Krvodajalstvo ostaja najbolj množična solidarnostna akcija pri nas. Foto: BoBo
Krvodajalstvo ostaja najbolj množična solidarnostna akcija pri nas. Foto: BoBo

Pri Rdečem križu Slovenije (RKS) bodo skozi kampanjo pozivanja ljudi, naj postanejo krvodajalci, izpostavljali zgodbe posameznikov, ki jih je rešila darovana kri. Promovirati želijo redno prostovoljno in neplačano krvodajalstvo, pa tudi dvigniti zavedanje ljudi, da je redno krvodajalstvo potrebno, ker imajo krvne komponente kratek rok uporabnosti.

Ob letošnjem svetovnem dnevu krvodajalcev so pri RKS-ju še opozorili, da je treba zagotoviti visoko raven oskrbe krvodajalcev, saj je to ključen dejavnik pri njihovi predanosti in pripravljenosti za redna darovanja. Na tej točki tudi apelirajo na ministrstvo za zdravje, da bi zagotovili dovolj sredstev za kakovostno oskrbo krvodajalcev.

Pretekli teden smo sicer v Sloveniji že zaznamovali slovenski dan krvodajalstva, ob katerem se je zgodila tudi 70. obletnica transfuzijske dejavnosti pri nas. Na leto slovenski darovalci darujejo 45.000 litrov krvi, kar pomeni, da letno daruje 100.000 ljudi. Krvodajalstvo, ki je v Sloveniji prostovoljno, brezplačno in anonimno, tako ostaja najbolj množična solidarnostna akcija pri nas.