Nov moderni urgentni center se razprostira na 1100 kvadratnih metrih. Foto: Ksenija Černuta
Nov moderni urgentni center se razprostira na 1100 kvadratnih metrih. Foto: Ksenija Černuta
V Šempetru nov urgentni center

Naložba je stala dobrih šest milijonov evrov, polovico denarja je zagotovila Evropska unija, ostalo bolnišnica in država. Center je že povsem opremljen, prve bolnike pa bo – zaradi administrativnih ovir – lahko sprejel šele februarja, je poročala novinarka TV Slovenija Ksenija Černuta.

Nov urgentni center je velika pridobitev za regijo, saj omogoča obravnavo nujnih stanj na enem mestu in dobesedno pripelje zdravnika k bolniku, je ob odprtju povedala v. d. direktorice šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak. Pridobili so tudi popolno sodobno opremo urgentnega centra, tako da bodo takoj lahko začeli delati.

Delo bo predvidoma steklo februarja, ko se bo z Zdravstvenega doma Nova Gorica v bolnišnico preselila tudi sedanja nujna medicinska pomoč. V novogoriškem zdravstvenem domu bo sicer še vedno ostala mobilna ekipa nujne medicinske pomoči, o urgentni pediatrični službi pa dogovori še potekajo. V Šempeter se bo preselila tudi dežurna lekarna, ki bo delovala ob sedanji šempetrski lekarni.

Kadrovske okrepitve
Pred sprejemom prvih bolnikov v novi urgenci bodo na novo zaposlili dodatnih 22 delavcev zdravstvene nege in administratorjev. Na zdravnike specialiste bodo morali za zdaj še počakati. Ker specialistov urgentne medicine nimajo, bodo zato v začetku delo opravljali zdravniki, ki so že doslej dežurali v kirurških in internističnih ambulantah.

"Sedaj se tako ukvarjamo predvsem s prerazporejanjem, popolnoma nove zaposlitve pa bodo na dveh popolnoma novih oddelkih, ki jih doslej nismo imeli, to je v triažnem delu in v opazovalnici," je še pojasnila direktorica šempetrske bolnišnice.

V Šempetru nov urgentni center