Zdravje
UKC Maribor še vedno krpa kadrovske luknje z anesteziologi iz drugih bolnišnic. Foto: BoBo

Dodaj v

UKC Maribor ne sme sklepati podjemnih pogodb z lastnimi anesteziologi

Trenutno pet gostujočih anesteziologov
2. december 2018 ob 10:10
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za zdravje Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor ni odobrilo posebnega programa na področju anesteziologije, na podlagi katerega bi lahko sklepali podjemne pogodbe tudi z lastnimi anesteziologi.

Zato še vedno krpajo kadrovske luknje z anesteziologi iz drugih slovenskih bolnišnic. Kako dolgo bo tako šlo, ne znajo povedati.

S posebnim programom na področju anesteziologije, ki ga je avgusta potrdil svet zavoda, so po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina želeli nadomestiti anesteziologe, ki prihajajo v UKC Maribor pomagat iz drugih slovenskih bolnišnic, medtem ko so izpad hrvaških anesteziologov, ki so prihajali prek sporne pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini (IRM), uspeli nadomestiti z dodatnimi zaposlitvami na oddelku.

Cilj je, da na koncu ne bi potrebovali več nobene zunanje pomoči. A do ustrezne kadrovske popolnitve oddelka za anesteziologijo bo trajalo še nekaj časa, zato so kot najgospodarnejšo rešitev za vmesni čas predlagali sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi anesteziologi za delo zunaj rednega delovnega časa. To naj bi bilo tudi finančno ugodnejše kot pa plačevanje anesteziologov iz drugih bolnišnic.

A na ministrstvu za zdravje za to niso imeli posluha. "Ministrstvo za zdravje je predlagalo, naj pred podpisom pogodb poskusimo z drugimi organizacijskimi oblikami in doslej z domačimi anesteziologi še nismo sklepali nobenih podjemnih pogodb," so ta teden povedali v UKC Maribor.

Ministrstvo: Sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi ni dovoljeno
Na ministrstvu ponavljajo, da sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi ni dovoljeno. "Mogoče jih je sklepati le pod pogoji določenimi v 53.c-členu zakona o zdravstveni dejavnosti oz. v okviru posebnih programov, ki jih minister lahko določi tudi na ravni posameznega zavoda. V primeru UKC Maribor sklep o posebnem programu za anesteziologijo ni bil izdan," je bilo vse, kar so povedali.

UKC Maribor za zdaj pokriva potrebe z domačimi anesteziologi v rednem delovnem času ter prihodi pogodbenikov iz UKC Ljubljana in preostalih slovenskih bolnišnic. "Zaenkrat na takšen način uspevamo organizirati delo tako, da je dogovorjeni dnevni obseg delovišč pokrit. Kako zadosten je ta obseg, da do podaljševanja čakalnih dob ne bi prihajalo, pa je z gotovostjo težko reči," pravijo v kliničnem centru.

Trenutno dnevno prihaja v UKC Maribor pet gostujočih anesteziologov, po novem letu bodo po napovedih prihajali štirje.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
alkum
# 02.12.2018 ob 11:05
Če jim nočejo oz. ne smejo izplačati nadur je to edina rešitev................ Kdo pa bo delo zastonj??
ElTorro
# 02.12.2018 ob 11:05
@runcajz
A po tvojem je torej podjemna pogodba z lastnim anesteziologom absudrna....po drugi strani pa je čisto ok, če ptujska bolnišnica da podjemno pogodbo mariborskemu anesteziologu, hkrati pa mariborski UKC da enako pogodbo ptujskemu?

V našem vrtcu smo imeli lani podobno situacijo - zadnje leto vrtca smo imeli ogranizirano angleščino za otroke v okviru rednega programa vrtca. Na osnovni šoli (kateri pripada vrtec) imamo učiteljico angleščine z vsemi potrebnimi certifikati, ki je bila pripravljena to delati preko podjemne pogodbe. Redno ji tega dela niso mogli dati, ker je že bila maksimalno dopustno obremenjena s poukom na šoli.
Ampak - podjemna pogodba z lastnim zaposlenim ni dovoljena. Zato smo morali skleniti podjemno pogodbo z učiteljico z druge šole iz naše občine, kateri smo poleg honorarja morali plačati tudi potne stroške.

