Zdravje
Kirurgija
Medvedova je opozorila, da je trenutna ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU-ja, neživljenjska. Foto: Pixabay
Megličeva je za razrešitev zaprosila, ker ni mogla zagotoviti ustreznih kadrov za otroško kardiologijo. Foto: BoBo

Sprememba zakonodaje vendarle rešitev za otroke s srčnimi boleznimi

V Slovenijo prihajata strokovnjaka iz ZDA
22. junij 2018 ob 08:19,
zadnji poseg: 22. junij 2018 ob 18:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Huda kadrovska stiska na otroški kardiologiji je pristojne le prisilila, da z nujnimi spremembami zakonodaje omilijo zaposlovanje tujih zdravnikov v izjemnih primerih.

Da bi strokovnjaki iz tujine lahko čim prej začeli delati v Sloveniji, je ministrstvo pripravilo spremembo zakona o zdravniški službi, ki naj bi ga vlada obravnavala že prihodnji teden. V parlamentarni postopek naj bi spremembe zakona šle po nujnem postopku. Vsi pa si želijo, da bi ga državni zbor (DZ) sprejel še pred 8. julijem. Če bodo spremembe potrjene v DZ-ju, naj bi iz ZDA prišla otroški kardiolog in kardiokirurg.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je sicer že potrdil sodelovanje z ameriškima strokovnjakoma, ki naj bi delo začela opravljati s 7. julijem, takrat UKC Ljubljana namreč zapušča še zadnji otroški kardiolog. Po tej zakonodaji bi lahko bodisi v UKC-ju Ljubljana bodisi na nacionalnem inštitutu zaposlili tudi zdravnika iz BiH-a, ki naj bi bil pripravljen priti v Ljubljano, a se je zapletlo ravno s pogoji za delo v Sloveniji in zakonodajo.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved priznava, da je prihod tujih strokovnjakov povezan tudi z dinamiko sprejemanja spremembe zakona. Čeprav imajo zagotovilo, da ameriška strokovnjaka prideta, obstaja še kar nekaj pogojnikov.

Neživljenjska zakonodaja
Medvedova je opozorila, da je trenutna ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU-ja, neživljenjska. Po predlogu sprememb, ki so po njenih besedah usklajene z zdravniško zbornico, pa bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

"Gre za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov," je poudarila državna sekretarka.

Od teh zdravnikov ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, vendar pa bo moral izvajalec zagotoviti komunikacijo med zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, prav tako bo morala biti ustrezno prilagojena vsa medicinska dokumentacija, da jo bodo vsi razumeli.

Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja, ki morata imeti vsaj 15 let izkušenj.

UKC spremembe zakonodaje podpira
Pobude za sprostitev zakonodaje podpirajo tudi v ljubljanskem kliničnem centru. Opozorili so, da je v Sloveniji in v tujini kadrov, kot so srčni kirurgi za otroke in specialisti pediatri kardiologi, malo, če pa se jim ponudi možnost za zaposlitev, naletijo na zakonske ovire.

Ravno zaradi zapletov s pogoji za delo v Sloveniji in zakonodajo je v četrtek strokovna direktorica pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana Anamarija Meglič vodstvo kliničnega centra prosila za takojšnjo razrešitev. Vodstvo je njen odstop sprejelo, strokovno vodenje klinike pa je po pooblastilu prevzel njen zdajšnji namestnik Janez Jazbec.

"Sprememba zakona ne more rešiti akutnega pomanjkanja kardiologov"
Na razloge za odstop Megličeve z mesta strokovne direktorice pediatrične klinike se je odzvala tudi Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik: "Odgovorni v UKC-ju Ljubljana bi morali dobro poznati zakonodajo, ki ureja zaposlitev tujih strokovnjakov v Sloveniji, in bi morali vedeti, da za hitro reševanje pomanjkanja zdravnikov ne moremo angažirati specialistov, ki niso iz držav EU-ja, Evropskega gospodarskega prostora ali Švice."

