Vodenje Hiše hospic naj bi jeseni prevzel zavod Ljubhospic. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Vodenje Hiše hospic naj bi jeseni prevzel zavod Ljubhospic. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
false
V društvu hospic so zadržani, saj od lekarne želijo podrobnejša pojasnila, kakšno vlogo bi v tem sodelovanju imelo društvo in kakšni standardi bi veljali v Hiši hospic. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

V Lekarni Ljubljana vidijo možnosti za sodelovanje s Slovenskim društvom hospic na področju izobraževanja prostovoljcev, vzpostavitve standardov dejavnosti hospica, oblikovanja modela prenosa znanj na nove poslovne enote in gradnje mreže hiš hospic po Sloveniji.

Predsednica društva Renata J. Roban pa v tem predlogu pogreša konkretna pojasnila glede prihodnje kadrovske strukture v Hiši hospic, ki so jo morali zaradi finančnih težav zapreti. Prav tako jih zanima tudi, kako namerava lekarna prek svojega zavoda Ljubhospic ohraniti koncept hospica.

Robanova se tudi sprašuje po motivih za odločitev Lekarne Ljubljana po ustanovitvi novega zavoda, ki bo opravljal paliativno dejavnost v Hiši hospic. "Če bi nam želeli pomagati, potem jim ne bi bilo treba ustanavljati novega zavoda. Saj zavod deluje že v okviru Slovenskega društva hospic," je dejala. Iz pobude Lekarne Ljubljana pa so razbrali, da želijo, da društvo z izobraževanjem postane storitveni servis za Ljubhospic. "To ni nekaj, kar lahko rečemo, da je pomoč," je dejala.

Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej meni, da gre pri tem za "osebna prestižna vprašanja, ki nimajo nobene zveze z gibanjem hospic". "Mi si želimo sodelovanja s Slovenskim društvom hospic. Res pa je, da če bomo ustanovili svoj zavod, društvo nima nobenih pogojev za to, da bo nam diktiralo organizacijo, kadre, postopke in možnosti, po katerih bomo sodelovali," je povedal v izjavi za medije.

Sedej sicer verjame, da bo prevladal razum in da se bodo dogovorili za sodelovanje. Če ne, pa je danes veliko ljudi, ki opravljajo paliativno dejavnost v oddelkih bolnišnic ali domovih za starejše, je še opozoril. Po njegovem mnenju jim bo uspelo zagotoviti ustrezen kader.

Prednost bodo imeli Ljubljančani
S ponedeljkovim soglasjem mestnega sveta bo Lekarna Ljubljana lahko ustanovila zavod za izvajanje paliativne oskrbe Ljubhospic. Sedej pričakuje, da bi lahko prve bolnike v Hiši hospic sprejeli septembra. Do takrat morajo med drugim ustanoviti društvo, ga registrirati, sprejeti vse ustanovne akte itd. V Lekarni Ljubljana predvidevajo, da bo Ljubhospic imel na leto okoli 470.000 evrov stroškov.

Če bi dobili koncesijo za zdravstveni del za 50 evrov na dan za osebo, bi lahko od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije prejeli 230.000 evrov na leto. Preostali del sredstev nameravajo prejeti z razpisi, subvencijami, donacijami in sredstvi Lekarne Ljubljana. "Lekarna Ljubljana bo stabilni element, patronat, ki bo zagotovil stabilnost poslovanja v Hiši hospic," pravi Sedej.

Oskrba v Hiši hospic bo po Sedejevih napovedih brezplačna. A če ne bodo prejemali sredstev prek koncesije in bo večino krila Lekarna Ljubljana, potem bodo imeli prednost Ljubljančani in občani tistih občin, kjer ima Lekarna Ljubljana svoje lekarne, je še razložil in dodal, da bodo imeli v Hiši hospic skupaj 17 zaposlenih, od tega 11 redno zaposlenih, tri pogodbene v oskrbi in tri pogodbene v administraciji. Delovalo pa naj bi tudi 30 prostovoljcev.