Kaj boš porekel na smisel za zdravo razmišljanje in kmečko pamet? Gre za identičen primer. UKC svojih ne more, lahko pa ptujske, celjske in morda celo jeseniške.
runcajz
# 02.12.2018 ob 12:24
@elTorro

Zate je torej čisto normalno, če v svoji službi podpišeš podjemno pogodbo za isto delo in dobiš to plačano ?
Če imaš toliko dela boš pač delal nadure in jih seveda moraš dobiti plačane ! Nobenih pogruntavščin ni treba iskati, ker če nima firma denarja za nadure, kako je mogoče, da ga ima pa za podjemne pogodbe ??!
Če pa boš v sosednjem podjetju podpisal pogodbo, OK.
Tvoj primer samo kaže, ako inovativni smo pri zasluškarstvu . Trdiš " Redno ji tega dela niso mogli dati, ker je že bila maksimalno dopustno obremenjena s poukom na šoli."
Poudarek je na " že bila maksimalno obremenjena" in ji dela nismo mogli dati !
A na zaposlitev kakšne učiteljice angleščine, ki je bila brezposelna pa niste pomislili ?
ElTorro
# 02.12.2018 ob 14:22
Zate je torej čisto normalno, če v svoji službi podpišeš podjemno pogodbo za isto delo in dobiš to plačano ?
Če imaš toliko dela boš pač delal nadure in jih seveda moraš dobiti plačane !


Nadure so zakonsko omejene.

A na zaposlitev kakšne učiteljice angleščine, ki je bila brezposelna pa niste pomislili ?

Ker brezposelno učiteljico angleščine, ki ima vse potrebne certifikate, da lahko poučuje otroke v vrtcu, in se je pripravljena zaposliti za 4 ure tedensko, res najdeš na vsakem koraku...
runcajz
# 02.12.2018 ob 10:39
" Ministrstvo za zdravje Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor ni odobrilo posebnega programa na področju anesteziologije, na podlagi katerega bi lahko sklepali podjemne pogodbe tudi z lastnimi anesteziologi. "

Kaj ? Sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi, redno zaposlenimi zdravniki ?

Tile Marpurgeji so pa res polni idej ! Je to novi način zviševanja plač zaposlenim ?

In potem ti strokovni direktor modruje : , da so , po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina želeli nadomestiti anesteziologe, ki prihajajo v UKC Maribor pomagat iz drugih slovenskih bolnišnic, medtem ko so izpad hrvaških anesteziologov, ki so prihajali prek sporne pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini (IRM), uspeli nadomestiti z dodatnimi zaposlitvami na oddelku." ( citat )

Upajmo, da bi delo po podjemnih pogodbah ti , poklicu in bolnikom predani zdravniki, opravljali v svojem prostem času in to vse do takrat, ko jim kakšen pacient ne bi "škripnil " med operacijo, ker bi bil kakšen anasteziolog preveč delovno zagnan ?! ( beri preveč utrujen pri izpolnjevanju pogodb !)

Pa kaj ti ljudje res nimajo več nobenega smisla za zdravo razmišljanje in to s kmečko pametjo ?
Pa še zakonodaje ne poznajo . Kaj pa njihova pravna služba ? Nimajo nobenega pravnika v službi ? Morda bi jim pa občinski advokat lahko pro bono svetoval ?

Še malo, pa bomo runkl republika, ne banana ! ( Runkl - pesa za hrano prašičem ).
aaa
# 03.12.2018 ob 08:31
Torej če prav razumem, ne smejo sklepati podjemnih pogodb z lastnimi anasteziologi, lahko pa s tistimi iz UKC ljubljana. In Slovenceljnom se očitno zdi boljše, da se mariborski vozakajo v LJ in obratno. Samo, da sosedu crkne krava, a ne?
topol
# 02.12.2018 ob 19:02
Počasi bo treba preiti na tržno logiko. Anesteziologija je zahtevna specializacija. Poleg tega ni nekih možnosti zaslužka v samoplačniških ordinacijah. Njihovo delo je še v treh izmenah, zato si zaslužijo večje plačilo. Ne morejo se primerjati s kakim specialistom javnega zdravja in podobno. Ti naredijo metodološko napako, napaka anestezista je pa hitro smrt. Tudi na Hrvaškem določene županije sofinancirajo kredit za stanovanje zdravnikom in nudijo druge ugodnosti. Bo pa treba početi to tudi pri nas.
Pač imajo redko in iskano znanje, ki zahteva tudi odlično plačilo.
nonparel
# 02.12.2018 ob 12:01
Sistem je bil zelo dober, razkrajat pa so ga začeli prvo dohtarji sami...
tu in tam
# 03.12.2018 ob 12:00
@milan36
>> kljub temu pa je začetek spodbuden.

