Z umivanjem učinkovito zmanjšamo možnost okužb. Foto: MMC RTV SLO
Z umivanjem učinkovito zmanjšamo možnost okužb. Foto: MMC RTV SLO

Ustrezna higiena rok in čiščenje pogosto rabljenih površin je še zlasti pomembno v času epidemij različnih bolezni dihal in prebavil.

Univerzitetni klinični center Ljubljana
Higiena rok je izjemnega pomena tudi v zdravstvenih ustanovah. Foto: BoBo

Ob mednarodnem dnevu higiene rok so v društvu znova spomnili, kako zelo pomembno je, da si roke redno umivamo pred jedjo, po uporabi stranišča, po rokovanju, nakupovanju, dotikanju živali ipd., saj se lahko v pol ure dotaknemo tudi do 300 različnih površin, na katerih se lahko zadržujejo nevarni mikroorganizmi.

S pravilnim umivanjem tako poskrbimo, da z naših rok odstranimo ne samo vidno umazanijo, temveč tudi številne bakterije in viruse, zaradi katerih lahko, če jih z rokami vnesemo v usta, nos, oči ali ranjeno kožo, zbolimo za prehladom, gripo ali kakšno drugo prenosljivo boleznijo.

Če si rok ne moremo umiti, je najbolje, da uporabimo dezinfekcijsko sredstvo, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola. V nasprotnem primeru pa naj umivanje rok z milom in toplo vodo traja najmanj 20 sekund, saj boste le na ta način odstranili večino mikrobov. Po umivanju je pomembno, da si roke obrišemo s primerno papirnato brisačo, s katero odstranimo vso ostalo umazanijo.

Ne pozabimo očistiti pogosto rabljenih površin
Poleg ustrezne higiene rok v Dezinfekcijskem društvu priporočajo tudi občasno dezinfekcijo površin, ki se jih doma ali v službi pogosto dotikamo. Še posebej moramo razkužiti kljuke na vratih, ročaje na omarah in stikala za luči. V službi pa očistiti delovno mizo, tipkovnico in telefon.

Vse našteto je še zlasti pomembno ob izbruhih epidemij različnih bolezni dihal in prebavil. Tega se zavedajo tudi v zdravstvenih ustanovah, zato mednarodni dan higiene rok zaznamujejo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer bodo danes postavili več promocijskih stojnic.

Ustrezna higiena rok in čiščenje pogosto rabljenih površin je še zlasti pomembno v času epidemij različnih bolezni dihal in prebavil.