Kondom naj bo sestavni del dopustniške prtljage. Foto: Reuters
Kondom naj bo sestavni del dopustniške prtljage. Foto: Reuters
Spodnjice, hlačke
"Slaba dostopnost testiranj na spolno prenosljive bolezni je ključna težava," priznava Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike. Foto: Reuters
Napotnica, recept
Najprej je treba k osebnemu zdravniku, kjer moraš prositi za napotnico. Foto: BoBo

Če misliš, da bi bil lahko okužen, se testiraj!

Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike
false
Letos je bila potrjena strategija za preprečevanje in obvladovanje HIV-a za petletno obdobje, v kateri je poudarjena tudi ta dostopnost do testiranja. Foto: EPA

Naš cilj je, in to smo zapisali tudi v strategijo, da boš šel lahko v ambulante brez napotnice. To bi bil največji dosežek, da posamezniku ne bi bilo več treba od Poncija do Pilata in vsem pojasnjevati, kje ga je 'biksal', ampak bi šel lahko naravnost v ambulanto za spolno prenosljive bolezni.

Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike

Niso simptomi tisti, ki so pomembni. Pomembno je tvegano vedenje. Če nekdo ve, da je imel nezaščiten spolni odnos z nekom, ki bi lahko bil ali okužen ali pripada eni izmed tveganih skupin ali je promiskuiteten ... takrat je pomembno, da gre na testiranje, ne glede na simptome.

Edita Leskovšek z NIJZ-ja
Kondomi
Preventiva je preprečevanje vnosa virusa v telo. Foto: EPA

Slovenci, tudi mladi, so slabo ozaveščeni o spolno prenosljivih boleznih, ugotavljajo strokovnjaki.

"Večina jih na testiranje pride prestrašenih, nekateri so ekstremno prestrašeni in se sploh ne morejo umiriti. Prestrašeni so, ker so se tvegano vedli, nato sledi streznitev - kaj pa spolno prenosljive bolezni, kaj pa HIV? Prestrašenost je sicer najboljša preventiva, če ni že prepozno," je na okrogli mizi STAkluba pojasnil Janez Tomažič z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Tam so lani prepoznali 60 novih primerov HIV-a, letos pa do danes 25. Kar pomeni, da so nov primer okužbe odkrili tako rekoč vsak teden ...

Po Tomažičevih besedah je v Sloveniji 600 ljudi, ki imajo potrjen status HIV pozitiven, po njihovih predvidevanjih pa jih še od 200 do 300 niti ne ve, da so okuženi. "In prav ti so gonilna sila epidemije," je opozoril.

"Meni se to ne more zgoditi"
V Sloveniji je sicer večina HIV pozitivnih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, vendar mora biti po mnenju strokovnjakov preventiva usmerjena v vso populacijo, zlasti mlade, saj se lahko to gibanje zelo hitro spremeni.

V zadnjih letih se je povprečna starost, ko se mladi odločajo za prvi spolni odnos, spustila za eno leto - na 17,5 leta. In čeprav jih na začetku spolne aktivnosti 75 odstotkov uporablja kondom, pa ta uporaba pozneje strmo pada s stalnimi partnerji, kontracepcijo ...

Tomažič opozarja, naj se vsakdo, ki pomisli, da bi se lahko okužil s HIV-om, odloči za testiranje. To je po njegovih besedah preventivni ukrep, ki ima najboljše učinke v družbi, saj ob dovolj zgodnji diagnozi tudi hitro zdravijo in s tem omogočajo kakovostno in normalno pričakovano življenjsko dobo ter preprečujejo širjenje HIV-a.

Toda Mitja Ćosić z Legebitre, ki od leta 2009 izvaja testiranje v skupnosti moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, pravi, da se nanje obračajo tudi drugi mladi, ki pa niso dobro ozaveščeni.

To pripisuje temu, da velikih preventivnih kampanj proti HIV-u ni več, prav tako ni sistematične spolne vzgoje v izobraževalnem sistemu, poleg tega pa veliko prispevata stigma in mišljenje "meni pa se to ne more zgoditi". Nevarnost za okužbo z virusom HIV namreč pogosto pripisujejo "nekim marginalnim skupinam, s katerimi se oni ne identificirajo" - homoseksualcem, uživalcem mamil, zapornikom ...

Lani prijavljenih 1.113 spolno prenosljivih okužb
Vendar je poletje v polnem zagonu, zato strokovnjaki pozivajo mlade, naj kondom postane tudi obvezna oprema pri potovanjih in dopustovanjih, za tvegane lahko veljajo tudi spolni odnosi v tujini, ki so prav tako pogost razlog pri odločitvi za testiranje.

V porastu so tudi druge spolno prenosljive okužbe, naraščata tako gonoreja kot sifilis, Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da je bilo v Sloveniji lani prijavljenih kar 1.113 spolno prenosljivih okužb, kar je po njenih besedah lahko samo vrh ledene gore.

Zakaj ne nagovarjati tudi prek drugih testiranj?
Vnos v spletni iskalnik hitro navrže vsa testirna mesta po državi, kjer je mogoče testiranje za HIV in hepatitis opraviti brezplačno in anonimno ter predvsem neposredno na kraju samem, pot do testiranja za vso paleto najpogostejših spolno prenosljivih okužb - klamidijo, gonorejo, sifilis, HPV ... - pa je bolj trnova.

