Če se bo cepivo izkazalo za uporabno, ga bodo najprej prejeli zdravstveni delavci. Foto: Reuters
Če se bo cepivo izkazalo za uporabno, ga bodo najprej prejeli zdravstveni delavci. Foto: Reuters
Ebola
Ebola se nevarno širi po zahodu Afrike, najbolj prizadete so Liberija, Sierra Leone, Gvineja in Nigerija. O posameznih primerih poročajo tudi iz drugih držav. Foto: Reuters

Ko je ebola začela moriti po zahodu Afrike, so se znanstveniki pospešeno lotili iskanja zdravila ali cepiva, ki bi zajezilo širjenje tega smrtonosnega virusa. Najbližje rešitvi so ameriški znanstveniki nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni ter farmacevtskega podjetja GlaxoSmithKline, ki so razvili cepivo, na podlagi katerega so opice razvile dolgotrajno imunost do deset mesecev.

Izsledke svoje raziskave so znanstveniki objavili tudi v reviji Nature Medicine, v kateri so zapisali, da so opice vrste makako, ki so jih cepili z omenjenim cepivom, čez pet tednov prejele smrtonosen odmerek virusa ebole in preživele. Več kot deset mesecev po okužbi jih je preživela le polovica.

Cepivo že preizkušajo tudi na ljudeh
V cepivu so uporabili genetsko spremenjen opičji virus, ki vključuje komponente dveh vrst oz. sevov virusa ebole - zairskega, ki trenutno mori po zahodu Afrike, in sudanskega. Virusno cepivo se ne reproducira v telesu, znanstveniki pa upajo, da se bo imunski sistem odzval na komponento ebole v cepivu in razvil imunost. Zdaj so začeli tudi poizkuse na ljudeh, najprej v ZDA, kjer je cepivo že prejela 39-letna ženska, nato pa še v Veliki Britaniji in Afriki.

"Dobra novica za cepivo, ki smo ga razvili, je, da je polna zaščita mogoča že v petih tednih. Žalostna novica je, da zaščita ne traja dovolj dolgo, a če bolniki prejmejo še drugi odmerek, to trajanje zaščite podaljša," je za BBC povedal Anthony Fauci, direktor ameriškega nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni. "Ko smo videli, da deluje na opicah, smo začeli testiranja še na ljudeh," je povedal.

Če se bo cepivo izkazalo za uspešno, ga bodo takoj uporabili v Afriki
Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je zaradi ebole na zahodu Afrike umrlo že več kot 2.000 ljudi. Zdaj upajo, da se bo cepivo izkazalo za uspešno in varno (kar naj bi se pokazalo do novembra letos), saj bi ga tako lahko začeli v Afriki uporabljati takoj. Cepivo bi najprej prejeli zdravstveni delavci in drugi, ki delajo z okuženimi bolniki.

V petek je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun dejal, da upajo, da bodo ta najhujši izbruh bolezni zajezili v šestih do devetih mesecih. "Naslednjih nekaj tednov bo ključnih," je dejal Ban Ki Mun in dodal, da je to "mednarodni klic na pomoč".