Spomnila je, da je zaradi omejitev, ki jih predpisuje slovenska zakonodaja, predsedniku sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Igorju Gregoriču omenila, da bi lahko vlada po nujnem postopku sprejela novelo zakona, s katero bi omogočila vsaj srednjeročno rešitev za kakovostno in varno zdravstveno oskrbo otrok. "Vendar sprememba zakona ne more rešiti akutnega pomanjkanja kardiologov na pediatrični kliniki, prav tako pa ne bo mogla biti osnova za dolgoročno ureditev kardiokirurške obravnave teh otrok," je poudarila.

Ob tem je dodala, da je zbornica pri pripravi sprememb zakonodaje s svojo strokovno službo intenzivno sodelovala. Pripombe so morali pripraviti "pod nujno" v istem dnevu, ker naj bi predlog šel na četrtkovo sejo vlade, a se to ni zgodilo, je dejala.

VIDEO
Otroško kardiologijo naj bi okrepila ameriška strokovnjaka
La. Da., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
pajcevina984
# 22.06.2018 ob 08:37
Človek se sprašuje, kaj se dogaja v slovenskem zdravstvu, kaj gre narobe, da na kliniki zdravniki venomer zapuščajo službo, ali je res tako hudo. Nihče do zdaj še ni pojasnil, kaj se tam v resnici dogaja. Nekoč tako eltina ustanova kot je ljubljanski Klinični center poka po šivih. Kot bi se vse začelo z dr. Radanom iz Nevrološke klinike, od takrat naprej se ne poberejo več in zdaj tako velike težava na Pediatrični klinki, mora biti tam zelo narobe, da zdravniki odhajajo, le kam to vodi, ali to koga, kaj skrbi, sprašujem??? Pa še te grozne čakalne vrste, a to je že druga zgodba, in vsi čakamo epilog te zgodbe, bodo odgovorni znali presekati gordijski vozel, pustimo času čas, čas vedno pokaže.....
cairns
# 22.06.2018 ob 19:39
Sprememba zakonodaje vendarle rešitev za otroke s srčnimi boleznimi.Od teh zdravnikov ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, vendar pa bo moral izvajalec zagotoviti komunikacijo med zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku,

So pa res Butalci. Dvojni stroški. Da pa bi mlade zdravnike zaposlili in poslali na specializacijo to pa ne. Nekaj sto zdravnikov je brez dela in brez specializacije, uvažamo pa zdravnike iz tujine.
ciracara
# 22.06.2018 ob 20:32
Kot jaz opažam je v naši družbi tudi na splošno sprejeto, da znanje ni kaj dosti cenjeno. Še posebi če ga sami nimamo, je potrebno tistega, ki ga ima diskreditirati.

Sploh v gospodarstvu je vse razveljavljeno, kjer nekdo z univerzo velja isto kot nekdo, ki je nima. Češ to je samo neka teorija, pa kot da se ocenjuje samo neko osebno predstavo.. Posledično Slovenija izgublja dober kader in na konkurenčnosti.
V zdravstvu se pa to kaže na še tolik bolj ostr način.

Vrejetno je še en kup drugih vzrokov, samo to je pomoje enden glavnih vzrokov, da nismo sposobni dojeti, da znanje šteje in ni zastojn. Še posebi pa to, da ga nekateri nimajo.
Ramus
# 22.06.2018 ob 20:28
"Huda kadrovska stiska na otroški kardiologiji je pristojne le prisilila, da z nujnimi spremembami zakonodaje omilijo zaposlovanje tujih zdravnikov v izjemnih primerih."

