Zdravje
Do vključno 22. novembra je bilo na NIJZ-ju prijavljenih 33 primerov novih diagnoz. Od tega jih je bilo 23 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih. Foto: Reuters
VIDEO
Dan boja proti aidsu posv...
VIDEO
Dan boja proti aidsu
VIDEO
Svetovni dan boja proti aidsu

Dodaj v

V letu 2017 je bilo v Sloveniji prijavljenih 33 novih okužb z virusom HIV

Svetovni dan boja proti aidsu
1. december 2017 ob 09:50,
zadnji poseg: 1. december 2017 ob 09:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prvi decembrski dan zaznamujemo kot svetovni dan boja proti aidsu. Letos so v ospredju prizadevanja za zgodnejše odkrivanje okužb s HIV-om, saj lahko to prispeva k boljšim izidom zdravljenja in omejuje prenos okužbe naprej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v letu 2017 v Sloveniji prepoznali nižje število novih diagnoz okužbe z virusom HIV v primerjavi z lanskim letom. Do vključno 22. novembra je bilo na NIJZ prijavljenih 33 primerov novih diagnoz. Od tega jih je bilo 23 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih.

Na NIJZ-ju navajajo, da je padec števila novih diagnoz predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem sprememb glede dostopnosti testiranja in kulture testiranja ter takojšnjega zdravljenja ljudi, pri katerih odkrijejo okužbo.

Pravočasno testiranje ključno za učinkovitejše zdravljenje
Če okužbo s HIV-om odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in uspešnejše zdravljenje, zato je pravočasno testiranje ključno za znižanje tveganja za zgodnejši razvoj aidsa in smrti.

Testiranje je v Sloveniji dostopno, saj so na voljo številne možnosti. Najenostavnejše je zaupno testiranje pri izbranem zdravniku, ki za pacienta in zdravnika tudi ne pomeni dodatnih stroškov. Vendar ga kljub temu tako bolniki kot zdravniki ne izkoriščajo pogosto, kar je velika škoda, saj je to najenostavnejši način testiranja, ki bi lahko obenem tudi pomembno vplival na normalizacijo in destigmatizacijo testiranja na HIV, so zapisali v nacionalni komisiji za aids na ministrstvu za zdravje.

Okužbo s HIV-om pa še vedno spremljata stigma in diskriminacija, zaradi katerih izgubljamo priložnosti za uspešno zdravljenje, saj se ljudje bojijo testirati, obenem pa ima to tudi izjemno negativne socialne in psihološke posledice na življenja oseb, ki živijo s tem virusom, poudarjajo nevladne organizacije.

Diskriminacija oseb s HIV-om zakonsko prepovedana in etično sporna
Diskriminacija oseb z virusom HIV v zdravstvu ni redka, predvsem pri dostopu do zobozdravstvenih storitev, opažajo v društvu Legebitra. Kaže se na več načinov, kot so zavračanje obravnave, neenakopravna obravnava, kršitve varstva osebnih podatkov ali nadlegovanje, je naštel Mitja Ćosić iz Legebitre. "Če se nekaterim zdravstvenim delavcem diskriminacija oseb s HIV-om že ne zdi etično sporna, pa bi se morali zavedati, da je zakonsko prepovedana," je poudaril.

Pri diskriminiranju se po Ćosićevih navedbah zdravstveni delavci izgovarjajo na interna navodila za obravnavo bolnikov z nalezljivimi boleznimi, ki so zastarela in ne upoštevajo napredka na področju zdravljenja. V Sloveniji v treh desetletjih ni bilo niti enega primera okužbe zdravstvenega delavca na delovnem mestu.

Statusa ni treba razkrivati
Osebam z virusom HIV njihovega statusa sicer nikjer ni treba razkrivati, je pa samodejno razkrit v zdravstvu, kjer bolniki pričakujejo največ zaupanja. Če doživijo diskriminacijo, se zaradi slabe izkušnje ne vrnejo več v ustanovo, kjer so bili diskriminirani. To pa pomeni, da do določenih zdravstvenih storitev ne dostopajo več, kar se nato odraža v njihovem slabšem zdravstvenem stanju. Diskriminacija vpliva tudi na slabše duševno zdravje in s tem na splošno kakovost življenja, še opozarja Ćosić.

Če ljudje, ki živijo s HIV-om, v zdravstvenih ustanovah doživijo diskriminacijo, se po pomoč in nasvete pri prijavi kršitve pacientovih pravic lahko obrnejo na društvo Legebitra, kjer ponujajo tudi možnost brezplačnega pravnega svetovanja. Vsak ponedeljek v društvu ponujajo še brezplačno in zaupno testiranje za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, in transosebe.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 01.12.2017 ob 12:46
Seesaw

kdo pa pravi, da tam ni homoseksualcev? zgolj homoseksualno propagando so tam prepovedali.
Saturn
# 01.12.2017 ob 13:34
Poslušal sem intervju z enim HIV pozitivnim gejem in bil šokiran. Ker sem po drugi strani slišal kako se geji, odkar so na voljo učinkovita zdravila, s katerimi lahko s HIV normalno živiš, sploh ne pazijo več. Če bodo HIV pozitivni bodo pač jedli tablete, kot bi jedli vitamine. Osebam, ki so se s HIV okužile s tveganim obnašanjem, bi jaz naložil da si zdravila sami financirajo.
Seesaw
# 01.12.2017 ob 12:39
23 od 33 obolelih je gejev...in potem trditi da to ni bolezen gejev...