Najprej je treba namreč k osebnemu zdravniku, kjer moraš prositi za napotnico, nato pa v ambulanto za spolno prenosljive okužbe dermatoloških klinik po državi. S testiranji se sicer ukvarjajo tudi ginekologi in urologi, vendar le deloma. Precej lažja je samoplačniška pot, vendar pa boste za to segli globoko v denarnico, saj vas širša paleta testiranj lahko stane tudi okoli 300 evrov.

Mar ne bi bilo torej bolje, da bi prek dostopnejših testiranj za druge spolne bolezni, za katere tudi mladi priznavajo, da jih v nasprotju z aidsom ne pripisujejo zgolj marginalnim skupinam, nagovarjali tudi testiranje za HIV, nas je zanimalo.

Želeni cilj: do testiranj tudi brez napotnice
"Slaba dostopnost testiranj na spolno prenosljive bolezni je ključna težava,
" se je strinjal Tomažič. "Spolno prenosljive bolezni so pastorek medicine," je potožil.

"Na republiški komisiji za aids pri ministrstvu za zdravje smo že pred tremi, štirimi leti poudarili, da je dostopnost ambulant za spolno prenosljive okužbe v Sloveniji slaba. Naš cilj je, in to smo zapisali tudi v strategijo, da boš šel lahko v te ambulante brez napotnice. To bi bil največji dosežek, da posamezniku ne bi bilo več treba od Poncija do Pilata in vsem pojasnjevati, kje ga je 'biksal', ampak bi šel lahko naravnost v ambulanto za spolno prenosljive bolezni," je dejal za MMC.

Poudaril je, da je v Sloveniji težava, da imamo premalo tovrstnih ambulant in premalo tovrstnih specialistov, da je to zapostavljena veja medicine.

Testiranje zaradi tveganega vedenja, ne simptomov
"Vsakdo, ki je zavarovan, ima svojega osebnega zdravnika in lahko prosi za testiranje. Področni dogovor določa, da zdravnik od zdravstvene zavarovalnice dobi povrnjene stroške in to ne gre v njegovo breme,"
je pojasnila Leskovškova.

Toda ob tem je priznala, da se osebni zdravniki glede tega razlikujejo med seboj - nekateri tovrstna testiranja tudi sami spodbujajo, drugi pa so žal še vedno precej konservativni. Vendar je dodala, da se stvari z novo generacijo zdravnikov vseeno premikajo naprej, kar gre pripisati tudi uvajanju teh vsebin na medicinsko fakulteto in podiplomska izobraževanja.

"Infekcijska klinika in druge organizacije ponujajo in promovirajo predvsem brezplačna testiranja za HIV in hepatitis, ampak stroka se razvija v tem, da je treba ozaveščati in ponujati testiranja tudi za vse druge spolno prenosljive bolezni," je pritrdila.

"Toda niso simptomi tisti, ki so pomembni. Pomembno je tvegano vedenje. Če nekdo ve, da je imel nezaščiten spolni odnos z nekom, ki bi lahko bil ali okužen ali pripada eni izmed tveganih skupin ali je promiskuiteten ... takrat je pomembno, da gre na testiranje, ne glede na simptome," je za MMC poudarila Leskovškova, ki sicer še vedno meni, da mora biti na prvem mestu preventiva - torej poskrbeti, da se sploh ne okužimo.

"Preventiva je preprečevanje vnosa virusa v telo," je položila na srce, sicer pa znova poudarila pomen zaščite in čim zgodnejše testiranje, če se preventiva opusti. "Veste, kaj je v Sloveniji zanimivo? Ljudje so zvesti in tudi mislijo, da so zvesti. Ampak lahko imajo nekaj različnih stalnih partnerjev v enem letu," je ob tem poudarila biološki vidik.

Denar za to se mora najti
"Če misliš, da bi lahko bil okužen, se testiraj,
" pa je Tomažič zavrnil morebitne očitke o praznjenju zdravstvene blagajne ob primerih (pre)pogostih testiranj, saj meni, da je "bolje ugotoviti kot pa varčevati tam, kjer se ne sme".

Tudi število napotnic osebnega zdravnika za testiranje na različne spolno prenosljive okužbe tako (za zdaj še) ni omejeno navzgor, sta povedala naša sogovornika.

Če misliš, da bi bil lahko okužen, se testiraj!

Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike

Naš cilj je, in to smo zapisali tudi v strategijo, da boš šel lahko v ambulante brez napotnice. To bi bil največji dosežek, da posamezniku ne bi bilo več treba od Poncija do Pilata in vsem pojasnjevati, kje ga je 'biksal', ampak bi šel lahko naravnost v ambulanto za spolno prenosljive bolezni.

Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike

Niso simptomi tisti, ki so pomembni. Pomembno je tvegano vedenje. Če nekdo ve, da je imel nezaščiten spolni odnos z nekom, ki bi lahko bil ali okužen ali pripada eni izmed tveganih skupin ali je promiskuiteten ... takrat je pomembno, da gre na testiranje, ne glede na simptome.

Edita Leskovšek z NIJZ-ja