A se ti zdi?
Do leta 2025 bo šlo v penzijo cca 300 zdravnikov iz baby boom generacije (najštevilčnejše).
To je številka SAMO za primarni nivo (družinski zdravniki).
Če želi minister ohraniti vsaj približno število na primarnem nivoju, bi se morala za specializacijo družinske medicine odločiti vsaj 50 zdravnikov na leto. Če želi minister doseči vsaj približno standarde in normative, bi moralo biti vsaj 70 specializantov na leto.

Letošnji vpisi na specializacijo družinske medicine: 7 spomladi in 7 jeseni. Od 70 razpisanih mest.

Juhej !!
tu in tam
# 03.12.2018 ob 09:18
@galoper
>>Takšna prepoved ima že globoke korenine. Obstaja
>>namreč tudi normativ delovnega časa, kar pomeni,
>>da si človek mora tudi odpočiti,

In tisti, ki se bo vozil 1 uro bo bolj spočit od tistega, ki se ne bo vozil?
Ker anesteziologov primanjkuje povsod. In povsod oddelajo cel delovnik + vse nadure pa še nekaj dežurstev.
tu in tam
# 03.12.2018 ob 15:56
Kolikor slišim, je imel minister celo idejo za dve leti ukinit vse specializacije ,razen za družinsko medicino.

Če se mu je na razpisanih 70 mest javilo 14 specializantov, a misli, da se jih bo na 200 razpisanih mest javilo kaj več?
Emsho
# 03.12.2018 ob 13:47
Problem je delo preko vseh normalnih mej, saj so takšni zdravniki nevarniin bi to moralo biti prepovedano. A ker jih nimamo se išče bližnjice. Upam, da je vrok nasprotovanju ministrstva skrb za zdravje zaposlenih in pacientov in zato takšna odločitev in ne neko butasto omejevanje izplačil

A v praksi sedaj to pomeni, da si dve bolnišnici izmenjata osebje, saj celjski (ali ljubljanski) delajo popoldne v mariboru in obratno. Tako namesto podaljševanja del. časa, zaposlene vtaknemo še za 1-3 ure dnevno na cesto.

Fajn, a ne.

Osnovni vzrok je pa v tem, da ni zdravnikov. In dnevno odhajajo...zadnje čase se je temu dodalo še to, da novi nimajo zanimanja...politika pa nič. Me zanima koliko jih bo moralo v pokoj, preden bodo dojeli, da smo preko točke brez vrnitve (v resnici smo bili tam že od 2014 vsaj...)
galoper
# 03.12.2018 ob 08:35
Takšna prepoved ima že globoke korenine. Obstaja namreč tudi normativ delovnega časa, kar pomeni, da si človek mora tudi odpočiti, da ne bi kdo na primer, zamenjal priključke plinov.
tu in tam
# 03.12.2018 ob 07:56
Ko bo zdravniškim tepcem kapnilo, da je njihova delovna obveznost 40+8 ur na teden, ostalo pa naj direktorji pokrivajo kakor vejo in znajo, bo zdaeva urejena v tednu dni.
In takrat ne bo problem 1000€ na dan, kot za ameriške kirurge.
SF0100
# 02.12.2018 ob 20:03
Edin pravilno. Potem bi tudi uradniki lahko popoldne odpravljali zamude na svoj s.p.

Tako pa se popoldne dela... za prazen nič. Veliko jih je.
nonparel
# 02.12.2018 ob 11:58
@runcajz ima kar prav. Nikoli ne bomo izvedeli koliko pacientov "škripne" med operacijo zaradi nenormalno raztegnjenega delovnega časa anesteziologov. Tu lahko vsaka napaka vzame človeško življenje.
Pomemben je samo še denar, pacient je v drugem planu.
endvatrilovi
# 04.12.2018 ob 19:32
Ja, dokler bo imel direktor vaške knjižnice enako plačo kot zdravnik specialist z dolgoletnimi izkušnjami bo tako...
amigo
# 04.12.2018 ob 11:45
V tej naši državi so zaradi negativne selekcije vodilni kadri popolnoma nesposobni. Anestiziologi so del operacijske ekipe. Brez njih ne gre. Že kako desetletje poslušamo, da jih je premalo. Kaj zdaj? Jih bomo prisilno regrutirali? To na žalost ljubiteljev komunizma v demokracije ne gre. Zato je pač treba dati anesteziolom višje plače. Kako visoke? Da jih dobimo zadosti. Vzemimo da moštvo nima dobrega golmana. Potem moramo pač nekoga pridobiti. Koliko bo stal je odvisno od stanja na tržišču. Če je malo dobrih golmanov bo dražji, če jih je dosti pa cenejši. Enako velja za doktorje.
xerces8
# 03.12.2018 ob 17:04

