Predlani so v Splošni bolnišnici začeli z izvedbo epidemiološke raziskave o pogostosti srčnega popuščanja v Murski Soboti, zdaj pa je triletna obsežna raziskava v fazi analize.

Ker je ta teden v Evropi namenjen ozaveščanju o srčnem popuščanju, so v Murski Soboti pripravili osrednji dogodek v okviru kampanje Nepopustljivo srce. Kljub hladnemu in vetrovnemu vremenu se je v grajskem parku zbralo več gibanja ter informacij o skrbi za srce oziroma svoje telo željnih ljudi.

Foto: Center za zdravje in razvoj Murska Sobota
Foto: Center za zdravje in razvoj Murska Sobota

Nosilec Programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčem popuščanju je Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, izvaja pa ga v sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer raziskovalno in izobraževalno dejavnost vodi Jerneja Farkaš-Lainščak. "Ugotovimo lahko, da je znanje bolnikov o telesni dejavnosti relativno slabo. Samo 40 % bolnikov, ki prvič pridejo v našo ambulanto, meni, da je tudi pri kronični bolezni treba biti telesno dejaven."

Kot pravi vodja kardiološke dejavnosti v peti največji bolnišnici v državi Mitja Lainščak, je potrebno preseči zmotno prepričanje ljudi, da je potrebno pri srčnem popuščanju čim bolj mirovati. "Srce je mišica, če želimo mišice spraviti v boljšo kondicijo, jih moramo trenirati."

Telesna dejavnost pa je nekaj, kar lahko in tudi mora za svoje zdravje narediti vsak sam.