Mhm,.... "pristojne" bi sedaj v normalnih državah doletele ovadbe in zaporne kazni, ker so soodgovorni za smrti otrok!
Insider No. 1
# 22.06.2018 ob 21:28
rabelj

Intervju je temelj vsega nepotizma. Matura je edina varovalka, ki preprečuje, da pride na določenih fakultetah do vsesplošnega favoriziranja družinskih klanov.
@twwwter
# 22.06.2018 ob 22:02
"Reality show" Kliničnega centra se nadaljuje. V naslednji epizodi vstopa na prizorišče celo slovenski parlament! Ne zamudite!
Vse za to, da ne bi spraševali, kam izginja BDP, ki je menda 4x večji kot ob osamosvojitvi in zakaj ni ne denarja ne volje za ureditev elementarnih razmer v zdravstvu. Noro.
paver
# 22.06.2018 ob 20:51
Sramota za Slovenijo.
kapljač
# 22.06.2018 ob 20:00
Omejit je treba, zakonsko, odhod zdravnikov, ki so s e izšolali v Sloveniji, predvsem v slučajih , kot je ta, da se ne najde zamenjave
vonko
# 23.06.2018 ob 00:17
Natanko se ve, zakaj iz KC kadri bežijo. Prepotentnost nekaterih zdravnikov, ki so skrajno nesramni do kolegov (ko vse uničijo, nekateri dajo še odpoved) in nesposobnost šefov, da bi moderirali odnose med zaposlenimi, so med glavnimi razlogi. So pa še drugi. Pri tem pa se zdravstvena politika samo še slabša, sistem specializacij je tak, da bodo vsi, ki nimajo zvez, ušli v tujino.
delfino_
# 22.06.2018 ob 23:56
Vse ste že imeli pa ste zafurali. Namesto da bi izkoristili znanje Mišalija in ga prenesli na slovenske mlade kirurge ste raje vse skupaj izgnali in sedaj boste šli prilagajat zakonodajo, da boste šli uvažat zdravnike iz Balkana?! Sami stroški po nepotrebnem namesto da bi delali na racionalizaciji.
TineB
# 22.06.2018 ob 22:08
Sprememba zakonodaje ... Zakonodaje, ki so jo v prvi vrsti zlobirali zdravniki sami, da so se zaščitili pred konkurenco iz tujine. Vsaj tiste iz ne-EU, ker za tiste iz EU velja prost pretok- na veliko žalost našega zdravstva (ker potem ful naših dobrih kadrov ven zbeži).

Toliko o "stricih iz ozadja" in lobijih in globoki državi ... Evo, tu jo imate: kako so si zdravniki zrihtali preko politike v zakonodaji omejitev konkurence, zdaj jih pa to tepe - paciente (NAS!) pa še bolj.

In takšnih pritlehnih protekcionističnih "kukavičjih jajc" je v naši zakonodaji še polno - npr v visokem šolstvu. Ki so si jih zlobirali mnogi "strokovnjaki" v javnem sektorju. Tipičen primer je npr klavzula o nujnosti znanja in komunikacije v slovenskem jeziku: tako ne more v SLO delati noben tuj zdravnik, profesor, učitelj itd. Četudi mu npr EU zakonodaja to omogočajo kot EU državljanu - a šment, ko nihče ne zna slovensko, kajne.

In tako si "stroka" zlobira tudi razne obvezne stvari za državljane (soglasja, certifikati, izkazi, potrdila, izkaznice, elaborati, projektne dokumentacije itd itd) , ki jih potem ta ista stroka preko svojih d.o.o. za mastne denarje državljanom prodaja. Po kartleno dogovorjenih cenah. In to le izbranci, ki so dobili licence ali koncesije za to. Saj enako so se koncesije podeljevale v zdravstvu in lekarništvu: po zvezah, ne po potrebah.

