Zdravje
Zdravnika za zdaj v delo z bolniki še nista neposredno vpeta, sta pa na voljo za konzultacije domačim zdravnikom. Foto: BoBo

Dodaj v

Tuja otroška kardiologa čakata še dovoljenje ministrstva

Starše otrok že kontaktirajo za ambulantne preglede
11. julij 2018 ob 20:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Tuja otroška kardiologa sta že prispela na oddelek za otroško kardiologijo, z bolniki bosta začela delati takoj, ko bodo v UKC-ju Ljubljana dobili dovoljenje ministrstva za zdravje in začasni licenci zdravniške zbornice.

Omenjena otroška kardiologa - eden prihaja iz ZDA, drug iz Hrvaške - sta se pridružila službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike v ponedeljek, a za zdaj še nista neposredno vpeta v delo z bolniki, sta pa na voljo za konzultacije domačim zdravnikom.

Z ambulantnimi obravnavami otrok, ki potrebujejo kardiološko oskrbo, bodo začeli v torek ali četrtek, je v izjavi medijem povedal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder.

V petek bo iz Hrvaške prišel otroški kardiolog, ki bo opravil dva interventna katetrska posega, v četrtek pa s Češke prileti interventni kardiolog za nujen poseg.

Na oddelku za otroško kardiologijo je vzdušje dobro
Strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je obiskala oddelek za otroško kardiologijo, kjer je po njenih besedah vzdušje zelo dobro. "Na oddelku je bila mlada zdravnica, specialistka pediatrije, ki mi je poročala o bolnikih. Tam sta še dva specializanta, spoznala sem tudi hrvaškega zdravnika, ki za zdaj še ne more delati samostojno, a je zelo koristen kot konzultant," je pojasnila.

Predsednik sveta Jože Golobič je dejal, da še naprej podpirajo prizadevanja vodstva UKC-ja pri reševanju težav na tem področju, saj menijo, da je smer pravilna.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
grumpycat
# 11.07.2018 ob 20:59
Norost. Na terciarnem oddelku poroca specializantka strokovni direktorici. In vzdušje je dobro?!? Kdo je tu nor? Kdo je odgovoren za delo specializantke? Ce bi bil jaz specializant, bi zahteval jasno obrazlozitev kdo je zame odgovoren in s kom se lahko posvetujem. Ker specialist, ki nima pogodbe za delo, ne more biti odgovoren, tako je ta o koristnosti bosanskega zdravnika kot konzultanta, velika neumnost. On lahko rece, da pri šumu nad srcem, bolnik potrebuje UZ ledvic, pa bo zaradi tega spregledana pomembna prirojena srcna napaka in bo otrok umrl, ne bo ta "konzultant" za cisto nic odgovoren. Dokler nima pogodbe je kot da ni!
grumpycat
# 11.07.2018 ob 22:34
@petrap

To sem res narobe prebral.

Kljub vsemu je pa to kar se dogaja na pediatriji noro. In ko bo storjena napaka se bo se kako iskalo odgovornost. To, da terciarna klinika nima otroskega kardiologa je tragedija in sramota. Tudi specialistka pediatrije ni usposobljena za kardiolosko diagnostiko - za razliko od interne za odrasle, pediatri se EKGjev ne morejo odcitati sami, kaj sele kaj bolj poglobljenega.
In problem ni nastal vceraj, ampak se je napletalo kar dolgo casa. Zdaj pa poslusat lajne kako se vsaj trudijo naresti nekaj dobrega. Potem ko je politika vrsto let gledala stran in se delala, da problema ni. Da ne bo pomote, krivo je vodstvo UKC in pediatricne klinike, ki nikoli ni zelelo videti kako slabo je funcioniral kardioloski tim.
tu in tam
# 12.07.2018 ob 09:36
@zapravico
>>Kaj se bodo morale sestre naučiti angleško in hrvaško?
Za angleščino bo UKC že plačal tečaje, za hrvaščino pa se zgleda nekako samo po sebi razume, da jo vsakdo obvlada.
Vsaj v ZD Ljubljana je takšna domneva.
amigo
# 12.07.2018 ob 17:07
Pred 40 leti je bil pri nas na medicini dela zaposlen nek makedonski veterinar. Odkrili so ga čisto slučajno. prek noči je izginil kot kafra.
vetervlaseh
# 12.07.2018 ob 14:51
@amigo: Se ti res zdi, da si poklican, da obsojaš vnaprej brez vsakih preverjenih informacij? Si videl kardiologovo diplomo? Ga poznaš osebno? Si bil na kardiologiji v Mostarju?
amigo
# 12.07.2018 ob 11:53
Za božjo voljo, dobili smo kardiologa iz Mostarja. Bogve kakšne papirje in izkušnje sploh ima. Če si je izkušnje nabiral v mostarski bolnici potem to ne more biti bogve kaj. V UKC so znoreli.
zapravico
# 12.07.2018 ob 07:49
Kaj se bodo morale sestre naučiti angleško in hrvaško?
petrap
# 12.07.2018 ob 10:55
@grumpycat