Potrebno se je vprašati, zakaj v Rusiji vlada HIV/AIDS epidemija, če pa tam nimajo homoseksualcev.
aljaz26
# 01.12.2017 ob 12:05
Ja ampak kak je delež gayev v splošni populaciji?
Gautama
# 01.12.2017 ob 11:59
@pazi_mina
Točno to, 23 od 33, to NI samo bolezen gejev, očitno!

@Ori
Kakšen dokaz za tele nebuloze?
Žiga21
# 01.12.2017 ob 13:21
pazi_mina
ne operiraj z dejstvi, če nimaš pojma. Bolezen se je najprej pojavila med heteroseksualci v afriških državah, kjer je tudi največja populacija okuženih, gledano globalno. V zahodnem svetu pa se je res razširila med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Kar je pa seveda le statistika. Ker je tudi ta populacija najbolj osveščena kar se tiče testiranja seveda potem številke sekajo ven. Velik odstotek moških, ki imajo odnose z moškimi, je biseksualnih, poročenih, zaročenih, s puncami itd., ki niso testiranja nikoli videli, ker njim se ne more nič zgodit, to se dogaja le gejem. Testirajte vse to, pa se bomo potem pogovarjali o realnih številkah.
Olorin
# 01.12.2017 ob 16:44
@STRIKE
"Nihče, ki ima tvegan spolni odnos je v nevarnosti!"

Wat???
884
# 01.12.2017 ob 21:29
"Delež novih diagnoz okužb s HIV je nesorazmerno visok med moškimi, ki imajo spolne
odnose z moškimi."

Ta ugotovitev menda še ni diskriminacija.
STRIKE
# 01.12.2017 ob 15:27
aktivist

Za sladkorne bolnike je to ponavadi lahko dedna bolezen kot tudi morda posledica slabe vzgoje starsev, medtem ko je HIV nalezljiva bolezen in le v butastih izjemah dedna.

Nalezljiva? Misliš prenosljiva?
evaevi
# 08.12.2017 ob 09:41
Gautama, ker ni Orijevih 'nebuloz', so bile očitno skrbno pobrisane, zato kar vem, da je tudi on ponovil 'nebuloze' marsikaterega Nobelovca ali vrhunskega virologa, recimo Max Planckovega Inštituta; par tisoč jih je podpisanih pod proteste zaradi HIV=aids natega od prvega HIV dne dalje:

consciousdr.com/826/
Jan 5, 2015 - “Up to today there is no single scientifically really convincing evidence for the existence of HIV. Not even one such retrovirus has been isolated and purified by the methods of classical virology.” – Dr. Heinz Ludwig Sanger, Emeritus Professor of Molecular Biology and Virology, Max-Plank Institute For ...

www.virusmyth.com/
Feb 2, 2013 - "If there is evidence that HIV causes AIDS, there should be scientific documents which either singly or collectively demonstrate that fact, at least with a high probability. There is no such document." Dr. Kary Mullis, Biochemist, 1993 Nobel Prize for Chemistry.

itd itd
simon-rupsi
# 02.12.2017 ob 04:31
Dejansko to ni bolezen heteroseksualcev. Presotalih 10 je pa biseksualcev. Deleže ljudi, ki so biseksualni je pa velik.
884
# 01.12.2017 ob 21:35
Še ena zanimiva informacija:
V letu 2017 do vključno 22. novembra je bilo od prijavljenih 33 primerov novih diagnoz okužb s HIV 31 med moškimi in samo dve med ženskami.
Olorin
# 01.12.2017 ob 19:36
@Ori
CNN je vir fejk informacij, tvoj link je fejk njuz.
Ori
# 01.12.2017 ob 17:57
Link

Celo CNN, ki proizvaja ogromno lažnih novic poroča o tem. Vi pa me brišete? Kaj je z vami narobe?
aktivist
# 01.12.2017 ob 15:22
@tolletface

Za sladkorne bolnike je to ponavadi lahko dedna bolezen kot tudi morda posledica slabe vzgoje starsev, medtem ko je HIV nalezljiva bolezen in le v butastih izjemah dedna.
toiletface
# 01.12.2017 ob 15:05
V bistvu je v vzhodnoevropskih drzavah se vedno zelo velik odstotek okuzenih zaradi souporabe pribora pri jemanju drog. Kar se pa tice tega, kdo bi si moral zdravljenje sam placevat, pol si pa naj sami placujejo tudi sladkorni bolniki, ki se ne drzijo diete, ali pa so si sami krivi zaradi prehranjevalnih navad. Ali pa vsi tisti, ki imajo srcna obolenja in zivijo tvegano. Vendar dvomim, da bi kdo od vas pametoval z vaso dvojno moralo.
STRIKE
# 01.12.2017 ob 15:30
Bolezen gejev?

To je zelo nevarno razmišljanje!

Kaj hitro se lahko heteroseksualci preveč sprostijo in spozabijo pri zaščiti!

Že tako je delež okužb v porastu med hetereseksualci!

Nihče, ki ima tvegan spolni odnos je v nevarnosti!
Kazalo