Toliko gnilega v tej državi ... Vsi zlizani med seboj. Kup korupcije in klientelizma. A to se tolerira ... kot se npr prekomerno pitje alkohola oz zloraba pitja alkohola. Nacionalni šport in del karakterja naroda. Ni čudno, da je vse gnilo ...
amigo
# 23.06.2018 ob 15:20
Teh operacij na otroških srcih je v Sloveniji premalo, zato imeti lastne kardiokirurge ni smiselno. Kirurg mora opraviti letno vsaj 200 operacij na srcu, toliko srčnih napak pa naši otroci na srečo nimajo.
MisiM
# 22.06.2018 ob 12:44
Nesposobni vodje, nič drugega. Treba je udarit po mizi ... tem vodjem manjkajo izkušnje iz gospodarstva, kjer se z ovirami srečujemo vsak dan in se še kako zavedamo, da če težav ne rešimo, preidemo v rdeče številke in z nami, vodilnimi, tudi delavci. Ker so pa vse te zdravniške službe državnega značaja, nič nič narobe, če ne narediš v redu, če kar odstopiš ... pravzaprav iz te izkušnje potegneš samo denar in pozabš. TO NI V REDU. Jaz pravim, da se vse da, samo k nam naj malo pridejo pogledat, kako se borimo za biznis, kaj vse za to naredimo in če bi dali enako procentov, kot mi, bi zadeve bistveno bolje delovale. Jaz pravim, vse je na dogovoru in strokovnosti, izgovorov pa ni.
whiteswan
# 25.06.2018 ob 15:25
Prvo novinarji in otali razcistite kaj je kardiolog, kar je kardiokirurg in kar je pediater.
Pediatrov, usmerjenih v otrosko kardiologijo skorajda ni, nekoga iz juga pa slovenska placa vec ne privlaci, sploh ne ker bo konstatntno pod lucmi javnosti kot "edinec". Za 6x slovenske place gre v respektabilni center malo severneje ali zahodneje, in imel bo kompletno podporo in respekt.
PS: da bi nekdo postal dober otroski kardiokirrug potrebuje po koncani medicinski fakuleteti vsaj 10 let trdega dela, predvsem na racun kilometrine operacij, otroski kardiolog pa vsaj 7-8let. Za oboje je neobhodno da del izobrazevanja opravijo v tujini.

Vse ostalo je neko novinarsko natolcevanje v tri krasne kaksno in kaksno bi moralo biti "slovensko zdravstvo".
amigo
# 24.06.2018 ob 11:54
Kardiokirurg, ki ne opravi vsaj 200 operacij na leto nima rutine in je nevaren za operirance. To si nisem izmislil jaz, ampak je takšno strokovno stališče samih kardiologov. Tako mi te operacije samo za Slovenijo ne moremo izvajati in se moramo povezovati z drugimi bolnicami. Saj slovenski nogometaši ne igrajo samo za slovenske klube in obratno.
petrap
# 24.06.2018 ob 10:46
@amigo
se strinjam.
Ravno zato kirurgi iz aktualnega oddelka najbrž bežijo.
Ne zaradi premajhnega plačila, ne toliko zaradi "neurejenih razmer na oddelku", o katerih kar naprej govorijo, nikoli pa ne jasno povedo kaj ni urejeno in kako bi to moralo biti urejeno.
Saj sami vendar ne bi smeli operirati malih bolnikov, če so vedeli, da zato niso imeli zagotovljenih vseh nujnih pogojev! Prikrivanje teh dejstev z njihove strani, je imelo za posledico kar nekaj nepotrebnih smrti njihovih malih bolnikov.
A o tem so pričeli javno govoriti šele potem, ko je javnost zvedela za te nepotrebne smrti. Sodu pa je dokončno izbilo dno šele neodvisno strokovno poročilo Gregoričeve mednarodne komisije.
Kirurgi, ki odhajajo, se najbrž zavedajo, da jim 80 operacij letno, pa še potreba po teh se pojavlja menda v kar 15 različicah (dr. Zwitter, intervju v Soboni prilogi Dela, z dne 23.6.2018), ne bo nikoli omogočilo nujno potrebnega rutinskega znanja, ki je v kirurgjii vsaj toliko potrebno kot vse teoretično znanje skupaj.
Družba torej pričakuje od aktualnih zdravnikov nekaj, česar ti objektivno niso v stanju zagotoviti. Od njih pa bi pričakovali najmanj to, da pošteno povedo, da nimajo dovolj izkušenj, da bi odgovorno nadaljevali s takšnimi posegi. S tem bodo pripomogli, da bo država prek svojih mehanizmov, prisiljena najti ustrezno rešitev. Tudi v tujini ali s pomočjo tujine.
Iz vidika malih bolnikov oziroma njihovih staršev, je še najmanj pomembno, kdo je za odhod zdravnikov kriv.
Tisti, ki so domnevno odgovorni za to, se bodo morali najprej vprašati, kako so sploh dovolili izvajati takšne posege V UKC Ljubljana, za katere niso bili izpolnjeni nujno potrebni pogoji.
In, ali so res morali za njihovo neodgovorno ravnanje plačati z življenjem mali bolniki?

