Preventiva je dobra termična obdelava mesa. Foto: Reuters
Preventiva je dobra termična obdelava mesa. Foto: Reuters

Uprava za varno hrano je bila v četrtek popoldne prek sistema hitrega obveščanja seznanjena

Sorodna novica Sumljivo meso za kebab iz Poljske skušal prepeljati na Hrvaško

z izsledki mikrobioloških analiz vzorcev kebaba, ki so jih odvzeli pristojni hrvaški organi. V vzorcih je bila ugotovljena prisotnost salmonele in listerije.

Gre za zamrznjene kebabe, proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo iz Poljske, ki jih je slovenski distributer Alebon iz Ljubljane distribuiral na Hrvaško in tudi po Sloveniji. Na Hrvaško je bilo distribuiranih skupaj 8,7 tone in v Slovenijo tri tone mesa.

V Sloveniji je sporne serije kebabov prejelo 49 nosilcev živilske dejavnosti, ki so bili že obveščeni o umiku. Uprava je danes in bo tudi v naslednjih dneh nadzirala in preverjala umik, ki ga izvajajo nosilci dejavnosti.

Gre za nov primer salmonele v govejem kebabu iz Poljske. Foto: Pixabay
Gre za nov primer salmonele v govejem kebabu iz Poljske. Foto: Pixabay

Preventiva je dobra termična obdelava hrane

Če je bilo živilo dobro termično obdelano, ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov, so še dodali.

Uprava za varno hrano je popravila tudi predhodno objavljene informacije o umiku. Sprva so namreč poročali, da je treba umakniti Albi goveje-puranji kebab, pakiran v paketih po 10, 15 in 20 kilogramov. Danes so sporočili, da gre za proizvod goveji kebab v petkilogramskem pakiranju.

Nov primer salmonele v kebabu

Gre za nov primer salmonele v govejem kebabu iz Poljske. Uprava je nedavno odkrila salmonelo in tudi ostanke zdravila v pošiljki kebaba istega distributerja, ki je prvotno znašala okoli 5,3 tone, od tega je bilo okoli štiri tone že zaužitega.

Okužbe s salmonelo se kažejo kot črevesna bolezen. Pri bolniku se pojavi driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura.

Umik še treh ton pripravka za kebab