nonparel je napisal(-a)

@runcajz ima kar prav. Nikoli ne bomo izvedeli koliko pacientov "škripne" med operacijo zaradi nenormalno raztegnjenega delovnega časa anesteziologov. Tu lahko vsaka napaka vzame človeško življenje.
Pomemben je samo še denar, pacient je v drugem planu.

In kot rešitev predlagaš še večjo obremenitev anesteziologov (vožnja v sosenje mesto), ter dodatno metanje denarja skozi okno (potni stroški za omenjene vožnje)?

Bravo. V katerem ministrstvu pa si zaposlen? Ker očitno poslušajo tvoje predlog in ideje.

Z drugimi besedami:
Birokracija, birokracija, in še enkrat birokracija.
Ter: Metanje denarja skozi okno,
metanje denarja skozi okno,
in tetanje denarja skozi okno, saj .... narod časti.
NNNP
# 02.12.2018 ob 21:21
Kaj pa anestezijski sindikat pravi?
amigo
# 02.12.2018 ob 15:24
Ne smeš skleniti pogodbe z lastnimi zaposlenimi, lahko pa tvoj zaposleni sklene pogodbo z drugo bolnišnico. Malo se naj znajdejo. Mariborski dohtarji v Ptuj, ptujski v Maribor.
tu in tam
# 02.12.2018 ob 11:49
Juhej, končno se je začel propad tega gnilega sistema.
Ko začne ministrstvo gorziti in prepovedovati, je to zadnje dejanje iz obupa.

Mogoče bom pa le še za časa svojega življenja dočakal nek normalen sistem.
milan36
# 03.12.2018 ob 11:08
A se lahko nadejamo, da končno imamo ministra, ki bo začel delati red v zdravstvu? Težko bo popraviti vse, kar je pokvarila Kuštrinova pohlepna falanga, kljub temu pa je začetek spodbuden.
di_maria
# 02.12.2018 ob 18:55
Prosim, ne še več dohtarjev na Ptuju, že tako ali tako so dovolj tečni tukaj, ter izsiljujejo ter zamujajo, hodijo na dopuste, kakšne iz večjih mest ne rabmo, da bi tukaj ljudi zanemarljali.
NNNP
# 02.12.2018 ob 13:31
Stisnit in p.... ne gre. Niti v zdravstvu.
slo_kritik
# 02.12.2018 ob 13:21
Z ljubljanskimi anesteziologi pa se vedno lahko. Naj odpravijo tudi to ...
book
# 03.12.2018 ob 17:01
A zdravniki iz Ljubljanskega UKC-ja pa lahko delajo privat ambulantne preglede in paciente pošiljajo na operacijo v UKC, kjer jih potem sami operirajo? Ja, tudi to se dogaja in je očitno dovoljeno.
amigo
# 03.12.2018 ob 16:19
Imamo dve MF, zdravnikov pa bo menda zmanjkalo. Ko smo imeli samo LB MF pa jih je bilo dovolj. Čudna logika!
x1ijn
# 03.12.2018 ob 08:52
Za podjemno pogodbo pri drugem delodajalcu, mora dati glavni delodajalec soglasje. Pri istem delodajalcu podjemna pogodba za isto delo ni možna. Želijo izigravat zakon.
vinc52
# 03.12.2018 ob 05:58
Izborili so si višje plače, pa jim ni dovolj. Prepričan sem, če bi zdravniki registrirali prisotnost na delavnem mestu, za "fuš" ne bi bilo niti časa. Verjetno je tako tudi kje drugje. Kaj ko bi naprimer učitelji, ki so si prav tako izborili višje plače, plačane ure za priprave morali opravljati na delovnem mestu in prav tako registrirati prisotnost?
Kazalo