K članku pa še tole: če bi Zdravniška zbornica vsaj toliko pazila pri izdajanju licenc zdravnikom na njihovo resnično usposobljenost za konkretno delo, kot je pri pripravi veljavne zakonodaje skrbela za neobhodno potrebno zdravniško znanje slovenščine, bi se danes gotovo veliko manj ukvarjali z aktualno problematiko.
woodoo
# 23.06.2018 ob 03:02
V Sloveniji nimamo kadiologov in kardiokirurgov! Če se že kakšen najde je pa neprimeren saj telo otroka zahteva specifično znanje od telesa odraslega. Ni zdravnik avtomehanik, kateri lahko pri avtu opravi vsako delo.
Glede vrst pa naslednje. Povejte mi državo, kjer ni čakalnih vrst? Povejte mi državo, kjer se ne čaka na določene operacije več kot eno leto?
Slovenija je pa mednarodnih kazalcih pri vrhu najuspešnejših držav na svetu. V Sloveniji živimo par let dlje kot npr. Madžarskem, Hrvaškem,... Dosegamo najvišje starosti, imamo najmanjšo umrljivost med otroki, komplikacijah po posegih,...
Na porabljen denar, ki ga namenimo za zdravstvo smo tik pod vrhom "best value for money".
Seveda, lahko bi bilo bolje. Nikoli pa ne bo tako dobro, da bomo vsi zadovoljni in srečni. To je nemogoče.
Bolj me skrbi zobozdravstvo. Slovenci smo vse bolj škrbasti. Novega zoba si ne more privoščiti več kot polovica starejših. Če smo v zdravstvu med boljšimi je pa zobozdravstvo grda kulisa naše države. Škrbasti prebivalci povedo veliko o skrbi države za blaginjo njenih prebivalcev. Ne me j..., da nimamo denarja/volje za odpravo glupih predpisov (trije manjkajoči zobje zaporedoma) in ljudem omogočiti normalno prehranjevanje in nasmeh.
Predstavljajte si kakšno kvaliteto bi šele uživali, če bi enak sistem deloval tudi v zdravstvu.
Čim več zdravja, in seveda zob <:))
PiratPrveKlase
# 22.06.2018 ob 19:01
Delna privatizacije je edina rešitev, zdrvastveni sistem je potrebno začeti graditi iz popolne nule.
rabelj
# 22.06.2018 ob 12:06
pajcevina984

Poenostavljeno povedano gre za to, da so pred mnogimi leti pričeli na medicini sprejemati vse (so izključili sprejemne izpite in pogovore).
Tako dandanes medicinsko fakulteto končujejo tudi taki ki nikoli niso želeli biti zdravniki, so pa na fakulteto šli ker so pričakovali da se jim bo družba kot zdravnikom klanjala na vsakem koraku sami pa se bodo valjali v kešu in slavi. Sedaj pa so zafrustrirani reveži ki se znašajo nad "kolegi", pacienti in sistemom.
Kazalo