Cilj programa Svit je pravočasno odkriti predrakave spremembe in raka na debelem črevesu in danki. Foto: BoBo
Cilj programa Svit je pravočasno odkriti predrakave spremembe in raka na debelem črevesu in danki. Foto: BoBo

Cilj programa Svit je pravočasno odkriti predrakave spremembe in raka na debelem črevesu in danki. Vodi ga Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let. Od leta 2009 so v programu odkrili več kot 2.600 primerov raka in pri 21.000 osebah odstranili napredovali adenom, ki predstavlja večje tveganje za raka.

"Učinki programa so že vidni na populacijski ravni, saj register raka od leta 2011 beleži upad novih primerov raka," je na novinarski konferenci poudarila vodja Svita Dominika Novak Mlakar. Kljub temu se vsaka tretja oseba še vedno ne odzove na vabilo v program. Za deset odstotkov slabše se po njenih besedah odzivajo moški, osebe z nižjo izobrazbo ter samske in ovdovele osebe.

Moški se slabše odzivajo v starosti od 50 do 59 let, med ženskami pa starejše od 70 let. Razlogi, zakaj se del oseb ne odzove, so različni. Nekateri menijo, da so zdravi, nekatere je strah, nekateri pa ne zaupajo zdravstvu. Pomembno vlogo pri odločanju za udeležbo v Svitu imajo po besedah Novak Mlakarjeve zdravniki družinske medicine in drugo strokovno osebje v zdravstvenih domovih.

Odziv dveh tretjin vabljenih
Lani se je na vabilo v program odzvalo 62 odstotkov oseb. Najmanj v zdravstveni regiji Koper in največ v novogoriški regiji, je opozorila Novak Mlakarjeva. Pomembno podporo sodelujočim v programu nudijo tudi Svitove kontaktne točke v zdravstvenih domovih po vsej državi. Sodelovanje v Svitu krije zavod za zdravstveno zavarovanje, zato vabljeni nimajo dodatnih stroškov.

Čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena od redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem, zanj vsako leto v Sloveniji zboli 1.400 oseb, več kot 700 jih umre. Gre za tretjo najpogostejšo rakavo bolezen pri ženskah in četrto najpogostejšo pri moških. Po besedah Novak Mlakarjeve je zato sodelovanje v Svitu "modra odločitev, ki vam ali vašim bližnjim lahko reši življenje".

Za rakom zboli 14.000 ljudi letno
Nasploh postajajo rakave bolezni vse večji javnozdravstveni problem, saj je njihova pogostnost vse večja. V Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 14.000 ljudi, približno polovica od novih primerov jih umre. Več kot tri tisoč bolnikov zboli za enim izmed rakov prebavil, med katerimi z dobrimi 1.400 primeri na leto prednjači prav rak debelega črevesa in danke.

V Sloveniji živi že skoraj 100.000 ljudi, ki so kadar koli zboleli zaradi ene izmed rakavih bolezni. Od rojenih leta 2014 bosta do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolela eden od dveh moških in ena od treh žensk.