Do 21. decembra se bodo na Prvem programu Radia Slovenija dnevno v udarnih terminih vrstile strokovne informacije, pripovedi prejemnikov organov in družin pokojnih darovalcev, pa tudi javljanja s terena v živo. Predstavili bomo tudi mnenja in podporna stališča zdravljenju s presaditvijo vidnejših osebnosti s področja umetnosti, športa, medijev in podobno. Foto:
Do 21. decembra se bodo na Prvem programu Radia Slovenija dnevno v udarnih terminih vrstile strokovne informacije, pripovedi prejemnikov organov in družin pokojnih darovalcev, pa tudi javljanja s terena v živo. Predstavili bomo tudi mnenja in podporna stališča zdravljenju s presaditvijo vidnejših osebnosti s področja umetnosti, športa, medijev in podobno. Foto:
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so letos presadili že 28 src.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer je edini slovenski center za presaditev organov, so lani uspešno presadili 115 organov. Samo letos so uspešno izvedli 28 transplantacij srca.

Lani je bilo v Sloveniji opravljenih 45 odvzemov organov mrtvih dajalcev, kar je precej nad povprečjem mreže Eurotransplant, ki je lani znašalo 14,1 dajalca na milijon prebivalcev. Slovenija je lani poleg tega pridobila več kot 200 organov mrtvih darovalcev, med drugim 40 jeter, 25 src, 38 pljučnih kril, osem trebušnih slinavk in 90 ledvic.

Zdravljenje s presaditvijo je že ustaljena in učinkovita medicinska metoda, a hkrati specifična, saj za svoje delovanje potrebuje aktivno podporo javnosti: brez prostovoljnih darovalcev programi zdravljenja ne morejo delovati. Zaradi več vzrokov število bolnih z dokončno odpovedjo organov, ki za preživetje potrebujejo zdravljenje s presaditvijo, stalno narašča. Čakalne liste bolnih se podaljšujejo tudi zaradi primanjkljaja ustreznih organov za presaditve.

Akcija na radijskih valovih
Na Prvem programu Radia Slovenija se bodo dnevno v udarnih terminih vrstile strokovne informacije, pripovedi prejemnikov organov, izkušnje o podajanju soglasja in odločitvi družin pokojnih darovalcev, javljanja s terena v živo ter mnenja in podporna stališča zdravljenju s presaditvijo vidnejših osebnosti s področja umetnosti, športa, medijev in podobno.

Hkrati bodo po več krajih Slovenije v sodelovanju z območnimi enotami Rdečega križa Slovenije v času med 11. in 16. uro postavljene stojnice, kjer se bo s podpisom izjave mogoče opredeliti za posmrtno darovanje organov in tkiv za namen zdravljenja. Po koncu intenzivnih tedenskih aktivnosti bo na Prvem programu Radia Slovenija objavljena kratka reportaža z vtisi in učinki akcije.

Vabljeni k poslušanju zanimivih vsebin.

Pobudnik izobraževalno-ozaveščevalne akcije Daj življenju priložnost- povej naprej je Radio Slovenija, na katerem boste lahko ta teden prisluhnili različnim oddajam in prispevkom na to temo. Akcija združuje krovno nacionalno organizacijo na področju transplantacijske medicine Zavod Slovenija - Transplant, Prvi program Radia Slovenija ter Rdeči križ Slovenije. "Ideja o informativno-ozaveščevalni akciji je vzniknila ob gostovanju prim. dr. Danice Avsec iz organizacije Slovenija - Transplant v oddaji Svetovalni servis," je pojasnil Peter Močnik, urednik in vodja tega ozaveščevalnega projekta na Prvem programu Radia Slovenija.

December izbran namenoma

"Akcija je zlasti rezultat tega, da je splošno mnenje relativno naklonjeno opredelitvi za darovanje organov po smrti, vendar pa tega ne kažejo tudi številke v registru darovalcev," pravi Močnik in dodaja, da je ne le naloga, temveč tudi odgovornost in dolžnost nacionalnega radia, da aktivira in spodbudi k razmišljanju vse nas, sploh če je rezultat aktivacije lahko zgolj pozitiven. Akcija je po Močnikovih besedah v december umeščena namenoma. "Ob koncu leta, ko je čas obdarovanja, lahko darujemo tudi drugače. S pogovorom, z ozaveščanjem, z vpisom v register darovalcev. Darilo, ki morda nima takojšnjega učinka, a se njegova dodana vrednost nedvomno pokaže čez čas."

V ospredju pogovor o darovanju organov
Vsak se lahko znajde v kritičnem zdravstvenem in življenjskem položaju, ko bo za zdravljenje ali celo preživetje potreboval pomoč sočloveka. Peter Močnik ob tem opozarja na pomembno resnico, ki ni najbolj prijeta, a vendarle drži: "Priznajmo si. Če nismo sami tisti, ki potrebujemo organ, ali morda to ni eden od naših najbližjih, o tej temi ne razmišljamo." Namen akcije je torej najprej spodbuditi pogovor in razmišljanje o tej temi, kot pravi Močnik, pa pričakujejo tudi drugačna mnenja, saj imajo nekateri do darovanja zadržke. "Tudi takšna mnenja so dobrodošla, saj je opredelitev za posmrtno darovanje pravica in osebna izbira vsakega posameznika."

V sodelovanju z območnimi enotami Rdečega Križa Slovenije bodo ta teden v nekaterih krajih po Sloveniji postavljene informativne stojnice, na katerih bo mogoča tudi opredelitev za darovanje.

PONEDELJEK, 15.12.

Ljubljana – Prešernov trg, od 11h-16h

TOREK, 16.12.

Ljubljana – Prešernov trg, od 11h-16h

Koper – Mercator center Hipermarket Koper (Dolinska cesta 1), od 9h – 13h

SREDA, 17.12.

Ljubljana – Prešernov trg, od 11h-16h

Zagorje ob Savi – na tržnici pod uro, od 11h – 16h

ČETRTEK, 18.12

Ljubljana – Prešernov trg, od 11h-16h

Slovenj Gradec – Srednja zdravstvena šola, od 9h – 13h

Slovenjske Konjice - Zdravstveni dom Slovenske Konjice, od 9h – 14h

Ajdovščina – Mercator center, od 10h - 13h

Murska Sobota - BTC, od 11h do 16h

PETEK, 19.12

Ljubljana – Prešernov trg, od 11h-16h

Ljutomer – na glavnem trgu, od 10.30 - 12.00

Akcija bo potekala tudi na vseh območnih enotah Rdečega križa Slovenije. Za opredelitev je potrebna

kartica zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.