan sprehajam pse in na igriščih nikoli ne vidim otrok,razen starih oslov,ki igrajo kosarko ali fuzbal.Tudi otrok,razen v vozičkih je bolj malo zunaj.
Razen,če pod aktivnost mislijo plesne,fuzbal in ostale treninge,kamor nekateri vozijo svoje otroke.
V zadnjih 20 letih,je drastično upadlo število zlomljenih rok in nog pri otrocih in mladostnikih.Je pa poraslo število zvini gležnjev in izpahnjenih palcev na roki,razbitih nosov in čeljusti.Kar je moj predstojnik radiologije komentiral takole:,,Mularija ne zna več hodit in past.Ko padejo,padejo direktno na murko.Ne znajo sprejemati žoge ( izpahjeni palci),spotaknejo se na ravnem in ob lastne noge( zvini gležnjev)."
Wasabi
# 02.12.2018 ob 11:29
Waw, kar med najboljšimi, pa še vseeno vidim preveč bajsastih otrok in mladostnikov. Ko sem jaz bil mlad je bil bajsi na razred, zdaj se mi vsak tretji zdi debelajsast.
luxmundi
# 02.12.2018 ob 13:06
Kljub tej grozni hvali so rezultati testiranj na osnovnih šolah porazni, praviloma vsako leto slabši, in daleč za tistimi, ki so jih otroci dosegali recimo 15 ali 20 let nazaj.

Ni vse tako idealno.
lisicka10
# 02.12.2018 ob 12:09
Fizićno aktivni že. Ja. Prekomerno debeli pa predvsem tisti iz socialno ogroženih družin. O tem se nič ne govori.
Simba
# 03.12.2018 ob 15:02
kingeston: "niti ne. kdor je reven je tudi len in neumen, in ta ne naredi veliko za svoje zdravje in zdravje svojih otrok."

se nikakor ne strinjam. Imaš družine kjer je nekdo od staršev hudo bolan (rak recimo) in to pahne družino na rob preživetja. Pa če ima drug partner povprečno plačo, to recimo pomeni, da mora cela družina preživeti z 1080 eur po možnosti še s kreditom.

Zakaj pa so revni bolj podvrženi prekomerni telesni teži je pa zelo enostavna razlaga: ker kupujejo poceni hrano. In poceni hrana ima ogromno sladkorja v sebi.

Da ne govorimo sploh o kvaliteti hrane.

Pri masi za čevapčiče imaš 4 izbire
Prve tri:
Starana govedina 24€ in več za kg
Navadna govedina 10€ in več za kg
Svinjina 8€ in več za kg

Če pa nimaš denarja, pa ti ostane zadnja, četrta izbira: že narejena masa za čevapčiče, trgovinska znamka, od 0,99€ pa do 3€ za kg.

Sedaj pa se vprašaj kaj hudiča je v tej masi, da jim je ratalo ceno z pakiranjem in transportom spravit na 0,99 eur ali pa na 3€ za kg.
Emsho
# 02.12.2018 ob 18:39
@Wasabi

Pretežni vzrok debelosti je prehrana. Če je kaj jasno v zadnjih 10 letih raziskav je to, da ne moreš odtelovadit stran prehranskih napak. Danes imamo epidemije debelosti pri fizičnih poklicih (rudarji, gradbinci...), prav tako nezanemarljivo med športniki z 10-14 treningov tedensko...

Kar seveda ne pomeni, da telesna aktivnost ni pomembna. Tel. aktivnost je metoda za ohranitev zdravja, ne metoda za hujšanje (oz, obvladovanje teže). Jo pa pogosto v procesu nižanja teže dodamo kot metodo normalizacije metabolizma. A brez ureditve prehrane, ostane teža bolj ali manj ista... So pa ljudje bolj zdravi ob tem.
Tako kot v tehničnih strokah je tudi v medicinei dobro vedet zakaj se uporabljajo posamezna orodja...
Emsho
# 03.12.2018 ob 13:35
Drgač je pa naslov res lahko zavajajoč. Če se jaz primerjam s sovrstniki, sem močno nadpovprečen pri telesni aktivnosti. Ampak to ne spremeni dejstva, da so moških moje starosti v resnici lenivci, s trebuhom 6 mesečne nosečnosti. Če se primerjam z generacijo mojih staršev, jim pa pri tej starosti ne sežem do kolen...

Če pogledate primerjave z aktivnostjo otrok v sloveniji 20 let nazaj smo še vedno daleč stran. No, pozitivno je zgolj to, da se nekje od 2015 trend obrača navzgor...
bob
# 02.12.2018 ob 22:32
Ojej, to pa ne vem če je res, kakšne kriterije so uporabili?
HakmeD
# 02.12.2018 ob 17:52
Zavajajoč naslov. Fali, -a še vedno premalo.
GUESS
# 03.12.2018 ob 14:42
Link k raziskavi?
Kar se tiče samega članka mu sicer pritrjujem, saj so Nemci, Angleži, Američani .....veliko bolj debeli v povprečju (otroci!).
Emsho
# 03.12.2018 ob 13:30
@m-filter
starši v socialno ogroženih družinah pogosto z "prehranskim razvajanjem" poskušajo kompenzirati manjko ostalih dobrin in priložnosti. Pogosto v stilu - če jim že drugega ne morejo dati, kako naj jim odrečejo priboljške...

Paradoksno je pojav debelosti med socialno šibkejšimi samo, če na debelost še vedno gledaš kot na preobremenitev s kalorijami. V resnici gre za metabolno motnjo, ki jo poslabšuje/povzroča določena vrsta hrane (poleg nekaterih drugih dejavnikov). Za večino debelosti danes neustrezna vrsta hrane velja kot primarni vzrok, ne količina zaužitih kalorij. Kalorični vzrok pa je še vedno pretežni vzrok v ekstremih krivulje primerov debelosti - če se preveč nažiraš ali nič ne ješ, boš še vedno pridobival/nižal težo, tudi če je hrana noro zdrava. Ampak zdrava prehrana ime eno lastnost, ki je procesirana nima - hitro si sit, tako da je prenažiranje z zdravo hrano pogosto zelo težko izvedljiva misija...
M-filter
# 03.12.2018 ob 08:44
Debelosti je res več med družinami, ki so socialno ogrožene kar je malo paradoksno. Nam ni bilo hudega. Pač srednji razred in smo pili vodo. Vidim pa družine, ki imajo malo pa pijejo Coca colo. Kdo je nor. Za gibanje ne rebis biti socialno ne ogrožen.
amigo
# 02.12.2018 ob 15:01
Se strinjam.
kingeston
# 03.12.2018 ob 14:31
Debelosti je res več med reveži, kar je malo paradoksno.

niti ne. kdor je reven je tudi len in neumen, in ta ne naredi veliko za svoje zdravje in zdravje svojih otrok.

in za 'božjo voljo', ne uporabljat debilnih politično korektnih izrazov ala socialno ogroženi in podobne novodobne umotvore.
ravno na včerajšnji predstavi so še šli korak dlje v politični korektnosti in novim umotvorom glede 'izljučenih' in 'socialno šibkih'...
to je zelo škodljivo.
Kazalo