Veliko je krivcev, da aktualni oddelek v preteklosti ni funkcioniral, kot bi upravičeno pričakovali, da bi funkcioniral. Napak pri zdravljenju otrok, tudi s tragičnimi posledicami, pa je bilo že kar nekaj storjenih, če gre verjeti Gregoričevi komisiji.
Seveda sodijo v sam vrh odgovornih vodilni ljudje v UKC Ljubljana, zlasti vrh medicinske stroke, ki so dopustili, da se je formiral oddelek za tovrstna zdravljenja otrok, ne da bi pred tem zagotovili pogoje za varno zdravljenje tako ranljive populacije.
Vsa leta, od kar je bil formiran oddelek, so vedeli za to. Očitno so se tega zavedali tudi kardiologi in kirurgi, ki so nedavno odšli. Njihovo odločitev, v danih razmerah, razumem.
Veliko bolj pa bi slednje spoštovala, če bi se za odhod odločili že pred leti, će so se (morali bi se) zavedali, da njihovo zdravljenje, tako iz objektivnih kot najbrž iz subjektivnih razlogov, ne more biti optimalno, takšno, kot so ga starši prizadetih otrok upravičeno pričakovali.
Odgovorni v zdravstvenem sistemu bi tako že davno bili postavljeni pred dejstvo, da morajo malim bolnikom zagotoviti, če ne doma, pa v tujini, zdravljenje, ki so ga potrebni in upravičeni.
Ni še tako dolgo, ko so vsi, vodstvo pediatrične klinike, vodstvo UKC Ljubljana in tudi ministrica zatrjevali javnosti, da je za male bolnike na aktualnem oddelku dobro poskrbljeno. Ne vem, če bo kdo kdaj ugotavljal njihovo subjektivno odgovornost za stanje in posledice njihove brezvestne rabote.
Za povsem nemočne otroke je šlo, oni pa so se leta in leta sprenevedali in tajili javnosti lastno neučinkovitost in očitno tudi nezadostno znanje.
V razmislek ponujam banalno primerjavo: ali mislite, da bi vam na avtoservisu sprejeli v popravilo avto, za katerega servisiranje še niso opremljeni s potrebnimi diagnostičnimi aparati in za to še niso usposobljeni? Niti slučajno ga ne bi. In nič bi jih ne bilo sram priznati, da niso uposobljeni za popravilo takšnega vozila. Ne bi si dovolili improvizacij, pa bi vendarle šlo le za avto. Pri malih bolnikih pa so bile improvizacije, tako izgleda, kar dolgo dopuščene...
petrap
# 11.07.2018 ob 22:20
Dobro bi bilo prebrati in razumeti prispevek tako, kot je napisan.
Nikjer ni napisano, da je specializantka poročala strokovni direktorici, napisano je, da ji je poročala specialistka pediatrije.
Sicer pa, če bi bilo po tvoje, bi lahko specializanti kar spokali, potem, ko so specialisti odšli.
No, kot kaže, bodo specialisti v kratkem prišli in takrat bo tudi specializanti vedeli, kdo je za njih in predvsem za otroke odgovoren. Dramatiziranje kot je tvoje, nikomur ne koristi.
Najbrž so, po tvoje, od strokovne direktorice naprej, vsi nori, ker se trudijo nekaj za otroke narediti.
Tisto, glede pogodbe za delo, pa razlagaj doma otrokom, na forumu tega res ni treba.
Kar se pa o odgovornosti konzultanta tiče: raje se vprašaj kje je odgovornost tistih, ki so dosedaj delali na oddelku in so zdaj odšli. A še prej si preberi poročilo Gregoričeve komisije.
ciklama2000
# 11.07.2018 ob 22:03
Nič ne bo. Na ministrstvu so vse tete na dopustu.
Namesto da bi jima že na Brniku izročili dovoljenja in na delo takoj. A smo Slovenci res taki kljukci?
Kazalo